Home page
Haber Menüsü


‘Lenfoma’ bilinmiyor
 
New York’taki Bilimler Akademisi’nde biraraya gelen gönüllüler ve uzmanlar, dünyanın en hızlı yayılan kanser türü olan lenfoma’ya karşı bilinçlendirme kampanyası başlattılar.  
Rob Lowe
 
New York
AA
15 Eylül 2004 —  “Dünya Lenfoma Bilinçlendirme Günü”nün gönüllü sözcülüğünü üstlenen Amerikalı ünlü aktör Rob Lowe, lenfoma yüzünden kendi ailesinin yaşadığı şok, korku, depresyon ve zorlukların başkaları tarafından yaşanmasını istemediğini belirtti.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
Lenf kanserlerinin genel adı lenfomadır. Oldukça seyrek karşılaşılan kanserlerden olan Hodgkin hastalığı, lenfoma gruplarından biridir. Lenf kanserlerinin geri kalanına Hodgkin-dışı (non-Hodgkin) lenfomalar denir.

       Gönüllü sözcülüğünü Amerikalı ünlü aktör Rob Lowe’un yaptığı, ilk kez düzenlenecek olan, “Dünya Lenfoma Bilinçlendirme Günü” öncesi New York’taki Bilimler Akademisi’nde bir araya gelen gönüllüler ve uzmanlar, ilaç firması Roche’un sponsorluğunda dünyanın en hızlı yayılan bu kanser türüne karşı bir bilinçlendirme kampanyası başlattılar.
       
       En hızlı artan ama en az bilinen kanser tipi
       Oynadığı filmler ve televizyon dizileri sayesinde uluslararası bir üne sahip olan Rob Lowe, Bilimler Akademisi’nde düzenlenen toplantıda, en hızlı şekilde artmasına rağmen en az bilinen bir kanser tipi olan lenfoma yüzünden kendi ailesinin yaşadığı şok, korku, depresyon ve zorlukların başkaları tarafından yaşanmasını istemediği için bu bilinçlendirme kampanyasına öncülük ettiğini söyledi.
       Kampanyanın başlatılma programında konuşan Lowe, “Benim ve tüm dünyadaki pek çok kişinin hayatı lenfoma tarafından derinden etkilendi. Babama non-Hodgkin türü lenfoma teşhisi konduğunda tam anlamıyla bir şok yaşadık. Herkes gibi biz de o güne kadar, bu ölümcül hastalıkla ilgili hiç bir şey duymamıştık. Dünya Lenfoma Bilinçlendirme Günü ile Lenfoma konusunda daha fazla insanı bilinçlendirerek, erken teşhis ve uygun tedavi yoluyla pek çok hayatı kurtarmayı umuyoruz” dedi.
       
Lenfoma’da erken tanı çok önemli

       NBC televizyonunda yayınlanmakta olan “The West Wing” isimli diziyle büyük şöhrete kavuşan ve şu an hazırlıkları yapılan “Dr Vegas” isimli bir filmin başrolünde oynayacak olan Lowe, babasına 1990 yılında en yaygın lenfoma türü olan non-Hodgkin türü lenfoma teşhisi konduğunu ancak, şans eseri erken teşhis sayesinde ve tatbik edilen uygun tedavi neticesinde bu hastalığı yenerek şu an normal hayatına devam ettiğini ifade etti.
       
       Sıradan hastalıkların belirtileri ile aynı
       Kişisel ilişkileri sayesinde hasta gruplarından oluşan Lenfoma Koalisyonu için gönüllü olarak çalıştığını da kaydeden Lowe, Dünya Lenfoma Bilinçlendirme Günü ile hedeflerinin belirtileri grip, tüberkuloz ve halsizlik gibi sıradan hastalıkların belirtileri ile aynı olan ve bu yüzden ihmal edilerek genelde teşhiste geç kalınılan bu hastalık konusunda insanları bilgilendirmek olduğunu söyledi.
       
       Altı ay içinde öldürebiliyor
       Bir çeşit kanser olan lenfomanın tedavi edilmemesi durumunda bazı türlerinin altı ay içerisinde ölüme yol açabilecek kadar ilerleyebildiğini ifade eden Lowe, ancak uygun bir tedavi ile bu hastalığın yenilebildiğini kaydetti. Lenfoma Koalisyonu tarafından verilen rakamlara göre, dünyada şu an lenfoma hastalığıyla yaşayan insan sayısı 1 milyonu geçmiş durumda ve bu rakama her yıl lenfoma oldukları teşhis edilen 350 bin yeni hasta eklenmekte.
       
       Erken teşhis ve uygun tedavi önemli
       Toplantıda bir konuşma yapan Fransa’daki Jean Bernard Kanser Merkezi Başkanı Profesör Philippe Solal-Celigny ise, “Tecrübelerime göre, insanlar lenfoma ve belirtilerinin farkında değil. Bu tür kanserlerde erken teşhis ve uygun tedavi hayati önemde. Şayet hastalar hastalığın erken döneminden itibaren tedavi görürlerse, bunlardan pek çoğu sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmeye devam edebilir. Bizler insanların doktorlara başvurmak üzere bu ölümcül hastalığın işaretlerini farketmelerine yardımcı olmalıyız,” dedi.
       Lenfoma için standart bir tedavi şeklinin bulunmadığını da söyleyen Celigny, “Her hasta için hastalığın özelliklerine göre özel bir tedavi uygulamak gerekiyor. Lenfoma, alışık olduğumuz diğer tür hastalıklara benzemiyor. Ancak lenfoma ile ilgili tedavi yöntemlerinde son on yılda önemli ilerlemeler kaydedildi. Bu ilerlemelerde Lenfoma Koalisyonu’nun tecrübe aktarımı büyük rol oynadı,” dedi.
       
       35 değişik türü bulunuyor
       Kampanya’nın bir parçası olarak Lenfoma Koalisyonu’nun www.lymphomacoalition.org isimli intenet sitesinde bu sinsi hastalıkla ilgili gerekli bilgilendirci materyalleri insanların istifadesine sunduğu kaydedildi. Beş ayrı dilde yayın yapan site lenfoma konusunda her türlü bilgiyi içeriyor. Lenfoma’nın 35 değişik türünün bulunduğunu ifade eden konuşmacılar, dünyada her yıl ortalama 200 bin insanın bu hastalık yüzünden öldüğünü belirttiler.
       Belirtileri grip gibi basit hastalıkların belirtileri ile aynı olduğu için lenfoma hastalarının çoğunun bu hastalığı taşıdığından haberdar olmadıkları ve bu yüzden lenfoma konusundaki istatistiklerin tamamen teşhis edilenlere dayalı olduğu, gerçek rakamların ise çok daha yüksek olduğunun tahmin edildiği kaydedildi.
       
 
       
    TOP5 Sağlık için sevilmeyen yiyecekler tüketiliyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları