Home page
Haber Menüsü


Türk halkı yoksul ama ‘mutlu’
Türkiye halkının dörtte birinin yoksulluk sınırının altında, buna karşın nüfusun yüzde 60’a yakın bir bölümünün “mutlu” olduğu belirlendi. Bu arada, enflasyon sepetinin yenilenmesi kapsamında 2005’ten itibaren 200 yeni ürün hesaplamalara girecek.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
14 Nisan 2004— Türkiye’de, resmi rakamlara göre, 926 bin kişi açlık sınırının altında yaşıyor. Devlet Bakanı Beşir Atalay’ın açıkladığı DİE tarafından yapılan “Yoksulluk Profili” ve “Yaşam Memnuniyeti” araştırmalarının sonuçlarını açıkladı. Araştırma, günlük bir doların altında yaşayanların sayısını 136 bin kişi olarak gösteriyor. 18 milyon 441 bin kişi ise gıda ve gıda dışı yoksulluk sınırının altında bulunuyor. 2002 yılı için açlık sınırı, dört kişilik bir ailede aylık 133 milyon lira, gıda ve gıda dışı yoksulluk sınırı ise 310 milyon lira olarak hesaplandı.

   
 
       
   
MSNBC News Yoksulluk sınırı 1.6 milyara çıktı
MSNBC News Enflasyon beklentisi hedefin altında
MSNBC News Enflasyon 33 yıl geriye gitti
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Yoksulluk sınırının altındaki bu kesim içinde yer alan 926 bin kişinin aylık hane halkı gelirinin ise 133 milyon liradan da az olduğu belirlendi. Buna göre yaklaşık 1 milyona yakın kişi açlık sınırının altında kaldı. Söz konusu kesim nüfusun yüzde 1.4’ünü oluşturdu.
       
BİREYLERİN YÜZDE 46’SI MUTLU
        DİE’nin 2003 yılına ilişkin Yaşam Memnuniyeti Araştırması’na göre ise bireylerin yüzde 46.6’sı mutlu, yüzde 12’si “çok mutlu” olduğunu ifade etti. Bireylerin yüzde 33.2’si mutluluk düzeyini “orta” olarak ifade ederken, yüzde 5.6’sı mutsuz, yüzde 1.7’si ise çok mutsuz olduğunu kaydetti.
       Kadınlarda yüzde 61’e ulaşan mutlu ve çok mutlu bireylerin oranı, erkeklerde yüzde 58.1 düzeyinde gerçekleşti. Evli kadınların yüzde 65.9’u, bekarların yüzde 46.1’i; evli erkeklerin yüzde 62’si, bekar erkeklerin yüzde 46.6’sı mutlu olduğunu ifade etti.
       Evlilerde mutluluk kaynağı olarak eşini görenlerin oranı, çocuklara göre daha yüksek çıktı. Evli olmayanlarda mutluluk kaynağı olarak anne-babayı görenler en büyük grubu oluşturdu. Mutluluk düzeyinin eğitim ve gelir düzeyiyle doğru orantılı biçimde arttığı, orta yaş grubunda ve sosyal güvenlik kapsamındakilerde mutluluk oranının daha yüksek olduğu belirlendi.
       
İŞİNDEN MEMNUN OLANLARIN ORANI % 36
        İşinden memnun olanların oranı yüzde 36, çok memnunların oranı yüzde 9.1, memnuniyetinin orta derecede olduğunu bildirenler yüzde 34.8 çıktı. Yüzde 13.5’lik kesim işinden memnun olmadığını, yüzde 6.8’lik kesim ise hiç memnun olmadığını bildirdi. Ancak kazancından memnun olanların oranı ise yüzde 16.7’de kaldı. Yüzde 39.3’lük kesim orta, yüzde 2.3’lük bir kesim de üst düzeyde memnuniyet ifade ederken, yüzde 25.8’lik bir kesim kazancından memnun olmadığını bildirdi. Bireylerin yüzde 15.9’u ise kazancından “hiç” memnun olmadığını dile getirdi.
        Yevmiyelilerde yüzde 11.5’le en düşük düzeyde bulunan kazancından memnunların oranı, kendi hesabına çalışanlarda yüzde 14.5, ücretlilerde yüzde 21.1, işverenlerde yüzde 43.6’ya ulaşıyor.
        Evlilerin yüzde 60.3’ünün evlilikten memnun, yüzde 29.9’unun ise çok memnun olduğu belirlendi. Evlilikten memnun olanların oranı kadınlarda yüzde 58.5, erkeklerde yüzde 62 çıktı.
        Sosyal güvenlik kurumlarının verdiği hizmetlerden memnun ya da çok memnun olanların oranının yüzde 40’a yaklaştığı dikkati çekti. SSK’da yüzde 31.1 olan memnuniyet oranı, Bağ-Kur’da yüzde 50.5’e, Emekli Sandığı’nda yüzde 57.2’ye yükseliyor.
        Genel olarak sağlık hizmetlerinden memnuniyet oranı yüzde 35.8, çok memnunların oranı yüzde 3.7 çıktı. Memnuniyet oranı SSK hastanelerinde yüzde 30.5, sağlık ocaklarında yüzde 39.4, devlet hastanelerinde yüzde 41, özel muayenehanede yüzde 46.7, üniversite hastanelerinde yüzde 46.8, özel hastanelerde yüzde 49.3 olarak belirlendi.
       Yoksul fertler iktisadi faaliyet kollarına göre incelendiğinde, Türkiye genelinde tarım, avcılık, ormancılık ve balıkçılık sektörü, çalışanların yüzde 36.19’luk oranla yoksulluk riskinin en fazla olduğu sektör olarak ilk sırayı alıyor. Türkiye genelinde en düşük yoksulluk riski taşıyan sektör ise yüzde 2.1 ile madencilik ve taşocakçılığı sektörü olarak belirlendi.
       
Enflasyon sepetine 200 ürün
       Bu arada, Bakan Atalay, gelecek yıldan itibaren uygulamaya geçilecek enflasyon sepetiyle ilgili ayrıntıları da açıkladı. 2003’ün ilk 8 ayındaki verilere göre ürün sayısı 665’i bulurken, yeni sepete 200 ürünün eklenmesi bekleniyor.
       26 bin hanede gerçekleştirilen 2003 yılı hane halkı gelir ve tüketim harcaması anketine göre oluşturulan yeni enflasyon sepetine yönelik çalışmaların sürdüğünü söyleyen Atalay, 1994 bazlı mevcut endeksler kapsamında 410 olan mal ve hizmet sayısının yenilerinde 665’e, fiyat derlenen işyeri sayısının 6 bin 393’ten 15 bine, kiraların derlendiği yerleşim birimi sayısının da 74’ten 150’ye çıkarılacağını bildirdi.
        Atalay, toplumun tüketim alışkanlıklarındaki değişim paralelinde mevcut endeksler kapsamında yer almayan cep telefonu, sim kart, kasko, bilgisayar, paket tur, araç LPG’si, PVC, patates cipsi, kağıt havlu, kontakt lens, metro ücreti, internet cafe ücreti, boş CD gibi bir çok kalemin, kapsama alınacağını kaydetti.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları