Home page
Haber Menüsü



 
 
Hızlandırılmış tren faciası: 37 ölü  
İstanbul-Ankara seferini yapan hızlandırılmış tren, Sakarya’nın Pamukova İlçesi’nde raydan çıkarak devrildi. Kazada 37 kişinin öldüğü, 81 kişinin de yaralandığı açıklandı.  
   
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
 
    23 Temmuz 2004—  TCDD Genel Müdür Vekili Ali Kemal Ergüleç, kazanın meydana geldiği bölgede, trende hız artırımı olmadığını ifade etti. Yetkililerin ‘yavaştık’ demesine rağmen, kazazede yolcular aşırı süratli olduklarını anlatıyor. Trenin iki makinisti ve tren şefi ise gözaltına alındı.  

   
 
       
    MSNBC News TCDD: Sabotaj yok
MSNBC News Baykal: Sorumlular cezalandırılmalı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
TCDD Demiryolu Şebekesi

       İstanbul’dan Ankara’ya dün saat 18.00’de hareket eden “1106” sefer sayılı “Yakup Kadri Karaosmanoğlu” adlı hızlandırılmış tren 234 yolcu ve 12 personelle Haydarpaşa Garı’ndan Ankara’ya hareket etti
       Trenin vagonları saat 19.45’te Mekece-Osmaneli arasında henüz belirleneyeen bir nedenle raydan çıktı.
       Raydan çıkan ve birbirine çarpan ilk iki vagondaki yolcuların çoğu ezilerek can verdi. Daha az can kaybının yaşandığı 3’üncü ve 4’üncü vagonlardaki yaralılar da zorlukla çıkarıldı.
       Kazaya ilk müdühaleyi çevrede yaşayanlar ve jandarma ekipleri yaptı. Sonra da olay yerine ulaşamaya başlayan kurtarma ekipleri çalışmalara katıldı.
       
ÖLÜ SAYISINDAKİ ÇELİŞKİ
       İlk saatlerde Sağlık Bakanlığı Müsteşarlığı ölü sayısını 128 olarak açıkladı. Daha sonra ölü sayısının 139’a çıktığı duyuruldu.
Sendikalar: TCDD uyarıları dikkate almadı
Başbakan Erdoğan ise kazada 36 kişinin öldüğünü açıkladı. Başbakanlık Acil Durum Genel Müdürü Hasan İpek, “Birden fazla kaynaktan tespit çalışması yürütüldüğü için, ölü ve yaralı sayısı abartılı çıkmış olabilir” dedi.
Hızlandırılmış trenin kazanın olduğu bölgede hızının 75-80 kilometre olması gerektiğini kaydeden yetkililer, Yakup Kadri Karaosmanoğlu adını taşıyan trenin 234 yolcuyla sefere çıktığını ifade etti.

       Kazaya ilişkin açıklama yapan TCDD Genel Müdür Vekili Ali Kemal Ergüleç, kazanın hızdan kaynaklanmış olduğunu sanmadığını açıkladı. Trenin makinisti de, “Normal hızımızla gidiyorduk. Birden ne olduğunu anlayamadık” diye konuştu.
‘Bu raylar 50 km hızı bile kaldırmaz’
Hızlandırılmış trenin kazanın olduğu bölgede hızının 75-80 kilometre olması gerektiğini kaydeden yetkililer, tren kazasında ölenlerin ilk iki vagonda bulunduğuna işaret ederek, üçüncü ve dördüncü vagonda ölenin olmadığını belirtti. Yetkililer, hafif yan yatan bu vagonlardaki yolcuların kendi imkanlarıyla trenden çıktığını bildirdi.
       
“HIZIMIZ 136 KİLOMETREYDİ”
       Ancak yolcular trenin kaza yaşandığı saatte en az 130 kilometre hızla gittiğini ve bu rakamı takometrede gördüklerini söylediler.
Hızlandırılmış trene güvenlik eleştirisi
NTV’ye bilgi veren görgü tanıklarından Abdülkadir Çağrıgüler, hızlandırılmış trenin Pendik’ten hareket ettikten sonra normalden daha hızlı gittiğini, kaza anından yaklaşık 15 dakika önce kilometreölçere baktığı anda trenin hızın 132 kilometreyi gösterdiğini söyledi.
Diğer fotoğraflar için resmin üzerine tıklayın.

       Bir başka görgü tanığı Muhittin Anık ise kazadan 5 dakika önce vagonun sağ tarafında bulunan hızölçerde 136 kilometre olduğunu gördüğünü anlattı.
       
SOL TARAFTA OTURANLAR FIRLADI
       Devrilen 1’inci vagonda seyahat ederken yemekli vagona geçtikleri için kazadan şans eseri kurtulan iki kazazede Mahur Asar ve Hande Çakıroğlu trenin sağa sola savrulmaya başladığını, sol sırada oturan insanların yerlerinden fırladığını anlattılar. Yan yatan vagondan çıkan iki kazadede, 1’inci vagona doğru koştuklarını, bu sırada rayların iki yanında trenden fırlayan pekçok ceset gördüklerini söyledi.
       
İKİ MAKİNİST VE TREN ŞEFİ GÖZALTINDA
       Sakarya’da 37 kişinin öldüğü, 81 kişinin yaralandığı hızlandırılmış tren faciasıyla ilgili soruşturma kapsamında ikisi makinist 3 kişi gözaltına alındı.
Diğer fotoğraflar için resmin üzerine tıklayın.

       Kazanın hemen ardından olay yerinde incelemelerde bulunan Pamukova Cumhuriyet Başsavcısı Mithat Kutanoğlu, olayda sorumluluğu bulunduğu gerekçesiyle makinistler Fikret Karabulut ve Recep Sönmez ile tren şefi Köksal Coşkun gözaltına alındığını açıkladı.
       Pamukova Jandarma Karakolu’na götürülen 3 kişi sağlık kontrolünden geçirildikten sonra kazayla ilgili olarak sorgulanmaya başlandı.
Diğer resimleri görmek için tıklayın
Sorgunun ardından zanlıların Pamukova Adliyesi’ne çıkartılması bekleniyor. Bu arada, kazada hayatını kaybedenlerin kimlik tesbit çalışmaları ile otopsileri de hastanelerde yapılıyor. Hastanedeki otopsilere Pamukova Cumhuriyet Savcısı ile Sakarya Cumhuriyet Savcısı da katılıyor. Kazanın nedenine ilişkin güvenlik görevlilerinin olay yerindeki incelemeleri de sürüyor.
       
KİMLİK TESPİTİNDE SIKINTI
       TCDD Genel Müdür Yardımcısı Ali Kemal Ergüleç, biletlere isim yazılması uygulamasına geçilemediği için cesetlerde yapılan kimlik belirleme çalışmalarında sıkıntı yaşandığını söyledi.
Ölenlerden kimliği belirlenenler

KRİZ MASASI OLUŞTURULDU
       Ulaştırma Bakanlığı tarafından hızlandırılmış trenin raydan çıkmasıyla Sakarya’da meydana gelen kazayla ilgili olarak kriz masası oluşturuldu. Kriz masasında Ulaştırma Bakanlığı ile TCDD Genel Müdürlüğü üst yönetiminin yer aldığı bildirildi.
       Vatandaşların yakınlarından haber alabilmek amacıyla Kriz Masası’ndan verilen telefonlar şöyle:
       0 312 311 30 88
       0 312 324 43 64
       0 312 311 32 10
       0 312 310 40 84

Büyük tren kazaları
Diğer fotoğraflar için resmin üzerine tıklayın.

       
HAREKET SİNYALİ ERDOĞAN’DAN
       Sakarya’da raydan çıkan Yakup Kadri Karaosmanoğlu ekspresi, 4 Haziran’da, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın hareket sinyalini vermesinin ardından ilk seferini yapmıştı.


       İstanbul-Ankara arasını 5 saate indiren hızlandırılmış tren, 4 Haziran Cuma günü Ankara ile eşzamanlı olarak İstanbul’dan ilk seferine başlamıştı.
       
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları