Home page
Haber Menüsü


Eralp Özgen Hükümeti eleştirdi
Adli yılın açılışında, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Eralp Özgen de bir konuşma yaptı. Özgen konuşmasında hükümeti, irticayla mücadele konusunda “yeterli siyasi iradeye sahip olmamakla” eleştirdi.
Ankara
NTV
6 Eylül — Eralp Özgen, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in memurlara ilişkin Kanun Hükmünde Kararname’yi imzalamaması ve yasa yolunu önermesinin hukuka uygun olduğunu belirterek, “Sayın Cumhurbaşkanı’nın söz konusu Kararname konusundaki davranışlarının yerinde olduğuna inanıyor ve kendisini destekliyoruz” dedi.

   
 
       
    MSNBC News Selçuk: Hukukla didişilmesin
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Barolar Birliği Başkanı Özgen, koalisyon hükümetinin Meclis’te çoğunluğa sahip olmasına karşın irticacı ve bölücü memurlarla ilgili yasal düzenlemelerin, “komisyonlarda bekletildiğine” dikkat çekti. Eralp Özgen, “Bu durum, irticayla mücadele konusunda, yeterli siyasi iradenin olmadığına işaret ediyor”dedi.
       Özgen, Başbakan Bülent Ecevit’in Fethullah Gülen’i tutuklama kararıyla ilgili olarak sarfettiği; “Üzüldüm, umarım yargıda aklanır” sözlerini, irticayla mücadelede “siyasi irade eksikliğine örnek olarak” gösterdi.
       Özgen, 2000-2001 Adli Yılı’nın açılış töreninde yaptığı konuşmada, yargı reformunu gerçekleştirecek olanların sorunun çözümünde yeterli etkinliği gösteremediklerini belirterek, şunları söyledi:
       “Yargı sorunlarının başında, yargı bağımsızlığının tam olarak hala sağlanmamış olması gelmektedir. Laik Cumhuriyetimiz’in kurucusu Büyük Atatürk, (Yargısı bağımsız olmayan bir devletin, kendi bağımsızlığı tartışılır) demişti. Laik Cumhuriyetimiz’in kuruluşunun 77. yılını kutlamaya kısa bir süre kala, biz hala yargı bağımsızlığını tam olarak gerçekleştiremedik.
       Tam yargı bağımsızlığının sağlanabilmesi için Anayasamız’a göre, yürütmenin başı olan Cumhurbaşkanı’na tanınmış olan bazı yüksek yargı organlarına üye atama yetkisi kaldırılmalıdır. Yargı bağımsızlığının tam olarak sağlanabilmesi için yargının ayrılmaz bir temel unsuru olan savunma makamını temsil eden avukatların da bağımsızlığı gerçekleştirilmelidir.
       Yürürlükte bulunan 1136 sayılı Avukatlık Kanunu hükümlerine göre, barolar ve Türkiye Barolar Birliği, Adalet Bakanlığı’nın vesayeti altındadır.”
       Adalet, İçişleri ve Sağlık bakanlıklarınca hazırlanıp, yürürlüğe sokulan cezaevlerine ilişkin protokolü de eleştiren Özgen, bu protokolün, yasalara aykırı olduğunu öne sürdü.
       
İŞKENCE
       Türkiye’de ceza uygulamasında işkence olaylarına sık rastlandığını kaydeden Özgen, bu konunun, TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’nca da saptandığını ve kamuoyuna duyurulduğunu söyledi. İşkencenin bir devlet siyaseti olduğunu ileri sürmenin hatalı olacağını da dikkat çeken Özgen, “Ama bilgisizlik, eğitimsizlik, fiili bir kişinin sırtına yıkıp, faili meçhul olmaktan çıkarma düşüncesi, kişisel kompleksler ve benzeri çeşitli nedenlerle, özellikle zabıta soruşturması sırasında işkence yapıldığı bilinmektedir” diye konuştu.
       
AF
       Kamuoyunda bir yıldır tartışılan Af Yasası konusuna da değinen Özgen, özellikle siyasi suçları dışarıda bırakıp, sadece adli suçlar için çıkarılacak bir Af Yasası’na karşı olduklarını ifade etti.
       Özgen, F tipi cezaevi konusundaki görüşlerini açıklarken de, Türkiye Barolar Birliği’nin birer suç okulu niteliği taşıyan, bazı örgütlerin hücre evi niteliğine dönüşmüş bulunan koğuş sistemine tamamen karşı olduğunu söyledi. Eralp Özgen, hücre niteliği taşımayan, tutuklu ve hükümlülerinin birlikte paylaşıp, sosyal etkinlikler yapabilecekleri oda sistemine bir an önce geçilmesini istedi.
       
DOKUNULMAZLIK
       Milletvekilliği dokunulmazlıklarına ilişkin görüşlerin, adaletin değil, siyasetin egemen olduğunu gösterdiğini öne süren Özgen, “Üzülerek ifade etmem gerekir ki, siyaset hukuka egemen olmuş, hukuk siyasallaştırılmıştır” dedi. Özgen, milletvekili dokunulmazlığı ile ilgili Anayasa’nın 83. maddesinin değiştirilmesi gerektiğini kaydetti.
       
ANAYASA
       Türkiye Barolar Birliği Başkanı Eralp Özgen, yürürlükteki Anayasa’dan şikayetlerinin çok olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: “Ancak, daha önce, çeşitli konuşmalarımda da belirttiğim üzere, bazı çevrelerce ileri sürülen Anayasamız’ın gayri meşru, batıl olduğu yolundaki görüşlere, kesinlikle katılmıyoruz. Böyle bir görüş, yasama, yürütme ve yargı organlarının tümünün batıl olduğu sonucunu doğurur. Anayasamız’ın değişmesi gereken, pek çok hükmü bulunduğu görüşünü kabul ediyoruz.”
       
MEMURLARLA İLGİLİ KHK
       Konuşmasında, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından iki defa geri çevrilen bölücü ve irticai faaliyetlere katılan memurların görevden uzaklaştırılmasına ilişkin kanun hükmünde kararnameye (KHK) de yer veren Özgen, özetle şu görüşleri savundu: “Kararname Anayasa’ya aykırıdır. Cumhurbaşkanı’nın bu Kararnameyi imzalamaması ve yasa yolunu önermesi, hukuka uygundur. Sayın Cumhurbaşkanı’nın, kararname konusundaki davranışının yerinde olduğuna inanıyor ve kendisini destekliyoruz.
       Ancak, kararnamenin içeriğine katılıyorum. Ülkemizde devlete sızmış olan irtica ve bölücü yandaşlarının, devletten temizlenmesi gerektiğine inanıyorum. Ancak bunun bir Kanun Hükmünde Kararname ile değil, yasa yoluyla yapılması gerektiği, hukuka uygun yolun bu olduğu inancındayım. Gerçekten ülkemizde, irtica ve bölücülük tehlikesi yakın ve mutlak bir tehlike olarak devam etmektedir.
       Danıştay’ın emekli Başkanı Erol Çırakman ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkanvekili Ergül Güryel’in, irtica taraftarlarının ve bölücülerin yargıya da sızdığı konusunda basında yer alan demeçleri, olayın nasıl korkunç bir kapsam kazandığını göstermektedir. Bunlarla etkili mücadele mutlaka gereklidir. Koalisyon hükümetinin, parlamentoda gerekli çoğunluğa sahip olmasına rağmen, irtica ile mücadeleyi öngören, yasa tasarılarının komisyonlarda görüşülmeden bekletilmesi, irtica ile mücadele için gerekli siyasi iradenin yeterli olmadığını göstermektedir.
       Bir tarikat lideri hakkında, şeriat düzeni kurma çalışmaları nedeniyle verilen tutuklama kararı üzerine, Hükümet Başkanı’nın üzüldüğünü ve yargıda aklanacağını umduğunu belirtmesi de irtica ile mücadele de siyasi iradenin yetersizliğini belirtmesi yanında, Anayasa’nın 138. maddesine aykırı olarak, yargıya etki olasılığını da içinde taşımaktadır.”
       
       
    MSNBC News Sezer, acil reform istedi
TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları