Home page
Haber Menüsü


Buzulların erimesi deniz seviyelerinin yükselmesine ve kıyıların sular altında kalmasına neden olacak.
ABD, küresel ısınmayı inkar ediyor
Bilim adamları küresel ısınmanın okyanusların taşmasına, tarım alanlarının ve su rezervlerinin tükenmesine yol açacağını vurguluyor. Kyoto’yu imzalamayan ABD ise, küresel ısınma senaryolarının bilimsel olmadığını öne sürüyor.
NTV-MSNBC
    16 Aralık 2004 —  Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te toplanan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nda konuşan bilim adamları küresel ısınmanın ekosistemler üzerindeki etkilerine işaret ediyor. Konferans sonunda yayınlanan raporda endüstriyelleşmiş tüm ekonomilerin, fabrika, otomobil ve enerji üretiminden kaynaklanan karbon diyoksit emisyonlarını azaltmalarına vurgu yapıldı. Tahminlere göre, 21’inci yüzyılın son çeyreğinde karbon dioksit seviyesi endüstri devrimi öncesinin iki katına çıkacak ve küresel sıcaklıklar 3 ila 10 derece artacak.  

   
 
       
    MSNBC News 'Petrol bitmeden, güneş enerjisine geçelim'
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
3 DERECELİK ARTIŞ FELAKETE YETER
       Küresel sıcaklıkların bilimsel olarak tutulmaya başlandığı 19’uncu yüzyıldan bu yana en sıcak yıllar 1990’lardan sonra gerçekleşti. Tarihte kaydedilen en sıcak üç yaz ise 1998’den bu yana gerçekleşti. Rekor 2003’ten bu yana 2004 yılı da tarihteki dördüncü en sıcak yaz oldu. Son 100 yıl içinde küresel sıcaklıkların en az 1 derece yükseldiği artık kabul görmüş durumda. Ancak, esas korkutucu senaryo gelecek yüz yıl için öngörülen 3 derecelik artışın canlı ekosistemlerine ve besin dengesine olan etkisi.
‘Petrol bitmeden, güneş enerjisine geçelim’

       
TARIM SAHALARI TEHLİKEDE
       Küresel iklimin 3 derece dahi ısınmasının sonuçları milyonlarca canlı için felaket olacak. Bilim adamları Latin Amerika’daki su rezevlerinin bir kısmının kuruyacağı ve Karayip Denizi bölgesindeki tarım sahalarının kuraklaşacağı uyarısında bulunuyor. Küresel sıcaklıkların 3 derece yükselmesi, Amazon yağmur ormanlarının kurumasına, Grönland’daki buzulların erimesine ve okyanus su seviyelerinin de yükselmesine yetecek.
Hızla zenginleşen Çin'in benzin tüketiminin artması küresel bir soruna işaret ediyor.
       Peru enerji üretiminin yüzde 70’ini hidroelektrik santrallerinden elde ediyor. And Dağları’ndaki ırmakların kuruması bu ülkenin su rezervlerini ciddi tehlike altına alacak. Çin’de pirinç tarlalarının kuruması, bu ülkenin önemli bir besin kaynağının azalmasına neden olacak. Artan sıcaklıklar Karayip Denizi’nde kasırga ve tayfunların sıklaşmasına yol açacak. Bilim adamaları son yıllarda ABD’nin güney kıyılarını ve Meksika Körfezi’ni tehdit eden kasırgaların sıklaşmasına sıcaklık artışlarının yol açtığını düşünüyor.
       
‘KYOTO BİLİMSEL DEĞİL’
       Bilim adamları, ABD’yi tehlike boyutlarına ulaşan küresel ısınmanını kontrol altına alınması için, karbon dioksit emisyonlarını indirmeye ikna edemiyor. Bush yönetimi inatla Kyoto Sözleşmesini imzalamayacağını, şartların kendi ekonomisine çeşitli külfetler getirdiğini savunuyor.

       Kyoto’yu imzalamaya yanaşmayan ABD, sözleşmenin yürürlüğe girmesinden önceki son uluslararası konferansta da küresel ısınmanın bilimsel olarak kanıtlanmadığını savundu. ABD heyetini temsil eden Harlan Watson, “Bilim gelecekte bir gün küresel ısınmanın emisyondan kaynaklandığını kanıtlarsa, biz de emisyon hacimlerimizi düşürürüz” diye konuştu. Watson, Kyoto ile ilgili olarak ise, “Kyoto Protokolü bilimsel temellere dayanmıyor” ifadesini kullandı.
       
‘KÜRESEL ISINMA BİLİMSEL BİR GERÇEK’
       ABD’yi ikna etmek üzere diplomasi turu yapan bilim adamlarından BM yetkilisi Rajendra Paçauri, “Bilim gaz emisyonlarını indirin diyor, bilim sera etkisini azaltın diyor, kanıtlar yeterince güçlü, gözlemler ortada, artık bunların kabul görmesi gerekiyor” diye konuştu. Paçauri, “Bunların tartışılacak bir yanı kalmadı. Asıl mesele kimin üstüne düşeni yapmadığı” şeklinde ABD’nin tutumunu eleştirdi.
       
‘GELİŞMİŞ ÜLKELER İKİ YÜZLÜ’
Arjantin Devlet Başkanı Nestor Kirchner.
       Arjantin Devlet Başkanı Nestor Kirchner de, gelişmiş ülkeleri küresel ısınma konusunda çift standartlı olmakla suçladı. Buenos Aires’teki BM konferasında söz alan Kirchner, “Bir taraftan borç batağındaki gelişmekte olan ülkeleri çevre konusunda sıkıştırmak, diğer taraftan da çevre kirliliğine duyarsızca Kyoto’yu imzalamamak, iki yüzlülüktür” diye konuştu. Kirchner, gelişmekte olan ülkelerin borç batağından kurtulmak için, çevreyi tahrip etmek pahasına ormanlarını kesmek ve hızla endüstriyelleşmek zorunda kaldıklarını savundu.
       
KYOTO 16 ŞUBAT’TA İMZALANIYOR
       Bilim adamları sera etkisi, deniz seviyesi, buzul erimesindeki değişikliklerin tespit edilmesi için GPS sistemleri kullanıyor. AB destekli olarak ESA tarafından yürütülen küresel gözlemler orman yangınlarından tarım alanlarına kadar birçok değişikliği kaydediyor. Süperbilgisayarlar uydulardan gelen verileri harmanlayarak alternatif küresel ısınma senaryoları üretiyor.
       16 Şubat 2005’te imzalanacak olan Kyoto Sözleşmesi, başta karbon dioksit olmak üzere sera etkisi yaratan 6 gazın emisyonlarının indirilmesini, petrol, benzin ve kömür tüketiminin azaltılmasını öngörüyor.
       
 
       
    TOP5 Türk Telekom’dan ücretsiz masal ve müzik servisi  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları