Home page
Haber Menüsü


Emek Otelleri satışa çıkarılıyor
Emekli Sandığı’na ait oteller, işletme hakkını alan şirketler tarafından işletilmeden, satışa çıkarılacak.
Ankara
AA
26 Mayıs 2004— İşletme hakları daha önce uluslararası otel zincirlerine devredilen Emekli Sandığı’na ait oteller, daha yeni sahipleriyle faaliyete geçmeden satışa çıkarılıyor. Emekli Sandığı Genel Müdürü Naci Yatbaz, yaptığı açıklamada, Maliye Bakanlığı, 2002 yılı içinde yönetim anlaşmalarıyla yabancı otel zincirlerine işletme hakları devredilen Ankara’daki Stad ve Büyük Ankara, İzmir’deki Büyük Efes, Bursa’daki Çelik Palas ve İstanbul’daki Tarabya Oteli ile yine yabancı bir otel zinciri ile kiralama anlaşması yapılan İstanbul’daki Maçka otelinin satılmasını istedi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bu arada, Emekli Sandığı’nın söz konusu anlaşmalar çerçevesinde bu otellerde gerçekleştireceği tadilat çalışmaları için gerekli ödenek tahsisi de yapılmadı ve daha önce alınan ödenek ile yeniden düzenlenen Stad Oteli dışındaki otellerle ilgili tadilata da başlanamadı.
       Emekli Sandığı’na bağlı otellerin satılması yönündeki tavır sonrası, yabancı otel işletmeleriyle 2 yıl önce imzalanan anlaşmalara ilişkin de herhangi bir işlem yapılmadı ve otelleri bu yıl içinde devralması gereken firmalar da bekleyişe geçti.
       
İŞLETİCİLERLE BİRLİKTE SATIŞ GÜNDEMDE
       Emekli Sandığı Genel Müdürü Yatbaz, Maliye Bakanlığı’nın talebi doğrultusunda Sandığa ait otelleri, işletme devir sözleşmelerini sabit tutarak, satma yolunu aradıklarını söyledi.
       Oteller için uluslararası ihaleye çıkılacağını kaydeden Yatbaz, şöyle konuştu: “İhalede (Bunların projeleri hazır. Yenileme projeleri hazır. Bunları işletecek firmalar da belli. Bu firmalarla beraber devralacak yatırımcı aranıyor) diyeceğiz. Otelleri işletici firmalar da alabilir. Onlarla ön görüşmeler de yapıldı. Onlar, (Otellerin sahibi bizim için önemli değil. Bu otelleri alanlarla da devam ederiz. Sözleşmemiz geçerli olur. Mal sahibi değişse de bu durum bizi ilgilendirmez) dediler. Bu konuda bir olumsuzluk yok. Ama kendileri almak istemiyor gibi. Sanıyorum, bu otelleri işletmek onlar için daha cazip görünüyor. Tavırları bu yöndeydi.”
       
MAÇKA OTELİ YIKILDI
       Yatbaz, işletici firma ile kira sözleşmesi yapılan Maçka Oteli’nin ise deprem güçlendirmesinden sonra otel olarak kullanılamayacağının anlaşılması nedeniyle yıkıldığına dikkat çekti.
       Bu otelde belediyeden aşağı doğru 6 kat izin alınarak otopark yapılacağını kaydeden Yatbaz, bu çerçevede yeniden inşaata başlandığını ve çalışmaların sürdüğünü ifade etti. Yatbaz, “Ancak inşaat su basmanına kadar gelir, yol seviyesine kadar gelir. Çünkü ondan sonra yatırım ödeneği yok” dedi.
       
OTELLERDE DURUM NASIL?
       Uluslararası ihaleye çıkarılarak satılması planlanan Emekli Sandığı’na bağlı oteller, yönetim ve kira sözleşmeleri ile şu firmalara devredilmişti:
* Büyük Ankara Oteli: 15 Temmuz 2002’de işletmeye kapatıldı. Yönetim sözleşmesiyle belirlenen yeni işletmecisi Millennium & Copthorne. Sözleşmenin imza tarihi: 11 Mart 2002. Süresi 20 (+10) yıl. Otelin işletmeci firmaya teslim tarihi: 28 Eylül 2004. İşletmeciye ödenecek ücret: İşletme karının 1. yıl yüzde 5’i, 2. yıl yüzde 7.5’u, 3. yıl yüzde 10’u, 4. yıl ve sonrası yüzde 15’i.
* Büyük Tarabya Oteli: İşletmeye kapatıldığı tarih: 30 Haziran 2002 İşletmesini alan firma Millenium & Copthorne. Sözleşmenin imza tarihi: 11 Mart 2002. Süresi 20 (+10) yıl. Otelin işletmeci firmaya teslim tarihi 30 Eylül 2004. İşletmeciye ödenecek ücret: İşletme karının 1. yıl yüzde 5’i, 2. yıl yüzde 7.5’u, 3. yıl yüzde 10’u, 4. yıl ve sonrası yüzde 15’i.
* Büyük Efes Oteli: İşletmeye kapatıldığı tarih: 15 Eylül 2002. İşletmesini alan firma: Swissotel (Raffles İnt Ltd.) Sözleşmenin imza tarihi: 11 Ocak 2002. Süresi: 15 (+5) yıl. Otelin işletmeci firmaya teslim tarihi: 16 Aralık 2004. İşletmeciye ödenecek ücret: Brüt işletme gelirinin yüzde 1’i. Yönetim teşvik ücreti: Brüt işletme karının yüzde 8’i.
* Stad Oteli: İşletmeye kapatıldığı tarih: 30 Ocak 2002. İşletmesini alan firma: Radisson SAS. Sözleşme tarihi: 11 Haziran 2002. Süresi: 30 yıl. Otelin işletmeci firmaya teslim tarihi: 3 Aralık 2003. İşletmeciye ödenecek ücret: Performans garantisine göre verilecek.
* Maçka Oteli: İşletmeye kapatıldığı tarih: 15 Haziran 2002. İşletmesini alan firma: Radisson SAS. Sözleşmenin imza tarihi: 7 Haziran 2002. Süresi: 15 (+10) yıl. Otelin işletmeci firmaya teslim tarihi: 5 Mart 2005. Otel için ilk yıl 2 milyon 600 bin dolar kira alınacak. İzleyen yıllarda bir önceki yıl kirasına yüzde 2.67 oranında zam yapılacak.
* B. Çelik Palas Oteli: İşletmesini alan firma: Swissotel. Sözleşmenin imza tarihi: 1 Kasım 2002. İşletmeciye ödenecek ücret: Yönetim ücreti brüt işletme gelirinin yüzde 1’i. Yönetim teşvik ücreti: Brüt işletme karının yüzde 8’i.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları