Home page
Haber Menüsü


Beyaz Saray’ı korkutan rapor
ABD Savunma Bakanlığı tarafından hazırlanan bir rapora göre, insanoğlunu 2020 yılından itibaren büyük felaketler bekliyor. Beyaz Saray’ın küresel ısınma tehlikesinin altını çizen raporu kamuoyundan sakladığı ortaya çıktı.
The Observer
NTV-MSNBC
23 Şubat 2004 — Küresel ısınmanın yol açacağı iklim değişikleri sonucu, Avrupa’daki kıyı kentleri sulara gömülürken, İngiltere “Sibirya” soğukları yaşayacak. Nükleer tehlikeler bir yana, açlık, kıtlık ve kuraklık nedeniyle fakirleşen ülkelerde içsavaşlar çıkacak ve bunların yankıları gelişmiş ülkelerde de hissedilecek.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Pentagon danışmanları tarafından hazırlanan rapora göre, küresel ısınmanın kuruttuğu bölgelerde su kaynaklarına sahip ülkeler, ellerindeki doğal kaynakları korumak için nükleer silahlara başvuracaklar. Tarım alanlarının ve su havzalarının korunması ve ele geçirilmesi nedeniyle çıkacak çatışmalar, terör örgütleri kanalıyla bölgesel savaşlara dönüşecek.
Pentagon için savaş simülasyonu

       
BUSH’U KORKUTAN SENARYO
       
“Yıkım ve çatışma 2020’den itibaren insanoğlunun yakasına yapışacak. Savaş, bir kez daha insan yaşamının günlük bir unsuru olacak” cümlesiyle biten rapor, küresel ısınmanın gerçekliğini sürekli olarak inkar eden ve kabul etmekten dahi kaçınan Bush yönetiminin seçimlerden önce zor duruma düşeceği kaygısıyla şimdilik kamuoyu ile paylaşılmadı.
       Rapor hakkında bilgi sahibi uzmanlar, raporun, “ulusal güvenlik” kavramını ABD’nin önceliği haline getiren Bush hükümeti için bir güven bunalımı yaratacağını düşünüyorlar.
       Rapor, Pentagon’un son 30 yıldır savunma danışmanlarından olan Andrew Marshall başkanlığında bir grup tarafından kaleme alındı. Marshall, aynı zamanda Savunma Bakanı Donald Rumsfeld ile birlikte ABD Ordusu’nun askeri modernizasyonu projesinin de beyinlerinden.

       
       
‘KÜRESEL’ ISINMA, ‘ULUSAL’ GÜVENLİK
       
Grubun üyelerinden Royal Dutch/Shell eski daire başkanı ve CIA danışmanı Peter Schwartz ve Doug Randall “Küresel ısınma bilimsel bir tartışmanın ötesinde, ABD’nin birinci dereceden ulusal güvenlik sorunu olarak değerlendirilmeli” şeklinde görüş bildirdiler.
       Küresel ısınmaya bağlı olarak geliştirilen olası felaket senaryolarının, “ABD’nin güvenliğini direkt olarak tehdit ettiği”nin altı çizilerek, gelecek yıldan itibaren beklenen doğa olaylarının politik yansımalarının ABD’yi etkileyeceği öngörüsü dile getiriliyor. Bunların başında da enerji kaynaklarının gelişmekte olan ülkelerdeki iç savaşlara kurban gitmesi bulunuyor.
       Raporun yazarlarından Randall ve Schwartz, yerkürenin taşıyabileceğinden daha çok insanla dolu olduğunu ve 2020 yılından itibaren su ve enerji kıtlığının baş göstereceği öngörüsünde bulunuyorlar. Raporda, M.Ö. 6200 yıl önce de benzer iklim değişikliklerinin dünya çapında kıtlık, açlık ve hastalık salgınlarını doğurduğunu ve bunun sonucunda yaşanan göçlerin, antropolojik yapıyı değiştirdiğine dikkat çekiliyor.
       
Kayıp karbon nerede?

       
‘DÜŞMAN GENEL VE BELİRSİZ’
       
İngiliz The Observer gazetesine konuşan Randall ise ulusal güvenlik sorununu “Bize silahlarını doğrultan bir düşman yok. Düşman her yerde ve üzerinde kontrol kuramayacağımız kadar küresel” sözleriyle özetliyor.
       Küresel ısınmanın yol açacağı felaketler ile ilgili olarak da, insanoğlunun, küresel ısınma sürecinin “neresinde” bulunduğunu “kestirmenin çok zor olduğunu” belirten Randall, “Bazı ülkeler için inanılmaz sonuçlar doğuracak, bugün ya da yarın, ne kadar çabuk davranırsak o kadar iyidir, zira felaketler ardı ardına geldiğinde çok geç olabilir” şeklinde görüş bildirdi.
       
‘BUSH KAFAYI KUMA GÖMDÜ’
       
Geçtiğimiz hafta bilimadamları Bush yönetimini “kendi politikalarına uymayan bilimsel araştırmaları engellediği ve örtbas ettiği” için ağır bir dille eleştirmişlerdi. Çevre Koruma Dairesi (Environmental Protection Agency -EPA) uzmanlarından Jeremy Symons, söz konusu raporun 4 aydır saklandığını ve bu raporun kamuoyu ile paylaşılmamasını, Beyaz Saray’ın “küresel ısınma sorununun ulaştığı noktayı dünya kamuoyundan gizleme politikasının bir başka tezahürü” olduğunu ifade etti.
       Bush yönetiminin “Petrol ve enerji şirketleriyle olan sıkı bağlarının, Beyaz Saray’ın küresel ısınmayı inkar etmesini açıklamaya yettiğini” belirten Symons, Başkan Bush’u “kafasını kuma gömmekle” eleştirdi.


       
       
‘ULUSAL GÜVENLİK’ DERSEK İKNA OLUR
       
Uzmanlar, küresel ısınmanın savunma danışmanları tarafından da kabul edilerek bir “ulusal güvenlik” sorunu olarak sunulmasının, Bush’u küresel ısınmanın gerçekliğine ikna edeceğini umuyorlar.
       Başkan Bush’un seçimler yaklaştıkça, ABD kamuoyundaki küresel ısınma ile ilgili hassasiyetlere kulak verdiği biliniyor. Geçtiğimiz günlerde Beyaz Saray’ı ziyaret eden ve aralarında Tyndall Centre for Climate Change Research başkanlarından Dr. John Schellnhuber’in de bulunduğu bir grup bilimadamı, Pentagon’un küresel ısınma tehlikesini, savunma çerçevesinde dahi olsa telaffuz etmesinin, Başkan Bush’un sorunun geldiği noktayı anlaması açısından önemli olduğunu vurguluyorlar.
       
PETROL LOBİSİ VE PENTAGON
       
Dünya Bankası Hükümetlerarası Küresel Isınma Dairesi eski başkanı Bob Watson “İşin içine ‘ulusal güvenlik’ korkularının girdiğini ve dolayısıyla Bush’un Pentagon’u gözardı edemeyeceğini” belirtti. ‘Ulusal güvenlik’ sorununun Bush hükümetinin birinci önceliği olduğunu vurgulayan Watson “Küresel ısınma ekonomiyi etkilemeden müdahale etmek isteyecekler, sonuçta Bush iki makamın sözünü dinler, petrol lobisi ve Pentagon” sözleriyle Bush’un Pentagon raporunu ciddiye alacağının altını çizdi.
       Greenpeace sözcüsü Rob Gueterbock da “Washington’un bir tarafında küresel ısınmayı kategorik olarak reddeden bir başkan, öbür tarafında ise daha şimdiden iklimsel savaşlara hazırlanan bir Pentagon var” şeklinde görüş bildirdi.
       
BEKLENEN TEHLİKELER
       
Endüstriyel yaşamda enerji olarak kullanılan kömür, petrol ve doğalgaz, bitkilerin yüz milyonlarca yıl önce soluduğu karbonu içeriyor. Günümüzde bacalar ve egzoz borularından çıkan bu karbon, azgelişmiş ülkelerde tarım alanı açmak için yakılan ormanlardan açığa çıkan karbon gazıyla birleşerek atmosfere geri dönüyor.
       Karbon dioksit, atmosferin ısı tutma yetisini artıran ve insan faaliyetlerinden kaynaklanan gazlar listesinde ilk sırada. Küresel dengenin bozulmasına bağlı olarak buzulların erimesi, baharların daha erken başlaması ve ortalama küresel sıcaklığın istikrarlı artışı, yaklaşan tehlikenin habercilerinden birkaçı.
       
DEMOKRATLARIN AVANTAJINA
       
Raporu değerlendiren uzmanlar, küresel ısınma konusunun Kasım ayındaki başkanlık seçimleri için anahtar konumuna geleceğini öngörüyorlar. Bush’a karşı Demokrat Parti’nin en güçlü adayı olan John Kerry’nin ateşli bir çevreci olduğu ve küresel ısınmayı sık sık öne çıkardığı biliniyor. Gözlemciler, Kerry’nin söz konusu raporu Bush’un karşısına çıkarmaktan çekinmeyeceğini düşünüyorlar.
       Bush yönetimi ABD ekonomisini olumsuz etkileyeceği savıyla Kyoto Protokolü’ne imza atmayı reddetmiş ve dünya kamuoyunun tepkisini çekmişti.

       
       
       
    TOP5 Türk Telekom’dan ücretsiz masal ve müzik servisi  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları