Home page
Haber Menüsü


 
İnci Küpeli Kız (Girl with a Pearl Earring)
‘İnci Küpeli Kız’, resim sanatında çok önemli bir yeri olan Hollanda’nın önde gelen ressamlarından Johannes Vermeer’in 1665 yılında yaptığı ‘İnci Küpeli Kız’ tablosunun öyküsünü beyaz perdeye taşıyor.
NTV-MSNBC
 
    26 Mart 2004 —  Tracy Chevalier’nin ‘çok-satan’ olmuş ve Türkçe’ye de çevrilmiş aynı adlı romanından uyarlanan film, dönemin kültür-sanat hayatı açısından önemi kentlerinden biri olan, seramiğiyle meşhur Delft’te geçiyor.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
       On yedi yaşındaki Griet babasının bir iş kazası sonucu kör kalması nedeniyle ailesini geçindirmek için çalışmak zorunda kalır. Johannes Vermeer adlı bir ressamın evine hizmetçi olarak alınır. Griet yavaş yavaş efendisinin ilgisini çekmeye başlamıştır.


        Vermeer, Griet’in yetiştiriliş tarzı, eğitim düzeyi ve bulunduğu sosyal konum olarak çok farklı olmasına rağmen, renkler ve ışığı sezgileriyle algılama kabiliyetini farkederek onu yavaş yavaş kendi resimlerinin gizemli dünyasına çeker.
       Vermeer tam bir mükemmeliyetçidir, çoğu zaman bir resmi tamamlaması aylar sürüyordur. Kurnaz kayınvalidesi Maria Thins ise, Vermeer’in bu yetersiz kalan verimi nedeniyle ailenin savurgan yaşam biçimini denetlemeye çabalamaktadır. Griet’in Vermeer’e ilham verdiğini gören Maria tehlikeli bir karar alarak onların gizli ilişkilerinin gelişmesine izin verir.


        Kendini, Vermeer’in uçarı karısı Catharina tarafından yönetilen, etrafta gittikçe çoğalan bir çocuk sürüsüyle dolu karmakarışık bir Katolik aile içinde bulan Griet’in, sırrı gittikçe ortaya çıkmak üzeredir. Görmesi gerekenden daha fazlasını gören 12 yaşındaki sinsi Cornelia, Griet hakkında kıskançlık ve şüphe duymaktadır ve bu konuyla ilgili sorun yaratmak için kararlıdır.
       Yalnız ve korunmasız olan Griet’e, kasap Pieter, ve parasının sanatçılar üzerinde kontrol sağlayamamasına sinir olan Vermeer’in varlıklı ve şehvet düşkünü hamisi Master Van Ruijven de ilgi duymaktadırlar. Griet, Vermeer’in büyüsüne kapılmaktadır fakat onun kendisi ile ilgili hislerinden emin olamamaktadır. Ressam ve hizmetçi arasındaki yakınlaşmayı hisseden şeytani Van Ruijven, Vermeer’in Griet’i yalnız resmetmesi için bir ortam yaratır. Sonuçta gelmiş geçmiş en güzel tablolardan biri yaratılmış olacaktır, ama ne pahasına?
       
İNCİ KÜPELİ KIZ ROMANI
       İnci Küpeli Kız Tracy Chevalier’in ülkemizde de İnci Küpeli Kız adıyla yayınlanmış çok satan romanından sinemaya uyarlanmıştır. Dünyanın en beğenilen portrelerinden biri olan ve Hollanda’nın Mona Lisa’sı olarak tanımlanan Felemenkli Jan Vermeer’in İnci Küpeli Kız portresi büyük bir gizem taşımaktadır.


       
JOHANNES VERMEER (1632-1675)
       Johannes Vermeer’in hayatı hakkında evlilik ve doğum sertifikası, satış notları ve borçları ile ilgili yazılan mektuplar ve vasiyetnamesinin olduğu yasal dökümanlarda yeralan bilgiler dışında çok az şey bilinmektedir.
       Kahyalık yapan bir ailenin çocuğu olarak 1632 yılında Delft’te doğmuş olan Vermeer tüm hayatını 25,000 kişinin yaşadığı bu kasabada geçirmiştir. 1653 yılında Katolik olan Vermeer, katolik ve burjuva bir aileden gelen Catharina Bolnes ile evlenmiştir. 11 çocukları olan çift Catharina’nın annesi Maria Thins’in evinde yaşamıştır. St Luke Derneği’ne usta ressam ünvanı ile katılan Vermeer, çıraklık eğitimini tamamlayarak profesyonel olarak çalışmaya başlamıştır. Kendisi resim yapmak dışında diğer Delftli ressamların resimlerinin satışı ile ilgilenmiştir. Vermeer’in stüdyosu kayınvalidesinin evinin ilk katındaydı ve resimlerinin tüme yakın kısmını burada yapmıştır.
       1675 yılında 43 yaşında büyük ihtimalle stresten kaynaklı kalp krizinden ölmüştür. Öldükten sonra ailesi, özellikle Fransa ve Hollanda arasındaki savaştan kaynaklı daha çok borç altında kalmış ve mal varlıklarını kaybetmişlerdir.
       Vermeer’den toplam 35 resim geriye kalmıştır.
       
YAPIMDAN İLGİNÇ NOTLAR
       Filmde dönemin görüntüsünü, 17. yüzyıl Hollanda resminin Altın Çağ dönemindeki olağanüstü resimleri inceleyerek yaratmaya çalıştık” diyor filmin Yapım Tasarımcısı Ben van Os. “Vermeer’in evini tasarlarken tabloları andırır tarzda çerçevelenmiş olarak göstermek istedik. Kanal tarafından avluya açılan koridor ve birbiriyle bağlantılı alt kat odaları ile izleyene evin geniş olduğunu vurgularken, mahremiyetin de yokluğunu belirtmek istedik. Griet’in her an izlenildiğini hissetmesi gerekiyordu.”
       “Peter (Webber) ve bana göre bir çok resimde idealize edilmiş görüntüler var. Bu fikirden yola çıkarak özellikle dış mekanları belirgin bir gerçeklikle göstermeye çalıştık - yolları çiftlik hayvanları ve çamurlarla doldurduk.”
       İç mekanlar 3 ayrı farklı dünyaya bölünerek düzenlendi. Aile evi düşük kalitede tek renk kullanılarak Kalvinistik bir ev görünümüne göre düzenlenmiş; Vermeer ailesinin yaşadığı ev duvarlara asılı çeşitli tablolarla Katolik renk karmaşası ile parlak renkler hakim durumda. (Vermeer, başka ressamların resimlerinin satışı ile de uğraşmaktaydı.) Zengin müşterisi Van Ruijven’in dünyası varlık içinde, dünyanın çeşitli yerlerinden alınmış ilginç objelerle dekore edilmiş. İşte gerçek gücün yaşadığı mekan.
       “Vermeer’in evinin karışık görünmesini istedim” diyor Webber. “Ev bir sürü çocuk ve sesle dolu. Bir kanala doğru bakıyor ve büyük ihtimalle çok da kokuyor. Kafeleri ve marketleri ile evin yarım blok uzaklığında ana meydan var. Tüm bunlara rağmen Vermeer’in resimlerinde sessizlik ve mükemmellik hakim. Önemli tablolarının neredeyse tümünde hakim olan kutsallığa yakın betimlenilmiş görüntünün benzerini, stüdyosunda göstermeye çalıştık çünkü burasının mutlaka büyülü bir havası olması gerekiyordu. Vermeer için stüdyosu onun özel dünyasıydı, fakat Griet’in orasının neden özel bir yer olduğunu anladığını düşündüğü için onun bu mekanı paylaşmasına izin veriyordu.
       Benim için muhteşem setler düzenledi. O tam anlamıyla mükemmel bir set dekoratörü; mekanı inanılır, yaşanabilir ve tam anlamıyla ikna edici yapabilen biri.”
       Görüntü Yönetmeni Eduardo Serra farklı dünyalar için farklı filmler kullanmış. “Vermeer’in evinin alt katının zengin karanlık renklerini elde ederken ressamın stüdyosuna da bir şeyler ayırmaya çalıştım.”
       “Çekim planına göre Vermeer’in stüdyosu en sondaydı. Alt katta çekilen hoş görüntüleri izlerken, Eduardo’ya ilk başta kararlaştırdığımız stüdyo çekimleri için saklanması gereken benzer güzellikleri hatırlattım” diyor Paterson. “Başını sallayarak unutmadığını belirtti. Daha sonra Vermeer’in stüdyosunun çekimlerini izlediğimde nefes kesici görüntülerin olduğunu fark ettim. Her şeyi bir üst seviyeye taşımıştı.” “Eduardo’nun yaptığı iş alışılmışın çok dışında” diye ekliyor Webber. “Filmdeki her karenin görüntüsünün nasıl olması gerektiğine çekimden önce karar vermişti ve sonunda da bunu tam anlamıyla başarmış.”
       Dien van Straalen’in kostümleri filmin orijinalliğinin yaratılmasındaki son parçaydı. Webber’in bu konuda yorumu “Filmin çoğunda kostümler zor farkediliyor. Profesyonel kostüm tasarımcıları oyuncuların kendilerini rahat hissedebilecekleri tarzda kıyafetler yapıyorlar. Gerçek dünyada yaşıyor duygusunu yaratmaya yardımcı oluyorlar. Catharina’nın kostümleri mükemmel ve gösterişli çünkü onun karakteri böyle. Fakat aynı kıyafetleri bir çok özel olayda tekrar tekrar giyiyor. Bu sayede ailenin içinde olduğu finansal sıkıntı ifade ediliyor. Dien başarılı bir şekilde yaratmış olduğu kıyafetlerle hikayenin anlatımına yardımcı olmuştur.”
       Çok sevilen bir romanın beyazperdeye uyarlanmasının zorluğunu filmin yapımcıları baştan beri dikkate almışlardı. “Bir kitabı okumak özel bir zevk. Fakat film farklı bir araç. Romanın milyonlarca hayranının kendi hayal güçlerini yansıtan bir şeyler izlemesini umut ettik. Filmini yapmak istedik çünkü 17. yüzyılda geçen harika, gizemli ve romantik bir hikaye olup günümüzde de geçerli olan şeylere sahip.”
       
       Filmin Künyesi:
       Yönetmen: Peter Webber
       Senaryo: Olivia Hetreed
       Görüntü Yönetmeni: Eduardo Serra
       Kurgu: Kate Evans
       Müzik: Alexandre Desplat
       Yapımcı: Andy Paterson, Anand Tucker
       Yapım yılı ve ülkesi: 2003, İngiltere / Lüksemburg
       Tür: Dram
       Süre: 95 dk.
       Dağıtımcı: Chantier Films
       
       Oyuncular:
       Colin Firth
       Scarlett Johansson
       Tom Wilkinson
       Cillian Murphy
       Alakina Mann
       
       
ÖDÜLLER
* 2004 Los Angeles Film Eleştirmenleri - En İyi Görüntü: Eduardo Serra
* 2003 Camerimage - En İyi Görüntü: Eduardo Serra
* 2003 Dinard İngiliz Film Festivali - İzleyici ve En İyi Yönetmen Ödülü: Peter Webber
* 2003 San Sebastian Uluslararası Film Festivali - En İyi Görüntü: Eduardo Serra ve En İyi Yönetmen: Peter Webber
* 2003 San Diego Film Eleştirmenleri - En İyi Görüntü: Eduardo Serra
       ******************
* 2004 En İyi Sinematografi Oscar Adayı
* 2004 En İyi Sanat Yönetmeni Oscar Adayı
* 2004 En İyi Kostüm Tasarımı Oscar Adayı
       
       Resmi web sitesi:
       www.girlwithapearlearringmovie.com/
       
 
       
    TOP5 38. Rotterdam Film Festivali başladı  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları