Home page
Haber Menüsü


Zeugma Mozaikleri’ne ihtiyati tedbir  
Gaziantep’te ve Topkapı Sarayı’nda sergilenmesi amacıyla paketlenen Zeugma Mozaikleri’nin ‘taşınmaması’ yönünde ihtiyati tedbir kararı alındı.  
   
 
 
   
Gaziantep
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
 
    12 Mart 2004 —  Zeugma Mozaikleri, Kültür Bakanlığı ile Packard Vakfı arasındaki protokol gereği, Topkapı Sarayı’nda sergilenmek üzere kolilere yerleştirilirken, Gaziantep’teki sivil toplum örgütleri harekete geçerek, Gaziantep Nöbetçi Asliye Hukuk Hakimliği’ne başvurdu.  

   
 
       
    MSNBC News 'Zeugma Mozaikleri'nin sergilenmesine tepkiler
MSNBC News Zeugma mozaikleri sergisi ertelendi
MSNBC News Zeugma mozaikleri İstanbul yolcusu
MSNBC News Zeugma mozaikleri Topkapı yolcusu
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 


        Zeugma Platformu adı altında bir araya gelen Gaziantep Barosu, Gaziantep Turizm Derneği, Gaziantep Müze Dostları Derneği ve Dokumacılar Odası yetkilileri ‘mozaikler’in ve Mars Heykeli’nin müzeden çıkarılmasını önlemek amacıyla , tespit yapılması ve ihtiyati tedbir kararı alınması için Gaziantep Nöbetçi Asliye Hukuk Hakimliği’ne başvurdu.
       Nöbetçi Asliye Hukuk Mahkemesi, durum tespiti yaparak, eserlerin taşınmaması yönünde ihtiyati tedbir kararı aldı. İhtiyati tedbir kararı kaldırılmadığı takdirde, Zeugma Mozaikleri’nin Topkapı Müzesi’nde sergilenmesinin mümkün olmadığı açıklandı. Mahkeme heyeti, Gaziantep Müzesi’ne giderek, mozaik ve taşınacak eserlerle ilgili sayım yaparken, eserlerin yeddiemine teslim edileceği belirtildi.
       
ERKAN MUMCU’NUN TEPKİSİ
       Gaziantep’in sembolü haline gelen Zeugma Mozaikleri’nin İstanbul’a götürülmesinin mahkeme kararıyla durdurulmasını, Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu “Kararı garipsiyorum. Kendine aydın diyen insanlar, toplumu, uydurdukları yalanlarla yanıltıyorlar ” sözleriyle yorumladı.


Bakan Erkan Mumcu
       Bakan Mumcu, “Bu kararın hangi hukuki temele dayandığını anlamış değilim. Seçim nedeniyle haksız bir spekülasyon. İstanbul’a sergi olarak geliyor, buna kim nasıl ‘hayır’ diyor, ben anlamıyorum.
       Erkan Mumcu, kararın alınması için girişimde bulunanları da suçlayarak, “Mahkeme kararı karşısında, hukuki olarak ne yapabilirsek onu yapacağız. Beni üzen şey, kendisine aydın diyen insanların, kendi uydurdukları yalanlarla toplumu yanıltmaları; bu çok utanç verici birşey” ifadesini kullandı.
       Bakan Mumcu’ya, mozaiklerin taşınmasında yaşanabilecek problemler sorulduğunda da yanıtı kesindi; “Uzmanlar maksimum güvenlik sağlar. Biz bunu işporta malı gibi görmüyoruz. Taşralı bakışla bu sorunları anlayamayız.”
       
ZEUGMA PLATFORMU DİRENİYOR
       Gaziantep’in sembolü haline gelen Zeugma Mozaikleri’nin İstanbul’a götürülmek istenmesi, birçok çevrenin tepkisini çekti. Zeugma Platformu adı altında birleşen arkeologlar, turizmciler ve Gaziantepliler, kararı durdurmak için çabalıyor. Eserlerin, ‘ortaya çıktığı yerde’ sergilenmesi gerektiğini söyleyen Platform sözcüleri, mozaiklerin naklini önlemek için, mahkemeden ihtiyati tedbir kararı aldırdı.

       
DÜNYANIN ‘EN KALİTELİ ’ MOZAİKLERİ
       Dünyanın en büyük mozaik müzesi olan Tunus’taki Bardo Müzesi’nde sergilenen eserlerin daha kalitelileri bulundu Zeugma’da. 720 metrekarelik alana yayılan 32 parça paha biçilmez mozaik, restore edildikten sonra Gaziantep’teki Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmeye başlandı. Zeugma’dan çıkarılan bu mozaikler, Haziran ayında İstanbul’da yapılacak NATO toplantısına katılacak devlet başkanlarına gösterilmek için Topkapı Müzesi’nde sergilenmek isteniyor.


       
MÜZE POLİS KORUMASINA ALINDI
       Gaziantep’te sokaktaki insan da mozaiklerin İstanbul’a gitmesine karşı. Bu tepkilere rağmen Packard Vakfı çalışanları, Kültür Bakanlığı’ndan bir yetkilinin başkanlığında, Zeugma Müzesi’nde paketleme çalışmalarını sürdürüyordu. Ancak, akşam saatlerinde yeni bir gelişme yaşandı. Zeugma Platformu’nun girişimi sonucu, mahkemeden ‘ihtiyati tedbir kararı’ çıkarıldı. Karar uyarınca, mozaiklerin paketlenmesi ve taşınması durdurularak, Vakıf elemanları müze dışına çıkarıldı. Müze de polis korumasına alındı.
       
 
       
    TOP5 38. Rotterdam Film Festivali başladı  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları