Home page
Haber Menüsü




 
Saakaşvili: Rusya sorun çıkartıyor
Gürcistan’da Eduard Şevardnadze’yi cumhurbaşkanlığından indirerek, 4 Ocak seçimlerinde iktidara gelen Mikhail Saakaşvili NTV muhabiri Nevin Sungur’un sorularını yanıtladı.
NTV
    9 Ocak 2004—  Saakaşvili, Rusya’yı kastederek, “Sürekli sorun çıkaran büyük bir komşumuz bulunuyor. Bu sorunlardan bir an önce kurtulmamız gerekiyor” dedi. Türkiye’yle zaten iyi olan ilişkilerin süreceğini söyleyen Saakaşvili, ABD’nin desteğinin de arkalarında olduğunu belirtti.  

   
 
       
    MSNBC News Rusya ile Gürcistan arasında üs krizi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Gürcistan’da Kasım ayında yapılan seçimlerin ardından Eduard Şevardnadze’yi cumhurbaşkanlığından indiren sivil darbenin lideri Ulusal Hareket Partisi Genel Başkanı Mikhail Saakaşvili geçen Pazar günü yapılan seçimlerde oyların yüzde 97’sini alarak zafer kazandı. Saakaşvili seçim zaferinin ardından NTV muhabiri Nevin Sungur’un sorularını yanıtladı.
       Nevin Sungur:
Yolsuzluklara karşı açtığınız savaşla ve bu konudaki kararlılığınızla tanındınız. Gürcü halkına da verdiğiniz sözler bu yönde. Öte yandan, Gürcistan’ın içinde bulunduğu durum da malum; koşullar bir hayli zor, çok fazla sorun var. Bu sorunları nasıl çözeceksiniz?
       

‘YOKSULLUĞA KARŞI MÜCADELEDE KARARLIYIZ’
       Saakaşvili: 23 Kasım’da yaşananlar, siyasi kadroların değiştirilmesi için Gürcistan’a güç verdi. Türkiye’de olduğu gibi burada da eski siyasetçiler yolsuzluklara karıştıkları için güvenilirliklerini yitirmişti, ama şimdi tamamen yeni kadrolar, yeni insanlar var bu yerlerde. Bunlar eski liderlerden tamamen farklı ve yeni koşullara uyum sağlayabilmiş isimler. Böylece parlamentodan istediğimiz yasaları çıkarabilmemiz mümkün olacak ve yolsuzluğu ortadan kaldırmak için bize güç verecek.
       Burada yolsuzluk öyle açık ve aleni ki, o yüzden bu yolsuzlukla mücadele etmek de kolay aslında. Yapılanlar gizli saklı değil, dolayısıyla siyasi iradeniz varsa bunlarla mücadele edebilirsiniz. Burada siyasi ve ekonomik güç, ufak birkaç grubun elindeydi daha önce. Telekomünikasyon, demir sanayii, tarım ve ulaştırma endüstrisi, altın sanayii hep onların elindeydi. Her türlü ayrıcalığa sahiptiler ve rekabete de izin vermiyorlardı.
       Dolayısıyla, bütün bunları durdurmak çok kolay aslında. Bütün bunlara karşı mücadele edebilmek için toplumun desteği de var arkamızda, şu anda önemli olan da bu. Bundan sonra yapağacağımız, bu yönde hızla ilerlemek. Çok kararlı davranacağız ve sonunda da başarıya ulaşacağız.
       Nevin Sungur: Önünüzde çok kısa zamanda yapmayı planladığınız parlamento seçimleri de var...
       
Saakaşvili:
Evet, parlemento seçimlerinin çok kısa zaman zarfında, zannediyorum ki önümüzdeki iki ay içinde düzenlenecek. Bütün bu anlattığım konuların bir an önce hayata geçmesi ve gerekli yasal düzenlemelerin yapılabilmesi için yenilikçi ve kararlı bir parlamentoya ihtiyacımız var. Eski siyasi kadrolar artık toplumun düşüncelerini yansıtmıyor ve temsil etmiyordu, şimdi asıl değişen bu oldu işte.
       Nevin Sungur: Parlamento seçimlerde de istediğiniz desteği alabileceğinize inanıyor musunuz?
       

‘TOPLUMUN BÜYÜK DESTEĞİ VAR’
       Saakaşvili: Beklentimiz bu yönde elbette. Toplumun büyük desteğini almış bulunuyoruz. Bunun nedeni de daha önceki hükümetin birçok alanda herhangi bir şey yapamamış ve çok kötü başarısızlığa uğramış olmasıdır. Şimdi en ufak bir şey yapmak bile insanları mutlu ediyor. Biz de bu yolda çalışmalarımıza devam edeceğiz önümüzdeki aylarda.
       Öte yandan, toplumun da bizden çok fazla beklentisi var. Elbette bütün bu beklentileri karşılamak her zaman mümkün değil, ama öte yandan da insanlar toplumdaki dinamiklerin değiştiğini gördü ve her şeyin daha iyi olacağını biliyorlar.
       Nevin Sungur: ABD Başkanı George Bush ile bir telefon görüşmesi yaptınız. Size ilettiği mesaj neydi ve önümüzdeki dönemlerde Amerika ile ilişkileriniz nasıl olacak?
       

‘TÜRKİYE’YLE İLİŞKİLERİMİZ MÜKEMMEL’
       
Saakaşvili:
Amerika, Türkiye ile beraber yıllarca bizim en yakın ortağımız oldu. Bu iki ülke güvenliğimizi sağlamak ve gelişmemiz için gerekli olanakları yaratarak bize gerçekten çok yardımcı oldular. İki görüşmem oldu, birincisi Amerika Başkanı Sayın Bush’la diğeri de Dışişleri Bakanı Colin Powell’la. Her ikisi de bizi desteklemeye devam edeceklerini ve para yardımında bulunacaklarını söylediler. Ayrıca, Colin Powell’la bu aşamada Rusya ile iyi ilişkiler kurma ve Türkiye ile var olan mükemmel ilişkilerimizi devam ettirme konularının çok önemli olduğunu konuştuk. Amerika bizim Türkiye ile ilişkilerimize çok büyük önem veriyor. Bir tarafta Türkiye gibi bize hiçbir zaman sorun yaratmayan bir komşumuz, öte yanda ise sürekli sorun çıkaran başka büyük bir komşumuz bulunuyor. Bu sorunlardan bir anca önce kurtulmamız gerekiyor.
       Elbette ki Rusya ile aramızda, Türkiye ile sağladığımız kadar iyi ilişkiler kurmak zor olabilir ya da bunu hiçbir zaman başaramayabiliriz, ama en azından durumu normal bir zemine oturtmamız gerekiyor. Bu sorunlu durumu sürdüremeyiz ve bu konuda elimizden geleni yapmamız gerekiyor ve bu noktada da Amerikan desteğine ihtiyacımız var. NATO ile ilişkilerimiz konusunda ise Türkiye’nin desteği çok önemli. NATO, uzun vadede Gürcistan’ın güvenliği ve bağımsızlığı için ana garantör olacaktır.
       Nevin Sungur: Belirttiğiniz gibi, diğer yanda da Rusya var ve Batı yanlısı politikalarınız nedeniyle Gürcistan’ın devlet başkanı olmanız Moskova’yı hayli endişelendiriyor. Bu iki ülkenin ilişkileri nasıl olacak? Aranızda bir işbirliği olmasını mümkün görüyor musunuz?
       
‘RUSYA BAĞIMSIZ BİR ÜLKE OLDUĞUMUZU UNUTMAMALI’
       
Saakaşvili:
Bizim kesinlikle dengeli bir yaklaşımımız var. Çok karmaşık bir bölgede bulunuyoruz. Kuzey Kafkaslar’da sorun var, ayrıca Azerbaycan ve Ermenistan arasında yaşanan sorunlar var. Yani çok karmaşık bir siyasi coğrafya yapısı; ve bu yapı içinde belli dengeleri oluşturmamız ve tüm zorluklara rağmen ilişkilerimizi geliştirmemiz gerekiyor. Rusya’nın Abhazya’daki savaşa karışması, ayrılıkçı grupların Gürcistan içinde aktif olmalarına yardımcı olması büyük sorun yaratıyor aramızda.
       Ayrıca Rusya’nın unutmaması gereken bir başka konu da şu: biz artık onların bir sömürgesi değiliz, bağımsız bir devletiz ve bize eşit şekilde davranmaları gerekiyor. Onların sınır güvenliği ve teröristlere karşı verdikleri mücadele konusundaki hassasiyetlerini anlıyoruz ve bu meseleleri normal bir çerçevede konuşmaya hazırız. Türkiye bizi her zaman kendisi gibi bağımsız bir devlet olarak kabul etti ve aramızdaki dostluğu başlatan da bu oldu. Rusya’nın da bu konuyu dikkatle düşünmesi gerekiyor. Putin şimdi değişen şartlara göre davranıyor, dolayısıyla tavrını da değiştirebilir ve bu da aramızda bir güven yaratabilir.
       
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları