Home page
Haber Menüsü


Göletler, turizmcilerin yeni gözdesi
Sulama ve enerji amacıyla yapılan göletlerin su sporları, sportif avcılık ve balıkçılığa açılması turizmcileri harekete geçirdi.
Ankara
AA
20 Eylül 2004 — Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’na başvuran 6 adet gölete yönelik projenin sözleşmesinin yakınma imzalanması bekleniyor. Alternatif doğa sporlarında yoğunlaşan Transnatüre firmasının sahibi Selda Ecer ise sportif balık avcılığına da büyük ilgi olacağını belirterek, “Göletlerin bu amaçla yatırıma açılması çok yerinde” dedi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  DSİ kontrolündeki 378, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü kontrolündeki 574 olmak üzere, su ürünleri potansiyeli bulunan 952 göletin balıkçılığa açılmasına ilişkin Haziran ayında imzalanan protokolden sonra, bugüne kadar 60’ın üzerinde firma tarım il müdürlüklerine proje teklifi iletti. Bunlardan uygun bulunan 21’i ise bakanlık merkez teşkilatına gönderildi. Şimdiye kadar yapılan değerlendirmeler sonucunda uygun bulunan 6 teklife ilişkin sözleşmelerin 1 ay içinde imzalanmasının beklendiği kaydedildi.Tarım il müdürlüklerinde bulunan 40 civarındaki teklifin değerlendirilmesi ise devam ediyor. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Köy Hizmetleri ve Devlet Su İşleri genel müdürlüklerince değişik zamanlarda işletmeye alınan göletlerin su ürünleri üretimine açılmasına ilişkin protokol, Haziran ayında imzalanmıştı.
       
ÇOK YÖNLÜ YARARLANILACAK
       Uygulamayla özellikle, yerleşim yerlerine yakın bölgelerde eksikliği hissedilen mesire alanlarının oluşturulması, bu amaçla göletlerin iç ve dış turizme yönelik su sporları, sportif avcılık, günibirlik kamp yeri olarak düzenlenmesi öngörülüyor. Bu kapsamdaki yaklaşık bin göletin su ürünleri üretimi ve avcılık amacıyla değerlendirilmesi halinde, yıllık 34 bin ton su ürünleri üretilebileceği, 2 bin kişiye de istihdam sağlanabileceği öngörülüyor.
       Yatırımcılar, göletlerde extansif balık yetiştiriciliği, yarı-extansif balık yetiştiriciliği veya tam kontrollü balık yetiştiriciliği için proje hazırlayacak. Proje kapsamında firma, hem göletlerdeki üretim artıracak, artan üretimi de değişik şekillerde değerlendirebilecek. Göletlerin etrafını rekreasyon alanı olarak düzenleyip işletebilecek. Göletlerde yetiştirilen balıklar burada günübirlik konaklayanlara satılabilecek veya bu göletlerde sportif amaçlı avcılık yaptırılabilecek.
       Firmalar başvurularını tarım il müdürlüklerine yapıyor. Projenin bakanlıkça uygun bulunması halinde, göletleri il özel idareleri kiralıyor. Projeler, yapılabilirlik-sürdürülebilirlik, teknik ve ekonomik uygunluk açısından değerlendiriliyor. Göletler en az 15 yıllığına kiralanıyor. Bu sürenin 49 yıla çıkarılması konusunda çalışmalar yapılıyor. 1999 yılından beri bütün balıkçılık tesislerinde ÇED raporu aranıyor. Bu tesislerde de ÇED’e uygunluk aranacak. İsviçre’de nüfusun yüzde 60’ının sportif amaçlı avcılık ruhsatı olduğu, Türkiye’ye gelen 10 milyon turistin en az 2 milyonunun, turizmin çeşitlendirilmesi kapsamında sportif amaçlı avcılık ve su sporlarına yönlendirilebiliceği belirtiliyor.
       
SPORTİF BALIK AVCILIĞI
       Rafting, trekking gibi alternatif doğa sporlarında yoğunlaşan Antalya merkezli Transnatüre firmasının sahibi Selda Ecer, 12 yıldır bu alanda faaliyet gösterdiklerini ve alternatif doğa sporlarının artık turizm paketleri içinde önemli bir yer aldığını söyledi. Geçen yıl firma olarak 40 bin kişiye rafting organizasyonu yaptıklarını açıklayan Ecer, şöyle devam etti: “İnsanlar artık tatilde kendilerini doğaya atmak, doğa ile başbaşa olmak istiyor. Bu açıdan, sportif balık avcılığına da büyük ilgi olacağını düşünüyoruz. Göletlerin bu amaçla yatırıma açılması çok yerinde. Türkiye’de bu konuda önemli bir potansiyel var. Yanlız, organizasyonun bu konuda kendini ispatlamış, altyapısı ve eğitimli insanı bulunan firmalarca yapılması çok önemli. Aksi takdirde hem doğa zarar görebilir, hem de katılımcılar açısından risk artar. Yatırımcı firmalar çok iyi seçilmeli.”
       Ecer, göletlerin kiralanması konusunda düşünülen 15 yıllık sürenin çok az olduğunu, bu sürenin en az 49 yıl olması gerektiğini, ancak o zaman yatırımın amortismanının sağlanabileceği, aksi takdirde yatırımcının kısa sürede omartismanı sağlamak için doğal kaynaklara, çevreye daha az hassasiyet gösterebilceğini söyledi.
       
       
    TOP5 Kriz, kadınları bu sefer daha çok vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları