Home page
Haber Menüsü


‘Excimer Laser’ ile göz kusurlarına kalıcı çözüm
Miyop, hipermetrop ya da astigmat gözlerde gözlük kullanarak, kontakt lens takılarak ya da “Excimer Laser” uygulanarak net görme sağlanabilir.
18 Mayıs 2004 — Gözlük ya da kontakt lensler kullanıldıkları sürece net görme sağlarken, “Excimer Laser” uygulamasıyla göz bozukluğu kalıcı olarak ortadan kaldırılır.

   
 
       
    Internet Sites Kaynak: Amerikan Hastanesi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Görme kusurları ortak adıyla bilinen miyopi, hipermetropi ve astigmatizm nedir?
       İnsan gözünün net görebilmesi için göze gelen görüntülerin görmeyi sağlayan retina tabakası üzerinde odaklanması gerekir. Miyopide görüntüler retina tabakasının önünde odaklanır. Bu nedenle miyop gözlerde yakındaki cisimler net görünürken uzaktaki cisimler bulanık görünür.
       Hipermetropide görüntüler retina tabakasının arkasında odaklanır. Hipermetrop gözlerde yakında bulunan cisimler bulanık görünür; hipermetropi derecesi arttıkça uzaktaki cisimlerin de net görülememesi söz konusudur.
       Astigmatizmde gözün ön kısmında yer alan saydam “kornea” tabakasında yapısal şekil bozukluğu vardır. Astigmat gözlerde hem uzak hem de yakındaki cisimlerin görüntüleri retina üzerinde tam olarak odaklanamaz, görüntülerde bulanıklık ve şekil bozukluğu oluşur. Astigmatizm miyopi ya da hipermetropi ile birlikte bulunabilir.
       
       Görme kusuru olan kişilerde hangi yöntemlerle net görme sağlanabilir?
       Miyop, hipermetrop ya da astigmat gözlerde gözlük kullanarak, kontakt lens takılarak ya da “Excimer Laser” uygulanarak net görme sağlanabilir. Gözlük ya da kontakt lensler kullanıldıkları sürece net görme sağlayabilirken, “Excimer Laser” uygulamasıyla göz bozukluğu kalıcı olarak ortadan kaldırılır.
       
       “Excimer Laser” ameliyatı nedir ve hangi teknikler kullanılır?
       Görme bozukluğunun derecesine göre bilgisayar aracılığıyla programlanan “Excimer Laser” ile gözün saydam tabakası olan korneanın şekli değiştirilerek doğru odaklama ve net görme sağlanır. “Excimer Laser” ile görme bozukluklarının düzeltilmesinde PRK ya da LASİK tekniği uygulanır.
       
       Lasik Nedir?
       Lasik, “Excimer Laser” ameliyatının en yeni ve en gelişmiş tekniğidir. Mikrokeratom adı verilen otomatik bir cihazla, gözün saydam kornea tabakasının ön kısmından ince bir tabaka kaldırılır. Altında bulunan dokuya “Excimer Laser” yapılarak görme bozukluğunun giderilmesi için gerekli şekil verilir ve kaldırılan tabaka eski yerine yapıştırılır.
       
       Lasik Tedavisi kimlere uygulanır?
       Gözlüğe ve kontakt lense bağımlı olmak istemeyen kişiler lasik tedavisine adaydır. 18 yaşın üstünde olan, son 1 yıldır gözlük numarası değişmemiş olanlara lasik tedavisi uygulanabilir. 15 dereceye kadar miyop, 8 dereceye kadar miyop astigmat, 5 dereceye kadar hipermetrop ve hipermetrop astigmat lasik tekniği ile düzeltilebilir. Hamilelere, bebek emzirenlere, başka göz hastalığı bulunanlara ve kornea kalınlığı yeterli olmayanlara lasik uygulanmaz. Ayrıca yaşa bağlı hipermetropi olarak bilinen ve 40 yaş üstü kişilerde yakın gözlüğü gereksinimiyle ortaya çıkan “presbiyopi” için halen laser tedavisiyle çözüm yolu bulunmamaktadır.
       
       Lasik Tedavisi’nin avantajları nelerdir?
       Tüm dünya ülkelerinde her yıl katlanarak artan şekilde yapılan lasik tedavisi güvenirliğini kanıtlamış bir yöntemdir. Ağrısız, dikişsiz ve 5 dakika süren bu ameliyat pratikte son derece basit bir işlemdir. Tedavi sırasında ağrı hissedilmemekte, tedavi sonrasında birkaç saat hafif batma ve yanma dışında olumsuz bir etki görülmemektedir. Lasik tedavisi sonrası iyileşme çok hızlı gerçekleşmekte, ameliyatın ertesi günü hastaların büyük kısmı gözlüksüz ya da lenssiz olarak normal yaşantılarına geri dönebilmektedir.
       
       Lasik Tedavisi’nin başarı şansı nedir?
       Lasik tedavisi olguların % 95’inde hedeflenen düzeltmeyi sağlayarak gözlüksüz ya da lenssiz olarak günlük yaşamın sürdürülebilmesini sağlar. İstenilen düzeltmenin tam olarak elde edilemediği yaklaşık % 5 olguda ikinci bir müdahale yapılarak tam düzeltme gerçekleştirilebilir.
       
       Lasik Tedavisi’nin yan etkileri var mı?
       İşlem sonrası geçici şikayetler söz konusu olabilir. Kuruluk hissi, kamaşma, ışık kaynakları etrafında hale, ışığa hassasiyet ve puslu görme bu geçici şikayetler arasında sayılabilir. Hastaların büyük çoğunluğu kuruluk ve gün içinde görmede değişiklik de hissedebilirler.Tüm bu şikayetler genellikle bir ay içinde kaybolur. Lasik tedavisi’nin gözde daha sonra gerekebilecek katarakt, glokom ya diğer operasyonlar açısından olumsuz etkisi yoktur.
       
       Lasik Tedavisi ile görme düzeltmesine uygun musunuz?
* Gözlüklü veya lensli bir yaşamdan rahatsız mısınız?
* Gözlük veya lens takmadan kalabildiğiniz durumlar var mı?
* Yedeksiz olduğunuz bir anda lens veya gözlüğünüzü kaybederseniz tedirgin olur musunuz?
* Kontakt lens kullanımı ile sorunlarınız var mı?
* Gözlüklü görünümünüzden hoşnut musunuz?
* Gözlükleri kişiliğinizin bir parçası olarak görüyor musunuz?
* Uyanır uyanmaz iyi görmekten özellikle memnun olur muydunuz?
* Spor yaparken, hobi ve mesleki faaliyetleriniz sırasında gözlük veya kontakt lenslerin sıkıntı, zorluk yarattığı olur mu?
* Gözleriniz kontakt lens kullanımı için hassas mı?
* İşiniz normal üstü görmeyi gerektiriyor mu?
       Yanıtlarınıza göre lasik tedavisine uygun olup olmadığınıza siz karar verin!
       
       
    TOP5 Sağlık için sevilmeyen yiyecekler tüketiliyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları