Home page
Haber Menüsü


Cem Karaca toprağa verildi
Solunum ve kalp yetmezliği nedeniyle dün 59 yaşında hayatını kaybeden sanatçı Cem Karaca’nın cenazesi, ikindi vakti Üsküdar Seyyit Ahmet Deresi Camii’nde kılınan namazın ardından Karacaahmet Mezarlığı’nda toprağa verildi.
İstanbul
NTV
    9 Şubat 2004 —  Tiyatro sanatçıları Toto ve Mehmet Karaca’nın tek çocuğu olan Cem Karaca, toplumsal sorunlar ve Anadolu ezgilerini temel alan müziğiyle olduğu kadar, Türk vatandaşlığından da çıkarılmasına kadar uzanan siyasal söylemiyle bir döneme damgasını vurdu.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
       Sanatçı Cem Karaca’nın ölüm nedeni, Bakırköy Acıbadem Hastanesi’nden yapılan yazılı açıklamada, “kalp ve solunum durması” olarak belirtilmişti.


       
KARACA’NIN CENAZESİNDE TEKBİRLER
       Cem Karaca için Bakırköylü Sanatçılar Derneği’nde (BASAD) bir tören düzenlendi. Karaca’nın cenazesi Bakırköy Acıbadem Hastanesi’nden son eşi İlkim Karaca, oğlu Emrah Karaca, ilk eşi Semra Karaca, ikinci eşi Feride Balkan, sanatçı dostları ve vatandaşlar tarafından alındı.


Cem Karaca'nın eşi İlkim Karaca
        Hastane önünde okunan duanın ardından sanatçının cenazesi Bakırköylü Sanatçılar Derneği Kültür ve Sanat Konağı önüne getirildi.
       Törene, ailesinin yanı sıra Erkin Koray, Cahit Berkay ve Moğollar grubu üyeleri, Üstün Asutay, sanatçılar ve vatandaşlar katıldı.
       Duaların okunduğu ve tekbirlerin getirildiği tören sırasında, tabutun üstüne karanfiller atıldı. Bu arada, Cem Karaca’nın cenazesi dernek önüne getirilip, götürülürken, sanatçının şarkıları hoparlörden yayınlandı.


       
BABASININ YANINDA TOPRAĞA VERİLDİ


İlkim Karaca ve Feride Balkan
        Karaca’nın cenazesi daha sonra Karacaahmet Mezarlığı’na götürüldü. Cem Karaca, vasiyeti üzerine, Üsküdar’daki Seyyit Ahmet Deresi Camii’nde kılınan ikindi namazının ardından Karacaahmet İranlılar Mezarlığı’nda, babasının yanında toprağa verildi.
       
CUMHURBAŞKANI’NDAN BAŞSAĞLIĞI
       Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, vefat eden sanatçı Cem Karaca’nın eşi İlkim Karaca’ya ve tüm sevenlerine başsağlığı diledi.
       Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan açıklamada, Sezer’in İlkim Karaca’ya bir telgraf gönderdiği belirtildi.
       Açıklamaya göre Sezer, telgrafta “Eşiniz, değerli sanatçı Cem Karaca’nın vefatından büyük üzüntü duydum. Kendisine Tanrı’dan rahmet diliyor, size, ailenize ve tüm sevenlerine başsağlığı dileklerimi iletiyorum” ifadesini kullandı.
       
AİLEDEN SANATÇI
       5 Nisan 1945 tarihinde İstanbul’da doğan Cem Karaca, tiyatro sanatçıları Toto ve Mehmet Karaca’nın tek çocuğu olarak kulislerde büyüdü.


Erkin 'Baba' (Koray) dostunun ölümüne kahroldu.
       Cem Karaca’nın profesyonel yaşamı, ‘Apaşlar’ grubunun solistliğini üstlenerek başladı. 1969’da Apaşlar’dan ayrılan Cem Karaca, ‘Kardaşlar’ grubunu kurdu. Cem Karaca ve arkadaşları, bu dönemde ‘Anadolu rock’ denilen tarzı yarattılar. 1972’de Kardaşlar dağıldı. Cem Karaca bu dönemde ‘Moğollar’la buluştu.
       Moğollar’la birlikte çıkardığı ‘Namus Belası’ albümü çok geniş kitlelere ulaştı. Bundan sonra ‘Dervişan’ adlı grubu kurdu. Bu dönem, sanatçının en radikal müzik dönemi oldu.
       Toplumsal sorunlar ve Anadolu ezgileri, müziğinin temelini oluşturdu. ‘Tamirci Çırağı’ ve ’1 Mayıs’ bu dönemde ortaya çıktı. Cem Karaca, çalışmalarının çoğunda bozuk düzene isyan etti.
       Sonra da ‘Edirdahan’ grubunu kuran Karaca, bu grupla ‘Safinaz’ adını verdiği albümü yaptı. Albüme adını veren ‘Safinaz’, bu ükede yapılan ilk ‘rock opera’ olarak bilinmektedir. Karaca bu albümde Nazım Hikmet ve Ahmet Arif’in iki uzun şiirini bestelemiştir.
Cem Karaca, müzisyen Fikret Kızılok'un cenazesinde adeta yıkılmıştı.

       
TÜRK VATANDAŞLIĞINDAN ÇIKARTILDI
       1979 yılında Almanya’ya gitti ve 12 Eylül 1980 sonrası Türk vatandaşlığından çıkartıldı. Yaklaşık 8,5 yıl Almanya’da yaşadıktan sonra 27 Haziran 1987’de Türkiye’ye geri dönerek yeniden Türk vatandaşlığına alındı.
       ‘Dönek’ derler Karaca için; o, yanıtı şarkısıyla verir, ‘Ben Döneksem Döndüm Diye Memleketime, Döndüm Baba Döndüm İşte Oh Be’.
       Karaca’nın son albümü, 1999’da yaptığı ‘Bindik Bir Alamete Gedeyoz Kıyamete’ olur.
       En son ‘Kahpe Bizans’ filmi için 3 parça kaydedip, ufak bir de rol alan Cem Karaca, 59 yaşındaydı.
       
 
       
    TOP5 38. Rotterdam Film Festivali başladı  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları