Home page
Haber Menüsü


 
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan
Özelleştirme hızlanacak, büyük zam yok
Maliye Bakanı Unakıtan, Telekom’un % 51 hissesinin blok satışında özelleştirme sürecinin, Mayıs ayı sonuna kadar başlatılacağını açıkladı. Unakıtan, kaynak paketi kapsamında büyük oranlı zam yapmayacaklarını söyledi.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
 
    11 Şubat 2004—  Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 2004 özelleştirme programı çerçevesinde, Türk Telekom’un yüzde 51 oranındaki hissesinin blok satışında özelleştirme sürecinin Mayıs ayı sonuna kadar başlatılacağını söyledi. Unakıtan, 2003’te özelleştirmeden sağlanan gelirin 248 milyon dolar olduğunu kaydetti. Maliye Bakanı, THY ve Erdemir’deki kamu hisselerinin halka arz yoluyla satışına çalışacaklarını ifade etti. Otoyollar ve köprülerin de özelleştirme kapsamına alınacağını kaydeden Unakıtan, yabancı gruplardan bu girişimlerle ilgilendiğini belirtti. Unakıtan, IMF ile görüşmeler çerçevesinde yeni hazırlanacak kaynak paketinde büyük zam ve vergiler olmayacağını söyledi.  

   
 
       
   
MSNBC News Şekerde özelleştirme süreci başlıyor
MSNBC News Özelleştirme, 15 bin işsiz yarattı
MSNBC News Ziraat'te özelleştirme zor görünüyor
MSNBC News Kilci: Özelleştirmeye hazır değildik
MSNBC News Unakıtan özelleştirmede kararlı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bankaların özelleştirilmesi konusunda kararlılığın devam ettiğini söyleyen Maliye Bakanı, “Bankalarımızı kuvvetlendirerek satmak istiyoruz. Devleti ekonomik faaliyetlerden kurtarana kadar bu çalışmalar sürdürülecek” dedi.
       Yabancı yatırımcıların özelleştirmeye yönelik ilgisinin artmasını beklediklerini ifade eden Unakıtan; “Hem iyi fiyata satacağız, hem de alanlar yeni yatırımlar yapacak” dedi. TEKEL’in sigara fabrikalarının özelleştirilmesi ile ilgili strateji belirleme çalışmalarının Mart ayında tamamlanması ve özelleştirme takviminin açıklanması planlanıyor.
       
THY VE ERDEMİR’DE HALKA ARZ GÜNDEMDE
       2004 yılı içerisinde THY ve Erdemir gibi hisseleri İMKB’de işlem gören kuruluşlar için, halka arz uygulamalarının da gündeme geleceğine değinen Unakıtan, şans oyunlarının özelleştirilmesiyle ilgili ön görüşmelere başlandığını kaydetti.
       TÜPRAŞ özelleştirmesinin kurallara uygun olarak gerçekleştiğini belirten Bakan, çıkarılan spekülasyonlara kulak asılmaması gerektiğini kaydetti. Hiçbir işçinin devir öncesi iş akdi feshedilmeyecek diyen Unakıtan, TÜPRAŞ’ın hissesini sattıklarını, işçi çıkarmayacaklarını ifade etti.
       Unakıtan, Petkim için yoğun bir pazar araştırması sonrasında muhtemel yatırımcılarla görüşmelerin yapılacağını belirtirken, bunların sonuçlarına göre hareket edilerek, bu yıl içerisinde bu kuruluşun özelleştirilmesinin sonuçlandırılmasının hedeflendiğini kaydetti.
       Bakan Unakıtan, Ataköy Grubu şirketlerinin özelleştirilmesine ilişkin hukuksal sorunların önemli ölçüde çözüldüğünü ve bu kuruluşların özelleştirmeye hazır hale getirildiğini de söyledi.
       İşletmelerinin özelleştirilmesinin büyük ölçüde tamamlandığı Tügsaş’ın Kütahya ve Samsun Gübre Fabrikaları, Seka ve Sümer Holding’in kalan işletmelerinin bu yıl içerisinde özelleştirileceğini kaydeden Unakıtan, bu kuruluşların özelleştirilmesinin 2004 yılı içerisinde tamamlanmış olacağını kaydetti.
       Unakıtan, Et ve Balık Ürünleri A.Ş’nin Adana, Manisa, Kayseri, Sincan Et kombinaları ve Samsun Soğuk Hava Deposunun özelleştirme çalışmalarının bu yıl içerisinde tamamlanmış olacağını da kaydetti.
       Unakıtan, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) ve İstanbul Altın Borsası özelleştirilmelerinde de, kuruluşların özel durumları dikkate alınarak, özelleştirme modellerini, SPK ile işbirliği içinde kendi tutacakları danışmanlar ile birlikle belirleyeceklerini söyledi.
       
NAKİT GİRİŞİ 248 MİLYON DOLAR
       Unakıtan, özelleştirmede 2003 yılı başından itibaren 2.2 milyar dolar düzeyinde uygulama yapıldığını hatırlatarak, toplam 248 milyon dolarlık nakit girişi sağlandığını kaydetti.
       Bakan Unakıtan, 2003 yılı özelleştirme uygulamalarında kararlılıklarının, iç ve dış piyasalarda net olarak algılandığını belirtirken, özellikle 2001 ve 2002 yılları ile mukayese edildiğinde, çok ağır ekonomik krizlerden çıkmaya çalışmalarına rağmen, 2003 yılı özelleştirme faaliyetlerindeki kararlılık ve hızın açık şekilde görüldüğünü bildirdi.
       
Büyük zam ve vergi yok
       Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, kaynak paketiyle ilgili çalışmaların devam ettiğini belirterek, büyük zam ve vergiler olmayacağını söyledi. IMF gelmeden bir paket açıklamalarının sözkonusu olmadığını vurgulayan Unakıtan, “Milletin üzerine yük gelmeyecek şekilde çalışmalar devam ediyor. Milleti zamlar altında ezmemeye gayret ediyoruz. Büyük zamlar ve vergiler olmayacağı görüşündeyiz” dedi.
        “Küçük zamların” yüzde 12 anlamına gelip gelmediğinin sorulması üzerine ise Unakıtan, “Yüzde 12 fazla büyük zamlar. Türkiye‘de artık herşey değişiyor. Cebimizde milyon falan olmayacak artık; enflasyon düşüyor” diye konuştu.
        IMF’yle yürütülen gözden geçirme çalışmalarına da değinen Unakıtan, IMF heyetinin 16 Şubat’tan sonra geleceğini, çalışmaların devam ettiğini söyledi. Unakıtan, “7. Gözden Geçirme de tamamlanacak. Kimse merak etmesin” dedi.
        Bakan Unakıtan, kaynağı olmayan harcama yapmadıklarını ve vergi disiplinine uyduklarını belirterek, “IMF gelse de, gelmese de bu disipline uyacağız. Disipline uymayan ne aileden, ne şirketten, ne de hükümetten hayır gelmez. Krizler içinden çıkamazsınız” diye konuştu.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları