Home page
Haber Menüsü


İnternetin en büyük arama motoru Google'ın Mountain View kentindeki ana merkezi.
Google, interneti yeniden tanımlıyor
Uzmanlar, Google’ın internet tabanlı servislerinin, veri depolama gibi işletim sisteminin temel işlevlerini üstleneceğini ve birçok uygulamanın internete taşınacağını savunuyor.
Seattle
ASSOCIATED PRESS
    23 Kasım 2004 —  Google artık doktora öğrencileri tarafından kurulmuş bir ‘start-up’ değil. İnternetin en büyük arama motoru, birçoklarına göre yazılım devi Microsoft’un karşısına dikilen bir şirket. Google her ne kadar Microsoft’u direkt rakip olarak karşısına almasa da, bu iki şirketin rekabeti gelecekte daha da kızışacak gibi gözüküyor. Kimilerine göre birinin canı yanacak, ancak Google’ın Microsoft’un esas sahası olan masaüstüne inceden inceye giriş yaptığı kesin.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
’GOOGLE, WİNDOWS’U TAHTINDAN EDEBİLİR’
       Eğer Google internet tabanlı uygulamalarının, Microsoft ürünlerine göre daha güvenli ve erişimi kolay olduklarını kanıtlar ise, kullanıcılar arama ve veri depolama için kendi bilgisayarlarına değil, internet tabanlı uygulamalara yönelecekler. Diğer bir deyişle, kullanıcılar e-postalarını, Word dökümanlarını kendi makinelerinde değil, internette Google veri tabanlında saklayacaklar. Böylece dünyanın her yerinden de ulaşma imkanına sahip olacaklar. Aynı öngörü e-posta servisleri için de geçerli. Kullanıcılar Outlook yerine Gmail’e geçiş yapabilir. eğer analistlerin iddia ettiği gibi kullanıcıyı Windows işletim sisteminden caydırır ve internet kaydırırsa, bilgisayar kullanım mantığı kökünden değişebilir.
       
GOOGLE KIZDIRMADAN YARIŞIYOR
       Microsoft’u bekleyen risk ise şu. İnternetin veri depolama mecrası olarak ortaya çıkması, masaüstülerin işlevlerinde bir erime anlamına gelecek. ABD’li Caris danışmanlık şirketi analisti David Garrity, bu durumda masaüstülerin internetin tamamlayıcısı halini alacağını ve uzun vadede Microsoft işletim sistemine daha az gereksinim duyacağını savunuyor.
       İki şirket halen arama motoru, e-posta ve masaüstü arama alanlarında rekabet halindeler. Microsoft, Google’ı giderek daha ciddi bir rakip olarak ele almak durumunda.
       Google yetkilisi Marissa Mayer, bilgiyi evrensel olarak erişilebilecek şekilde düzenlemeyi amaçladıklarını ifade ediyor. Google’ın Microsoft’u devirmek gibi bir iş planının olmadığını belirten Mayer, Google-Microsoft rekabetinin geleceği hakkında konuşmak için erken olduğunu dile getiriyor. Google CEO’su Eric Schmidt ise, Internet Explorer’a rakip bir internet tarayıcısı çıkarmayı düşünmediklerinin altını çiziyor.
Google'ın kafadarları Sergey Brin ve Larry Page.

       
       
I. ARAMA SAVAŞLARI GOOGLE’IN
       Google’ın masaüstü arama motoru bilgisayarla kullanıcısı arasındaki ilişkiyi adeta yeniden tanımladı. Kullanıcıların kendi bilgisayarlarındaki verileri ve internet girişlerini taramalarına olanak veren bu teknoloji şimdi Microsoft’un birinci önceliği oldu. Google’ın 1 GB’lik Gmail ile e-posta pazarına girmesi, Hotmail ve Yahoo’yu da limitlerini 250 MB’ye çıkarmaya itti.
       MSN’in spyware ve virüs korumaları konusunda sıkıştığı ve yeni arayışlara girdiği biliniyor. Google’ın arama motoru kavramını internetin kenarından merkezine getirmesi, Microsoft ve Yahoo’yu da arama teknolojilerine yatırım yapmaya itti. Google bugün 8 milyardan fazla sayfayı tarıyor. MSN geçen hafta açtığı arama motoru betasında 5 milyar sayfayı tarıyor. Rekabetin önemli alanlarında biri de pop-ad adlı reklam amaçlı açılan küçük pencereleri önleyecek yazılımlar.
       Microsoft kendi masaüstü arama motorunu yıl sonuna kadar hazır edeceğini açıkladı. Microsoft, Google ve Yahoo artık aramaların yanına, bulgularla ilişkili reklamlar koyacaklar.
       
GOOGLE, KOLAY LOKMA DEĞİL
       Pazar araştırma şirketi Gartner VP’si David Smith, Google’ın müşteri gereksinimleri, Microsoft’un ise pazar dinamiklerine göre strateji belirlediğini ifade ediyor. Microsoft yetkilileri ise, hizmetlerini Google tehdidi üzerine değil, müşteri ihtiyaçlarına yanıt vermek için genişlettiklerinin altını çiziyorlar. Google her fırsatta kendi alanına nüfuz etmeye çalışan Microsoft ile ciddi bir mücadeleye hazır olduğunun sinyalini veriyor.
       Örneğin, Microsoft geçen hafta arama motoru betasını çıkardığını açıklamıştı. Bu haberin üzerinden iki saat geçer geçmez, Google kendi sayfa sayısını 8 milyara çıkardı. MSN Search 5 milyarda kaldı. Rekabetin sembolik manevralarından bir diğeri de, Google’ın Microsoft’un dünya merkezinin bulunduğu Redmond kasabası yakınlarında bir diğer Seattle banliyösü Kirkland’de bir şube açması. Google, yaşadığı kenti terk etmek istemeyen eski Microsoft çalışanlarını hedefliyor.
       
İNTERNET, ‘MASAÜSTÜ’NÜN YERİNİ ALABİLİR
       Google bilgi arama sayesinde teknoloji devlerinin arasındaki yerini aldı. Ancak, bu kadarla kalmayacağı kesin. E-posta ve masaüstü arama alanlarında bu iki şirketin gelecekte sık sık karşı karşıya geleceğini tahmin ediliyor. Google her ne kadar Microsoft’a rakip olamayacak gibi gözükse de, kullanıcıları masaüstünden internet tabanlı uygulamalara çekebilir ki, bu Windows için ciddi bir tehdit olur. Sonuçta, Google-Microsoft rekabeti her zaman için kullanıcıların lehine olacak.
       
 
       
    TOP5 Türk Telekom’dan ücretsiz masal ve müzik servisi  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları