Home page
Haber Menüsü


Tayvanlı çocuklar arasında da AIDS'e yakalananların oranı hayli yüksek.
Malthus’un uyarısı
Her yıl 10 milyon çocuk, aslında kolaylıkla önlenebilecek hastalıklar nedeniyle yaşama veda ediyor. Açlıktan ölen insanların dörtte üçü 5 yaşın altında çocuklar.
Altay Atlı
NTV-MSNBC
    15 Temmuz 2004—  Büyük fikirler üretmiş olan büyük insanlar ölseler bile fikirleriyle yaşamaya devam ederler. İktisatçılar için de geçerlidir bu. Adam Smith, John Maynard Keynes, David Ricardo, Karl Marx ve diğerleri, farkında olsak da olmasak da iktisadi hayatı etkilemeye devam ediyorlar. Dünya hızla değişiyor ve iktisat bilimi de gittikçe daha fazla karmaşık hale geliyor. Ancak bu büyük iktisatçıların fikirleri hala önemlerini koruyorlar.  

   
 
       
   
MSNBC News Altay Atlı: Dünyaya Doğu'dan bakmak
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 


       Çok fazla adını duymadığımız bir isim var: Thomas Malthus. 1766-1834 yılları arasında yaşamış olan bu iktisat düşünürü, döneminde bir kıyamet habercisi olarak kabul edilmişti.
       Malthus’un teorisine göre dünya nüfusu geometrik olarak, yani 1,2,4,8,16,32, 64… şeklinde katlanarak artarken, gıda üretimi ise aritmetik olarak, 1,2,3,4,5,6… şeklinde büyümekteydi. Malthus, dünya nüfusunun 25 yılda bir ikiye katlandığını hesaplamıştı. Bu durumda başlangıçta her kişiye bir sepet yiyecek düşüyorsa, 200 yıl sonra 256 kişi 9 sepet yiyeceği paylaşmak zorunda kalacaktı!
       Malthus’un teorisinin günümüzde bir geçerliliği kalmadı, çünkü kendisi bu teorisini çağının şartlarına göre ortaya koymuştu. Bilimdeki, teknolojideki gelişmeleri, nüfus kontrolünü öngörememişti. Ancak Malthus’un anlatmak istediği çok önemli bir husus var ki, şu anda da geçerliliğini koruyor.
       Mesleğimiz ne olursa olsun hepimiz gelecekle ilgili kafa yoruyor, tahminler yapıyor, önümüzü daha net görmeye çalışıyoruz. Sadece ülkemizin değil, dünyanın geleceğini düşünüyoruz. Ancak kendimize sormamız gereken bir soru var. Geleceği düşünürken, günlük olayların oluşturduğu çerçevenin dışına ne kadar çıkabiliyoruz? Gelecek, ne kadar GSYİH büyüme oranlarında, TÜFE’lerde TEFE’lerde, ya da petrol fiyatlarında?
       
40-50 SENE SONRA NEREDE OLACAĞIZ?
       Thomas Malthus, bize şöyle sesleniyor: “Benim teorim belki de tutmadı. Olabilir. Ancak benim sizlere anlatmak istediğim başka bir şey vardı. Açlık, insanlığın hala en büyük sorunu. Sizler, 21. yüzyılın insanları, her türlü lükse sahipsiniz, ama hala dünyanın dört bir köşesinde insanlar açlıktan ölüyor.
       Biz, o zamanlar en ufak bir soğuk algınlığından ölüyorduk. Şimdi tıp gelişti. Ama hala yeterli değil. Hatırlıyorum geçen sene SARS yüzünden bir sürü tantana yapmıştınız. Magazini de pek seviyorsunuz hani. AIDS’in ne boyutlara geldiğinin farkında mısınız? Ben aranızdan ayrılalı 170 yıl oldu. Siz, bir 170 sonra nerede görüyorsunuz kendinizi? Hadi onu bırakın, 40-50 sene sonra nerede olacaksınız? Salgın hastalıkları önleyemiyorsunuz. Açlığa, yoksulluğa çare bulamadınız ama hakkınızı vermeliyim, muhteşem silahlar üretiyorsunuz. Enerji kaynaklarınız tükeniyor. Ne kadar alternatif üretebildiniz petrole, doğalgaza? Suyunuz bile bitiyor, canım Aral Gölü kurudu gitti, haritalarda bile gözükmüyor artık. Bir dakika! Yoksa benden sonra tufan mı diyorsunuz? O durumda size söyleyecek fazla bir şeyim yok. Neyse, bu arada enflasyon oranını yüzde kaça düşürmüştünüz?”
       Büyük üstad Malthus’un yanında bana ağzımı açıp söz söylemek düşmez. Onun yerine sizlere bazı rakamlar vereyim. Açlık ve AIDS, şu anda başta Afrika olmak üzere dünyanın birçok kalkınmakta olan ülkesinde bir ölüm girdabı oluşturmuş durumda.
       Şu anda dünya üzerinde 1.2 milyar insan günde 1 doların altında bir gelirle yaşamaya çalışıyor. Çıtayı 2 dolara çektiğimizde bu rakam 2.8 milyara çıkıyor. 1 milyar insan okuma yazma bilmiyor, 1 milyar insanın temiz suya ulaşımı yok, 840 milyon insan açlık çekiyor. Her 3.6 saniyede bir insan açlıktan ölüyor. Dünya nüfusunun gelir düzeyi en yüksek yüzde 20’lik kesimi dünya GSYİH’sinin yüzde 86’sına sahip. En aşağıdaki yüzde 20 ise sadece yüzde 1’lik pay alıyor. İlk gruptakiler, bu ikinci gruptakilere göre 11 kat daha fazla et ve 7 kat daha fazla balık yiyebiliyorlar.
       2003 yılında dünyada açlığın önlenmesi için harcanan paranın toplamı 80 milyar dolar. Aynı dönem içerisinde ülkelerin savunma harcamalarının toplamı ise 850 milyar dolar.
       Her yıl 10 milyon çocuk, aslında kolaylıkla önlenebilecek hastalıklar nedeniyle yaşama veda ediyor.
       Açlıktan ölen insanların dörtte üçü 5 yaşın altında çocuklar. Gelişmiş bir ülkede doğmuşsanız 5 yaşına kadar yaşama şansınız yüzde 99.3. Az gelişmiş bir ülkedeyseniz bu ihtimal yüzde 68.4’e düşüyor. Türkiye’de bebeklerin yüzde 4.3’ü 5 yaşına gelemeden ölüyor. Çin, Belize, Surinam, Tonga gibi ülkelerde bile bu oran daha düşük.
       
AIDS GİDEREK YAYGINLAŞIYOR
       Birleşmiş Milletler’in AIDS ile ilgili programı UNAIDS’in geçtiğimiz haftalarda yayınlamış olduğu rapora göre, AIDS tüm dünyada yaygınlaşıyor. 2003 yılı içerisinde HIV virüsü taşıyan insanların sayısı 4.8 milyon artarak 37.8 milyona ulaştı. Kayıtlı olmayan vakalarla beraber bu rakamın 45 milyon seviyesine çıkabileceği tahmin ediliyor.
       Sadece Afrika’da 25 milyon kişi HIV virüsü taşıyor. Bu arada Asya’da da hastalık hızla yayılıyor. Sadece geçen sene 1.1 milyon insan bu hastalığa yakalandı. Çin, Endonezya ve Vietnam da özellikle yüksek oranlar söz konusu. Dünya nüfusunun yüzde 60’ının Asya’da yaşadığını da unutmamak lazım.
       AIDS ile mücadele için yapılan toplam harcama 1996 yılına göre 15 katı artarak geçtiğimiz yıl 5 milyar dolar seviyesine ulaştı. Ancak bu yeterli değil. Birleşmiş Milletler’in hesaplamalarına göre AIDS ile mücadele için 2005 yılında 12 milyar dolar, 2007 yılında ise 20 milyar dolar gerekecek. Bu miktarın yüzde 43’ü Afrika, yüzde 28’i Asya, yüzde 17’si Latin Amerika ve Karayipler, yüzde 9’u Doğu Avrupa ve yüzde 1’i de Ortadoğu için kullanılacak.
       UNAIDS’in raporunda her ülke için AIDS ile ilgili istatistikler var. Türkiye’nin hanesinde ise herhangi bir veri yok.
       Thomas Malthus’dan izin alarak son sözü Gloria’ya veriyorum. Gloria, AIDS’in en yaygın olduğu ülkelerden birisi olan Botswana’nın vatandaşı. Kendisini yüksek lisans yaptığım dönemde tanıdım. Bir gün mutlu insanların ülkesi Avustralya’nın sahillerinde bir seyahat yaparken şunları söyledi bana: “Sokaktaki her üç insandan birisi hasta. Her gün birileri ortadan kayboluyor. Bazen dostun, bazen tanıdığın, bazen akraban. Bunun ne demek olduğunu sen anlayamazsın. Kimse de benim Afrikamın dünyaya gülücükler dağıtmasını beklemesin…
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları