Home page

Haber Menüsü


Yazara e.posta atmak için resmin üzerine tıklayın.
 
Açılış Kabusu
 
Açılış maçları genelde çok ihtiyatlı bir futbola sahne olur. Taraflar açılış maçını kaybetmeyi istemezler.
 
Kaan Tunçbilek
NTV-MSNBC
 
13 Haziran 2004—  Dün gece Portekiz ile Yunanistan arasında oynanan karşılaşmanın da normalde bu tür çekincelerle başlaması gerekirdi. Ancak öyle olmadı.

   
 
       
    MSNBC News Kaldı 3 takım
MSNBC News İlk maçlar ve biraz nostalji
MSNBC News İyi oynayan kazansın
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  İlk başta, Portekiz’in en büyük artısı olacağını iddia ettiğimiz 12. oyuncu devreye hemen hiç girmedi. Belki erken yenilen golün etkisiyle, belki de -bizim için çok önemli olan İngiltere maçında bizim de başımıza geldiği gibi- ateşli futbol seyircisinin değil de, pahalı biletleri alabilen -sadece- heyecanlı Portekiz seyircisinin tribünleri doldurması nedeniyle.
       Sonra gördük ki, Portekiz genelde ev sahiplerinin yaptığı gibi sıkı ve ciddi bir hazırlık dönemi geçirmemişti. Teknik üstünlüğü çok fazla olan oyuncuların paslaşmalarındaki düşük yüzde, Yunanlıların presinden çok, takım oyunundaki eksikliklere dayanıyordu.
       Yunanlılar ise rakibini her yönüyle analiz etmişti. Oyunun ilk yarısında, rakip yarı sahada ve orta alanda müthiş bir presle Portekizli oyuncuların gelen topları bir an bile tutmasını engellediler. Turnuva öncesi Portekiz hakkındaki en büyük endişe, hızlı forvetlere sahip Fransa, Hollanda, İngiltere gibi takımlar karşısında savunmasının ağır kalabileceğiydi. Ancak Portekiz savunması daha bu ekiplerle karşılaşmadan, hiç de hızlı ve çevik denilemeyecek Yunan forvetleri karşısında bocaladı.
       Daha maçın ilk dakikalarında yenilen gol ilk başta bir taktik, daha sonra savunma hatasıydı. Taktik hatasıydı çünkü Portekiz’in karşılaşmaya rakibi tartarak ve önce gol yememek amacıyla çıkması gerekiyordu. Savunmada gerekli önlemleri aldıktan sonra Yunanlıların taktiğini çözebilecek ve rakibi üstüne çekmeden pozisyon bulmasının zor olduğunu anlayacaktı. Savunma hatasıydı çünkü Portekiz savunması şutu çekene kadar rakibi seyretmekle kalmayıp bir de sırtını döndü. Oysa Yunan savunması Portekizlilerin hemen her şutunda rakibin üzerine attı kendini.
       
MAÇIN YILDIZI ZAGORAKİS
       Karşılaşmanın yıldızı Yunanlıların baltalı ilahı Zagorakis idi. Hem hücum presi ile çok top kazandı hem de savunmada hemen her topu rakibin en önemli oyuncularının ayağından alarak rakibin orta alanını çökertti. Yaklaşık 50-60 metrelik bir alanda sürekli ileri geri giderek hemen her pozsiyonda son sözü söyleyen oyuncu oldu. Zagorakis dışında Yunanlıların en önemli oyuncuları savunmada mükemmel bir soğukkanlılıkla hareket eden ve her pozisyonda doğru tercihleri yapan Bellas ve sağ kanadı çok iyi kullanan Seidalidis idi.
       Portekiz’de ise Maniche dışında Yunanlıların presi karşısında çabalayan kimse yoktu. Scolari, Figo, Rui Costa ve Deco 3’lüsünden 2’si ile başlaması gerektiğinin farkındaydı ve Figo’yu tuatarak diğerlerini dönüşümlü oynattı. Deco’nun adam eksiltme yeteneğinin bu karşılaşmada gerekli olduğunu fark edince 2. yarıya onunla başladı, ancak ilk yarım saatte dahi bu değişikliği yapabilirdi.
       
FİGO’NUN YERİ DEĞİŞİYOR
       2. yarıda Yunan savunmasını ortadan delmesinin imkansız olduğunu anlayınca Figo’yu sağ tarafa, Simao ile değiştirdiği Ronaldo’yu da sol kanada yerleştirerek yan ortalardan sonuca gitmeye çalıştı. Ancak ceza alanına Pauleta dışında 2. bir oyuncu sokamayınca atılan topların tamamı Yunan savunmasından döndü. Ortalar kötüydü, 2. bir kişi yoktu ve Pauleta rakibi yanıltarak kendini boşa çıkaramıyordu. Üstelik Yunan savunmasının zayıf karnı hava toplarıydı ve Portekiz’de hava topu alabilen tek bir oyuncu yoktu.
       65. dakikadan itibaren Yunan takımı yorulmaya başladı ve Scollari, Costinha’ya gerek kalmadığını düşünerek Nuno Gomez’i Pauleta’nın yanına aldı ve pozisyonlar da gelmeye başladı. İşin acı yanı ise Portekiz’in maçın başından beri yapması gereken (gerekli yükseklik ve noktaya) ortayı ancak 92. dadikada yapabilmesiydi.
       Teknik direktörler açısından bakarsak, Scollari oyuna müdahale ettiyse de oyuncularına hiç müdahale edemedi. Takımında sırtı kaleye dönük oynayarak top dağıtacak bir oyuncu bulunmaması şanssızlık. Ancak Vitor Baia’yı kadroya almaması kesinlikle kötü bir karar.
       Ricardo’nun soluna gideceği çok belli olan bir penaltı için top gelmeden sağa atlamadı bile tecrübesizliğinin göstergesiydi. Rehagel ise sürekli oyunun içindeydi ve oyuncularının konsantre kalmasını sağladı. Tek hatası yorulan takımına dinç bir oyuncu sokmak yerine sakatlıktan yeni çıkmış golcü Nikolaidis’i sahaya sürmesiydi.
       
İSPANYA VE RUSYA
       
Nedendir bilinmez açılış maçından sonraki ilk maç genelde aşırı hızlı ve gollü geçer. İspanya - Rusya karşılaşması için de ilki kesinlikle geçerliydi. Orta sahada top tutmayan ve derin paslarla doğrudan kaleye giden 2 takımın mücadelesi çok zevkliydi. Rusya’nın ilk 15 dakikayı atlatıp oyunda dengeyi kurma planları başarılı olduysa da, Rusya’nın fizik gücü 60. dakikadan sonra pes etti. Maç boyunca kazanmaya daha yakın olan İspanya, bu dakikadan sonra oyunun kontrolünü tamamen eline geçirdi ve tek bir gol çıkarmayı başardı.
       İspanya hücumda son hareketleri bir türlü yapamazken gözlerimiz Mista’yı aradı. Rusya iyi oynadıysa da benim beklediğimden kötüydü.
       
2. MAÇLAR
       
Grubun bundan sonraki en kritik maçları İspanya - Yunanistan ve Portekiz - İspanya karşılaşmaları. Portekiz’in toparlanmaması ve İspanya’yı yenmemesi için bir neden yok. Buna karşılık Yunanistan’ın kazanması gereken Rusya maçında -hücum oynayabilecek mi?- 3 ihtimalle de karşılaşabiliriz.
       
BU GECE
       
Bu gece dev bir karşılaşma var. Fransa da İngiltere’de kupayı kazanacak güçte ve iddiadalar. Fransa’da Desailly’nin olmamasını dezavantaj olmadığını düşünüyorum. İngiltere’de ise Terry’nin olmaması Eriksson’u bir hayli zora soktu. Ne de olsa yerine oynatacağı King karşısında Henry gibi hızlı bir oyuncu bulacak.
       Eriksson’un birbirine benzer stildeki Beckham - Gerard ve Scholes-Lampard dörtlüsünün tamamını oynatacağı belirtilse de, Haargraves’in mutlaka savunmanın önünde görev yapması gerektiğini düşünüyorum. Bu durumda İngiltere, Fransa karşısında elini bir hayli güçlendirecektir.
       
 
 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Spor Kapak | Futbol | EURO2000 | World2000 | Basketbol | NBA | Formula1 | Motor Sporları
Tenis | Olimpiyat | Diğer | Foto Galeri | Yardım | Araçlar | Arama |Bize Yazın
Reklam | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları