Home page

Haber Menüsü


Yazara e.posta atmak için resmin üzerine tıklayın.
 
ABD’de 2004’ün spor şehri: Boston
 
ABD’de yayınlanan aylık spor dergisi Sporting News, 1993 yılından beri her sene ülkenin ‘en iyi spor şehri’ni seçiyor.
 
Mehmet Mete Altıntaş
NTV-MSNBC
 
13 Ağustos 2004—  Şehirlerin spor kültürlerinin geniş bir perspektifte puanlara yansıtıldığı bu değerlendirmenin sonuçları, her sene Ağustos ayında açıklanıyor. Şehirlerin bu sıralamaya dahil olabilmeleri için, NCAA Kolej Basketbol Ligi’ne veya Class A Beyzbol Minor Ligi’ne en az bir takımla iştirak ediyor olmaları gerekiyor.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 

       Ancak, bu şartı yerine getiremeyen şehirlerin önü tamamen kapanmıyor: Dört ana profesyonel ligde (basketbol, beyzbol, buz hokeyi ve Amerikan futbolu) mücadele eden bir takımın antreman sahasına sahip olmak veya kamp yapmasına imkan sağlamak, NASCAR Winston Cup araba yarışlarına, NCAA Kolej Futbol Ligi final (bowl) maçlarına, TGA Golf Turu’na veya Triple Crown at yarışlarına evsahipliği yapmak da, bu listeye girmek için yeterli oluyor.
       Daha sonra, bu kriterlere sahip olan şehirler 12 ay boyunca gözlem altında tutuluyor.
       Şehirde yeralan kulüplerin sayısı, başarı oranları (galibiyet yüzdeleri) ve kadrolarındaki oyuncularının bireysel başarıları en önemli kriterler olarak ele alınıyor ve şehirlerin bu sıralamada üst sıralarda yeralma şanslarını artırıyor.
       Bununla birlikte, şehir halkının bisiklet, doğa yürüyüşü, sağlık koşusu ve mümkünse balık tutma, kano, sörf, yelken, kayak, dağcılık gibi doğa sporlarına katılımı, şehirdeki lisanslı sporcu sayısı, stadyumların kapasiteleri ve kaliteleri, müsabakaların canlı izlenme (yani tribünlerin doluluk) oranları, taraftarların spor kültürü (spor bilgisi, katılımda süreklilik, centilmenlik) ve hatta bilet fiyatları da, spora olan ilginin bir ölçütü olarak şehirlere bu sıralamada olumlu katkı yapıyor.
       İşte böylesi çok yönlü ve ciddi bir puanlama sistemi ile ülkedeki şehirlerin taranması sonucu ortaya çıkan tabloya göre, Boston 2004 yılının ‘en iyi spor şehri’ oldu. İki sene önce de ilk sırada yeralan Boston’da 4 ana profesyonel ligin başarılı temsilcileri bulunuyor: basketbolda Celtics, beyzbolda Red Sox, buz hokeyinde Bruins ve futbolda Patriots sadece Boston’ın değil ülkenin köklü ve saygı duyulan takımları. Geride bıraktığımız 2003-2004 sezonunda bu dört takım da playoff’a çıkmış; New England Patriots NFL Şampiyonu olurken, şehrin diğer takımlarının playoff maceraları kısa sürmüştü.
       
HEM YAŞLI, HEM DE GENÇ BİR ŞEHİR: BOSTON
       
1630 Yılında Avrupa’dan gelen göçmenlerin kurduğu Boston, A.B.D.’nin en eski şehirlerinden birisi. Tuğla kaplı evlerinden, daracık yollarından, tarihi bina ve köprülerinden geçmişin izlerini okumak mümkün Boston’da. Ülkenin tarihine malolmuş birçok olaya*, kişiye** ve mekana*** evsahipliği yapan Boston, tarihi dokusunu zengin kültürü ile yoğurmayı ve modern hayatı yaşamayı başarmış bir şehir aynı zamanda. Bunda şehrin Harvard Üniversitesi, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (M.I.T.), Northeastern Üniversitesi, Boston Üniversitesi, Boston College, Tufts Üniversitesi, Massachusetts Üniversitesi ve Suffolk Üniversitesi gibi köklü eğitim kurumlarını barındırması ve bu üniversitelerin entellektüel nüfusuna kucak açması önemli rol oynuyor. İşte bu dinamik (ve çok uluslu) beyin gücü ile Boston halen ülkenin önemli bir eğitim, kültür, sanat, finans, teknoloji ve tıp merkezi konumunda.
       
NEW ENGLAND PATRİOTS
       
İki sene öncesinde olduğu gibi 2003-2004 sezonunda da Boston’ın yüzünü güldüren ekip, NFL şampiyonluğunu kazanan New England Patriots oldu. Ülkenin en gözde sporunda şampiyon olan takıma evsahipliği yapmak, Boston’ı rakiplerinin önüne taşıyan en büyük etkendi mutlaka. Nitekim, Sporting News dergisinin editörü Bob Hille bu savı doğruluyor ve “Patriots’un 2002 ve 2004 yıllarındaki NFL şampiyonluklarının, Boston’ı her iki yıl da derginin sıralamasında zirvede taşımış olması tesadüf değil elbet” diyor. Ancak, Bob Hille’ın yorumunun son kısmı da önemli: “Yine de şehrin başarısını tek bir takımın başarısına bağlamak, Boston’a karşı yapılmış büyük haksızlık olur”.
       Ünlü Kraft şirketler grubunun sahibi olan Robert Kraft tarafından 1994 yılında devralınan Patriots, o tarihten itibaren kabuk değiştirmeye başladı.
       Kraft’ın en büyük icraatlarından birisi, 325 milyon Amerikan Doları’na malolan Gilette Stadyumu’nu kulübe kazandırmak oldu. Nitekim, 44 yıllık mazisi olan kulüp, ilk NFL şampiyonluğunu Gilette Stadyumu’nu kullanmaya başladığı 2002 yılında kazandı. Bu şampiyonluğun ardından, Sports Business Daily gazetesi Robert Kraft’ı ’2002 Yılının En Başarılı Spor Yatırımcısı’ ödülü ile onurlandırdı.
       
BOSTON RED SOX
       Red Sox, Boston halkının kanayan yarası adeta. Beyzbol Ligi’nin (World Series) ilk şampiyonu olan Red Sox, 1918 yılında kazandığı 5. şampiyonluğunun ardından şampiyonluğa hasret kalmış. Birçok Red Sox taraftarı, başarısızlığın temelinde ‘kötü talih’in yattığına inanıyor.
       Bu kötü talih, zamanın kulüp başkanı Harry Frazee’nin takımın efsane isimlerinden Babe Ruth’u (1919 yılında) New York Yankees’e satması ile başlıyor. Bu tarihten sonra Red Sox, 5 Grup ve 4 Konferans (American League) şampiyonluğu ile avunurken, ezeli rakipleri New York Yankees’in şansı dönüyor. Nitekim, o tarihte ligin vasat takımlarından olan Yankees için bu transfer, parlak bir dönemin başlangıcı oluyor.
       2002 Yılı Patriots için olduğu gibi, Red Sox için de dönüm noktası oldu. Kulübü o sene 700 milyon Amerikan Doları’na satın alan John Henry ve Tom Werner, geride kalan iki sene içinde yeni sponsorlar bulmayı ve kulübün kazançlarını önemli miktarda artırmayı başardılar. Geçen sezon (2003) ülkenin en eski beyzbol sahası (ballpark) olan Fenway’in kapasitesini de artıran Henry ve Werner’ın bu çabalarına taraftarlar da olumlu cevap verdiler ve Red Sox yakaladığı yüzde 100 doluluk oranı ile (2001 ve 2002 yıllarında San Francisco Giants takımının ardından ikinci sırada yeraldığı) bu kategoride ligin zirvesine oturdu. Bu sezon oyuncularına toplam 125.2 milyon Amerikan Doları ödeyen Red Sox, New York Yankees’in (183.3 milyon Amerikan Doları) ardından oyuncularına en çok para ödeyen profesyonel beyzbol takımı.
       
BOSTON CELTİCS
       Boston Celtics NBA tarihinin en fazla maç kazanan takımı olmasına rağmen son yıllardaki performansı ile taraftarlarını çok da memnun etmiyor. Celtics’in 1959 ve 1966 yılları arasında ard arda 8 kez şampiyon olması, hiçbir NBA takımı tarafından tekrar edilemeyen bir seri olarak tarihe geçti. Son şampiyonluğunu 1986 yılında kazanan Celtics’in toplam 16 NBA şampiyonluğu bulunuyor. Larry Bird, John Havlicek, Robert Parish ve Bill Russell gibi efsane basketbolcuların forma giydiği Celtics, NBA Ligi’ne katılmaya başladığı tarihten bugüne mücadelesini aynı şehirde sürdüren iki takımdan birisi. Yeri gelmişken, şehrini değiştirmeyen diğer NBA takımının New York Knicks olduğunu hatırlatalım.
       Paul Pierce ve Antoine Walker ikilisinin üstün performansları ile 2001-2002 sezonunda playoff’da mücadele etmeye hak kazanan Celtics, hem 1992-93 sezonundan sonra ilk kez 40 galibiyet barajını aşıyor, hem de 1994-95 sezonundan sonra ilk kez playoff’a kalıyordu. Son 3 sezondur playoff’a kalma başarısı gösteren Celtics, bunların ilk ikisinde New Jersey Nets, geride bıraktığımız sezonda da Indiana Pacers tarafından elendi.
       
BOSTON BRUİNS
       Boston’ın ulusal buz hokeyi ligi NHL’deki temsilcisi olan Bruins, bu sene 80. yaşını kutluyor. Stanley Kupası’nda 17 kez final oynamasına rağmen sadece 5 kez NHL şampiyonu olan Bruins, son şampiyonluğunu 1971-72 sezonunda kazandı. O sene Stanley Kupası’na Boston’ın ismi ‘Bqstqn’ şeklinde kazındı ki bu hata halen düzeltilmedi.
       Bobby Orr, Phil Esposito ve Gerry Cheevers’lı kadrosu ile 60’lı ve 70’li yılların en güçlü takımlarından biri olan Bruins, o yıllarda ‘Big, Bad Bruins’ takma adı ile anılıyordu.
       Bruins, son 10 sezonda 7 kez playoff’a kalmış olmasına rağmen, sadece bir kez (1993-94 sezonunda) konferans çeyrek finalini geçebildi.
       Ezeli rakibi Montreal Canadiens NHL’in en çok (24 kez) şampiyon olan ekibi olurken, Bruins’in 32 yıldır şampiyonluk yaşayamıyor olması, dahası kulüp sahiplerinin iddialı bir takım kurmak için çaba göstermiyor olmaları, Bruins taraftarlarını fazlasıyla üzüyor.
       
NEW ENGLAND REVOLUTİON
       Henüz 17 Ekim 1995 tarihinde kurulan New England Revolution, ulusal futbol ligi MLS’in ilk sezonunda (1996) yeralan 10 takımdan birisi oldu. Revolution daha ikinci sezonunda (1997) ligin en çok izlenen takımı oldu: Kulüp o sezon toplam 342 bin 762 bilet sattı.
       2002 Yılında ilk kez playoff’a çıkan Revolution, aynı sene finale kadar yükseldi ve finalde Los Angeles Galaxy takımına rakip oldu. Revolution, son derece çekişmeli geçen ve MLS tarihinde ilk kez ikinci uzatma devresine kadar uzayan bu final maçını ‘altın gol’ ile kaybetti. Oysa, maç Boston’daki Gilette Stadı’nda oynanmıştı ve tribünlerde rekor sayıda (61.316) seyirci vardı.
       Eğer Revolution şampiyon olsaydı, şehrin Amerikan futolundaki temsilcisi Patriots ile birlikte aynı sene şampiyonluk yaşamış olacaklardı. Her iki kulübün de sahibi olan Robert Kraft ise böylesi bir başarıyı yaşayan ilk kulüp sahibi olacaktı. Revolution, o sezonun ardından, tarihinde ilk kez CONCACAF (Kuzey, Orta Amerika ve Karayibler Futbol Birliği) Şampiyon Kulüpler Kupası’nda mücadele etmeye hak kazandı.
       Revolution 2003 yılında da playoff’a çıkma başarısı gösterdi, ancak bu kez yarı finalde Chicago Fire’a (yine bir uzatma devresinin sonunda yediği ‘altın gol’ ile) yenilerek elendi.
       
BOSTON MARATONU
       Boston birçok profesyonel kulübe evsahipliği yaptığı gibi Boston Maratonu gibi prestijli bir organizasyonu da yıllardır başarıyla düzenliyor. 19 Nisan 2004 tarihinde (her sene olduğu gibi, yine Vatanseverler Günü’nde) 108.si koşulan Boston Maratonu, dünyanın en eski maraton koşusu olarak biliniyor. Bu sene 50 farklı ülkeden 20 bin civarında atleti konuk eden Boston Maratonu’nda yaşlılar ve bedensel engelliler de yarışabiliyor ve 3 farklı kategoride dereceye giren toplam 50 atlete para ödülü veriliyor. Geçen seneki koşuda, erkeklerde ve bayanlarda ilk sırayı alan atletlere 80’er bin Amerikan Doları verilirken, toplam ödül miktarı 525 bin Amerikan Doları’nı buldu.
       
İLK 10 SIRA
       Sporting News dergisinin sıralamasında 2. sıra, geçen sene 3. sırada yeralan Oakland, San Francisco ve San Jose grubunun oldu. Geçen sene 2. sırada yeralan New York, Long Island ve New Jersey grubu 3., Houston 4., geçen sene ilk sırada yeralan Los Angeles ve Anaheim 5., Miami ve Fort Lauderdale 6., Detroit 7., Dallas ve Fort Worth 8., Philadelphia 9. ve ikiz şehirler Minneapolis ve St. Paul 10. sırada yeraldılar.
       Bu arada, Sporting News dergisi tarafından Boston’a ödülü, 10 Ağustos akşamı Boston Red Sox ve Tampa Bay Devil Rays takımları arasında Fenway Park’da oynanan beyzbol maçından önce verildi.
       
       * Boston, İngiltere’ye karşı vergi ayaklanmasının başladığı, İngiliz askerleri ile sıcak çatışmaların yaşandığı ve nihayetinde bağımsızlık bildirgesinin imzalandığı şehir. Sözkonusu ayaklanma, İngiltere’nin koyduğu yüksek vergileri protesto eden grubun, üç gemi dolusu çay’ı Boston limanından denize dökmesi ile başladığı için, tarihe ‘Boston Tea Party’ (Boston Çay Partisi) olarak geçmiş.
       ** İngilizlere karşı verilen bağımsızlık mücadelesinin baş aktörleri olan Samuel Adams ve Paul Revere gibi Boston’lıların ülke tarihinde ayrı bir yeri var. Samuel Adams, İngilizlerle yaptıkları çatışmalara ‘Boston Massacre’ (Boston Katliamı) adını vermiş, bu çatışmalar halen bu adla anılıyor.
       *** Vatanseverlerin bağımsızlık savaşı öncesinde biraraya geldikleri Fanueil Hall, Amerikalılar ile İngilizler arasındaki ilk büyük çatışmanın vuku bulduğu Bunker Hill ve 18 Temmuz 1776 tarihinde bağımsızlık bildirgesinin imzalandığı Old State House gibi ülke tarihinin izlerini taşıyan mekanların tümü Boston’da yeralıyor.
       
 
 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Spor Kapak | Futbol | EURO2000 | World2000 | Basketbol | NBA | Formula1 | Motor Sporları
Tenis | Olimpiyat | Diğer | Foto Galeri | Yardım | Araçlar | Arama |Bize Yazın
Reklam | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları