Home page
Haber Menüsü




 
Kas gücüyle 6 yılda devri alem
Erden Eruç, Alaska’da buzulları yürüyerek geçip Kuzey Amerika’nın en yüksek noktası Denali’nin tepesine kırmızı bayrağını dikti.
NTV-MSNBC
    11 Temmuz 2004—  Sırada Güney Amerika, Okyanusya, Asya, Afrika, ve Avrupa’nın zirveleri var. Bu zirvelere ulaşmak için dünyayı çepe çevre dolaşmak gerekiyor. Erden Eruç, okyanusları 7 metrelik teknesiyle kürek çekip aşar, kıtaları bisikletiyle geçerken, insan gücünü doğa karşısında yeni bir sınava sokacak.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Yerinde duramayan, 41 yaşında atletik yapılı bir genç Erden Eruç. Kaşif ruhlu, serüvene atılmayı, kendini sınavlardan geçirmeyi, sınırları zorlamayı seviyor. Boğaziçi Üniversitesi’nde mühendislik okurken, atletizm yapmış, kürek çekmiş, güreşmiş. 15 yaşında babasıyla Erciyes’in zirvesine tırmanmış. Mühendis olmuş ama serüvenci ruhuyla yeni ufuklara yelken açmış. ABD’ye göçmüş. Ohio Devlet Üniversitesi’nde lisansüstü öğretime devam ederek bilgisayar programcılığında uzman olmuş. Ardından bir de işletme dalında lisansüstü programa katılmış.
       Erden Eruç, okullara devam edip öğretimini başarıyla tamamlamış, proje yöneticisi olarak iş sahibi olmuş ama aklı fikri hep zirvelere bayrak dikmekteymiş. Boş vakitlerini de ABD’nin kayalıklarına tırmanmakla geçiriyormuş. 1997’de Washington’da çalıştığı sırada aklına yeni bir fikir gelmiş. Bering Boğazı’ndan geçip, Asya’yı bisikletle aşıp Türkiye’ye ulaşmak. Derken bu projeyi biraz daha genişletmek takılır aklına. Okyanusları kas gücüyle aşıp bütün kıtaların zirvelerine tırmanmak. Bu arada Seattle’a taşınır.
       2002’de dağcıların en ünlülerinden İsveçli Göran Kropp’la tanışır. Fikrini ona da açar.”Ne zaman yola çıkıyorsun?” diye sorar İsveçli dağcı. İlk kez biri “deli misin yahu” diye karşılık vermemiş, projeyi beğenmiştir. Göran Kropp ile Seattle yakınlarında bir kayalığa tırmandıkları sırada İsveçli dağcı yaklaşık 20 metreden düşerek can verir. Gözünün önünde meydana gelen kaza Erden Eruç’u yıldırmaz. Göran Kropp’un İsveç’teki cenaze törenine gelir ve dönerken uçakta önüne bir harita açarak büyük projesinin rotasını çizer. Artık geciktirmeden hayatının en büyük serüvenine atılma vakti gelmiştir. 1 Şubat 2003’te Seattle’den bisikletle yola çıkar. Alaska’da buzulları yürüyerek geçer. 29 Mayıs’ta Kuzey Amerika’nın en yüksek noktası Denali’nin tepesine kırmızı bayrağını diker. Süratle geri döner ve kendisini bekleyen nişanlısı Nancy ile nikah masasına oturur.
       Erden Eruç, dünyayı fetih gezisinin ikinci aşamasına geçmeden İsveç’e geldi. 6 Eylül günü Florida’dan denize açılacağı tekneyi hazırlıyor. 7 metrelik tahta tekne hazırlanınca ABD’ye gönderilecek. Erden Eruç da Eylül başında denize açılacak. Küba’nın doğusundan aşağıya dönerek Panama Kanalı’ndan geçerek teknenin burnunu güneye çevirecek. Ekvator’da kıyıya yanaşıp bisikletle Arjantin’e devam edecek. Ocak ayında Güney Amerika’nın en yüksek noktası Aconcagua’nın zirvesine tırmanacak. Zirveye kırmızı bayrağı diktikten sonra bisikletle Ekvator’a geri dönecek.
       Ekvator’dan sonra uçsuz bucaksız Pasifik Okyanusu’na açılacak. Aylarca kızgın güneş altında, fırtınada, yağmurda kürek çekecek, su seviyesinden sadece 40 santim yüksek olan tahta kayığıyla, 4800 metre derinliğe ulaşan sonsuz denizin dalgalarıyla boğuşacak. Bazen yıldızların altında, bazen zifiri karanlığın ürkütücülüğünde yalnızlığı yaşayacak. Ama Erden Eruç, ruhunu hazırlamış, bilincini bilemiş:
       -Evlerimizde, arabalarımızda korunaklı biçimde yaşıyoruz. Tehlikelere karşı önlem almaya çabalıyoruz. Eğer tehlikeleri kabul edersek yaşamın anlamını daha iyi kavrarız.
       Bilgi, teknoloji ve sezi de bu serüvende kas gücü kadar önemli. Küçük teknenin rotasını, rüzgarlara ve akıntılara göre ayarlamak, geceleri uyurken, akıntı yüzünden tornistan geriye dönmemek gerekiyor. Teknik olarak bu sorunların üstesinden gelmek mümkün. Mühendis ve bilgisayar uzmanı Erden Eruç’un hesap hatası yapması beklenmiyor. Ama bilgi, zeka, dirence rağmen doğanın kötü sürprizleri, aç köpekbalıkları, katran karanlığında küçük tekneye çarpıp parçalayacak dev şilepler ölümün kolluk kuvvetleri gibi Erdun Eruç’un etrafında olacak. Ama o ölümle yüz yüze gelmeye de hazır:
       -Ölümle yüz yüze gelmeye hazırım. Yeter ki ıstırap vermesin. Ama, amacım, bu serüvende tehlikeler yaşamak, ölüme meydan okumak değil. Hedefim yaşamın anlamını, önemini en derin şekilde hissetmek. Doğa ile iç içe onun bir zerresi olabilmek.
       Pasifik Okyanusu’nu geçip Avustralya’nın kuzeyinde Irian Jaya adasında Okyanusya’nın en yüksek dağı Carstens Pyramid’in zirvesine tırmandıktan sonra büyük maceracı Dönüp Hindistan’a doğru kürek çekecek. Hindistan’da bisiklete atlayıp Nepal’e gidip Everest’e tırmanacak. Daha sonra da Afrika kıtasına doğru gene küreklere asılacak. Kilimanjaro’nun zirvesine bayrağı diktikten sonra da geriye dönüp Kızıl Deniz ve Süveyş Kanalı’ndan geçerek Türkiye’ye gelecek.
       Aylarca denizle içli dışlı yaşadıktan sonra “Memleketime geldim. Akdeniz kıyılarında biraz dinleneyim” diye düşünür mü acaba?
       -Herhalde denize sırtımı dönmek isterim. Türkiye’ye gelince Akdeniz kıyısından bisiklete atlayıp Rusya’ya geçip Avrupa’nın en yüksek noktası Elbruz’a tırmanacağım. Böylelikle bütün kıtalarda zirvelere çıkmış olacağım. Ondan sonra belki Türkiye’de bir yerlerde biraz dinlenirim.
       Zirveler tamamlandıktan sonra serüvenin son hedefi Akdeniz’den Atlantik’e açılıp bu büyük maratonun denize açılış noktası Florida’ya ulaşmak ve oradan da bisikletle Seattle’e Nancy’nin yanına varmak. Eylül başında başlayacak devri alem 2011’in başında tamamlanacak. Tabii her şey yolunda giderse.
       Bir devrialem macerasını izlemek üzereyiz. Böyle maceraperestlerle dünyamız renkleniyor. Biz korunaklı evlerinde oturup, rahat koltuklarına gömülenler de onlara gıpta ediyor, onlarla övünüyoruz. Göremediklerimizi onlardan dinliyor, gidemeğimiz yerleri onlardan öğreniyoruz. İnsan gücünün sınırlarını onlar deneyip, zorluyor. Maceraperestlere çok şey boçluyuz.
       Erden Eruç, macerasını tamamladıktan sonra yaşadıklarını okullarda öğrencilerle paylaşacak. Öğrenciler, coğrafya derslerinde okuduklarını canlı tanıktan dinleyecek. O şimdi bir maceracı ellisinden sonra da sanki bir masal babası. Erden Eruç’a bol şanslar!...
       Not: Around the world projesi hakkında bilgi almak ve destek olmak isteyenler www.around-n-over.org adresine bakabilir.
       
       
       
       
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları