Home page
Haber Menüsü


ÖİB Başkanı Metin Kilci
Telekom’un satışında strateji değişiyor
ÖİB Başkanı Kilci, telekom özelleştirmesinde farklı bir strateji izleyeceklerini belirterek, TEKEL’in satış stratejisini de baştan değerlendirip yeniden ihaleye açacaklarını söyledi.
İstanbul
AA
    26 Ocak 2004—  Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, Telekom’un özelleştirilmesinde farklı bir strateji izleyerek, firmaların yatırım ilgilerini ifade eden ancak finansal bağlayıcılığı olmayan tekliflerini alacaklarını belirtti. Kilci, 2004 yılında daha çok, özelleştirme portföyünde uzun zamandan bu yana yer alan kurumlara yoğunlaşılacağını söyledi. TEKEL’in yeniden özelleştirilmesi çalışmalarına devam ettiklerini, satış stratejisini baştan değerlendirip yeniden ihaleye hazırlayacaklarını kaydeden Kilci, 2004 yılında elektrik sektöründe de önemli özelleştirmeler planladıklarını söyledi.  

   
 
       
   
MSNBC News Telekom satışı Mayıs öncesi olabilir
MSNBC News Telekomda tekel sona erdi
MSNBC News Serbestleşme telekomu canlandıracak
MSNBC News Telekom'da blok satış Mayıs 2004'te
MSNBC News Model değişirse Sabancı Tekel'e talip
MSNBC News TEKEL'de içkinin satışı tamam
MSNBC News Özelleştirme, 15 bin işsiz yarattı
MSNBC News Unakıtan özelleştirmede kararlı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  İstanbul Ticaret Odası’nda (İTO) düzenlenen “Türkiye’de Geçmişten Geleceğe Özelleştirme” konulu panelin açılışında konuşan Metin Kilci, bunun yanında bazı belli kurumların da özelleştirilmesi için çalışıldığını, Petkim’de 30 Ocak’ta tekliflerin alınacağını, Telekom’un en az yüzde 51’inin blok olarak satışı için çalışmalarına devam edeceklerini duyurdu.
       Kilci, şeker fabrikalarının özelleştirilmesini, ayrıca Sümer Holding, Seka, Et Balık Kurumu’nun bünyelerinde yer alan birtakım tesislerinin özelleştirmesini 2004 yılı içinde tamamlamayı hedeflediklerini belirtti.
       THY konusunda da gerekli çalışmaların yapılacağını anlatan Kilci, 2004 yılı içinde özelleştirme kapsamını genişletmekten daha çok halen özelleştirme kapsamında, programında bulunan kuruluşların özelleştirmelerinin tamamlanmasını hedeflediklerini kaydetti.
       
TELEKOM’UN SATIŞINDA YENİ STRATEJİ
       Kilci, konuşmasının ardından soruları yanıtlarken, Telekom’un özelleştirilmesinde farklı bir strateji izleyeceklerini söyledi. Öncelikle ilgili firmaların yatırım ilgilerini ifade eden ancak finansal bağlayıcılığı olmayan tekliflerini alacaklarını ve bu firmalarla görüşme sürecini başlatacaklarını bildiren Kilci, diğer detayları da bu strateji üzerine inşa etmek istediklerini anlattı.
       Metin Kilci, “’Yatırımcı nasıl bir Telekom istiyor, biz nasıl bir Telekom sunabiliriz?’ Tüm amacımız bu, ama biz Telekom’u özelleştirme ihale sürecine monte ederek bunu yapmak istiyoruz. Bunu hazırlama çabası içindeyiz. Yani yatırımcının içinde ne olduğunu bilmediği bir mal için yüksek miktarda teminat yatırarak büyük bir teklif vererek daha sonra pişman olmasını istemiyoruz” dedi.
       Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, Türkiye’nin özelleştirme karnesini ele alırken, diğer unsurlardan bağımsız bir değerlendirmenin eksik kalacağını kaydetti. Türkiye’nin kendi şartları içerisinde katettiği mesafenin çok da küçümsenemeyeceğini ifade eden Kilci, Türkiye’nin özelleştirme tarihinde devletin çimento, süt, yem, orman ürünleri, havaalanı yer işletmeciliği, akaryakıt dağıtımı, kağıt ürünleri, turizm, tekstil ve et balık gibi birçok sektörden ya kısmen ya da tamamen çekilmesinin sağlandığını kaydetti.
       
20 YILDA 10 MİLYAR DOLARLIK GELİR
       Bankacılık sektöründe de özelleştirmeler yapıldığını anlatan Kilci, son 20 yılda kamuya ait 169 işletme veya varlığın özelleştirilerek temettü gelirleriyle birlikte 10 milyar dolarlık gelir elde edildiğini söyledi. 2003 yılı özelleştirme programının başarıyla uygulandığını savunan Metin Kilci, şunları kaydetti:
       “Özelleştirme değerlendirmeleri yapılırken rakamsal değerlere çok önem verildiği için birileri tarafından, önemsiz gibi görülüyor olsa da ben özelleştirmenin başlangıcından bu yana yapılan önemli işlerin Türkiye ölçeğinde önemli olduğunu düşünüyorum. Ancak bazı işlemlerde hepinizin bildiği gibi birtakım olumsuzluklar parasal beklentilerin gerçekleşmesini sağlayamamıştır.”
       Kilci, 2003 yılında özelleştirme konusunda uzun bir ataletten sonra ilk kez yoğun bir şekilde çalışmaların başladığını vurguladı.
       Dünyada Türkiye’den fazla özelleştirme tecrübesi, yeteneği, kabiliyeti olan başka bir ülke veya kurul olduğunu sanmadığını belirten Kilci, özelleştirmeyle meşgul olan tüm ülkelerin çok kısa sürede bu çalışmaları bitirdiklerine işaret etti.
       
‘DEVLETLEŞTİRME DAHA ÇOK’
       İTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım da, Türkiye’de özelleştirmeden daha fazla, devletleştirme yapılmasıyla karşı karşıya kalındığını söyledi. El konulan bankaları örnek gösteren Yıldırım, özelleştirmeye sadece mal satmak olarak bakılmaması gerektiğini, özelleştirmenin üretim, yeniden yatırım, vergi kazancı ve GSMH’ye katkısı açısından değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Özelleştirmeye yabancı sermaye talebi karşısında, tesislerin ülkenin aleyhine kullanılması endişesinden de vazgeçilmesi gerektiğini kaydeden Yıldırım, tesisleri kim daha iyi işletecekse o kişilerin alması gerektiğini belirtti.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları