Home page
Haber Menüsü


Kutsal emanetler kitap oldu
 
Topkapı Sarayı Müzesi ‘Hırka-i Saadet Dairesi’nde asırlardır özenle saklanan “Kutsal Emanetler” kitap oldu.  
Hz. Muhammed'in giydiği sandalet. Parmak arasından geçen ve bilekten kavrayan kayışları olan bu ayakkabılar 'Na'leyn-i Saadet' olarak adlandırılıyor.
 
AA
19 Ağustos 2004—  Hilmi Aydın’ın hazırladığı eserde, Hz. Muhammed’in hırkası, sakalı, kılıcı ve mührünün yanı sıra yanından ayırmadığı ‘Ukab’ isimli siyah sancağın fotoğrafları da yer alıyor.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
       Kaynak Kitaplığı’nca özel muhafazası içinde yayınlanan ‘Hırka-i Saadet Dairesi ve Mukaddes Emanetler’ adlı kitapta, Türk topraklarına taşındıktan sonra özenle saklanan ve bir kısmı sadece belirli zamanlarda ziyarete açılan İslam dininin değerli hatıraları, büyük boy fotoğrafları eşliğinde bilgileriyle birlikte veriliyor.
       Hz. Musa’nın Kızıl Deniz’i ikiye ayırdığına inanılan 122 cm uzunluğundaki asasına da yer verilen eserde, Hz. Muhammed’in parmak arası sandaletleri, Hz. İbrahim’in granitten oyulmuş tenceresi, Hz. Yusuf’un sarığı, Hazreti Yahya’nın kol ve kafatası kemikleri, Hz. Fatıma’nın iç gömleği ve duvağı da meraklılarına sunuluyor.
Hz. Muhammed'in kılıcı (üstte) ve yayı

       Yavuz Sultan Selim, Mısır seferi dönüşünde Kölemen Devleti’nin, Abbasi Hilafeti’nin ve Hicaz Emareti’nin hazinelerinden intikal eden “kutsal emanetler”i de beraberinde getirmişti. Yavuz Sultan Selim’le başlayan emanet akışı 20. yüzyıl başlarına kadar çeşitli yollarla devam etmiş, padişahlar Hz. Muhammed ve İslam dininin diğer önemli isimlerinin hatıralarını toplamaya özen göstermişti.
       Günümüzde Topkapı Sarayı Müzesi Mukaddes Emanetler Bölümü’nde toplam 605 eser bulunuyor. Ayrıca müzenin Hazine, Silah, Kumaş ve Kütüphane bölümlerinde de bu tür çok sayıda obje kayıtlı bulunuyor.
       Bu eserlerden Hz. Muhammed’e ait olanlara “Emanet”, diğer İslam büyükleri ile kutsal mekanlara ait olanlara ise “teberrükat” deniliyor.
       
KİTAPTA NELER VAR?
Hz İbrahim'in 12 cm yüksekliğindeki, 22 cm çapındaki silisli granitten oyularak imal edilmiş tenceresi (üstte), Hz Mevlana'nın siyah taştan oyulmuş taşları (altta).
       Hz. Muhammed’in kabrine ait örtülerin de yer aldığı kitapta, Hz. Fatıma’nın beyaz bezden iç gömleği, hırkası, seccadesi, yeşil ince bezden duvağı, Arap üslubunda ve kafes tarzı oymalarla süslü küçük boy ahşap sandığı, Hz. Hüseyin’in üzerinde kana benzer lekeler bulunan üçgen şeklindeki cüppesi de bulunuyor.
       Hz. Muhammed, Hz. Ömer, Hz. Ebubekir ve Hz. Osman’ın kılıçlarına da yer verilen kitapta, Hz. Muhammed’in “Hırka-i Saadet” adı verilen hırkası 4 sayfayı kaplayan özel bir tasarımla sunuluyor.
Hz. Fatma'nın hırkası (sağda) ile Hz. Hüseyın'ın üzerinde kana benzer lekeler bulunan üçgen şeklindeki cüppesi

       Hz. Muhammed’in yanından hiç ayırmadığı ve zamanla yıpranıp adeta toz haline geldiği için yeşil atlas torba içinde sunulan “Ukab” isimli sancağı, Kuranıkerim’in vahiy katipleri tarafından yazılmış nüshalarından olduğu tahmin edilen deri üzerine yazılmış çeşitli sureler, Hz. Muhammed’in Kıpt kavminin reisi Mukavkıs’a ve El Ahsa Valisi El Münzir B. Sava’ya Gönderdiği mektuplar da kitapta yer verilen kutsal emanetlerden bazıları...
       
PEYGAMBERİN PARMAK ARASI SANDALETLERİ
       Kitapta, Hz. Muhammed’e ait olduğu bildirilen sandaletler de yer alıyor.
       Hz. Muhammed’in yaşadığı bölgenin iklimine uygun sandalet tarzı ayakkabılar giydiği belirtilen kitapta, parmak arasından geçen ve bilekten kavrayan kayışları olan bu ayakkabıların “Na’leyn-i Saadet” ismiyle anıldığı ifade ediliyor. Ayrıca, Topkapı sarayı’nda üç adet Na’leyn-i Saadet ile bir tane de Hz. Peygambere ait yemeni tipinde kapalı modelde ayakkabı muhafaza edildiği belirtiliyor.
       
HZ. MUSA’NIN EFSANEVİ ASASI
Hazreti Musa'ya kayınpederi Suayb tarafından hediye edilen ve ''Firavun'un sihirbazlarına karşı ejderha kesildiğine ve Kızıldenız'e vurunca yol açtığına'' inanılan 122 cm uzunluğundaki asanın baş kısmında bır budak yeri bulunuyor.

       Kitapta, Hz. Musa’nın elinde mucizeler yarattığına inanılan efsanevi asaya da yer veriliyor.
       Hazreti Musa ile kayınpederi Şuayb tarafından hediye edilen ve “Firavun’un sihirbazlarına karşı ejderha kesildiğine ve Kızıldeniz’e vurunca yol açtığına” inanılan 122 cm uzunluğundaki asanın baş kısmında bir budak yeri bulunuyor.


Hz. Yahya'nın kurumuş haldeki kolu, kendi şeklinde yapılmış altın yaldızlı gümüş bir mahfaza içinde korunuyor.
        Hz. Muhammed’in mührünün yanı sıra tıraş olduğu zaman çevresindekilerin hatıra olarak saklamak üzere aldıkları sakallarına da yer verilen kitapta, “Hilafet Alameti” olarak kabul edilen ve Emeviler, Abbasiler ve Fatimiler zamanında büyük önem verilen asa da meraklılarına sunuluyor.
       
HZ. YAHYA’NIN KURUMUŞ KOLU
       Hz. İbrahim’in 12 cm yüksekliğinde 22 cm çapındaki silisli granitten oyularak imal edilen tenceresi, Hazreti Yusuf’un sarığı ve Hz. Mevlana’nın siyah taştan oyulmuş tasları da meraklılarına sunulan kitapta, Hazreti Yahya’nın kol ve kafatası kemikleri dikkati çekiyor.
       Hz. Yahya’nın kurumuş haldeki kolu, kendi şeklinde yapılmış altın yaldızlı gümüş bir mahfaza içinde korunuyor. Üzerinde elin görülmesi için açıklık bırakılan kolun işaret parmağında “Tanrı’nın sevgilisi”, bileğinde “Bu vaftizcinin elidir”, dirseğin arkasındaki yuvarlak levhada ise “(Keşiş) Dolin Monahu’ya aittir” anlamında yazılar yer alıyor.
       
 
       
    TOP5 38. Rotterdam Film Festivali başladı  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları