Home page
Haber Menüsü


IBM yapımı 70.72 teraflop'luk BlueGene/L, ABD Enerji Bakanlığı'na bağlı Lawrence Livermore National Laboratory'de nükleer araştırmalarda kullanılacak. Henüz 4'te biri birleştirilen sistem bitirldiğinde, 360 teraflop gücüne ulaşacak.
Dünyanın en hızlısı: BlueGene/L
Beklenen oldu ve 70.72 teraflop’luk hızı tescillenen IBM yapımı Linux tabanlı BlueGene/L dünyanın en hızlı süperbilgisayarı ünvanını aldı. 2002’den beri birinci olan Earth Simulator ise üçüncülüğe düştü.
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    9 Kasım 2004 —  Üniversitaet Mannheim ve University of Tennessee tarafından yürütülen dünyanın en hızlı 500 süperbilgisayarını belirleyen liste Pittsburgh’da yapılan konferansta açıklandı. Saniyede 70 trilyondan fazla işlem hızına sahip BlueGene/L, son iki yılın birincisi NEC yapımı Earth Simulator’u devirerek birinciliği kaptı. Dördüncülüğü ise, Barselona’da yapımı süren Linux tabanlı Mare Nostrum aldı. Virginia Tech öğrencilerinin Apple Xserve’leri birleştirerek yaptıkları SuperMac hızlı bir atakla 7’ciliğe yükseldi.  

   
 
       
    MSNBC News Yenilenen 'Big Mac' bu kez iddialı
MSNBC News BlueGene/L birinciliğe çok yakın
MSNBC News Avrupa'nın en 'süper'i Mare Nostrum Ocak'ta hazır
MSNBC News IBM BlueGene/L'i satışa çıkarıyor
MSNBC News NASA'nın 'süper'inden rekorluk hız
MSNBC News IBM'den süperbilgisayar rekoru
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
BLUEGENE/L, GEÇİLMEZ OLACAK
       Listenin ilk beşi içinde dikkati çeken, son iki yılda süperbilgisayarların ulaştıkları hızlar oldu. Saniyede 35.86 trilyon işlem gücündeki Earth Simulator iki yıl önce en yakın rakibinin 4 katı hızındayken, şimdi birincinin yarı gücünde. İlk beşi değerlendiren TOP500 uzmanı Erich Strohmaier, BlueGene/L’in yeni bir çığır açtığını ve bitirildiğinde 360 teraflop ile geçilmesi uzun yıllar imkansız olacak bir makineye dönüşeceğini vurguladı.
NASA Ames Research Center'da bulunan Columbia süperbilgisayarı ikinci sırada.

       
       
SİSTEMLER KÜÇÜLÜYOR VE UCUZLUYOR
       Halen IBM’in Minnessota’daki laboratuvarlarında deneme aşamasında olan Blue Gene/L gelecek yılın başında Lawrence Livermore National Laboratory’ye monte edilecek. Dünyanın en hızlı süperbilgisayarı ABD Enerji Bakanlığı’na bağlı bu kurumda nükleer araştırmalarda kullanılacak. Şimdilik sadece 4’te biri tamamlanan BlueGene/L tamamlandığında 360 teraflop hızına ulaşacak. IBM yetkilileri gelecekte süperbilgisayarların hız kadar büyüklük ve enerji tüketimindeki verimlilik ile ölçüleceğini ifade ediyor. BlueGene/L’in yıllık elektrik tüketimi 1 milyon dolar olacak. BlueGene/L’in büyüklüğü 240 metrekare iken, Earth Simulator 3 bin 200 metrekare’lik bir alan kaplıyor.
       TOP500 listesinin açıklanmasından iki hafta önce, BlueGene/L ile Columbia sistemleri arasında da bir rekabet yaşanmıştı. Makineler art arda hız rekorları açıklamıştı. BlueGene/L’in toplam maliyetinin 100 milyon doları aşarken, Columbia’nın yapım bedeli 50 milyon dolar. Her iki makine de, 250 milyon dolarlık Earth Simulator’a göre ‘hesaplı’.
       
ABD İÇİN ULUSAL GÜVENLİK MESELESİ
       Blue Gene/L’in ardından yine bir ABD’li ve yine devlete bağlı Ames Research Center laboratuvarında çalışan 51.87 teraflop hızındaki Columbia süperbilgisayarı geliyor. Deprem araştırmalarında kullanılan NEC yapımı Japon Earth Simulator ise üçüncülüğe geriledi. Böylece süperbilgisayar alanında birinciliği bir ulusal prestij meselesi yapan ABD, ilk iki sırayı ele geçirmiş oldu. Sadece ilk iki sıra değil, ilk on sıradaki bilgisayarların 9’u ABD kökenli. ABD devlet ve teknoloji çevreleri süperbilgisayarlar alanındaki birinciliği ülkenin teknoloji alanındaki bir yansıması olarak algılıyor. Bunun arkasında ise nükleer araştırmalar ve diğer stratejik alanlarda kullanılan bu sistemlerin esasen ulusal güvenlik unsuru olarak işlev görebilmeleri.
       Pentagon’un, Çin’in süperbilgisayar geliştirme yatırımlarını kuşku ile takip ettiği biliniyor. Çin, son bir yıl içinde ilk 500 içindeki sistem sayısını 9’dan 17’ye çıkarmayı başardı. Çin’in en hızlı makinesi 8 teraflop gücündeki Dawning 4000A, 17’inci sırada yerini aldı.
Japonya'da deprem araştırmalarında kullanılan, son iki yılın birincisi NEC Earth Simulator artık üçüncü.

       
       
SÜPERBİLGİSAYARLARDA ‘SON MODALAR’
       Son yıllarda süperbilgisayarlar alanında görülen en önemli trend, büyük parçalara dayanan mimari yerine, binlerce güçlü PC’den oluşan sistemlerin birbirine kümelenmesi. Bu değişime uygun olarak, dünyanın en hızlıları arasında 320 sistem kişisel bilgisayarlarda da kullanılan Intel işlemcileri ile çalışıyor. Geçen yıl bu sayı 189 idi. Ayrıca son yıllarda Linux da hızla süperbilgisayar arenasında kendini hissetirmeye başladı. Linux’a desteği kurumsal politika haline getiren IBM, süperbilgisayar ölçeğindeki uygulamalarla açık kaynak işletim sistemini teşvik ediyor.
       Virginia Tech öğrencilerinin bin 100 adet Apple Macintosh bilgisayarını birleştirerek oluşturdukları X-system ya da daha bilenen adıyla ‘SuperMac’ listede 7’inci sırayı aldı. PC’lerin kümelenmesine en güzel örnek olan SuperMac, listeye geçen Kasım ayında girmişti. Virginia Tech öğrencileri, BigMac’i Macintosh firmasından gelen güçlü bin 100 adet G5 2.3GHz Xserve’ler ile yenilediler. Sistem, Virginia Polytechnic Institute and State University’ye 5.2 milyon dolara maloldu.
Virginia Tech ekibi.

       
       
REKABET, TERAFLOP’LARI ÇOŞTURDU
       Süperbilgisayarların listelenmesi veya bir anlamda yarıştırılması, kurumlar arasındaki rekabete olumlu yansıyor. Bundan 5 yıl önce dünyanın en hızlı makineleri 1 trilyon sınırını zorla geçerken, son açıklanan listede 398 adet süperbilgisayarın 1 teraflop sınırını aştığı görüldü. Rekabet sonucu firmalar, daha büyük ve daha verimli makineler üretmeye yöneldiler. PC’lerin birleştirilmesi ve Linux kullanımı gibi yaratıcı fikirler bu şekilde hayata geçti. Süperbilgisayarlar arenasında Hewlett Packard ile IBM kıyasıya bir rekabet yaşanıyor. İlk 500 içinde IBM’in 216, HP’nin 173 süperbilgisayarı bulunuyor. IBM, BlueGene’in 5.7 teraflop hızındaki ticari versiyonlarını ticari olarak pazarlayacağını açıkladı.
       NOT: 1 teraflop, bir saniyede 1 trilyon işlem.
       
 
       
    TOP5 Türk Telekom’dan ücretsiz masal ve müzik servisi  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları