Home page
Haber Menüsü


Nikon’dan yeni D-SLR: D70  
  Fotoğraf makineleri ve optik cihazlar alanında yıllardır başarılı ürünleri ile tanınan Nikon, yeni 6 Mpiksellik dijital SLR makinesi D70 ile kullanıcıların karşısına çıkıyor.

NTV-MSNBC  
   27 Nisan 2004 —  Fotoğrafçılıkla ileri düzeyde ilgilenen bir amatörseniz piyasadaki bas-çek (point and shoot) fotoğraf makineleri isteklerinizi bir yere kadar karşılar. 

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
Özgür Çetin'e e-posta atmak için tıklayın

Özgür Çetin'e e-posta atmak için resmin üstüne tıklayın
       İleri düzeyde fotoğraf meraklılarının edinmesi gereken cihazların başında SLR (Single Lens Reflex - Tek Lens Refleksli) fotoğraf makineleri gelir. Bu makineler objektif takılabilmeleri, çok ayrıntılı ayarlara sahip olmaları ve farklı marka objektiflerle de kullanılabilmeleri sebebiyle tercih edilir.
       
Diğer Ürün İncelemeleri

       Dijital fotoğraf makinelerinin yaygınlaşması ile beraber D-SLR adı verilen dijital SLR ürünler de piyasaya sürüldü. Bu makineler bir yandan dijital çekim yaparken, öte yandan da değiştirilebilir objektifleri ile büyük ilgi gördü. Ancak bir sorun vardı: Maliyet. Bu ürünlerin ilk piyasaya sürüldüğü yıllarda verilen paralarla 0 km bir otomobil almak bile mümkündü. Gelişen teknoloji yardımı ile fiyatları daha makul seviyelere inen bu cihazların, ilk örneklerinden biri geçtiğimiz yıl piyasaya sürülen Canon 300D oldu. Canon akıllı bir hamle yaparak bazı özelliklerini bir önceki versiyon ürüne göre azaltıp, kasasını da plastikten imal ederek ciddi bir fiyat düşüşü gerçekleştirdi (ilk piyasaya sürüldüğünde objektifle beraber ürünün ABD satış fiyatı 1000$ idi).
       Geçtiğimiz günlerde de Nikon’un cevap niteliğindeki ürünü D70 piyasaya çıktı ve Türkiye’de ilk inceleyen web sayfası olarak ürün incelememize konuk oldu. Bugüne kadar incelediğimiz dijital fotoğraf makineleri içinde en karmaşık teknolojilere sahip ürün olan D70 için uzun bir inceleme yazısı hazırladık.
       
KUTU İÇERİĞİ
       Ürünün kutusunda;
* Nikon D70 D-SLR body
* EN-EL3 Lityum İyon pil
* MH-18 şarj cihazı
* MS-D70 CR2 pil kutusu
* Boyun askısı
* Video kablosu
* USB kablosu
* Yazılım CD-ROM’u
* 18-70mm, f3.5-4.5G ED AF-S Nikkor DX objektif
* Kullanma Kılavuzu bulunuyor.
       
OBJEKTİF
       Ürünle beraber bellek ve eğer kit olarak satın almadıysanız objektif verilmiyor. Bundan amaç, elinde belleği ve objektifi olan kullanıcılara zorlama yapmamak. İnceleme süresince D70’i aşağıdaki objektiflerle kullanma imkanı bulduk:
       -Nikon 18-70mm, f3.5-4.5G ED AF-S Nikkor DX serisi (objektif çapı 67 mm ) Ürünü kit olarak satın alırsanız yanında verilen standart objektif
       -Nikon ED AF Nikkor 80-200mm f2.8
       -Nikon ED AF Nikkor 300 mm f2.8 AF-S
       
GENEL GÖRÜNÜM
Ürünün kutusundan çıkan LCD ekran koruyucu plastik parça çok kullanışlı.

       Dış görünüm itibariyle bir üst model D100’e çok benzeyen D70’in en önemli farkı kasasının plastik olması. Fiyatı doğrudan etkilen faktörlerden biri olan metal kasa yerine plastik olarak imal edilen dış yüzey, oldukça şık durmuş. Sade tasarlanan ürünün ergonomik yapısı ile ele rahatlıkla oturuyor ve kullanıcıya ilk andan itibaren profesyonel bir ürün olduğunu hissetiriyor.
Bilgi ekranından diyafram, enstantene, netlik alanı, pozlandırma tipi, mevcut belleğe seçilen kalitede kaç resim çekilebileceği gibi bilgilere ulaşılabiliyor.

       Ürünün ele rahat oturması için öne doğru çıkıntılı tasarlanan sağ kısmının ucunda deklanşör bulunuyor. Bu deklanşörün etrafına konumlandırılan bir tuş yardımı ile ürünü açıp kapatabiliyorsunuz. Hemen bu düğmenin üst kısmında ise pozlama ve Ev ayarlarının yapıldığı iki minik düğme bulunuyor. Bu iki minik düğmenin altında ve üst yüzün sağ tarafında ise bir ekran bulunuyor, ki makine ile ilgili pozlama, bellek pil, Ev, netlik bölgesi, beyaz ayarı gibi birçok bilgiye bu ekrandan erişebiliyorsunuz. Bu ekranın hemen sağında bulunan küçük bir düğme ise ekranı ışıklandırmaya görevini yerine getiriyor. Bilgi ekranına yeşil tonlarda zemin aydınlatması sağlayan bu düğmeye bir kez basılınca yaklaşık 10 sn boyunca ekran aydınlanıyor ve ardından aydınlatma ışığı sönüyor.
Ürünün üstten görünüşü

       Ürünün üst orta bölümünde dalihi flaş ve harici flaş bağlamak için yuva bulunuyor.
       Ürünün üst yüzününde solda ise çekim modlarının ayarlandığı dairesel bir düğme buluyor.
       D70’de bulunan dahili flaş ise hemen flaşın yan tarafında bulunan bir düğme yardımı ile açıp kapanabiliyor. Yine bu düğme yardımı ile flaş modları arasında seçim yapmak da mümkün.
Bilgi ekranında görülebilen tüm bilgiler aynı anda görülüyor

       Ürünün biri deklanşör düğmesinin önünde, diğeri de bilgi ekranının hemen altında olmak üzere iki yerde sonsuz dönebilen iki adet düğme bulunuyor. Bu iki düğmeyi belli tuş kombinasyonları ile beraber kullanarak ayarlarla oynayabiliyorsunuz. Örneğin, M (Manuel) çekim modunda öndeki düğme enstantane, arkadaki düğme ise diyafram ayarını değiştiriyor. Bu iki düğme ve deklanşör ergonomik olarak çok doğru bir noktada konumlandırıldıkları için ayarları yaparken zorlanmıyorsunuz.
Biri önyüzde diğeri arka yüzde olmak üzere iki adet sonsuz dönebilen düğme (jog dial) birçok ayarın yapılmasını sağlıyor.

       D70’in ön yüzünde solda Otomatik Netlik yardım ışığı (AF Assist Lamb) bulunurken, ön sağ yüzde objektif çıkarma düğmesi bulunuyor. Ön sol altta bulunan minik bir düğme yardımı ile Alan Derinliğini görmeniz mümkün (birçok Nikon modelinde bulunan hoş ve güzel bir ayrıntı). Ayrıca, Manuel yada Otomatik netlik ayar seçeneği için bir düğme de ön yüzde bulunuyor.
       Asıl düğme zenginliği ise arka yüzde bulunuyor. Arka yüzün en soluna konumlandırılan iki minik düğmeden biri Braket ötekisi ise seri çekim modlarını ayarlıyor. Bu tuşlardan braketi kullanmak için ön ve arka yüzde bulunan ve sonsuz dönen iki düğme de kullanılırken seri çekim modları arasında geçiş sadece arka yüzdeki düğme ile sağlanıyor. Bu ayarlar ve modlar arasında geçiş yaparken aynı anda hem gerekli düğmeye basmak hem de sonsuz dönen düğmeyi çevirmek gerekiyor. Bu tip bir işlem başlarda biraz zorlasa da kullandıkça alışıyorsunuz.
       
VİZÖR
Vizörden bazı bilgileri görmek mümkün. Ayrıca açıp kapatılabilen hizalama çizgileri de çok kullanışlı.

       Bu iki minik düğmenin hemen sağında ise vizör bulunuyor. Dioptri ayarına sahip olan bu optik vizörden
* Otomatik netlik durumu
* Otomatik netlik modu
* Netlik yapılacak alan,
* Diyafram, enstantane bilgileri,
* Mevcut belleğe seçilen kalitede çekilebilecek fotoğraf sayısı,
* Verilen pozlamanın doğru olup olmadığı
* Pil durumu
* Flaş durumu ve flaşın şiddeti
       bilgilerine ulaşabiliyorsunuz. Ayrıca, ekranda 5 ayrı netlik noktasını da görebiliyorsunuz. Eğer isterseniz vizörde yatay ve dikey hizzalama çizgilerini de görebiliyorsunuz. Menü yardımı ile açılıp kapatılabilen bu çizgiler fotoğraf çekimlerinde oldukça işe yarıyor. Otomatik netlik modunda netlik yapıldığında bu çizgiler de kırmızı bir ışık verecek şekilde yanıp sönüyor.
       Bu vizörün yanında bulunan AE-L/AF-L düğmesi de Otomatik Netlik ve Otomatik Pozlama kilit işlevini yerine getiriyor. En sağda ise sonsuz dönebilen ayar düğmesi bulunuyor.
       
LCD EKRAN
       Ortada bulunan 1.8 inç büyüklüğünde 130 bin piksellik TFT renkli ekrandan çekilen fotoğrafları görüp menü ile ilgili ayarlara ulaşılabiliyor. Tüm ayarlar bu ekranın sol tarafı boyunca dizilmiş düğmeler yardımı ile yapılıyor. Yukarıdan aşağı sıralamak gerekirse:
       Play: En son çekilen fotoğrafı LCD ekranda göstermeye işlevini yerine getiren düğme
       Menü: Ürünle ilgili tüm ayarların yapılabildiği MENU düğmesi
       ISO/Thumbnail View: LCD ekran kapalı iken ISO ayarı (bir yandan bu düğmeye basılırken arka yüzdeki sonsuz dönebilen düğme yardımı ile ISO ayarı artırılıp azaltılabiliyor), çekilen fotoğraflara bakma modunda ise fotoğrafları Thumbnail (küçük şekilde) görme işlevini yerine getiren düğme
       Beyaz Ayarı/Silinmeye Karşı Koruma/Yardım: LCD ekran kapalı iken beyaz ayarı (yine aynı anda aka yüzdeki sonsuz dönebilen düğme ile beraber kullanılıyor), çekilen fotoğraflara silme koruması ve makine ayarlarının yapldığı MENU modunda yardım almak için kullanılan düğme
       Kalite/Enter/Yakınlaştırma: LCD ekran kapalı iken fotoğraf kalitesi (arka yüzdeki sonsuz dönebilen düğme ile beraber kullanıldığında Large, Medium, Small, ön yüzdeki sonsuz dönebilen düğme ile beraber kullanıldığında ise RAW, FINE, BASIC, RAW+BASIC), MENU’de seçim işlevi ve çekilen fotoğraflara bakma modunda ise yakınlaştırma işlevi gören düğme
Seri çekim özelliği yardımı ile en hareketli nesneleri(!) bile yakalayabiliyorsunuz

       Bu ekranın solunda bulunan dört yöne hareket edebilen dairesel tuşun ise menüler arasında gezinme, seçim yapma, yakınlaştırılmış fotoğrafları sağa sola oynatma gibi görevleri bulunuyor. Bu dairesel tuşun hemen altında bulunan sürgülü bir tuş yardımı ile netlik yapılacak noktanın (vizörde görünen 5 noktadan biri) üstteki dairesel tuş yardımı ile değiştirilebilmesi kontrol ediliyor. Eğer bu tuş L konumunda ise, dairesel tuşa dokunsanız bile netlik noktası değişmiyor. Bu tuş L konumunda değilse, dairesel tuşa bastığınızda netlik yapılacak noktanın yeri değişiyor. Bu değişikliği hem üst yüzde bulunan bilgi ekranında hem de vizörde bulunan noktaların birinin diğerine göre daha kalın görünmesinden anlayabiliyorsunuz. Tavsiyemiz, bu tuşu genelde L konumunda bırakın. Çünkü, özellikle Otomatik netlik kullanıldığında kazara dokunduğunuzda netlik sorunları yaşayabiliyorsunuz.
       LCD ekranın sağ yan kısmın en altında ise Delete (silme) tuşu bulunuyor ve çekilen fotoğrafları silmeye (tek tek) yarıyor. Arka yüzün en sağında ise Compact Flash bellek yuvası buluyor. Bir kapakla korunan bu yuvanın hemen sol yanında minik bir Led bulunuyor ve işlem yapıldığında yanıp sönüyor.
USB ve diğer girişler yan yüzde bulunuyor.
       D70’in sağ yan yüzünde yumuşak bir plastikle kapakla korunan güç girişi ve TV-Out çıkışı bulunuyor. Bu yuvanın hemen altında da USB çıkışı konumlandırılmış.
       Ürünün önyüzünde solda AF Asist Lamb (Otomatik Netlik Yardım Lambası) ve ön yüzünden alt orta kısmında Alan Derinliği(Depth Of Field) izleme düğmesi bulunuyor. Sağ yanda ise objektif çıkartma düğmesi bulunuyor.
       
ÇÖZÜNÜRLÜK VE FOTOĞRAF BOYUTLARI
Gece fotoğraflarında Bulb (B) ayarı çok işe yarıyor

       6 Mpiksel çözünürlüğe sahip Nikon D70, üç ayrı boyutta fotoğraf çekebiliyor:
* 3008 x 2000 Piksel (L)
* 2240 x 1488 Piksel (M)
* 1504 x 1000 Piksel (S)
       Bu bilgileri üst yüzde bulunan bilgi ekranından görebiliyorsunuz. Ayrıca bu boyutlardaki fotoğrafları, Fine, Normal, Basic, RAW ve RAW+Basic kalitesinde çekebiliyorsunuz. En yüksek çözünürlükte ve en yüksek kalitede (RAW ve 3008x2000 piksel) çekim yaparsanız elde edeceğiniz fotoğraf 5 ila 6 Mbyte arasında değişiyor. Fotoğrafı JPG çekerseniz bu boyut 2 ila 3.4 MByte arasında değişiyor.
       Doğrudan 300 DPI (gazeteciler ve çekilen fotoğrafları matbaada kullanmak isteyenler için güzel bir haber) fotoğraf çeken D70, özellikle çekilen fotoğrafları profesyonel anlamda (bir noktaya kadar) kullanacak olan sektörler için (basın, reklamcılık, fotoğraf vb gibi) uygun bir ürün.
       
NETLİK, POZLANDIRMA, EV, BEYAZ AYARI, ISO:
Hareketli nesnelere çekim anında bile netlik yapabilen D70, bu konuda çok başarılı.

       5 noktadan netlik yapabilen D70, çok zor şartlar altında bile problem çıkarmıyor. Ayrıca netlemeye yardımcı olan Netlik Yardımcı Işığı da kullanışlı. Fakat bu ışığın şiddeti biraz fazla olmuş. Öyle ki kullanım sırasında bazı arkadaşlarımız bu yardımcı ışığı flaş bile zannettiler. Bu kadar parlak olmasa daha iyi olurdu diyoruz, ama bu ışığın da özellikle ışık miktarı az mekanlarda çok işe yaradığı bir gerçek. Konser gibi etkinliklerde ortamı rahatsız edebilecek kadar yüksek ışık yayan bu yardımcı ışığı MENU’den kapatabiliyorsunuz.
       Ürün ayrıca sabit objeler için netlik yapabildiği gibi hareketli objelere de netlik yapabiliyor. Özellikle hareketli objeler için yapılan netlik seri çekimlerde çok işe yarıyor.
       D70’i ister manuel isterseniz otomatik netlik yaparak kullanabiliyorsunuz. Genelde otomatik netlik istenilen sonucu verse de özel uygulamalar için netliği manuel olarak kullanmak gerekiyor. Netliği otomatik ya da manuel olarak yapabilmek için ön yüzde bulunan netlik düğmesinin kullanmanız gerekiyor.
       Ürün Single Are, Dynamic Area ve Closest Subject Priority Dynamic Area olmak üzere 3 ayrı modda Otomatik Netlik Alan modlarına sahip. Bunlardan Single Area, tek alanda netlik olarak tanımlanabilirken, Dynamic Area, Dinamik Alanı, Closest Subject Priority Dynamic Area ise En Yakın Obje Öncelikli Dinamik Alan olarak tanımlanıyor.
İstanbul'da sabah erken saatlerde değişik enstanteneler yakalamak mümkün.

       Pozlandırma için ağabeyi D100’deki gibi 3D matrix sistemini kullanan D70, Multi Metering modunda 10 noktadan aldığı ışık bilgilerinin ortalamasını alarak pozlandırma değeri veriyor. D70 ayrıca merkez ağırlıklı ve spot pozlandırma da yapabiliyor. Bu ayarı ise deklanşörün hemen önündeki bir düğme yardımı ile değiştirebiliyorsunuz. Bu ölçüm sisteminin çok başarılı ve birçok durum için doğru sonuç verdiğini gördük. Ayrıca, ölçüm yönteminin değiştirilebilir olması birçok durumda istediğimiz etkiyi elde etmede işimi kolaylaştırdı.
       D70’de Ev aralıklarını +5 ve -5 aralığında, 1/2’şer ya da 1/3’er adımlarla değiştirebiliyorsunuz. Oldukça geniş bir skalada değiştirebildiğiniz Ev ayarı sebebiyle fotoğraflarınızda istediğiniz etkileri elde etmek çok kolay hale gelmiş.
       Üründe Otomatik, Günışığı, Bulutlu, Gölge, Sarı Işık, Florasan, Flaş ve Tanımlanabilir olmak üzere 8 farklı beyaz ayarı bulunuyor. Her bir beyaz ayarının da kendi içinde +3, -3 aralığında değeri bulunuyor. Tabii, bu kadar ayar olunca bunlarla oynayarak değişik etkiler ve sonuçlar elde etmek de mümkün hale geliyor. İncelememiz süresince yaptığımız fotoğraf çekimlerinde ürünün beyaz ayarının biraz sorunlu olduğunu gördük. Çok ayrıntılı ayarlara sahip olmasına rağmen özellikle Otomatik beyaz ayarında zaman zaman sorunlar yaşadık. Bu sebeple, mekanda kullanılan ışığa göre beyaz ayarı yapmakta fayda var. Ayrıca, üründe bulunan ve kendi tanımlamanızı yapabileceğiniz Preset White Balance çok kullanışlı ve pratik. Ürünü bu moda getirdiğinizde önce deklanşöre yarım basıyorsunuz ve üst yüzdeki bilgi ekranında Pre yazısını gördükten sonra objektifi beyaz ayarı yapılmasını istediğiniz alana doğru tutup çekim yapıyorsunuz.
       Bu aslında normal bir çekim değil ve makine fotoğraf da çekmiyor. Gerekli ayarı yapmak için bilgileri alan makine eğer ayar iyi yapılmışsa bilgi ekranında ve vizörde ‘Good’ yazısı beliriyor. Ve tanımlamayı yaptığınız şekilde bir beyaz ayarı ile çekim yapıyorsunuz. Eğer ekranda No yazısı görünürse, beyaz ayarı için gerekli bilgilerin alınamadığı için işlemi bir kez daha tekrarlanamanız gerekiyor.
Vazgeçilmez mekanımız Eminönü
       D70’de ISO ayarı olarak 200-1600 değerleri arasında seçim yapabiliyorsunuz. Eğer Ayarlar menüsünden Otomatik ISO seçeneğini aktif hale getirdiyseniz makine sizin için uygun ISO değerini veriyor. Eğer bu özelliği kapalı konumda tutuyorsanız sizin verdiğiniz değerler baz alınıyor. Bazı kullanıcılar için ISO değerinin 200’den başlaması (noise tehlikesi oluşturabileceği için) biraz sorun olsa da, biz genelde sorun yaşamadık. Hatta, 1600 ISO değeri ile yaptığımız çekimlerde bile (Noise azaltma özelliği açıktı) fazla bir noise göze batmıyor.
       
BELLEK
Bellek yuvası arka yüzün sağında bulunuyor.

       Bu tip D-SLR ürünlerde olduğu gibi D70 de bellek ile beraber satılmıyor. Üründe bulunan Compact Flash yuvaya takacağınız CF ya da Mikro Drive belleklerle çekim yapabiliyorsunuz. İncelememiz için oldukça bonkör davranan Nikon Türkiye distrübütörü Karfo Karacasulu, bize 2 GByte bellek gönderdi. Bu belleğe en yüksek kalite ve en yüksek çözünürlükte 586 adet fotoğraf çekebiliyorsunuz.
       Ürünü bilgisayara, ister PTP isterseniz Mass Storage olarak tanımlayabiliyorsunuz. Bunu ise MENU’de bulunan USB seçeneği gerçekleştiriyorsunuz. PTP (Peer to Peer) modunda ürünü My Computer (Bilgisayarım) ekranında D70 olarak görüyorsunuz ve sadece içindeki fotoğrafları alıp silebiliyorsunuz. Kendi bilgisayarınızdaki bir bilgi ya da resmi ürüne aktaramıyorsunuz. Mass Storage modunda ise ürünü -adından da anlaşılacağı gibi- aynen bir USB diskmiş gibi görüyorsunuz. Bu modda iken iki taraflı transfer yapabiliyor ve fotoğraf makinesinin belleğini taşınabilir disk olarak kullanabiliyorsunuz. Bu özelliğin ayarlanabilir olması ve kullanıcının insiyatifine bırakılması kanımca çok iyi olmuş.
       
RAW
Photoshop'ta NEF 'RAW) dökümanlarını işleyebiliyorsunuz.

       Ürün Nikon’un NEF adını verdiği (aslen RAW olan) ve doğrudan sensorden gelen bilgileri (buna dijital negatif de deniyor) barındıran fotoğraf formatında da çekim yapabiliyor. NEF formatı ACDSee gibi programlarda da görülebiliyor olsa da üzerinde değişiklik yapmak için Nikon yazılımını yüklemek ya da Adobe firmasının web sayfasından gerekli güncellemeyi yaparak, Photoshop kullanmak gerekiyor. Konu ile ilgili 23 Nisan 2004 tarihinde yayınlanmış update dosyasını yazının sonundaki faydalı web sayfaları bölümünden ücretsiz olarak indirebilirsiniz.
       Bu NEF dökümanları bellekte yaklaşık 5 ile 6 Mbyte arası yer kaplıyor. Bu diğer RAW çekebilen dijital fotoğraf makinelerine göre oldukça düşük bir rakam. Bu sayede 2 Gbyte belleğe 170 adet NEF formatında fotoğraf çekebiliyorsunuz.
       Eğer gerekli yazılım ya da güncellemeleri yaptıysanız, bu NEF formatındaki fotoğrafı Photoshop ile açarak istediğiniz değişiklik ya da formatlar arası dönüşümleri yapabilirsiniz.
       
BRACKETING
Ürün 1600 ISO değerinde bile fazla Noise sorunu çıkartmıyor

       D70’in bracketing özelliğini kullanarak verdiğiniz bir değerin belli oranlarda + ve - pozlama değerlerine sahip iki ayrı fotoğrafını çekebiliyorsunuz. Örneğin, 1/30, F3.5 değerlerin sabit tutarak biri bu değerde diğeri bu değerin 3F, 1.7 Ev altında ve 3F, 1.7 Ev üstünde 3 ayrı fotoğraf çekebiliyorsunuz. Geniş bir skalada tarama yaparak fotoğraf çekmek için kullanılan Bracketing özelliği, profesyonellerin sık kullandığı bir metod.
       D70’de 3F, +2F ve -2F ve , 0.3, 0.7, 1.0, 1.3, 1.7, 2.0 EV basamaklarında bracket değeri atayabiliyorsunuz.
       
ÇEKİM MODLARI
       Nikon D70’de 11 farklı çekim modu bulunuyor:
* Program
* Shutter Priority
* Aperture Priority
* Manual
* Automatik
* Portrait
* Lanscape
* Close-Up
* Sports
* Night Landscape
* Night Portrait
Değişik çekim modları arasında seçim yapabiliyorsunuz
       Tüm bu modları kullanırken her modun kendi ait bazı ayarları bulunuyor ve bunları değiştiremiyorsunuz. Fazla bilgili olmayan kullanıcılar Auto modu, biraz bilgililer Program, çok bilgililerse Manual modu kullanabilirler. Bizim en çok kullandığımız mod ise Program oldu. Bu modda makine, diyafram ve enstantane ayarlarını kendi verirken diğer tüm ayarları siz belirleyebiliyorsunuz. Gece çekimlerinde ise en çok tercih ettiğimiz mod Manuel oldu. Uzun pozlamalar için ihtiyacımız olan Bulb (B) enstantane ayarı, ancak bu modda aktif oluyor.
       Bu modların hepsi de görevini başarı ile yerine getiriyor ve tanımlandıkları durumlar için yeterli oluyorlar.
       
ENSTANTANE
       30 saniye ile 1/8000 saniye arasında değer verilen enstane aralığı birçok kullanıcıyı tatmin ediyor. Ayrıca, SLR makinelerde bulunan ve enstantane istediğiniz kadar uzatabileceğiniz Bulb (B) ayarı da D70’in özellikleri arasında.
       
FLAŞ
D70'in renk tepkileri oldukça gerçekçi

        Dahili flaşı bulunan D70’de bu flaş vizörün hemen üstünde konumlandırılmış. Flaşın açma kapama işlemi ise yan yüzde bulunan minik bir düğme ile yapılıyor. Ayrıca, aynı anda bu düğmeye basıp arka yüzdeki sonsuz dönebilen düğmeye basınca flaş modları arasında seçim yapabiliyorsunuz. Flaşın normal, Red Eye Reduction (Kırmızı Göz Azaltma), Red Eye Reduction With Slow Sync, Slow Sync (düşük enstantane hızlarında da çakabilme özelliği) ve Rear Curtain Sync (Zemin aydınlatma) ayarları bulunuyor. 1/500’e kadar enstantane hızları ile uyumlu olan flaşın yoğunluğunu -3, +1 Ev aralığında artırıp azaltabiliyorsunuz. Özellikle, yakın çekimlerde flaşın yoğunluğu azaltmak çok işe yarıyor.
       Genel olarak küçük ama başarılı olan flaş, birçok durumda işe yarıyor. Yine de, daha gelişmiş flaş ya da ışık sistemlerini bağlamak isteyenler için harici flaş yuvası da bulunuyor.
       
RENK MODLARI
       D70 renk, kontras ve keskinlik konusunda çok gelişmiş ayarlara sahip. Bu ayarları MENU’den Optimize Image başlığı altında bulunan gerek hazır gerekse kendinize göre tanımlayabileceğiniz renk, parlaklık, keskinlik ile ilgili ayarlar oldukça kullanışlı. Hazır gelen ayarlar:
* Normal
* Vivid
* Sharper
* Softer
* Direct Print
* Portrait
* Landscape
* Custom
       olmak üzere 8 adet. Tüm bu hazır ayarlarda tanımlamalarına uygun ayarlar makineye otomatik olarak yükleniyor. Bunlar arasında Sharpening, Tone Comp.,Color Mode, Saturation ve Hue Adjustment ayarları bulunuyor. İsterseniz hazır gelen ayarları kullanabilir isterseniz de Custom seçeneğinden kendiniz için uygun ayarları yükleyebiliyorsunuz. Bu alt ayarlaramalar genelde +2 , -2 aralığında değerler olabiliyor. Örneğin, Sharpening ayarını +2, -2 aralığında değiştirebiliyorsunuz. Color Mode (Renk Modu ise Ia (sRGB), II(Adobe RGB), IIIa(sRGB) olarak üç şekilde ayarlanabiliyor.
       İncelememiz süresince değişik renk modlarıni deneme imkanımız oldu. Bu modların hepsi de tanımlamalarına uygun tepkiler veriyor. Softer modu ile çektiğiniz fotoğraflar yumuşak tonlamalara sahipken, Sharper modundakiler de keskin ve parlak oluyor.
       
SENSÖR VE OBJEKTİF UYUMLULUĞU
NTVMSNBC genel görünüm. Ürün kapalı mekanlarda da başarılı

       Nikon D70, 23.7x15.6mm boyutlarında 6.1 efektif pikselli Nikon DX format RGB CCD bir sensör kullanıyor. Tam boyutta (24x36mm) olmadığı için kullanılan objektiflerde resim açısı biraz değişiyor. 1.5X fokal çarpana sahip bu sensör sebebiyle, örneğin 20mm’lik bir objektif D70’de 30mm’ye karşılık geliyor.
       Sensör boyutunun küçük olması profesyoneller açısından bir eksiklik olsa da piyasadaki Nikon lenslerin %90’ı ile uyumlu olması özellikle Nikon ürünlerine yatırım yapmış kullanıcıları bir nebze olsun rahatlatıyor.
       Evet D70 Nikon lenslerin %90’ı ile sorunsuz çalışabiliyor. Bunlardan bazıları ile belli özellikleri çalışmasa da çoğunda sorun çıkartmıyor. Aşağıdaki liste ürünün desteklediği objektifleri gösteriyor:
Resmi büyütmek için üzerine tıklayın

       
       İncelememiz süresince D70’i kit olarak verilen 18-70 dışında, Nikor ED AF Nikkor 80-200mm f2.8 ve Nikon ED AF Nikkor 300mm f2.8 tele objektifler ile deneme imkanımız oldu. Başlangıçta objektifler sorun çıkartsa da biraz uğraştıktan sonra bunun bizim hatamız olduğunu anladık. Objektifleri kullanmak için diyafram ayarının en kapalı da (80-200 objektif için F22) olması gerekiyor. Kazara eliniz diyafram ayarını değiştirirse, objektif kullanılamıyor ve bilgi ekranında hata mesajı görünüyor. Bu sorunu çözdükten sonra gördük ki, D70 gibi bir ürün asıl kabiliyetlerini 80-200 ya da 300mm gibi objektiflerde gösteriyor. Her iki objektif de makinenin tüm özelliklerini destekledi ve Otomatik netlemeden manuel ayarlara kadar tüm özellikleri kullandık.
80-200mm objektifler sevgilileri rahatsız etmeden fotoğraf çekebiliyorsunuz.

       Ayrıca kit olarak satıldığında ürünle beraber verilen 18-70mm, f3.5-4.5G ED AF-S Nikkor DX objektif de başlangıç için iyi bir objektif olsa da profesyoneller için yeterli gelmeyebilir. Bu objektif özellikle 18 mm olarak kullanıldığında köşelerde kararmalar yapabiliyor. Öte yandan, bu objektifi deneme için bir Nikon F4’e takınca köşelerde gözle görülür kararmalar yaşadık ve bu kararmalar 70mm’de bile yok olmadı.
       Bu muhtemel sorun 23.7x15.6mm sensöre uydurulmaya çalışıldığı için yaşanmış. Yine de çok geniş açı kullanmadığınız sürece objektif bir sorun vermiyor. Ama profesyonel bir kullanıcının canını sıkabilecek bu sorunu ortadan kaldırmak istiyorsanız, başka bir objektif kullanmanız gerekiyor.
       Kit ile beraber verilen bu 18-70mm objektif, makinenin hızına ayak uydurmada çok başarılı. Netlik yapma hızı ve görüntülerdeki renk tepkisi çok iyi. Özellikle, hareketli nesnelere netlik yaparak seri çekim modunda fotoğraf çekiyorsanız D70 ve bu objektif netlik ve çekim konusunda birbirleriyle yarışıyorlar. Eminönü’nde kuş fotoğraflarıçektiğimiz sırada makinenin hareket eden kuşları netlemede gösterdiği başarı kayda değerdi.
       
SERİ ÇEKİM:
Topkayı surları ve şu an tarım için kullanılan hendekler.

       Nikon D70 bugüne kadar incelediğimiz dijital fotoğraf makinelerinden farklı bir teknoloji kullanarak seri çekim yapıyor. Aynı anda hem çekim yapan ve bir yandan da bunları belleğe kaydeden bu teknoloji yardımı ile parmağınızı deklanşörden çekmeden (hızlı ve yeteri büyüklükte bir CF kart yardımı ile) 144 kareye kadar çekim yapabiliyorsunuz. Bu değeri L boyutlarında ve Normal kalitede JPG formatında çekim yaparsanız yakalayabiliyorsunuz. Ürünün performansı RAW çekimlerde (doğal olarak) düşüyor.
       En yüksek kalite ve en büyük boyutta JPG formatında yapılan çekimlerde, kağıt üzerinde saniyede yaklaşık 3 kare olarak belirtilen hızlara ulaşdık. Ancak, bu hız ilk 12 kare için geçerli. Daha çok sayıda fotoğraf çektiğiniz zaman bu hız 2.2 kareye kadar inebiliyor.
       RAW formatında ise ilk 4 fotoğraf yine saniyede 3 kare ile çekilirken, devam eden çekimlerde bu hız saniye de 1 kare kadar iniyor. Bir RAW dökümanının 5 ila 6 MByte yer kapladığı düşünülürse bu hızın hiç de az olmadığı görülüyor.
       Ayrıca, JPG formatında 144 kareye kadar seri çekim sayısı en müşkülpesent kullanıcılar için bile çok yüksek bir değer.
       
MENU
MENU
       Ayrıntılı Ayarlara sahip D70’de bu bilgilere, LCD ekranın solunda bulunan MENU düğmesi ile erişebiliyorsunuz. MENU ayarları genel olarak 4 bölümde toplanmış:
* Play
* Shooting Menu
* Csm Menu
* Set Up
       
       Play: Bu menüde çekilen fotoğraflarla ilgili ayarlamalar bulunuyor. Örneğin, Delete (silme) Slide Show, Print Set gibi ayarlar burada bulunuyor. Ayrıca, dikey fotoğrafları otomatik olarak döndürme ayarı da bu menüye konulmuş.
       Shooting Menu: Bu menüde ise daha çok çekim ile ilgili ayarlar bulunuyor. Bunlar arasında renk modları ve fotoğraf ayarlarının yapıldığı Optimize Image, Long Exposure NR (Uzun Süreli pozlandırmalarda gren azaltma özelliği), Image Qualty, Image Size, White Balance, ISO, ayarları bulunuyor.
       CSM Menu: Ürünün en kapsamlı ve karışık ayarları ise bu başlık altında bulunuyor. Bunlar arasında Menü’leri sıfırlama, Autofocus, AF-Area, AF Assist, ISO Auto, Image Review, Grid Display, Ev Step, Command Dial, Focus Area vb. gibi 25 ayrı ayar bulunuyor.
       Set Up: Bu menüde ise dosya ismi, format ve benzeri ayarlar bulunuyor.
       Bu kadar karışık ve kapsamlı ayarlar arasında bazen biz bile yolumuzu kaybettik. Bu ayarları yerinde ve tutarlı kullanmak için normal bir kullanıcı bilgisinin ötesinde bilgili olmak gerekiyor. Çünkü, bazı ayarları değiştirmeniz çekimler üzerinde doğrudan etki ettiği için bilmeden değişiklik yapmamak gerekiyor.
       
PİL
D70'in pili ve şarj cihazı

       Ürünün kullandığı Li-ion EN-EL3 pil ile yaptığımız denemelerde ortalama 500-550 fotoğraf çektik. Bu denemeler sırasında 18-70 objektif kullandık. Ayrıca, flaşı da en fazla 30 kere çaktırdık. Tabii ki, kullanılan objektif ve flaş çaktırma sayısına göre bu sayı artar ya da azalabilir. Sonuçta, bu rakam oldukça tatminkar ve birçok kullanıcı için yeterli bir sayı.
       Ayrıca ürünle beraber verilen özel bir ‘pil taşıyıcı’ (bu ismi biz koyduk) yardımı ile yedek pil taşıma derdinden kurtuluyorsunuz 3 adet CR2 pil ile çalışan bu taşıyıcı normal pil boyutlarında ve pil yuvasına takılıyor.
       Tamamen bitmiş pilin şarj süresi ise yaklaşık 1.5 saat. Bu da oldukça makul sayılabilecek bir değer.
       
PLAY (İZLEME) MODU:
       Çekilen fotoğrafları izlemek için Play modunda getirmeniz gerekiyor. Zaten fotoğraf çektiğiniz anda çekilen fotoğraf ekranda görülebiliyor. D-SLR makinelerin kendine has özelliği olan çekim sırasında canlı görüntüyü LCD ekrandan görememe özelliği D70’de de var. Kişisel tercihimiz olarak bu şekilde tasarlanmış olması daha kullanışlı. Vizörden bakmak hem daha güzel hem de estetik bakışı kuvvetlendirmesi açısından daha faydalı.
       Çekilen fotoğraflar hakkında EXIF bilgilerini ekranda görebiliyorsunuz. Çekilen fotoğrafları sırayla görebilme özelliği (Slide Show) de bulunuyor. Ayrıca, HigHlight denilen bir özellik yardımı ile ekranda patlayan (beyazın fazla olduğu) yerleri de görebiliyorsunuz.
       
YAZILIM
Nikon Capture yazılımı

       Yazılım açısında pek zengin sayılmayan D70 ile beraber Picture Project isimli bir yazılım veriliyor. Fotoğrafları üründen bilgisayara aktarabilen ve belli işlemleri yapabilen (kırmızı göz azaltma, keskinlik, parlaklık ve renk ayarlarını değiştirme) bu yazılım, fotoğrafları kategorilendirebiliyor ve yazıcıya yollayabiliyor.
       Olmasa da olur bir yazılım olan Picture Perfect, profesyonellerin ihtiyacını karşılayabilecek bir yazılım değil.
       
ARTILARI
* Yüksek Çözünürlük
* Düşük ‘noise’ seviyesi ve Noise azaltma özelliği
* Gelişmiş renk ve fotoğraf ayarları
* Gelişmiş Ayarlar
* Ergonomik body dizaynı
* Vizör çizgileri (fotoğraf çekerken matematiksel tasarım yapmak isteyenler için ideal)
* Hemen hemen tüm Nikon objektiflerle uyumluluk
* Uzun ömürlü pil ve ek pil taşıyıcı
* Uygun fiyat
       
D70 asıl marifetlerini değişik objektiflerle gösteriyor.

       
       
EKSİLERİ
* AF yardımcı ışığı çok parlak
* Beyaz ayarı (özellikle otomatik modda) bazen sorunlu
* ISO değeri 200’den başlıyor (çok büyük sorun olmasa da 100’den başlasa daha iyi olurdu)
* Kit olarak satılan objektifte (18-70mm) 18 mm olarak kullanıldığında köşelerde kararma problemi oluşuyor
       
HEDEF KİTLESİ
* İleri düzeyde amatörler
* Profesyoneller (bir noktaya kadar profesyoneller işler için de kullanılabilir)
* Fotoğrafçılığını geliştirmek isteyenler
       
SONUÇ
       Canon tarafından geçtiğimiz Ağustos ayında EOS 300D’nin piyasaya sürülmesiyle başlayan ucuz D-SLR savaşında Nikon’un cevabı olan D70, çok gelişmiş bir ürün. Özellikle, ileri seviyede amatör ya da yarı profesyonel kullanıcı kitlesi düşünülerek üretilen bu ürün, tüketicinin tüm beklentilerini fazlasıyla karşılıyor. Profesyoneller için de belli işlerde kullanılabilecek bir ürün olan D70, özellikle elinde çeşitli objektifleri bulunan Nikon kullanıcılarını sevindirecek.
       Öte yandan, Nikon Türkiye’nin satış politikası sebebiyle D70’in ABD fiyatı ile Türkiye fiyatı arasında fazla bir fark bulunmuyor. ABD’de sadece body 1000$’a satılırken bu rakam Türkiye’de 1250$ oluyor, ki bu da makul bir rakam.
       
       

       
PROFESYONELLERİN GÖRÜŞLERİ
       Süha Derbent - Vahşi Doğa Fotoğrafçısı

       Nikon D70, fotoğraf çantamdaki yerini üstün görüntü kalitesi ve güvenilirliği sayesinde kazandı. Tüm ihtiyaçlarımı en ufak sorun yaşamadan, en zor şartlarda dahi D70 ile halledebiliyorum. Nikon’u bu kadar kaliteli bir makina ürettiği için tebrik etmek gerekir.
       
Bu genel özelliklerin ve sağladığı tatminin de dışında daha önce üretilmiş diğer gövdeleri ile aynı özellikleri taşıması ve fiyatının ise daha makul olması dikkat çekici. Herkesin kullanabilecek olmasının yanı sıra özellikle profesyonel stüdyo fotoğrafcıları ve ileri düzeydeki amatörler için ideal bir gövde. Sağladığı teknik olanaklar ile fotoğrafçı tatmininin ön planda tutulmuş olduğu hemen göze çarpıyor. Kullanıcılarının uzun sure vazgeçemeyeceği nitelikleri ile yakında herkesin elinde görmeye alışacağımız bir ürün.
       
       Halid Ömer Camcı - Serbest Fotoğrafçı
       

       D70 profesyonel ve yarı profesyonel kullanıcılar ve foto muhabirleri için ideal bir makine olarak hazırlanmış. Piksellerdeki doygunluk amatör ve yarı profesyonel işlerin tamamını, günlük gazete ve haftalık dergilerin ihtiyacını karşılayabilecek bir durumda. Nikon lenslere uyumlu olması SLR Nikon kullanıcıları için oldukça ekonomik bir imkan sağlamış. Çözünürlüğü ile 50x70cm ebada kadar sorunsuz bir baskı sonucu veriyor. Daha büyük ebatları kurtarması da mümkün gözüküyor. Makine tutuş olarak da oldukça ergonomik olarak tasarlanmış. Oldukça yetenekli bu makine yılın dijitali olabilir.
       

       

       Nikon D70 D-SLR
       
       Etkin Piksel: 6.1 Milyon
       Sensor: 23.7 x 15.6 mm Nikon DX format RGB CCD
       Fotoğraf Boyutu: 3008 x 2000 Piksel (L), 2240 x 1448 Piksel (M), 1504 x 1000 Piksel (S)
       Fotoğraf Kalitesi: Basic, Normal, Fine
       Fotoğraf Formatı: JPG, NEF (RAW)
       Bellek Yuvası: Compact Flash (CF) Bellek Type I/II ve Microdrive
       Enstantane: 30 sn - 1/8000sn, ayrıca Bulb (B)
       Diyafram: Kullanılan objektife bağlı (Kit objektif 18-70mm için F3.5-4.5)
       Beyaz Ayarı: Otomatik, Günışığı, Bulutlu, Gölge, Sarı Işık, Florasan, Flaş ve Tanımlanabilir
       Vizör: Diopter düzeltmeli (-1.6 to +0.5 m-1) optik vizör (görüş alanı yaklaşık %95)
       Otomatik Netleme: TTL faz algılamalı, Nikon Multi-CAM900 autofocus modülü; Hassaslık EV -1 to +19
       AF Asist Lamb: Beyaz Işık
       Zamanlı Çekim: 2-20 saniye arası
       Video Çıkış: Seçilebilir NTSC ya da PAL
       LCD Ekran: 1.8 inç 130.000 piksel TFT
       AE Bracketing: 2 ya da 3 kare, +/- 2 Ev, 1/3 ya da 1/2 Ev aralığında
       Fotoğraf Parametreleri: Keskinlik, Ton, Renk ve Doygunluk
       Pozlama Ölçüm Sistemi:
TTL tam-diyafram ölçüm sistemi
* 3D color matrix ölçüm 1,005-pixel RGB sensor ile
* Merkez Ağırlıklı: Ağırlık 75%(8mm daire),6, 8, 10, veya13-mm daireye verilerek ölçüm veya tüm kare ortalamasına
* Noktasal
       Çekim Modları: Auto, Portrait, Landscape, Close up, Sports, Night landscape, Night portrait, Programmed Auto (P) with flexible program; shutter-priority auto (S); aperture priority (A); manual (M)
       Flaş: Dahili TTL flaş. Normal Sync, Kırmızı göz azaltma, Slow Sync ile kırmızı göz azaltma, Slow Sync, Zemin aydınlatma modları
       Flaş Düzeltmesi: -3 ‘den +1 EV aralıkta 1/3 veya 1/2EV adımlarda
       Boyutlar: (E x B x D) 140 x 111 x 78mm
       Ağırlık: 679 gr (pil ile beraber)
       Fiyat: Sadece Body 1250$ (KDV Hariç), 18-70mm Objektif ile beraber 1699$ (KDV Hariç)
       Üretici Firma:
Nikon
       Distrübütör Firma: Karfo Karacasulu
       
       Faydalı Linkler:
       
DCResourse - Nikon D70 İncelemesi
       DP Review - Nikon D70 İncelemesi
       Steves Digicams - Nikon D70 İncelemesi
       Adobe RAW 2.2 Update
       Nikon D70 Kullanma Kılavuzu (İngilizce ve 20 Mbyte)
       
       
Bu sayfada kullanılan ve Nikon D70 ile çekilmiş fotoğrafların büyük boyutlardaki orjinallerini buraya tıklayarak indirebilirsiniz (Fotoğraflar Winzip programı ile sıkıştırılmış ve 28.6 MB boyutunda tek bir dosya haline getirilmiştir). Fotoğraflar hakkındaki teknik ayrıntıları EXIF bilgilerine bakarak görebilirsiniz

       
       
Sayfada yer alan fotoğraflar bilgi amaçlı verilmiştir. Ticari amaçlı olmasa bile izinsiz kullanılamaz.
       Değerli fikirlerini paylaşan Süha Derbent’e teşekkür ederiz.
       Ayrıca objektif ve fikir desteği ile bize yardımcı olan Halid Ömer Camcı’ya da teşekürlerimizi sunarız.
       
 
       
    TOP5 Türk Telekom’dan ücretsiz masal ve müzik servisi  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları