Home page
Haber Menüsü


Intel-Türkiye, Madison 9M’de iddialı
Intel, üst profil Itanium 2 işlemcilerin 9 MB önbellekli yeni üyesi Madison 9M’i piyasaya sürdü. Intel yetkilileri, yeni Itanium ile Türkiye pazarında iddalı olduklarını vurguluyor.
NTV-MSNBC
12 Kasım 2004 — Dünyanın en büyük mikroişlemci üreticisi Intel, 9 MB önbellek ve 1.6 GHz saat hızına sahip Itanium 2 ile üst profil işlemcilerde, Sun Microsystems ve IBM ile sıkı rekabete girmiş oldu. Aynı aileden düşük enerji tüketimi ile öne çıkan 3 MB önbellekli, 1.3 GHz saat hızına sahip bir başka işlemci de hazır. Intel çiplerin enerji tüketiminde daha öncekilere göre daha verimli olduğunu savunuyor.

   
 
       
    MSNBC News Intel ve TT'den 1000 'hotspot' projesi
MSNBC News Intel'den son kez 'saat hızı'
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
‘TÜRKİYE’DE ÜST PROFİL TERCİH EDİLİYOR’
       NTVMSNBC-Teknoloji Servisi’ne konuşan Intel İş Geliştirme Müdürü Ergin Kılınç, Türkiye’de şirketlerin üst profil işlemcileri alt grup ürünlere göre daha çok tercih ettiklerini belirtti. Şirketlerin teknoloji yenileme aralıkları uzadıkça, daha üst profile yöneldiklerini ifade eden Kılınç, “Üst profilden yana tercih, rekabet için avantaj yaratıyor. Daha çok uygulamayı gerçekleştirebiliyorlar, ancak esas neden performans ile maliyeti optimize etmek” diye konuştu.
Intel, 20 yıl sonrasına hazırlanıyor

       
’SAAT HIZI KAÇINILMAZ’
       Intel İş Geliştirme Müdürü Ergin Kılınç, Intel’in saat hızından önbellek gücüne geçişini ise HyperThreading teknolojisinin alışveriş için önbelleğin önemini artırması ile açıklıyor. Kılınç ayrıca salt olarak saat hızı artırmanın verimli olmadığını, çipin aşırı ısınmasına neden olduğunu ve sonuçta verimi ve ömrü düşürdüğünü ifade etti. Kılınç’a göre, saat hızına geçiş, “çiplerin gelişmesinde kaçınılmaz bir basamak”. Kılınç ayrıca, Intel Montecito’nun 2005’in son çeyreğinde hazır olacağını ve 2006’nın başında da üretime geçileceğini dile getirdi. Her bir silikon katmanında çift işlem ünitesi bulunan Montecino, ‘çift çekirdek’ olarak adlandırılan bu teknolojiyi barındırıyor.
       
HYPERTHREADING
       Intel’in gelecek beş yıl için en önemli teknolojisi HyperThreading. Çipi her bir silikon katmanında çoklu işlem ünitesi mimarisi kullanılan HyperThreading ile çip aynı anda birden fazla işlem yapabiliyor. Kılınç bunu şöyle açıklıyor: “Gönderilen komutları çipin kendi içinde bölüştürebiliyor, yapılabilecek yan işler var ise, ana komut devam ederken, boş kalan katmanlar da diğer işlere odaklanıyor.”
Intel, artık ‘önbellek’ten yana

       
‘TÜRKİYE ÇOK ÖNEMLİ BİR PAZAR’
       Tanıtım toplantısına Intel Avrupa Ortadoğu ve Afrika Başkanı Brian Harrison da katıldı. Türkiye’nin Avrupa-Afrika- Ortadoğu bölgesinde en hızlı büyüyen pazarlardan biri olduğuna işaret eden Harrison, pazarın büyümesiyle orantılı olarak Türkiye’ye yatırımlarının da artacağını belirtti. Harrison, özel sektör kadar kamu sektöründe e-Dönüşüm projelerini gözlediklerini belirterek; “10 yılı aşkın bir süredir dünyanın çeşitli hükümetleriyle ortak e-devlet uygulamaları projelerimiz var, Türk hükümeti ile teknik ortak olabiliriz” diye konuştu. Türkiye çapında okullara bilgisayar donanımı sağlanması ve orta öğretimdeki öğretmenlerin eğitimini üstlenen Intel, 3 yılda 50 bin öğretmeni bilgisayar teknolojilerinde eğitmeyi planlıyor.
       
ITANİUM BEKLENTİLERİN GERİSİNDE
       Itanium, 1989’da başlayan ArGe sürecinin ve ertelemelerin ardından Intel için biraz zorlu bir ürün olduğunu gösterdi. Intel, çok daha yüksek satış rakamları yakalayan Xeon’a oranla, Itanium’u üst profilde amiral gemisi olarak görüyor. Şirket eylül ayında yaptığı açıklamada 2004 yılı için konulan 200 bin adetlik satış hedefinin gerisinde kalındığı itirafında bulunmuştu.
       Intel, Itanium’un yine de başarılı olduğunu savunuyor. İşlemci üst profil şirketlerde yüksek talep görüyor; dünyanın en büyük ilk 100 şirketinin 40’ında Itanium kullanılıyor.
Intel ‘çift çekirdek’lere yöneliyor

       
COLUMBİA, ITANİUM İLE ÇALIŞIYOR
       NASA’nın Ames Araştırma Merkezi’ndeki dünyanın en hızlı ikinci süperbilgisayarı Columbia Itanium 2 işlemciler ile çalışıyor. Ergin Kılınç, Columbia’nın 10 bin 240 adet Itanium 2 işlemciden oluştuğunu belirtti. Kılınç, Columbia süperbilgisayarının 6 ay gibi çok kısa bir sürede monte edildiğini ifade etti.
       Dell, Fujitsu Siemens, HP, Hitachi, IBM, NEC, Samsung ve SGI önde gelen bilgisayar üreticileri çipi kullanacaklarını duyurdular.
       
       
    TOP5 Türk Telekom’dan ücretsiz masal ve müzik servisi  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları