Home page
Haber Menüsü


 
Yanıt arayan sorular
 
Girişimci, öngörü ve seziş yeteneği ile pazar yaratma ve geliştirme becerisine sahip kişi. Bu özellikleri ile girişimciler, toplumu ve ekonomiyi yenileyen gençlik aşıları.
 
Dr. Ayşe Işınbark
NTV-MSNBC
 
16 Mart 2004—  Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin en büyük probleminin işsizlik olduğunu belirtmiş. Ve çözüm önerisini de eklemiş: “İstihdamın artması için esnafın canlanması gerekiyor. Esnafın yanına bir kişi almasıyla işsizlik sorunu büyük ölçüde giderilebilir.” Peki bu esnaf, o yanına aldığı bir kişinin ücretini ödeyebilmek için ne yapacak? İşte bu sorunun cevabı yok.

   
 
       
   
MSNBC News Ayşe Işınbark: E-Teşebbüs
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Tabii esnaf, yasaklandığı için kaçak yollarla yurda giriş yapan Uzakdoğu’nun kalitesiz ama ucuz mallarıyla cirosunu arttırma yoluna gidebilir, böylece yanına bir kişi daha alabilir. Böylece işsizlik sorunu göreceli olarak çözülür ama bir de madolyonun diğer yüzü var.
       Ve madalyonun diğer yüzünde ise Uzakdoğu ya da diğer ülkelerden kaçak yollarla gelen mallar yüzünden, üretimini pazarlama şansı bir anlamda gasp edilmiş girişimcilerin, binbir zorlukla kurdukları KOBİ’ler bulunuyor. Onlar ürettikleri mal ve hizmeti daha iş piyasada satamazken, rüştünü ispat edip dış piyasaya nasıl açılacak?
       Yurtdışında her türlü desteği alan girişimciler ile nasıl rekabet edebilecek? Bu soruları çoğaltmak mümkün. Eğer hükümet olaya bir de bu açıdan bakarsa, sorunlara fast food çözümler yerine, kalıcı çözümler bulabilir. İstihdam sorunun çözümünün de girişimcilerde olduğunu görebilir.
       
KALICI ÇÖZÜMLER GEREKLİ
       Girişimci, yeni bir ticari fikir etrafında yeni işler kurarak, pazarın büyümesini, çeşitlenmesini ve sağladığı yeni iş olanakları ile istihdamın artmasını sağlayan kişi olarak tanımlanıyor. Girişimci, öngörü ve seziş yeteneği ile pazar yaratma ve geliştirme becerisine sahip kişi. Bu özellikleri ile girişimciler, toplumu ve ekonomiyi yenileyen gençlik aşıları.
       KOSGEB ve birkaç meslek kuruluşu, ticaret ve sanayi odası girişimcilere yönelik çalışmalar yapıyor. Dünya Bankası ve AB fonlarıyla desteklenen projelerle merkezler kuruluyor. Ama bu çalışmalar öylesine dağınık, öylesine birbirinden kopuk ki, girişimcinin asıl ihtiyacı olan bilgiye ulaşması bile büyük bir problem oluşturuyor.
       İşte bayiport.com, girişimcilerin hem bilgiye, hem de fırsatlara ulaşabilecekleri ve girişimci fikirlerini tartışabilecekleri bir platform oluşturma amacıyla doğdu. Yayına girdiği ilk günden itibaren de özellikle ürettiğini satamayan pazar arayışında olan Anadolu’daki girişimcilerin sesi olmayı hedefledi.
       Bu hedef doğrultusunda ilk adımını (geçen haftaki yazımda dile getirdiğim gibi) Anadolu’daki girişimciler ile Tahtakale’deki toptancıları bayiport.com adresinde buluşturma daveti ile atmıştı. Davet, bayiport.com’un sosyal sorumluluğunun bir parçasıydı ve bu çağrı sadece seslendirilmekle kalmadı.
       İstanbul başta olmak üzere, Anadolu’daki ticaret ve sanayi odalarından projeye sahip çıkmaları konusunda destek istendi. Eğer odalar bu projeye sahip çıkar ve bu bir girişim kampanyasına dönüşebilirse, bundan kazançlı çıkacak olan yine bizleriz. Çünkü Anadolulu üretici malını satabildiği ölçüde var olabilir.
       Çünkü Tahtakale toptancıları yurtdışındaki kalitesiz ve kaçak mallar yerine, yerli üreticinin kaliteli mallarını talep ederse döviz kaybı ve kayıt dışılıktan doğacak vergi kaybı engellenebilir.
       Ve en önemlisi, ülkenin çıkarı kişisel çıkarlarımızın önüne geçtiği sürece, toplum olarak daha güçlü olabiliriz.
       
İLGİNÇ BİR GİRİŞİMCİLİK ÖYKÜSÜ
       Hatırlar mısınız bundan birkaç yıl önce ünü dünyaya yayılan bir Mahir’imiz vardı. İnternet sitesiyle önce kendi tanıtımını yapmış, ardından da dünyaya Türkiye’nin sesini(!) duyurmuştu. Mahir bu girişim öyküsüyle emeline ulaşmıştı. Şimdi sırada Mahir kadar renkli kişiliğe sahip, bir başka internet girişimcisi var.
       Onun adı Mehdi Görük. O okuma yazmayı askerliği sırasında öğrenebilmiş, ama internete ve yeni teknolojilere merakı onu yeni girişimlere zorlamış. İki yıl öncesine kadar semt pazarcısı olan Görük, internetle tanışıp işiyle teknolojiyi nasıl birleştireceğinin yollarını aramış ve ortaya meyza.com çıkmış. Ve Mehdi Görük de internette marka yaratan ilk pazarcı unvanını almış.
       Meyza.com ilk bakışta online meyve-sebze alım satımı gibi görünse de, tarım ve gıda sektöründe B2B site olma yolunda. Ve Görük’ün hayata geçirmeyi düşündüğü diğer projeleri de meyna.com’un çok daha ileri gideceğinin işaretlerini veriyor.
       Yeni bir e-teşebbüs’te buluşmak dileğiyle.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları