Home page
Haber Menüsü


Devlet Bakanı Ali Babacan
‘Doğalgaz ve elektriğe zam yapılmayacak’
Devlet Bakanı Babacan, 7 katrilyonluk ek kaynak paketinin tasarruf ve gelir artırıcı tedbirleri içerdiğini belirterek, doğalgaz ile elektiriğe zam yapılmasının söz konusu olmadığını söyledi.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    13 Mart 2004—  Devlet Bakanı Ali Babacan, IMF ile yürütülen 7. Gözden Geçirme çalışmalarının tamamlandığını ve genel hatlarda niyet mektubu konusunda mutabakatın sağlandığını söyledi. Hazine Müsteşarlığı’nda gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Babacan, 7 katrilyonluk ek kaynak paketi konusunda da anlaşmanın sağlandığını kaydetti. Hedeflerin ulaşılabilir olduğunun görüldüğünü belirten Bakan, faiz dışı fazlanın Cumhuriyet tarihinde ilk defa yüzde 6’nın üzerine çıktığını ifade etti.  

   
 
       
   
MSNBC News Ekonomik programa IMF'den övgü
MSNBC News 'IMF ile ilişkiler 2004 ortası gözden geçirilecek'
MSNBC News IMF: Hedefleme başarılı olacak
MSNBC News 'Özelleştirmede IMF'nin baskısı yok'
MSNBC News Özelleştirme 2004'e hızlı giriş yaptı
MSNBC News 'Kamu bankaları ayrı özelleştirilmeli'
MSNBC News Bankacılar 'AB normları'nda kararlı
MSNBC News Tüpraş'ın bedeli peşin ödenecek
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Babacan, “IMF İcra Direktörleri Kurulu’nun Nisan ayı içinde toplanarak 7. Gözden Geçirme’yi tamamlamasını bekliyoruz”dedi. Gözden Geçirme’nin tamamlanmasıyla 500 milyon dolarlık kredi dilimi serbest bırakılacak. 2004 sonuna kadar Gözden Geçirme sayısının dörtten üçe indiğini söyleyen Bakan, her birinde 660 milyon dolarlık bir kredi diliminin serbest bırakılacağını söyledi.
       
‘ELEKTRİK VE DOĞALGAZA ZAM YOK’
       Tedbirlerin kesinleştiğini söyleyen Babacan, bu önlemlerle birlikte yüzde 6.5’lik faiz dışı fazlanın güvence altında olduğunu belirtti. Ali Babacan, bu tedbirlerin 4.4 katrilyonluk bölümünün tasarruf tedbiri, 2.6 katrilyonunun ise gelir artırıcı tedbirler olduğunu ifade etti.
       Bakan Babacan, gelir artırıcı önlemler olarak akaryakıt, tütün ürünleri ve alkollü içecek fiyatlarındaki artışları gösterirken; doğalgaz, elektrik, LPG, otogaz, ve tüpgaza zam yapılmasının söz konusu olmadığını söyledi.
       
‘YAPISAL REFORMLAR SÜRECEK’
       Yapısal reformların da sürdüğünü dile getiren Babacan, kamu maliyesinde etkinlik, özel sektörün ağırlığının artırılması, sosyal güvenlik açıkları ve kayıtdışı üzerinde yoğunlaşıldığını söyledi. Babacan, “Gelir idaresinin de yeniden yapılandırmaya yönelik çalışmalar yapılıyor. Yarı bağımsız olacak yeni yapıda, uygulamalar gelir idaresi bünyesinde yapılacak. Kamu harcamaları da gözden geçirilecek” dedi.
       
‘BANKA STRATEJİSİNİ TMSF BELİRLEYECEK’
       Babacan, bankacılık sektöründe TMSF tarafından devralınan bankaların çözümü konusunda da önemli adımlar atıldığını söyledi. Babacan, stratejinin de yeni yönetim tarafından belirleneceğini söyledi. Kamu bankalarının özelleştirilmesi konusunda da çalışmalar yürütüldüğünü söyleyen Bakan, özellikle Ziraat ve Halk Bankası’nda yoğunlaşıldığını kaydetti.
       Vakıflar Bankası’nın değer tespitinin yapılacağını belirten Babacan, satışta izlenecek yol konusunda kararların verileceğini söyledi. Bakan, Pamukbank’ın Halkbank’a entegre edilmesi ile ilgili çalışmaların da başlatıldığını söyledi.
       
‘ÖZELLEŞTİRMEDE SOMUT ADIMLAR ATILACAK’
       Babacan, özelleştirme konusunda ise şunları söyledi: “Bu alanda TÜPRAŞ ve TEKEL Alkol’ün başarısı önemli. 2003’te açılmış ihaleler 2002 ve 2001’in üzerinde. Bu yıl somut adımlar atılacak.”
       
‘ENFLASYONDA KARARLILIK SÜRÜYOR’
       Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti de, yüzde 12’lik enflasyon hedefine kararlılık ve ciddiyetle yüründüğünü söyledi. Risklerin her zaman olacağına ve bağımsız Merkez Bankası’nın bunlara her zaman değineceğini belirten Serdengeçti, ancak politika uygulamaları açısından nerede olduğunun daha iyi görüldüğünü ve la bu risklerin çok daha iyi değerlendirilebileceğini söyledi.
       Serdengeçti, Merkez Bankası açısından kamu maliyesinin, kamu maliyesi disiplini ve bunun içindeki vergi reformu, sosyal güvenlik ya da kamu harcamalarıyla ilgili yapılan çalışmalar ve yönetişimin çok önemli olduğunu vurguladı.
       
MOGHADAM: BEKLENTİLER OLUMLU
       IMF Türkiye Masası Şefi Rıza Moghadam ise, 2004 yılı için olumlu beklentiler içinde olduklarını belirterek, enflasyonun bir neslin gördüğü en düşük seviyeye geldiğini söyledi.
       Moghadam, hali hazırda sağlanmış olan makro ekonomik istikrarı kalıcı kılacak ve bunu daha da kuvvetlendirecek adımların atılması gerektiğini söyledi. Moghadam, bunu yapısal reform ile destekleyerek, böylelikle bugüne kadar sağlanan kazanımları koruyarak daha ileri gidilmesi gerektiğini ifade etti.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları