Home page
Haber Menüsü


Kadın Girişimcilere Kurumsal Destek
Röportaj: Meltem Kurtsan, Kurtsan Şirketler Grubu Başkanı
28 Ekim 2004— KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Meltem Kurtsan’dan kadın girişimcilerin yoğunlaştığı sektörler, karşılaştıkları zorluklar ve KAGİDER’in destek olduğu konular hakkında bilgi aldık.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  KAGİDER’in kuruluş öyküsünü, vizyon ve misyonunu bizimle paylaşır mısınız? Kuruluşundan bu yana kaydedilen gelişmeleri ve geldiğiniz konumu nasıl değerlendiriyorsunuz?
       Meltem Kurtsan: Eylül 2002’de 37 kadın girişimci tarafından ülke çapında faaliyet gösteren ve kar amacı gütmeyen bir sivil toplum örgütü olarak İstanbul’da kurulan KAGİDER’in bugün 96 üyesi var.
       Vizyon:
       Geleceğin iş dünyasını yapılandırmada etkin kadın girişimciler yaratmak.
       Misyon:
* Ekonomik değer yaratan kadın girişimci sayısını arttırarak,
* Varolan kadın girişimcileri güçlendirerek,
* Türk kadın girişimcilerin dünya ile bütünleşmesini sağlayarak;
* Türkiye’nin sosyal ve ekonomik gelişimine katkıda bulunmak.
       Henüz çok genç bir dernek olan ve gücünü kadın girişimci üyeleri arasındaki sinerjiden alan KAGİDER şimdiye kadar pek çok ilke imza attı. Kadın girişimciliğinin artırılması için etkin bilinç yükseltme ve lobi faaliyetlerin bulunmaya başladı. 1,5 yıl içerisinde 100’er kişinin katıldığı iki Girişimcilik Bilinci Semineri düzenledik. Seçtiğimiz kadın girişimci adaylarına yönelik eğitim ve seminer çalışmaları düzenledik.
       Pek çok ulusal ve uluslararası organizasyona Türk kadın girişimcileri temsilen katıldık, konuşmalar yaptık. Dünya genelindeki kadın girişimci dernekleri ile iletişime geçip ortaklıklar geliştirmeye başladık. Türkiye’de kadının konumunu her alanda güçlendirmek üzere faaliyet gösteren STK’ları desteklemek üzere bir “Kadın Fonu” projesi başlattık.
       
       Girişimcilik söz konusu olduğunda, kadınların ağırlıklı olarak yöneldiği sektörler nelerdir? Bu sektörlerde yoğunlaşmanın ne gibi sebepleri olduğunu düşünüyorsunuz?
       Meltem Kurtsan: KAGİDER’in kurucuları ve üyeleri arasında her türlü hukuk ve yönetim danışmanlığı, sağlık ve ilaç, maden, gıda ve içecek, turizm, yayıncılık, halkla ilişkiler, tekstil, perakende, insan kaynakları, pazarlama, reklamcılık, finans ve bilişim, film yapım, ulaşım-nakliye ve denizcilik sektörlerinde çalışan kadın girişimcileri bulunmaktadır.
       Türkiye geneline bakıldığında kadın girişimciler genelde hizmet sektöründe faaliyet gösteren mikro ölçekli işletme sahipleri. Hizmet sektörüne yönelim, finansal kaynaklara ulaşımın kısıtlı olmasından dolayı daha az sermaye gerektiren sektörlerin tercih edilmesinden kaynaklanıyor.
       
       Ülkemizde kadın girişimciler ne tür engellerle karşılaşıyorlar?
       Meltem Kurtsan: Türkiye’de kadınlar eğitim eksikliği ve finansman sorunları yüzünden girişimci olamıyor.
       15 yaşından büyük her 100 kadından 23’ü okuma yazma bilmiyor.
       Okullaşma oranına bakıldığından kadınların erkeklerin gerisinde kaldığı görülüyor.Yüksek Öğrenimde kadınların okullaşma oranı % 16. Halbuki kadınların eğitim seviyesi artıkça iş gücüne katılımları da artıyor. Yüksek öğrenim mezunu kadınların iş gücüne katılım oranı % 70.
       Girişimci kadınların; % 58’i kişisel kaynaklarından, % 26’sı eşinden, % 16’sı da akrabalarından finansman bulabiliyor. Var olan girişimci kadınların sadece % 47’sinin banka hesabı var. Tüm gayrimenkullerin sadece % 9’u kadınların üstüne olduğu için bankalardan kredi alırken teminat gösteremiyor.
       Kadınların iş dünyasında ihtiyaç duyulan bilgiye, eğitime ve kredi mekanizmalarına ulaşımı sağlanmalı…
       
       KADİGER olarak destek vereceğiniz kadın girişimci adaylarını nasıl belirliyorsunuz? Belirlediğiniz kişilere hangi konularda destek sağlıyorsunuz?
       Meltem Kurtsan: Yılda iki kez “Girişimcilik Bilinci Semineri” düzenliyoruz. Bu seminerin ardından bize projelerini göndermek isteyen kadın girişimcilerden başvuru kabul ediyoruz. Bu başvurular KAGİDER üyelerinden oluşturulan bir komite tarafından incelenerek değerlendiriliyor. Girişimci adayları, ihtiyaçlarına göre eğitim ve seminer çalışmalarına, KAGİDER üyesi danışmanlara ya da başka kurumlara yönlendiriliyor. En son belirlediğimiz 5 adayla 2 yıl boyunca bire bir mentorluk çalışması yürütüyoruz. Destekleme kararı aldığımız kadın girişimci adaylarına eğitim, danışmanlık ve mentorluk desteği veriyoruz.
       
       “Kadın Fonu” projesi hakkında bilgi verir misiniz? Bu fonla amaçladıklarınız...
       Meltem Kurtsan: Kadın Fonu Türkiye’de ulusal ve uluslararası kurum, kişi ve topluluklardan kaynak yaratmak ve bu kaynakları toplumsal cinsiyet eşitliğine ulaşılması ve kadınların ekonomik, sosyal ve siyasal olarak güçlenmeleri için faaliyet gösteren kadın sivil toplum kuruluşlarına ulaştırmak amacı ile oluşturulmuş bir KAGİDER projesi.
       Kadının güçlenmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğine ulaşılması amacına uygun tüm alanları desteklemekte:
* Ekonomi, girişimcilik, iş yaşamı, yoksullukla mücadele
* Siyasete ve karar verme mekanizmalarına katılım
* Sağlık, şiddetten korunma, afet, rehabilitasyon
* Sanat, kültür, iletişim
* Yerel sivil toplum inisiyatiflerinin güçlendirilmesi
* STK kapasite artırımı, idari giderler
* Proje geliştirme amaçlı araştırmalar
* STK’ların verdikleri çeşitli eğitimler, kurumlara yönelik eğitimler
       Uluslararası platformda yürüttüğünüz çalışmalar...
       KAGİDER olarak Dünya Kadın Girişimciler Federasyonu FCEM’e üyeyiz. Dünyanın çeşitli ülkelerindeki kadın girişimcilerle iletişim halindeyiz.
       5-7 Haziran 2004 tarihlerinde OECD Kadın Girişimciliği Uzmanlar Forumuna ev sahipliği yaptık. Bu forumda 25 ülkeden 80 üzerindeki konuşmacının katıldığı forumda kadın girişimciliği ile ilgili araştırma, istatistik, finans, pazara erişim ve ağlar, girişimcilik eğitimi, teknoloji kullanımı, ve lobicilik üzerine örnek uygulama paylaşıldı ve dünya kadın girişimciliğini artırmak için politika önerileri üretildi.
       Bundan sonraki yıllarda da kadın girişimciliği zirveleri düzenlemeye devam etmek istiyoruz.
       
       Kadının iş dünyasındaki konumunun güçlendirilmesi ve kadın girişimci sayısının artırılmasında diğer kurum ve kuruluşlara düşen sorumluluklar nelerdir?
       Meltem Kurtsan: Kadın girişimciliğinin ülkelerin ekonomik ve sosyal kalkınmasında önemi büyüktür. Kadın girişimciler, hem kendileri hem de istihdam ettikleri kişiler için iş yaratırlar. Ayrıca iş gücüne katılım kadının toplumdaki konumunu güçlendirerek toplumların gelişmişlik düzeyini etkiler ve gelir dağılımındaki adaletsizliği önler.
       Bu açıdan kadın girişimciliği artırmak yönünde için gerek ilgili devlet kurumlarına gerek sivil toplum kuruluşlarına büyük görev düşmekte. Ayrıca yürütülecek çalışmalara yön vermek ve kadın girişimciler yetiştirmek açısından üniversitelerin ve akademisyenlerin de değerli katkıları gerekmekte.
       Eklemek istedikleriniz...
       Kadınların kendi becerilerini ve potansiyellerini insanlık adına harekete geçirebildikleri bir dünyanın, hem kadınlar hem erkekler için bugünkünden daha demokratik ve daha özgür bir dünya olacağına inanıyorum.
       
       Sayın Meltem Kurtsan verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyoruz.
       

Meltem Kurtsan kimdir?
       İstanbul doğumlu olan Meltem Kurtsan,1980’li yıllarda okulu ile birlikte aile şirketleri olan Kurtsan İlaçları A.Ş. de çalışmaya başladı. Eczacılık Fakültesi’nden mezun olduktan sonra, çalışma hayatının yanısıra çeşitli eğitimlerle kişisel gelişimini sürdürdü. 1999 yılında Harvard Business School OPM Programını bitirdi. 2001 yılında Marka ve Patent Vekili oldu. Kurtsan şu an itibariyle Kurtsan Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütmektedir (www.kurtsan.com).
       1999 yılında Davos’ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda (WEF) Geleceğin Global Lideri (Global Leader for Tomorrow) seçilen Kurtsan, Harvard Business School Mezunlar Derneği üyeliği; İstanbul Sanayi Odası Meclis üyeliği, Kurumsal Yönetim Derneği Yönetim Kurulu Üyeliği, TÜSİAD Fikri Haklar Çalışma Grubu Başkanlığı görevlerinde bulunuyor (www.tusiad.org).
       TÜSİAD “Kadın Erkek Eşitliği Çalışma Grubu” Başkanlığını görevini de başarıyla tamamlayan Kurtsan 2002 yılından itibaren “Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER)” nin Yönetim Kurulu Başkanlığını yürütüyor. (www.kagider.org)
       MK Danışmanlık Eğitim’in kurucusu olan Meltem Kurtsan sınai haklar ve Avrupa Birliği alanında Türk Sanayisine danışmanlık veriyor ve eğitim programları düzenliyor.(www.mkistanbul.com) 1 Ocak 2004 tarihinden itibaren Avrupa Komisyonu tarafından Altıncı Çerçeve Programı kapsamında fonlanan Türk Üniversiteleri, Kobileri ve Bilim Merkezlerinin Avrupa’ya Entegrasyonu (TUSMES, www.tusmes.com ) Projesi’nin koordinatörlüğünü yürütmektedir.

       

insankaynaklari.com Türkiye’nin en kapsamlı insan kaynakları hizmetlerini sunan portalidir. İş ilanlarınızı insankaynaklari.com’da yayınlayabilirsiniz. Tel: +90 212 368 5599 - 368 5647
       © 2004 Ernst & Young. Tüm Hakları Saklıdır

       
       
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları