Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 09:39 12 Kas., 2004
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
Arafat’ın ölümüne dünyadan tepkiler

Filistin liderinin ölümünün ardından İsrail Adalet Bakanı bu habere sevindiğini açıkladı. Dünya liderleri ise Filistin halkına taziyelerini sunuyor.

İSRAİL
       İsrail Devlet Başkanı Moşe Katzav ise, Arafat’ın ölümüyle “yeni bir sayfa” açılacağını umduğunu bildirdi. Katzav, “Umarım yeni Filistin yönetimi, terörizme ve şiddete son vermek için yeni bir yola girer, bu da müzakereleri yeniden başlatır” dedi.
       İsrail Başbakanı Ariel Şaron, Arafat’ın adını anmadan, “Son olaylar Ortadoğu için muhtemelen tarihsel bir dönüm noktası olabilir. İsrail, barış isteyen bir ülkedir ve Filistinlilerle gecikmeksizin bir barış anlaşmasına ulaşma çabalarına devam edecektir” dedi.
       Yeni Filistin liderlerini de “teröre karşı savaşmaya” çağıran Şaron, barışa doğru ilerleme, “her şeyden önce terörizme son verilmesine bağlıdır ve eğer onlar teröre karşı savaşırlarla olur” diye konuştu.
       İsrail Adalet Bakanı Yosef Lapid, Filistin lideri Yaser Arafat’ın ölüm haberine sevindi. Lapid, “Dünyanın Arafat’tan kurtulmasının sevindirici olduğunu” söyledi.
       “Ortadoğu ve dünyada artık güneş pırıl pırıl parlıyor” diyen İsrailli bakan, “Zira Arafat, sadece İsrail’e yönelik terörizmin lideri değil, bütün dünyayı kasıp kavuran terörizmin, El Kaide örgütünün de babasıydı” ifadesini kullandı. Lapid, “Bütün bu terör Arafat’tan kaynaklanıyordu. Dünya kurtulmuş oldu” dedi.
       İsrail Dışişleri Bakanı Silvan Şalom da, Arafat’ın ölümünün ardından, ılımlı bir liderliğin seçilmesi halinde barış diyalogunu canlandırmaya hazır olduklarını söyledi. Şalom, “Filistinlilerin terör yolunu desteklemeyen bir liderliği sağlamaları ve vaatlerini yerine getirmeleri halinde, diyalog için bir şeyler yapmaya ve adım atmaya istekli bir İsrail yönetimini karşılarında bulacaklarını” belirtti.
       
ABD
       ABD Başkanı George Bush da, Arafat’ın ölümünün Filistin tarihi açısından önemli bir an olduğunu belirtti. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre, Filistin halkına taziyelerini sunan Bush, “Geleceğin Filistin halkına barış ve komşularıyla barış içinde yaşayan bağımsız bir Filistin devleti hayallerinin gerçekleşmesini getirmesini umuyorum” dedi.
       ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell ise, taraflara sakin olmaları çağrısında bulundu ve bölgede barışın sağlanması için ellerinden geleni yapacaklarını kaydetti.
       
VATİKAN
       Filistin lideri Yaser Arafat’ın ölüm haberinin, Papa İkinci Jean Paul tarafından üzüntüyle karşılandığı öğrenildi. Vatikan’dan yapılan açıklamada, Papa’nın haberi alır almaz, bir süre sessiz kalarak Arafat için dua ettiği belirtildi. Arafat’tan övgü dolu ifadelerle söz eden Vatikan’ın, İsrail’in yanı başında bağımsız bir Filistin devleti kurulmasından yana olduğu biliniyor.
       
KOFİ ANNAN
       Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’ın sözcüsü de, Annan’ın Arafat’ın ölümünden derin üzüntü duyduğunu belirtti. Açıklamada, yaşamını Filistin davasına adayan Arafat’ın, hayatı boyunca halkından destek gören ender liderlerden biri olduğu vurgulandı.
       
AVRUPA BİRLİĞİ
       AB Dönem Başkanı Hollanda’nın Dışişleri Bakanı Ben Bot, Arafat’ın Filistin davasındaki samimi kararlılığını övdü ve Ortadoğu’da barış için yeni Filistin yönetimi ile çalışma sözü verdi.
       İngiltere Başbakanı Tony Blair, Filistin lideri Yaser Arafat’ın Filistin hareketinin sembolü olduğunu söyledi. Arafat’ın ailesine ve Filistin halkına taziyelerini sunan Blair, Arafat’ın eski İsrail Başbakanı İzak Rabin ile 1994’te Nobel ödülü almasının, “onların barışa ulaşma yolundaki çabalarının tanındığını” gösterdiğini belirtti.
       Blair, “Güvenlik içindeki bir İsrail ile birlikte yaşayan bir Filistin devletinin” kurulması için çalışmaların devam etmesi gerektiğini kaydetti.
       Fransa Cumhurbaşkanı Chirac da “Filistin halkının ulusal haklarının tanınması için 40 yıl mücadele eden cesur ve kararlı bir adamı kaybettik” dedi. Chirac, Arafat’ın kaybının Filistin halkını birleştirmesine neden olacağını umduğunu ifade etti.
       Almanya Cumhurbaşkanı Horst Köhler, Başbakanı Gerhard Schröder ve Dışişleri Bakanı Joschka Fischer de, Filistin lideri Yaser Arafat’ın ölümü nedeniyle taziye mesajları yayınladılar. Bu arada, Arafat’ın cenaze törenine Almanya’yı temsilen Fischer katılacak.
       
PUTİN
       Rus lideri Vladimir Putin, Filistin yönetimine yolladığı mesajda başsağlığı diledi. Kremlin’in açıklamasına göre, Putin mesajında, “Filistin liderinin ölümünün, Filistin halkı ve yönetimi için büyük kayıp olduğunu” belirtti.
       
FİDEL CASTRO
       Küba lideri Fidel Castro, Yaser Arafat’ın ölümünün Arap halkı için “üzüntü verici bir kayıp, dünya ilerici hareketi açısından da ağır darbe” olduğunu bildirdi. Castro, “Filistin halkının haklı davasına olan sağlam desteğini” yineledi. Bu arada Küba hükümeti, ülkede üç günlük yas ilan etti.
       
HU
       Çin Devlet Başkanı Hu Cintao da Arafat’ın anısını selamladıklarını kaydetti. Filistin Meclis Başkanı Ruhi Fettuh’a başsağlığı mesajı gönderen Hu, Arafat’ın “saygın yönetici ve büyük siyaset adamı” olduğunu belirtti.

 

       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları