Home page
Haber Menüsü


HiTi’den PhotoPrinter 730PS  
3 ayrı boyutta (15x20, 13x18 ve 10x15cm) dijital baskı veren, SD,MMC, CF, MicroDrive ve Smart Media bellek kart yuvalarına sahip, bütünleşik 1.6 inç LCD ekranlı HiTi’nin bu ödüllü yazıcısı bu haftaki incelememize konu oldu.  
   
 
 
   
Özgür Çetin
NTV-MSNBC
 
    1 Eylül 2004 —  Dijital teknolojininin gelişmesinden faydalanan ürünlerin başında dijital fotoğraf makineleri ve aksesuvarları geliyor. Dijital dünyanın vazgeçilmezleri arasına girmeye başlayan ‘foto yazıcılar’ (Photo Printer) kategorisinde her geçen gün yeni ürünler piyasaya sürülüyor.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
Özgür Çetin'e e-posta atmak için tıklayın

Özgür Çetin'e e-posta atmak için resmin üstüne tıklayın
       
       CeBIT Eurasia Bilişim Fuarı heyecanı yaşadığımız bu günlerde, fuarda da sergilenen ürünlerden biri olan HiTi PhotoPrinter 730PS’i her yönüyle inceledik.
       
Diğer Ürün İncelemeleri

       
KUTU İÇERİĞİ
       Ürünün kutusundan,
* HiTi PhotoPrinter 730PS
* USB Kablosu
* Yazılım ve sürücü CD’si
* 1 adet kartuş ve kağıt
* Güç Kablosu
       çıkıyor.
       
GENEL ÖZELLİKLER
Kartuş yuvası ön yüzde bulunuyor.

       HiTi (Hi-Touch Imaging Technologies) PhotoPrinter 730PS, Dye Diffusion Thermal Transfer teknolojisini kullanan ve bu sayede 16.77 milyon renk baskı verebilen bir foto yazıcı. Foto yazıcı, geçişsiz ve degrade tonlamasız renk geçişi yapıyor. Ürün, yan yüze takılan kumanda tuşlu 1.6 inçlik LCD ekran ve tüm bellek çeşitlerini (SD,MMC, CF, MicroDrive ve Smart Media) okuyabilen bellek yuvaları yardımı ile bilgisayar olmadan da baskı yapabiliyor. 15x20 (6x8 inç), 13x18 (5x7 inç) ve 10x15 (6x4 inç) cm boyutlarında kağıda çerçevesiz baskı özelliğine sahip olan ürünün, USB 2.0 desteği de bulunuyor. Büyükten küçüğe doğru sıralamak gerekirse en büyük boy baskıyı 70, orta boyu 60, en küçük boyu da 45 sn’de baskı verebilen 730PS’de kartuş ve kağıt beraber satılıyor.
       
DYE DIFFUSION THERMAL TRANSFER
       Özel bir şerit üzerine renk katmanlarının kaplanması ve bu renklerin ısı ve basınç yardımı ile özel kağıtlara baskı yapılması tekniği. Teknik yardımı ile geçişsiz ve noktasız baskı yapmak mümkün hale geliyor.
       Bu teknikle çalışan foto yazıcılar Yellow, Cyan, Magenta ve son katman olarak da siyah-beyaz ya da UV kaplama tabakasını basarlar. Bu sayede yumuşak geçişli doğal renkler elde edilebildiği gibi, fotoğraf ömrü de uzar.
       Son yıllarda üretilen birçok yazıcı gibi Photo Printer 730 da, Dye Diffisiuon Thermal Transfer baskı tekniği kullanıyor. 4 aşamada baskı yapan cihaz, son katmanda da UV ve parmak izi kalmaması için, baskıyı özel bir kaplama (overcoating) ile tamamlıyor.
       
GENEL GÖRÜNÜM
       730PS, ortalama bir lazer yazıcı boyutlarına sahip. Bu boyutlarıyla masa üstünde oldukça yer kaplıyor. Ancak, boyutlarının büyük olmasının sebebi ise farklı baskı ebatlarına sahip olması. En büyük boyutta 20 cm’e kadar baskı yapabildiği için kartuş ve kağıt besleme ünitesinin büyük olması gerekiyor. Bu da ürünün boyutlarına doğrudan etkilemiş. Ürünün tabanı yere paralel olsa da ön yüzü yaklaşık 80 derecelik bir açı ile yerleştirilmiş.
       Ön yüzde en altta kağıt besleme ünitesinin takıldığı yuva, onun hemen üstünde basılmış kağıtların çıktığı yuva bulunuyor. Ön yüzün büyük bir bölümünü kaplayan ve üst yüzdeki bir düğme yardımı ile açılan kartuş kapağın da havalandırma ızgaraları bulunuyor.
Ürün, şu an piyasada bulunan tüm bellek çeşitlerini okuyabiliyor.

       
       Ön yüzünün en sağında ise bellek yuvaları bulunuyor. İki adet olan bu bellek yuvalarından üstteki CF ve MicroDrive bellekler, alttaki ise MMC, SD, Memory Stick ve Smart Media bellek kartları için kullanılıyor.
       Önden bakıldığından sağ yan yüzde ise 1.6 inç’lik LCD ekran ve fonksiyon düğmelerini barındıran ve ana gövdedeki özel bir yuvaya takılabilen bir ek bölüm bulunuyor. Bu bölümde bulunan ekran ve kumanda tuşları yardımı ile bilgisayara ihtiyaç olmaksızın kolay ve kullanışlı grafiklere sahip bir menü yardımı ile baskı alabiliyorsunuz.
       Bu parça bir kablo yardımı ile ürüne bağlandığı için, yuvasından çıkarıp elinizde kullanmanız da mümkün. Bu fonksiyonel aparat üzerinde 6 adet tuş bulunuyor. Bunlardan en büyüğü dairesel olarak ortaya yerleştirilmiş ve 4 yöne hareket edebilen seçim tuşlarına sahip. Bu dairesel düğme ile fotoğraflar ve menü içinde gezinebiliyorsunuz. Dairesel tuşun sol üst köşesinde ESC (iptal), sağ üst köşesinde OK (Onay), Sol alt kısmında MENU ve sağ alt kısmında ise EDIT düğmeleri bulunuyor. Aparatın en alt kısmında ise PRINT düğmesi konumlandırılmış.
       Ürünün arka yüzünde ise, güç ve USB girişleri ile baskı sırasında kağıdın dışarı çıktığı yuva bulunuyor.
       Ön yüzde yer alan kağıt besleme ünitesi yerinden çıkartılabiliyor. Ürün baskı için gerekli fotoğraf kağıtlarını 30 kağıt alabilen bu kağıt besleme yuvasından alıyor.
LCD ekran yardımı ile bilisayar olmadan doğrudan baskı alınabiliyor.

       
       
KULLANIM
       Ürünü bilgisayar olmadan kullanmak için güç kablosunu elektriğe bağlamak ve elinizdeki bellek kartını yuvasına yerleştirmek yeterli. Bellek kartını yuvaya taktıktan sonra LCD ekran ve fonksiyon tuşları ile baskı yapabiliyorsunuz. Bilgisayarlı kullanımda ise, USB kablosunu bağlamak ve gerekli sürücüleri yüklemek gerekiyor. Ürünü bilgisayar olmadan doğrudan kullandığınızda, hangi renkleri nasıl bastığını LCD ekranında izleyebilirsiniz.
Fotoğrafları üzerinde renk, parlaklık ve keskinlik gibi ayarlar yapılabiliyor.

       
       Her iki türlü kullanımda da baskı süreleri değişmiyor. 15x20 cm’lik baskı yaklaşık 70, 13x18 cm’lik baskı yaklaşık 60 ve 10x15 cm’lik baskıda yaklaşık 45 sn sürüyor. Bu değerler teorik olarak böyle bir ürün için yeterli sayılabilir. Kullanım sırasında farklı boyutlarda baskı, farklı kartuş ve baskı kağıtları ile yapılıyor. Zaten kartuşlar kağıtlarla beraber paket halinde satılıyor. Bu özel kağıtlar kartuşla uyumlu olduğu için başka tip kağıt kullanmamak gerekebilir. Ürünün baskı menüsünde basabildiği tüm boyutlar bulunuyor, bilgisayar üzerinden baskı alırken kağıt seçimini doğru yapmış olmak gerek, aksi takdirde ürün seçtiğiniz baskı boyutu ile kartuş uyumlu değil diyerek hata veriyor ve baskıyı yapmıyor. Kartuş ve baskı için kullanılan özel kağıt beraber satılıyor ve bir paketten 30 adet kağıt ve kartuş çıkıyor.
       Öte yandan ürün, sadece fotoğraf baskısı için kullanılmıyor. Sticker ve CD kapağı gibi baskıları da (uygun kağıt kullanılırsa) yapabilir.
Ürün kartuşu

       
       Ürün kağıdı aldıktan sonra sırasıyla Yellow (Sarı), Cyan (Mavi), Magenta (Kırmızı) ve UV katmanlarını basıyor. Baskı sırasında ilk katmanı basan ürün ön yüzündeki yuvadan kağıdı dışarı çıkartıyor. Ardından ikinci baskı için tekrar içeri alıyor ve arkasındaki yuvadan dışarı çıkartıyor. Bu işlemi her bir katman için bir kez tekrarladıktan sonra işlem bitince ön yüzdeki yuvadan baskıyı veriyor.
       730PS’in baskı renkleri genel olarak tutarlı ve renklerde bir sorun yok. İstisnai renkleri göz önünde bulundurmazsak ekranda gördüğünüz sonuçları alabiliyorsunuz. Ekrandaki renklerin baskıda da aynen çıkması konusu tabii ki tartışılabilir. Çünkü bir monitördeki renklerin oluşumu, esasen kullanılan ekran kartı ve monitörün kalitesine bağlı. Kendi monitörünüzde açık yeşil görünen bir rengin başka bir bilgisayar ve başka bir monitörde koyu yeşil çıkabileceğini de göz önünde bulundurmak gerekiyor.
       Renklerle ilgili sorunu olmayan ürün, baskının son aşamasında kağıdın üstüne kapladığı UV (Overcoating) yardımı ile fotoğrafların ömrünü uzatıyor. Bu kaplama hem UV ışınlarının fotoğrafları soldurmasını engelliyor, hem de dikkatsiz ve meraklı arkadaşlarınızın parmak izlerini fotoğrafın üzerine çıkmasını engelliyor. Ayrıca özel bir madde ile kaplı olan fotoğraf kağıtları kolay kolay da yırtılmıyor.
Baskı örneği

       
       Ürünün tüm bu özelliklerine rağmen doğrudan baskıyı desteklemiyor olması, bizde biraz hayal kırıklığına neden oldu. Tüm bellek çeşitlerini destekleyerek bu eksiğini kapatıyor olsa da doğrudan dijital fotoğraf makinesi üzerinden baskı alamaması bizim için bir eksiklik olarak karşımıza çıktı. Öte yandan, HiTi’nin doğrudan baskı özelliğini destekleyen ürünleri de bulunuyor.
       
YAZILIM
730PS'in farklı ebatlarda baskı alabilme özelliği bulunuyor.

       Ürünle beraber verilen CD’den yüklenen sürücü yazılımı yardımı ile renk, parlaklık ve keskinlik değerlerini değiştirebiliyorsunuz. Ayrıca yine bu sürücü yazılımı ile 730PS’i temizleyebiliyor ve renk düzenlemesi yapabiliyorsunuz.
       
BASKI MALİYETİ
       Foto yazıcıların en çok dikkat edilen özelliklerinden biri de baskı başına birim maliyetidir. Kısaca, bir sayfayı basmak için ne kadar harcama yapılıyor sorusudur. Günümüzde satılan foto yazıcılar fotoğraf başına 1 milyon TL maliyete sahiptirler. 730PS’de bu kuralı bozmuyor ve baskı başına ortalama maliyet (yazıcının fiyatını saymazsak) 1 milyon liraya geliyor. Her ne kadar dışarıda 250-750 bin lira (13x18cm) civarlarında bir baskı maliyeti olsa da, 1 milyon rakamı kabul edilebilir düzeyde.
HEDEF KİTLESİ
* Evinde baskı almak isteyenler
* Dijital baskı almaya imkanı olmayanlar
       

ARTILARI
* Tüm bellek çeşitlerini desteklemesi
* Farklı boyutlarda baskı yapabilmesi
* Bilgisayarsız kullanılabilme
* Baskı hızı
       
EKSİLERİ
* Doğrudan baskı özelliği bulunmuyor
       
DAHA ÖNCE İNCELENEN BENZER ÜRÜNLER
       
Kodak Printer Dock 6000

       
SONUÇ
       Foto yazıcılar henüz tam anlamıyla yaygınlaşmasalar da yeni ürünlerin piyasa çıkmasıyla bu pazarda da hareketlenmeye başlıyor. HiTi PhotoPrinter 730PS, baskı kalitesi, baskı hızı, tüm bellek çeşitlerini desteklemesi ve farklı boyutlarda baskı alabilmesi gibi özellikleriyle başarılı bir ürün. Her ne kadar sayfalarda örnek vermeye çalışsak da bir foto yazıcıyı satın almadan önce mutlaka, örnek baskıları görmeniz gerekiyor. Bu nedenle HiTi ile basılmış örnekleri görmek ve her yönüyle incelemek isterseniz, CeBIT Eurasia Bilişim 2004 fuarındaki Karfo Karacasulu standında ürünü görmenizi tavsiye ederiz.
       HiTi PhotoPrinter 730PS
       Baskı Yöntemi:
Dye Diffusion Thermal Transfer Continuous Tone Printing, Yellow / Magenta / Cyan / Overcoat / 4 - Pass.
       Renk Geçişi: 256 Kademe her bir renk için (Yellow, Magenta, Cyan Color (8 bits)), Toplam 16.7 Million Gerçek Renk
       Çözünürlük: 301dpi x 301dpi
       Baskı Boyutları ve Baskı Zamanı: 15 x 20cm (6 x 8 inç) - 70 sn, 13x18 cm (5 x 7 inç) - 60 sn, 10x15cm (6 x 4 inç) - 45 sn.
       Maksimum Baskı Boyutu:
15 x 20 cm (6 x 8 inç)
       Bellek Yuvaları: CF/MS/MS Pro/SD/MMC/SM/Micro Drive
       Bağlantı: USB 2.0
       Uyumlu Olduğu İşletim Sistemleri: Windows 98/ME/2000/XP, Mac OS X 10.2
       Boyutları: 34 x 28 x 22 cm (E x B x D)
       Fiyatı: 1000$ (KDV Dahil)
       Üretici Firma: HiTi
       Distrübütör Firma: Karfo Karacasulu
       
       Sayfada kullanılan fotoğraflar bilgi amaçlı verilmiştir. İzinsiz kullanılamaz.
       
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları