Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 11:13 TS 5 Eyl., 2000
Sezer New York’a gitti
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, GAP uçağında meydana gelen arızanın ardından 2 saat rötarlı uçtu.
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
4 Eylül — Sezer, ABD’ye hareketinden önce Esenboğa Havaalanı’nda yaptığı açıklamada, BM üyesi ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarını biraraya getirecek Zirve’nin, 7 Eylül’deki Genel Kurul toplantısında bir konuşma yapacağını bildirdi. Sezer’in gideceği GAP uçağının kabin basıncında meydana gelen arızanın ardından Cumhurbaşkanı 2 saatlik bir gecikmeyle Genelkurmay Başkanı’nın uçağını alarak gitti.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Türkiye’nin, uluslararası barış ve güvenlik, küreselleşmenin tüm dünya halkları bakımından olumlu sonuçlar sağlayacak bir işlev görmesi, demokrasi ve insan hakları alanında BM’nin üçüncü bin yılda neler yapabileceği konularındaki beklentilerini dile getireceğini ifade eden Sezer, şöyle konuştu:
       “7 Eylül sabahı düzenlenecek olan ‘BM’nin 21. Yüzyıldaki Rolü’ ana teması altında silahsızlanma, güvenlik, insan hakları, küreselleşme, yoksullukla mücadele ve BM’nin güçlendirilmesi gibi çeşitli alt temalarda devlet ve hükümet başkanları arasında görüş alışverişine olanak verecek bir yuvarlak masa toplantısına da katılacağım. Bin yıl Zirvesi sırasında BM Genel Sekreteri ve çeşitli ülkelerin devlet başkanlarıyla ikili görüşmelerde bulunacağım. Bu bağlamda ABD ve Rusya Federasyonu Başkanları ve Ürdün Kralı ile görüşeceğim. Bunun yanı sıra Arnavutluk, Avusturya, Azerbaycan, Bosna-Hersek, Fransa, Gürcistan, Hırvatistan, İsviçre, Kazakistan, Litvanya, Makedonya, Moğolistan ve Polonya devlet başkanlarıyla görüşmem kesinleşmiştir. Ayrıca, Almanya Şansölyesi’ni, Pakistan Baş Yöneticisi’ni ve Bangladeş Başbakanı’nı da bu vesileyle kabul edeceğim.” Gezi programında ikili düzeyde bazı görüşmelerin gerçekleştirilmesinin de planladığını anlatan Sezer, ABD’de bulunduğu süre içerisinde bu ülkedeki Türk derneklerinin yöneticileriyle de biraraya gelerek, Türk vatandaşlarına hitap edeceğini kaydetti.
BM ÇEVRESİNDE 5 ŞÜPHELİ TUTUKLANDI

       Sezer, ayrıca talep üzerine ABD’deki musevi kuruluşların temsilcileriyle de bir toplantı yapacağını belirterek, sözlerini şöyle tamamladı: “BM Bin Yıl Zirvesi’ne katılımımızın, hem Türkiye’nin uluslararası gündeminde bulunan siyasi ve ekonomik konulardaki yaklaşımlarını en üst düzeyde anlatmak, hem de daha güçlü bir BM beklentilerimizi belirterek, Türkiye’nin örgüte katkılarını sürdürmeye devam etme kararlılığını vurgulamak açısından yararlı olacağını düşünüyorum.”
       Sezer’in ABD’de bulunduğu sürede görevine Resmi ziyaret için ABD’ye giden Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in yerine, Başkanı Vekili Ali Ilıksoy ve TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut vekalet edecek.
       New York’taki programında değişiklik yapan Sezer’in Sezer, yarın sabah yerel saatle saat 10.00’da, kaldığı “The Pierre” otelinde Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina’yi kabul edecek. Türkevi’nde Afganistan’ın devrik Devlet Başkanı Burhaneddin Rabbani ile saat 11:00’de görüşecek olan Sezer, 15:30’da yine kaldığı otelde ABD Musevi cemaati liderleriyle biraraya gelecek.
       Sezer, saat 18:00’de ise Lincoln Center’da, Amerika’daki Türk toplumuna hitap edecek. Sezer, Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu (TADF) ve Amerikan Türk Dernekleri Assamblesi (ATAA) tarafından düzenlenen bu toplantıda ABD’deki Türk toplumuyla ilk kez biraraya gelecek.
       Toplantıya Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Baki İlkin, BM Daimi Temsilcisi, Büyükelçi Ümit Pamir ve New York Başkonsolosu Büyükelçi Mehmet N. Ezen de katılacak.
       
ERMENİ TASARISI KONUŞALACAK
        Cumhurbaşkanı Sezer’in ABD Başkanı Bill Clinton ile görüşmesinde Ermeni tasarısının önemli bir yer tutması bekleniyor. Sezer’in Clinton’a, “Ermeni tasarısının meclisten geçirilmesinin Türkiye-ABD ilişkilerinde derin yaralar açacağını hatırlatabileceği” ifade ediliyor. Bunun yanı sıra Sezer’in, “Baku-Ceyhan petrol boru hattına ABD’nin sağladığı siyasal desteğin finansal kaynaklarla desteklenmesi” talebinde de bulunabileceği belirtildi.
        Zirvede görüşülebilecek bir başka konunun ise helikopter projesi olduğu öğrenildi. Bilindiği gibi Türkiye’nin açtığı taarruz helikopteri ihalesini Amerikan Bell helikopter firması kazanmıştı. Firma ile Türk yetkililer arasındaki sözleşme görüşmelerine bu ayın sonunda başlanacağı ve başkan Clinton’ın bu projeyi desteklediği belirtiliyor. İlk aşamada 50 taarruz helikopteri yapımını öngören projenin tamamı gerçekleştiği takdirde helikopter sayısı 145’e kadar çıkacak.
        Bu arada, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 55’inci oturum çalışmalarının gündeminde Kıbrıs gibi Türkiye’yi yakından ilgilendiren çok sayıda madde bulunuyor. BM’nin New York’taki merkezinde yarın resmi açılışı yapılacak olan BM Genel Kurulu’nun 55’inci oturumu, “Milenyum Asamblesi” olarak adlandırıldı. Oturumun ikinci gününde üye ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarının hazır bulunacağı “Milenyum Zirvesi” gerçekleşecek. 6-8 Eylül’de düzenlenecek zirvede ABD Başkanı Bill Clinton gibi dünyanın önde gelen liderleri boy gösterecek.
       Zirveye katılan liderler ve onları eşlik eden Dışişleri Bakanları çok sayıda ikili veya çok taraflı görüşme ve toplantıya katılacak. Eylül 2000-Eylül 2001 dönemini kapsayacak olan 55’inci oturumun gündeminde 171 madde bulunuyor. Temmuz 2000’de açıklanan bu gündeme üye ülkelerin talebiyle başka maddelerin de eklenebileceği belirtiliyor.
       
KIBRIS ZİRVENİN GÜNDEMİNDE
       BM Genel Kurulu’nun gündeminde Türkiye’yi ilgilendiren çok sayıda konular bulunuyor. Bu konular arasında 65’inci madde olarak geçen Kıbrıs sorunu da yer alıyor. BM Genel Kurulu’nda ayrıca Kıbrıs’taki BM Barış Gücü’nün finansmanı da tartışılacak. Türkiye’nin yakında izleyeceği diğer gündem maddeleri arasında Orta Doğu’daki durum ve Filistin sorunu, Bosna ve Afganistan’daki durum, Irak’ın işgalinin sonuçları, Orta Doğu’da nükleer silahlandan arındırılmış bir bölgenin kurulması, silahsızlanma, Uluslararası Suç Mahkemesi’nin kurulması ve uluslararası terörizme karşı önlemler başlıklı maddeleri de dikkat çekiyor. Bu arada, “Milenyum Asamblesi” sırasında BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi olmayan üyesi de seçilecek.
       
       
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları