Home page
Haber Menüsü



 
 
Otomobil keyfini Momo ile yaşayın  
Logitech tarafından üretilen Momo Racing Force FeedBack Wheel, ayarlanabilir tuş fonksiyonları, pedal takımı ve Force FeedBack özelliği ile yarış oyunlarını seven kullanıcılara yönelik bir ürün.  
   
İstanbul
NTV-MSNBC
 
    13 Nisan 2004 —  Bilgisayarla ister amatör ister profesyonel olarak ilgilenen kulanıcıların birçoğu öyle ya da böyle mutlaka oyun oynamıştır. Bunların bazısı zaten işletim sistemi ile beraber gelen basit kağıt oyunları olduğu gibi 3-4 CD’lik oyunlar da olabiliyor.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
Özgür Çetin'e e-posta atmak için tıklayın

Özgür Çetin'e e-posta atmak için resmin üstüne tıklayın
        Bilgisayar oyunları ile ciddi olarak ilgilenen kullanıcılarının vazgeçemediği oyun türlerinden biri de otomobil yarış oyunlarıdır. Bu yarış oyunları kimi zaman pistlerde (Collin Mc Rea, Formula 1 oyunları gibi) kimi zaman da caddelerde (Need for Speed, Midnight Club) kıyasıya yarışmayı gerektirmekte. Günümüz oyun sektöründe otomobil yarışları ile ilgili onlarca oyun bulmak mümkün.
       Oyun sektörünün dünyada oldukça büyük cirolara sahip bir pazar olması sadece oyun üreten firmaların değil, bu oyunlar için çeşitli araç gereç üreticilerinin de iştahını kabartıyor. Neredeyse oyunlar kadar eski bir geçmişe sahip bu araç gereçlerin arasında otomobil yarışları için üretilen direksiyon ve pedal sistemleri de bulunuyor. Bazılarında Force FeedBack adı verilen ve oyun sırasında farklı zeminleri (asfalt, çim ya da toprak yol) kullanıcıya titreşimle hissettirebilen teknolojisine sahipler.
       Logitech’in ürettiği Momo Racing Force Feed Back de titreşim özelliği olan bir direksiyon ve pedal sistemi.
       
Diğer Ürün İncelemeleri

       
KUTU İÇERİĞİ
* Direksiyon sistemi
* Pedal sistemi
* Sürücü ve yazılım içeren CD
* Güç kablosu
       
GENEL GÖRÜNÜM
Direksiyon üzerindeki düğmelere belli komutlar atamak mümkün.

       Ürün, pedal sistemi ve direksiyon olmak üzeri iki ayrı parçadan oluşuyor. Direksiyon simidi kaymayan özel bir malzemeden imal edilmiş. Bu yüzden en heyecanlı oyunlarda bile kontrolu kaybetmiyorsunuz. Ayrıca, gerek direksiyon gerekse pedal sistemi kaliteli plastikten ve iyi bir işçilikle imal edilmiş. Direksiyonun ortasında üçü sağ, üçü de sol tarafa olmak üzere 6 adet düğme var. Bu düğmeleri (her oyunda farklı olmak kaydıyla) özelleştirmeniz mümkün. Direksiyon orta kısmında sağ ve solda bulunan iki adet yeşil ledden sağdaki ürünün bilgisayara bağlı olduğunu gösterirken soldaki de oyun oynarken yanıyor. Direksiyon milinin sağ ve sol tarafından ise Formula 1 araçlarında olduğu gibi direksiyondan vites değiştirme mekanizması bulunuyor. Momo ayrıca sağa ya da sola taşınabilen vites koluna da sahip. Basit bir mekanizma ile yuvasından çıkartılabilen vites kolunda vites değiştirme işlemi ileri ya da geri hareket ile sağlanıyor.
Gaz ve fren pedallarının seviyeleri farklı olduğu gibi basınca verdikleri tepki de farklı. Fren pedalı sert bir yapıya sahipken gaz pedalı (otomobillerde olduğu gibi) daha yumuşak.

       Bir kablo ile direksiyona bağlanan pedal sistemi de gerçek otomobil pedal sistemlerine çok benziyor. Sağ tarafta gaz sol tarafta fren olarak konumlandırlmış bu pedal sisteminde, hem gaz hem de fren basınca duyarlı. Fren ve gaz pedallarının hassasiyetleri de farklı. Gaz pedalı biraz yumuşakken, fren pedalı gerçek otomobillerde olduğu gibi biraz daha sert. Bu özellik de kullanım zevkini artıran faktörlerden biri.
       
KULLANIM VE ÖZELLİKLER
       Ürünün kurulum ve kullanımı fazla karışık değil. Direksiyon sistemini masaya sabitlemek için bir tür mengene sistemi kullanılmış. Pedal sistemi ayak ucuna konurken, kaymasını engellemek için açılıp kapanabilen küçük bir parça pedal sisteminin alt kısmına monte edilmiş. Ürünün pedal bölümü ile direksiyon bölümü arasında bağlantı ucu seri bağlantıya benzeyen bir kablo ile sağlanıyor. Bu kabloyu direksiyon sisteminin ön kısmındaki yuvasına bağlıyorsunuz. Yine bu ön kısımdaki yuvada ürünün güç girişi ve USB kablonun çıkışı bulunuyor.
Direksiyon sistemini masaya sabitleyerek kullanıyorsunuz.

       Momo’nun bağlantılarını yaptıktan sonra USB kablosunu da uygun yuvaya takıp sürücü CD’sinden tanıtmak kullanım için yeterli.
       
OYUNLAR
Her oyunun kendi has direksiyon ve pedal ayarları bulunuyor. İsterseniz bu ayarları da oyunun içinden değiştirmek mümkün.

       Momo’yu ‘Need for Speed Underground’ ve ‘Collin Mc Rea 3’ oyunları ile test ettik. Her iki oyunda da tüm ayarları ve Force Feedback’in açık kapalı olmasını oyun içinden yapabiliyorsunuz. NFS Underground şehir yarışlarını kapsayan bir oyun olduğu için Force Feedback özelliğini tam anlamıyla hissedemiyorsunuz. Ancak, özellikle bir yere çarptığınızda ya da kaldırıma çıktığınızda direksiyondaki titremeler zemini hissetmenize neden oluyor. Günümüzde kullanılan hemen hemen tüm oyun direksiyon sistemlerinde bulunan Force Feedback özelliği ile daha gerçekçi olarak ve etkileri hissederek oyun oynamanız mümkün hale geliyor.
       CMR3 ise toprak yoldan asfalt yollara kadar geniş yelpazede zemin çeşitlerine sahip bir oyun olduğu için Force Feedback’in tüm imkanlarını sonuna kadar kullanıyorsunuz. Özellikle parkurun bir kısmının alsfalt bir kısmının toprak olduğu yollarda asfalttan toprak yola geçmeyi anında direksiyonda hissetmek çok güzel bir duygu.
Direksiyon sistemi masaya özel bir sistemle sabitleniyor.

       Ayrıca her iki oyunda da direksiyonunda bulunan tuşlara El Freni, kamera açısını değiştirme, vites büyütme-küçültme gibi komutları atamak mümkün.
       
AYARLAR
       Momo ile ilgili ayarlara Denetim Masası/Oyun Kontrolleri bölümünden ulaşmak mümkün. Burada direksiyonun sertliği, Force Feedback’in şiddeti vb. benzeri bazı ayarları değiştirebiliyorsunuz. Yapılan bu ayarlar ürünün kullanımına doğrudan etkilediği için rastgele karıştırmamak gerekiyor. Örneğin, Force Feedback’in ayarını çok sert yaparsanız direksiyonu döndürmek bile imkansız hale geliyor. Eğer çok yumuşak yaparsanız, bu seferde titreşimleri hissedemiyorsunuz. Önerim, standart olarak gelen ayarları fazla kurcalamamanız. Ancak, tüm ayarları başlangıç haline döndürmek imkanı olduğu için deneme yanılma yolu ile kendinize en uygun ayarı da bulabilirsiniz.
       
WINGMAN PROFILER
Logitech Wingman Profiler programının ara yüzü.

       Bazı oyunlarla ilgili hazır ayarların otomatik olarak yüklendiği ve daha oyunu açmadan gereken tuşları atayabildiğiniz bir program olan WingMan Profiler sadece direksiyon sistemi için değil Logitech’in diğer ürünleri (Game Pad gibi) için de kullanılabilecek bir program. Oyunlarla ilgili hazır profilleri ise Logitech’in web sayfasından indirebiliyorsunuz. Ancak, yaptığımız denemelerde CMR3 için indirdiğimiz profil ne yazık ki düzgün çalışmadı. Profiler üzerinden kendi tanımlamalarımızı yapsak bile oyunun açınca bu ayarlar değişiyor. Hatta, bazen direksiyon sisteminin saçma tepkiler verdiğini de gördük. Benzer sorun NFS Underground için de yaşadık. Wingman Profiler “olmasa da olur” bir program. Zaten, bu program olmadan da sistem rahatlıkla çalışabiliyor.
       
HEDEF KİTLESİ
* Otomobil oyunlarına meraklılar
* Güvenli bir şekilde hız yapmak isteyenler!
* Merakı olan herkes
       
       
ARTILARI
* Gerçekçi Force Feedback Özelliği
* Plastik kalitesi
       
       
EKSİLERİ
       -Wingman Profiler yazılımı kullanışlı değil
       
       
SONUÇ
       Kah Los Angeles sokaklarında kah İspanya’nın tozlu parkurlarında direksiyon sallamak isteyenler için çok kullanışlı bir cihaz olan Momo Racing Force FeedBack Wheel, otomobil oyunu meraklılarının beğeneceği bir ürün.
       
       Momo Racing Force FeedBack Wheel
       

       Programlanabilir 6 tuş
       240 derece dönebilen direksiyon
       Force Feedback özelliği
       Fiyatı:
125$ + KDV
       Üretici Firma: Logitech
       Distrübütör Firmalar: Hızlı Sistem,
       
       
       
       
    TOP5 Türk Telekom’dan ücretsiz masal ve müzik servisi  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları