Home page
Haber Menüsü


Çatalburun köpekleri dünyaya duyurulacak  
  Dünyada tanınan Sivas kangal cinsi köpeklerden sonra Tarsus Çatalburun köpekleri de dünya literatürüne girmeye aday gösteriliyor.

AA  
   5 Şubat 2004 —  DNA testi yapılan Çatalburunların dünyanın en iyi polis köpekleri arasına girebileceği kaydedildi. 

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Gölbaşı Köpek Eğitim Merkezi Müdürü Atalay Özdemiroğlu, polis köpeklerini seçerken ırklarını değil mizaçlarını dikkate aldıklarını bildirdi. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığına bağlı Köpek Eğitim Merkezi’nin (KEM) emniyet teşkilatı başta olmak üzere jandarma gibi kolluk hizmeti veren kurumların köpeklerine ve eğiticilerine eğitim vermek amacıyla kurulduğunu belirten Özdemiroğlu, merkezde 50 tane yetiştirilmiş köpek bulunduğunu kaydetti.
       KEM’de bulunan köpekleri sıkı bir eğitimden geçirdikten sonra “Narkotik Detektör Köpekleri”, “Patlayıcı Detektör Köpekleri”, “Canlı ve Cansız İnsan Arama Köpekleri” olarak sınıflara ayırdıklarını ve eğitimlerine bu yönde devam ettiklerini belirten Özdemiroğlu, eğitime tabi tutulan köpeklerden birinin de Tarsus Çatalburun köpekleri olduğunu söyledi. Tarsus’ta yerel avcılar tarafından av köpeği olarak kullanılan Çatalburun’la KEM’e getirilmesi sonucu tanıştıklarını belirten Özdemiroğlu, köpeğin özellikle koku alma duyusunun emsallerine göre daha iyi olduğunu gözlemlediklerini söyledi.
       Tarsus’ta Çatalburun için araştırma yapıldığını öğrendikten sonra yerinde görmek için Tarsus’a gittiklerini belirten Özdemiroğlu, orada köyleri dolaşarak Çatalburun hakkında bilgi topladıklarını anlattı.
       
ÇATALBURUN’A DNA TESTİ
       İstanbul üniversitesi, Tarsus Belediyesi ve KEM arasında imzalanan protokolden sonra Çatalburun cinsi köpekle ilgili detaylı araştırmalara başlandığını, İstanbul Üniversitesi’nin bilimsel katkıları ile köpeğe DNA testi yapıldığını kaydeden Özdemiroğlu, Sivas Kangallarının ardından Çatalburunların da dünya literatürüne girmesi için üniversitenin çalışmalarına devam ettiğini söyledi.
       Özdemiroğlu, Tarsus Belediyesi’nin Çatalburun köpeğini hayvan barınağında koruma altına aldığını ve bölgedeki yerel okullardaki öğrencilerin yardımı ile de köpeğin özelliklerini başta Türkiye olmak üzere dünyaya duyurmaya çalıştıklarını belirtti. KEM’de eğitime alınan “Kont” isimli Çatalburun cinsi yavru köpeğin testleri başarıyla geçtiğinin görülmesi üzerine eğitimine ağırlık verildiğini ifade eden Özdemiroğlu, “Kont’tan iyi bir ‘bulucu’ köpek olacak” diye konuştu. Doberman’ların da saf olmamakla birlikte “ırk” olduğunu vurgulayan Özdemiroğlu, Kont’un kendi cinsi arasından seçilecek köpeklerle çiftleştirilerek Çatalburun köpeklerinin ırk haline ve özellikle polis köpeği haline getirilmesi için çalışmalarına devam edeceklerini belirtti.


       
EN ZORU DETEKTÖR KÖPEKLERİ
       Çatalburun’un dışında Alman, Belçika kurt köpeği, Doberman cinsi köpeklere eğitim verdiklerini anlatan Özdemiroğlu, narkotik, patlayıcı ve asayiş branşlarında yetiştirilen köpeklerin birimler arası protokol gereği Kriminal Polis Laboratuvarı Daire Başkanlığı’na teslim edildiğini söyledi. Patlayıcı detektör köpeklerinin çok zor yetiştirildiğini kaydeden Özdemiroğlu, eğitime alınan 300-400 köpekten ancak 1’inin patlayıcı detektör köpeği olarak yetiştirilebildiğini ifade ederek, bu köpeklerin İstanbul’da meydana gelen bombalı saldırılardan sonra Ankara’da bir günde 64 kontrol yaptıklarını belirtti.
       
CANLI ARAMA KÖPEKLERİ DOĞAL AFETLERDE KULLANILIYOR
       KEM’de deprem felaketlerinden sonra canlı arama kursları verilmeye başlandığını kaydeden Özdemiroğlu, kurslarda yetiştirilen 15 köpeğin ilk olarak Bingöl depreminde görev yaptığını anlattı. KEM’de doğal afet durumlarında 15 canlı arama köpeği ve eğiticilerinden oluşan bir timin göreve hazır olarak beklediğini ifade eden Özdemiroğlu, görevleri insan bulmak olan canlı arama köpeklerinin insan kaçakçılığı için de kullanılabildiğini söyledi.
       
KÖPEK SEÇME SINAVI
       Yaşam süreleri 12-15 yıl arasında değişen polis köpeklerinin 7 ile 9 yıl arasında değişen sürelerde görev yapabildiğini anlatan Özdemiroğlu, eğitimcilerin yetiştireceği köpeği seçerken çeşitli kıstasları bulunduğunu anlattı. Özdemiroğlu temel eğitime tabi tutulacak köpeklerin 150 ayrı konuda sınava tabi tutulduğunu, sınava alınan köpeklerde oyun oynama, arama-bulma, kendini ve idarecisini koruma güdüleri ile köpeğin kalabalıktan korkmama, cesaret, özgüven özelliklerinin bulunup bulunmadığının test edildiğini belirtti.
       Asayiş köpeğinin en önemli özelliğinin ise yanında tabanca ile ateş edilse bile kaçmamak olduğunu söyleyen Özdemiroğlu, yetiştirilecek köpeklerin seçimi sırasında önemli olanın köpeğin ırkı değil mizacı olduğunu ifade etti. Merkeze getirilen veya merkezde üretilen köpeklerin iyi bir polis köpeği olana kadar 7, 8, 12. haftalarda, 4, 7, 9. aylarda ve 1 yaşından 2 yaşı dolana kadar çeşitli testlerden geçtiğini anlatan Özdemiroğlu, her köpeğin görev köpeği olamayacağını belirterek testlerde başarılı olamayan köpekleri üçüncü şahıslara ücretsiz verdiklerini bildirdi. Testler sonucu temel eğitimden geçen köpekler karakterleri oturduğu andan itibaren narkotik, patlayıcı gibi branş içi eğitimlere tabi tutuluyorlar.
       KEM’in bir köpek çiftliği olmadığını belirten Özdemiroğlu, merkezde polis köpeği olarak yetiştirilmeyenlerin haricinde 3. şahıslardan gelen taleplere cevap verilmediğini belirtti. Özdemiroğlu, merkezdeki eğiticilerin tecrübelerine dayanarak Sivas/Kangal cinsi köpeğin, cüssesinin iriliği ve 70 kilograma varan ağırlığı ile kontrolünün zor olması nedeniyle kullanılmadığını kaydetti. Sivas Kangal cinsi köpeklerden çok iyi bekçi ve alan koruma köpeği olacağını belirten Özdemiroğlu, merkezde ırk olarak daha çok Alman ve Belçika kurtları ile av köpeklerini tercih ettiklerini söyledi.
       
KÖPEK YETİŞTİREN AİLELERE ÖNERİLER
       Temel eğitim verildikten sonra bütün köpeklerin asayiş köpeği olabildiğini anlatan Özdemiroğlu, ev köpeklerinin kendilerini ailenin bir ferdi gibi gördüğünü bildirdi. KEM yetkilileri de köpek yetiştiren ailelere, köpeklerine tatlı sert davranmaları konusunda tavsiyede bulundular. “Köpeklerinizi asla dövmeyin yoksa size olan güvenini kaybeder” diyen uzman yetiştiriciler, köpeğin istenmeyen bir hareketi yapması durumunda, onun görmeyeceği şekilde yere bir cisim bırakılması gerektiğini belirttiler. Uzmanlar böyle bir durumda köpeğin “sesin gaipten geldiğini sandığını” ve yaptığı yanlışın sonucu o sesin geldiğine inandığını söylediler.


       
KADAVRA KÖPEKLERİ
       Asayiş köpekleri arasından koku alma duyusunun gelişmişliğine göre seçilen bazılarının ceset arama-bulma köpeği olarak kullanıldığını belirten deneyimli yetiştiriciler, Türkiye genelinde 10 tane ceset arama-bulma köpeği bulunduğunu ve bu köpeklerin yerin 1 metre altındaki cesedin kokusunu alabildiğini belirtiyorlar. KEM’de kuru mama ile beslenen yetişmiş bir köpeğin ortalama günde yarım kilogram mama yiyor. Yetiştiricilerin marketlerde satılan köpek mamalarını tercih etmediklerini belirterek, daha çok enerji ihtiyacı olan polis köpeklerine, protein ve yağ açısından yüksek nem oranı düşük içerikli mamalar verdiklerini anlattılar.
       
DİŞ BASINÇLARI O KADAR YÜKSEK Kİ
       Yavru köpeklere diş gelişmelerini sağlamaları için kemik de veriliyor ve mama ile birlikte kemik yiyen köpeklerin “diş basınçları” büyüdükleri zaman 1-1,5 ton arasında değişiyor. Pitbull ve Rotweiller cinsi köpeklerin çene basınçlarının 3 tona yaklaştığını bildiren yetiştiriciler, yetişkin bir köpeğin tek ısırma ile bir insan bileğini kırabileceğini belirttiler.
       Bir yaşından itibaren fiziksel gelişimlerini tamamlayan köpekler arasında Alman kurtlarının 35-40 kiloya, Sivas Kangal cinsi köpeklerin ise 70-75 kiloya ulaştığını belirtiliyor.
       
“NARKOTİK KÖPEKLERİ UYUŞTURUCU KULLANMAZ”
       Köpeklerin bir insandan 400 kat daha iyi koku alabildiğini belirten Özdemiroğlu, her şeyi koklayarak bulan eğitimli narkotik detektörü köpeklerine, uyuşturucu bulma eğitimleri sırasında uyuşturucu koklatılmadığını belirterek, “Narkotik köpekleri uyuşturucu kullanmaz” dedi.
       Özdemiroğlu, köpeklere içerisine uyuşturucu konulmuş plastik oyuncaklar ve cam şişeler ile kokunun tanıtıldığını ifade ederek, eğitimi tamamlanan bir köpeğin, hangi koku ile karıştırılırsa karıştırılsın, uyuşturucu maddenin kokusunu her zaman alabildiğini ifade etti.
       
CAYDIRICI GÜÇ “ASAYİŞ KÖPEKLERİ”
       Özellikle toplumsal olaylarda kullanan köpekleri seçerken iri cüsseli ve caydırıcı özelliği olan köpekleri tercih ettiklerini anlatan Özdemiroğlu, asayiş köpeklerinin “ikna etme” kabiliyetleri yüksek ve “sağlam karakterli” köpekler olduğunu vurguladı. Asayiş köpeklerinin herhangi bir toplumsal olayda sakinliğini koruduğunu ve ne olursa olsun eğiticisinin sözünden çıkmadığını söyleyen Özdemiroğlu, zaman zaman köpeklerin farklı psikolojiye girdiğini belirterek, böyle durumlarda da köpeği idarecisinin yönlendirdiğini belirtti.
       Asayiş köpeğinin önce suçluyu takip ettiğini, köşeye sıkıştırdıktan sonrada havlayarak haber verdiğini anlatan bir KEM eğiticisi de suçlu kaçmaya çalışmadıkça köpeğin asla ısırmayacağını söyledi.
       
 
       
    TOP5 Kriz, kadınları bu sefer daha çok vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları