Home page
Haber Menüsü


Türkiye’nin AB yolundaki ev ödevi
1999 yılındaki Helsinki Zirvesi’nde Avrupa Birliği’ne resmen aday ülke ilan edilen Türkiye, topluluğun kapısını açacak Kopenhag siyasi kriterlerine uyum yolunda uzun ve zorlu bir süreci geride bırakmak üzere.
Faik Uyanık/Naime Sert
NTV-MSNBC
24 Eylül 2004 — Günlerdir tırmanıp piyasaları vuran Avrupa Birliği ile hükümet arasındaki “zinaya ceza” krizi de Brüksel’de aşıldı. Dikkatler artık 6 Ekim’de yayınlanacak olan ve Türkiye ile tam üyelik müzakerelerine başlanmasını önermesi beklenen İlerleme Raporu’na çevrilmiş durumda...

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  1999 yılındaki Helsinki Zirvesi’nde resmen Avrupa Birliği’ne aday ülke ilan edilen Türkiye, bu tarihten itibaren, mevzuatını Kopenhag siyasi kriterlerine göre düzenlemek için uzun ve zorlu bir sürece girdi.
       
BİREYSEL HAK VE ÖZGÜRLÜKLERE İYİLEŞTİRME
       Anayasada Ekim 2001’de yapılan değişikliklere paralel olarak, Şubat 2002’den itibaren, Türkiye’ye sunulan Katılım Ortaklığı Belgesi rehberliğinde hazırlanan AB uyum paketleri, meclisten art arda geçerek yasalaştı. Bu paketlerle, özellikle bireysel hak ve özgürlüklerle ilgili mevzuatın pek çok hükmü iyileştirildi.
       
MİNİ DEMOKRASİ PAKETİ
       Türkiye, ilk uyum paketi ile 19 Şubat 2002’de tanıştı. “Mini Demokrasi Paketi” adıyla anılan ilk AB uyum paketi ile düşünce özgürlüğü konusunda önemli adımlar atıldı. TCK’nın 159 ve 312. maddeleri ile Terörle Mücadele Yasası’nın 7’nci ve 8’inci maddelerinde değişiklik yapıldı. Hapis cezası süreleri düşürüldü. DGM’lerde 15 güne kadar uzatılan gözaltı süresi 4 güne indirildi. Özel hayatın gizliliği, haberleşme ve konut dokunulmazlığına güvence getirildi.
       
PARTİLERİN KAPATILMASI ZORLAŞTIRILDI
       Takvimler 9 Nisan 2002’yi gösterdiğinde ise ikinci uyum paketi yürürlüğe girdi. Dernekler Yasası ile Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu değiştirildi, sınırlamalar azaltıldı. İşkence ve kötü muamele sebebiyle AİHM’nin hükmettiği tazminatların bu suçları işleyen görevlilere ödettirilmesi düzenlendi. Partilerin kapatılması zorlaştırıldı. Basın Kanunu’ndaki “yasaklanmış dil” kavramı kaldırıldı.
       
İDAM CEZASI KALKTI
       4 aylık bir aranın ardından, AB yolunda üçüncü uyum paketi geldi. 9 Ağustos 2002’de yasalaşan üçüncü uyum paketi ile kanunlardaki idam cezaları kaldırıldı, yerine müebbet ağır hapis cezası getirildi.
       Azınlık vakıflarının taşınmaz mal edinmelerinin önündeki engeller kaldırılırken, radyo ve televizyonlarda Kürtçe yayın yapılmasına ilişkin düzenleme hayata geçirildi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Türkiye aleyhine verdiği kararların yeniden yargılama sebebi sayılmasına ilişkin değişiklik yapıldı.
       
2003: YEDİ AYDA DÖRT PAKET
       2003 yılı AB uyum paketleri açısından oldukça verimliydi. Yılın ilk 7 ayında dördüncü, beşinci, altıncı ve yedinci uyum paketleri Meclis’ten geçti.
       Gözaltı koşullarının iyileştirilmesi ve işkenceyle mücadelede etkinlik kazandırılması amacıyla çeşitli kanunlarda değişiklikler yapılan dördüncü uyum paketi, 11 Ocak 2003’te yürürlüğe girdi. Dördüncü uyum paketi ile örgütlenme özgürlüğü geliştirilirken, cemaat vakıflarının mülk edinmesi de kolaylaştırıldı.
       
YARGININ YENİDEN YAPILANMASI
       4 Şubat 2003’te yürürlüğe giren beşinci uyum paketinin en önemli unsurunu ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları uyarınca Türkiye’de yargının yeniden yapılanmasının önünün açılması oluşturdu.
       
FARKLI DİL VE LEHÇELERDE YAYIN
       Altıncı uyum paketi 19 Temmuz 2003’te yürürlüğe girdi. Terörle Mücadele Kanunu’nun 8’inci maddesi kaldırıldı. Günlük yaşamda kullanılan farklı dil ve lehçelerde yayının yasal güvenceye kavuşturulmasının yanısıra, dini ibadet yerlerinin açılması da kolaylaştırıldı. Töre cinayetlerinde indirim öngören yasal düzenlemeler kaldırıldı.
       
MGK KANUNU’NDA DEĞİŞİKLİK
       30 Temmuz 2003’te Meclis’ten geçen ve 7 Ağustos 2003’te yürürlüğe giren yedinci uyum paketinde, Milli Güvenlik Kurulu’nun bir danışma organı niteliğiyle uyumlu hale getirilmesi doğrultusunda MGK kanununda değişiklikler yapıldı. MGK Genel Sekreteri’nin görev ve yetkileri yeniden düzenlendi.
       Pakette ayrıca, işkence davalarına ilişkin işlemlerin “acele” ve “öncelikli” olarak görülmesi, davaların 30 günden daha uzun bir süre ertelenmemesi, davalara adli tatilde de devam edilmesi yolunda yasal değişiklikler yapıldı. Farklı dil ve lehçelerin özel dershanelerde öğretilebilmesine ilişkin düzenlemeler tamamlandı.
       Meclisten AB’ye uyum ile ilgili tam 7 paket geçmesine rağmen, ev ödevleri tamamlanmamıştı. 5 Kasım 2003’te açıklanan İlerleme Raporu’nda altı çizilen konular, yeni AB uyum paketleri olarak gündeme geldi.
       
YAŞ KARARLARINA YARGI DENETİMİ
       Yüksek Askeri Şura kararlarının yargı denetimine açılması ve cumhurbaşkanının yetkilerinin sınırlandırılması, DGM’lerin kaldırılması ve YÖK’te bulunan asker üyenin de çıkarılmasının öngörüldüğü sekizinci paket 22 Mayıs 2004’te yürürlüğe girerken, bu anayasa değişikliklerine paralel dokuzuncu paket hazırlandı. Birbirini bütünleyen düzenlemelerle AB’ye uyum konusundaki ev ödevlerinin büyük kısmı tamamlandı.
       Avrupa Birliği yolunda şaşırtıcı bir performans sergileyen Türkiye’nin önündeki son engel ise Türk Ceza Kanunu oldu. Ancak son anda atılan adımlarla bu pürüz de giderildi. 6 Ekim’de açıklanacak İlerleme Raporu beklenirken, Türkiye’nin AB yolunda, müzakere süreci öncesinde artık ciddi bir engel görülmüyor.
       
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları