Home page
Haber Menüsü


 
Sparwasser HQ Platform’u mekan eyledi
2004 yılı sergi ve etkinlik programını, küratörlük ötesi sergileme modelleri üzerine inşa eden Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi, 11 Mart - 17 Nisan 2004 tarihleri arasında Berlin merkezli sanatçı inisiyatifi Sparwasser HQ’yu ağırlıyor.
İstanbul
NTV-MSNBC
 
    11 Mart 2004 —  Sanatı, alternatif bilgi üretiminin önemli bir yolu olarak gören grup, her yeni mekanda farklı sanat ve sergileme uygulamalarını karşılaştırarak günümüzün toplumunu ve sanatsal üretim koşullarını inceliyor.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
       
SPARWASSER HQ NEDİR?
       Sparwasser HQ, ticari amaç taşımayan bir sanatçı projesi ve proje rüyası. Lise Nellemann, Louise Witthoeft ve Lasse Jensen tarafından işletilen ve kurulduğu 2000 yılından bu yana bir iletişim merkezi olarak konumlandırılan Sparwasser HQ, İskandinav sanat çevresine bağlı olmakla beraber, kendini uluslarası, çokdilli sanat çevresinin bir parçası olarak görüyor.
       Sparwasser HQ, teori ve pratiği, üretim ve iletişimi, politika ve estetiği bir araya getiriyor. Çeşitli sanat ve sergileme uygulamalarını karşılaştırarak günümüzün toplumunu ve sanatsal üretim koşullarını incelemek amacıyla, sanatı alternatif bilgi üretiminin önemli bir yolu olarak kabul ediyor. Her mekanı farklı bir iş olarak kabul eden Sparwasser HQ’nun çalışması, büyük bir sanatçı ve teorisyen grubunun, programa ve mekanın günlük işleyişine açık ve sürece dayalı katılımıyla belirleniyor. Teori ve organizasyon bu işbirliği sonucunda ortaya çıkıyor.
       Yeni projeler, Sparwasser’in stratejilerinin sürekli sorgulanmasına ve yeniden şekillendirilmesine yol açan yoğun bir fikir alışverişinden doğuyor. Aylık sergilerle beraber video gösterimleri, sanatçı konuşmaları ve canlı performansları içeren geniş bir çalışma, güncel sanat uygulamalarını tekrar gözden geçiriyor ve amaçlarını genişletiyor.
       
SPARWASSER HQ, PLATFORM’U 3’E BÖLDÜ
       Platform’u kendi mekanı gibi kullanarak, yeni sergilerini oluşturacak Sparwasser sanatçı grubu, galeriyi “Ön Galeri: Sanatçılar”, “Arka Galeri: Arşiv” ve “Kasa Dairesi” olarak üç bölüme ayırdı.
       Sergi kapsamında “Ön Galeri’de” Heman Chong, Annika Eriksson, Lise Harlev, Jakob Kolding, Johannes Raether, Oliver Ressler, Gitte Villesen, Susan Philipsz, Dave Beech adlı sanatçıların işleri sergilenecek.
       “Arka Galeri”de ise Sparwasser sanatçı grubunun arşivinde yer alan “Eski Alışkanlıklar Arşivi” (Old Habits Archive), “Sosyal Baştan Çıkarma” (Social Seduction) ve “Temizlik Toplumu” (Reinigungsgesellschaft) adlı video işleri gösterilecek.
       Kasa Bölümü’nde ise sanatçı Annika Eriksson’ın The Session isimli video projeksiyonu yer alacak.
       Sparwasser HQ, Platform’da gerçekleştirdiği programının yanı sıra 12 Nisan’a kadar Avrupa’nın en önemli güncel sanat müzesi Hamburger Bahnhof’ta da bir çalışma sürdürüyor.
       
       SPARWASSER SERGİSİ,
       SANATÇILAR
       ve İŞLERİ HAKKINDA ...

       Platform’daki Sparwasser sergisi, Ön Galeri, Arka Galeri ve Kasa Dairesi olmak üzere üç ana bölümde ele alınacak.
       
       1. ÖN GALERİ
       Sergiye katılan sanatçıların işleri sergilenecek.
       
       Oliver Ressler: Sanatçının “the global 500” isimli video işi gösterilecek ve işe ait metin duvarda yer alacak.
       
       Jakob Kolding:
Hemen hemen tüm posterleri planlama, kamu ve özel mekanların kullanımına işaret eden sorular soran sanatçının 8 posteri, galerinin duvarlarına yerleştirilecek. Ayrıca üzerinde “SİZİN MAHALLENİZDE BAZI DAVRANIŞ BİÇİMLERİNİ ENGELLEMEK VEYA YÜREKLENDİRMEK İÇİN HİÇ PLANLI BİR HAREKET OLDU MU? (HANGİ/NASIL?)” yazılı poster yığını da galeride bulunacak. Ziyaretçiler bu yığından istedikleri posteri alabilecek.
       
       Gitte Villesen: Sanatçının 40 imajının yanı sıra, işiyle ilgili metin galerinin duvarına yerleştirilecek.
       
       Lise Harlev: Harlev’in hazırladığı bir poster caddeye bakan galeri vitrinine asılacak. Ayrıca sergi süresince ziyaretçilerin alıp istedikleri kamusal mekanlara ya da kıyafetlerine yapıştırabilecekleri etiketler yapacak.
       
       Johannes Raether: Raether’in “Ev Video Sistemi” isimli işi, insanların evlerini sanat videoları gösterimi için mekan olarak kullanmaya yönelik kamusal bir proje olarak adlandırılabilir. Galeride, gösterimlerin yapılacağı evleri de işaret eden bir İstanbul haritası bulunacak. Projeye işleriyle katılan sanatçılar: Michaela Schweiger, Minimal Club (Stefan Geene, Sabeth Buchmann, Elfe Brandenburg, Mano Wittmann), Aslı Sungu, DD, John Lovett / Allesandro Codagnone.
       
       Susan Philipsz: Philipsz’in “Rosa” isimli CD kaydında, idealleri ulusal sınırları aşan ve politik eylemleri yüzünden öldürülen Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht anısına yazılan bir ağıt yer alıyor. Şanatçının, kasıtlı olarak anlaşılmaz şekilde söylediği şarkı, ne tutkulu ne de kederli, her ikisinin de parçalarını taşıyor. Çalışma, geçmişi olan bir şeye ağıt olarak algılanabilir ya da şarkıların ileri sürdüğü gibi politik bir eylem için savaş borusu olarak yorumlanabilir.
       
       Dave Beech: İngiliz sanatçı ve yazar Beech’in işini oluşturan ince çizgilerden biri, Text Art’ın yaygınlaşması. Text art kendini tamamen metinle kısıtlamıyor. Sanatçının işlerinde, metin ve hareket diyalogta, değişimde, performansa uygunlukta, karından konuşma sanatında, komutta, senaryoda ve bunun gibi şeylerdeki buluşuyor.
       
       2. ARKA GALERİ
       Sparwasser sanatçı grubunun arşivinde yer alan işlerden bazıları yer alacak. Arşiv Bölümü’nde sergilenecek işler arasında, Eski Alışkanlıklar Arşivi (Old Habits Archive),
        “Sosyal Baştan Çıkarma” (Social Seduction) ve Temizlik Toplumu (Reinigungsgesellschaft) bulunuyor.
       
       Eski Alışkanlıklar Arşivi: 9 adet video derlemesinden oluşuyor. Video gösteriminin dışında, galerinin duvarında projeye katılan tüm sanatçılar tarafından yürütülen mekanları listeleyen ve onlar hakkında bilgi veren metinler de yer alacak. Bazı sanatçıların işleri, “kollektifler / bağlantı ağları ve iletişim” ile ilgili ve sanatçı organizasyonları ve sanatçı temsilleri konularına değinirken, bazıları ise doğan ve kurulan öteki ve alternatif ekonomilerden/değerlerden söz ediyor. Sanatçılar işlerinin biçimlerini araştırma ve planlamayla ilgileniyorlar.
       2003 yılının Eylül ayında başlatılan projede, uluslararası 50 sanatçı inisiyatifinden düşünebilecekleri ve ele geçirebilecekleri en iyi sanat videosunu seçmeleri istendi. Sanatçılara, seçecekleri videolarla ilgili herhangi bir konu veya tema verilmedi. Ancak bütün katılımcılardan videoyu ve seçici sanat grubu ile etkinliklerini tanıtan kısa birer yazı göndermeleri, videoların Pal veya NTSC formatında 30 dakikadan uzun olmaması istendi. Bütün sergi 2 ay içinde e-posta, web sitesi ve kurye servisi yoluyla hazırlandı.
       
       Sosyal Baştan Çıkarma: Heman Chong’un video işi, sanatçının küratör Gretchen Lee ile gerçekleştirdiği röportajın video çekiminden oluşuyor. Sonuç, yoğunluk ve can sıkıntısı arasında gidip gelen “sanat konuşması”, “konuşmayı konuşmak” olarak tanımlanan biçimin bir karikatürü gibi. Çalışma, genellikle medyaya doymuş dünyamızda “hazır” denemeler oluşturmak için kullanılan bir yöntem olan bilgi ve diyalog arasındaki ilişki sistemi üzerinde duruyor.
       
       Temizlik Toplumu: Henrik Mayer ve Martin Keil tarafından bu yıl Japonya’da gerçekleştirilen proje, gelişmiş bir ülke olmasına rağmen Japonya’da yeni oluşan sanatçı inisiyatifleri ve kurulan gayri resmi sanatçı iletişim ağlarıyla ilgili araştırmanın belgesel dokümanteri.
       
       3. KASA DAİRESİ
       Bu bölümde, sanatçı Annika Eriksson’ın The Session isimli video projeksiyonu yer alacak. Video, “Z’Africa Brasil” müzik grubunun performansından oluşuyor.
       Z’Africa Brasil 1995 yılında Gaspar ve Fernando Beatbox tarafından kuruldu. Hip Hop öğelerini kültürel bir hareket olarak gören grup, amacını atalarının sözel, ayinsel ve dini geleneklerini toplamak için ritim söz ve rengin bütün çeşitliliğini özümlemek olarak tanımlıyor. “Z” merkezi sisteme karşı oluşturdukları en büyük hareketin liderinin ismi Zumbi’den geliyor.
       İlk albümlerin adı “Antigamente Quilombos Hoje Periferia” (Dün quilombolar, bugün favelalar)*
       
       * Quilombolar kölelik baskısına direnmek için yerleştiler. Kaçak kölelerin yerleştiği bu güçlendirilmiş iç köyler, 17. yüzyılda çiftçilerin ve onların ordularının düzenlediği sürekli saldırılara karşı korunaklıydı. 100.000 kişilik özgür bir paralel eyalet oluşturdular. Bugün de büyük şehir merkezlerinin çevresi milyonlarca yarı köle insanla dolu... Favela’lar insan ilişkileri, yaratıcılık ve doğaçlama açısından zengin insanlar. Sosyal ve ekonomik eşitsizliklerle dolu bir hayatın üstesinden gelmeye yarayacak güçler.
       
       
       PLATFORM GARANTİ
       GÜNCEL SANAT MERKEZİ

       İstiklal Caddesi 276 Beyoğlu
       Tel: (0212) 293 23 61

       
       Açık Saatler
* 13:00 - 20:00 Salı, Çarşamba, Perşembe
* 13:00 - 22:00 Cuma, Cumartesi
       
 
       
    TOP5 38. Rotterdam Film Festivali başladı  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları