Home page
Haber Menüsü



 
 
Vestel’den DivX Player  
Günümüzde kullanılan hemen tüm CD/DVD formatlarını okuyabilen, 5.1 Dolby Dijital ses çıkışına sahip aynı zamanda DivX adı verilen sıkıştırılmış görüntü formatını da destekleyen yepyeni bir ürün Vestel DVD 4500 DivX Ultra-Slim Player.  
   
NTV-MSNBC
 
    10 Ocak 2003 —  Tam da Subaru Impreza ile yarıştan yarışa koşarken içimden bir ses artık Vestel’in yeni ürününün yazısını yazmanın zamanı geldiğini fısıldadı kulağıma. Turbonun çıkardığı tıslama sesini kalbime gömüp Need For Speed - Underground oyunundan çıktım ve yeni yazımın başına oturdum.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
Özgür Çetin'e e-posta atmak için tıklayın

Özgür Çetin'e e-posta atmak için resmin üstüne tıklayın
       Bazılarınızın aklına takılmış olabilir: Vestel’in bu ürününü diğerlerinden ayıran ne? Cevabımız ise DivX adı verilen bir tür video ve ses sıkıştırma teknolojisi ile üretilmiş görüntüleri de okuyabilmesi. Günümüzde daha çok DVD filmlerinin Rip’lemesi (bilgisayara kaydedilerek sıkıştırılması ve 700 MB’lık CD’lere sığar hale getirilmesi) için kullanılan bu teknolojiye gelin bir göz atalım.
       
Diğer Ürün İncelemeleri

       
DIVX NEDİR?
Divx CD’sini (ya da herhangi bir data CD’sini) taktıktan sonra ekrana gelen SMARTNAVI menüsü size CD içinde neler bulunduğu gösteriyor.

       Bilen var bilmeyen var (konu hakkında yeteri bilgiye sahip olanlar üç paragraf aşağıdan devam edebilirler) ‘nedir bu DivX’, ‘nerede kullanılır’, ‘ne işe yarar’ gibi güzide sorular geliyordur aklınıza. Kısaca anlatmak gerekirse DivX, Project Mayo adı altında bir araya gelen (www.projectmayo.com) meraklı gençlerin geliştirdiği bir tür Video-Ses sıkıştırması olarak dünyaya geldi (benzer meraklara sahip arkadaşlar geçmişte de bir araya gelmiş ve şu an çok yaygın olarak kullanılan MP3 formatını geliştirmişlerdi). Asıl amacı sabit diskte çok yer kaplayan Avi uzantılı görüntü dosyalarını sıkıştırmak olan DivX’in yeni bir alanda kullanımı hem kendisi hem de kullanıcılar açısından yeni bir dönemin kapılarını açmış oldu.
       Tek DVD’lik filmler ortalama 4 GB yer kaplar. Bunu da bir CD’ye yazmak mümkün değildir. İşte burada devreye giren DivX sıkıştırması bu 4 GB’ı normal bir CD’ye sığacak (700 MB) boyuta indirgemeyi başardı. Elde edilen görüntünün kalitesi VCD’den iyi DVD’nin biraz altında idi; ama en önemlisi 20-30 milyon TL fiyat aralığında olan DVD filmlerinin DivX’e indirgenmesi sayesinde takas yolu ya da Peer to Peer (kullanıcıdan kullanıcıya) programlar yardımı ile herkes erişebilir hale geldi.
Ürün Region Free yani bölge kodundan bağımsız olduğu için tüm bölge kodlarına sahip DVD’leri okuyabiliyor.

       Öte yandan meselenin bir de altyazı boyutu vardı. Filmler DivX’e çevriliyordu; ama herkes İngilizce ya da filmin hazırlandığı ülkenin dilini bilmediği için anlama problemi oluyordu. Başka bir grup meraklı genç buna da bir çözüm buldu ve DVD altyazılarının DivX’lere aktarılması için yazılımlar geliştirildi. Günümüzde bu programlardan onlarcasını internette bulmak mümkün.
       Her ne kadar DivX’in yasallığı hala tartışma konusu olsa da ticari amaç gütmeyen alışverişler ya da internetten indirilen filmler için bir sorun bulunmuyor. Ayrıca geçtiğimiz günlerde sonuçlanan bir davada DVD’lerin bilgisayara indirilmesini sağlayan bir yazılım olan DeCSS’in programcısı Norveçli Jon Johansen suçsuz bulundu (haber için buraya tıklayın). Bu programcı suçsuz bulunsa da DivX’in ticari amaçlarla kullanımı suç kabul ediliyor (her köşe başında korsan VCD satıcı bulunan ülkemizde bu tip suçlarla nasıl mücadele edileceği de ayrı bir konu!)
       DivX’in belki de en kötü özelliği sadece bilgisayarda seyredilebiliyor olması idi. MP3’ün ilk çıktığı yıllarda sadece bilgisayarda dinleniyor olması gibi DivX de belli bir zaman sadece bilgisayar kullanıcılarının lüksü olarak kaldı. Ta ki Vestel’in yeni Player’ı çıkana kadar.
       Eh bu kadar bilgiden sonra Vestel’in DVD 4500 DivX Ultra Slim Player’ına bir göz atsak fena olmaz:
       
GENEL GÖRÜNÜM
Cihazın ön yüzündeki tuşlar...

       Oldukça ince bir yapıya sahip olan (420x55x270 mm) DivX Player, şık ve sade görünümü ile dikkat çekiyor. Ürünle beraber TV bağlantısı için skart kablosu, uzaktan kumanda, bu kumanda ile kullanmak için 2 adet AAA kalem pil, Türkçe kullanma kılavuzu veriliyor.
       Bağlantıları yaptıktan sonra ürünü hemen kullanmaya başlayabiliyorsunuz. Player’ın okuyamadığı CD, DVD ve format çeşidi yok gibi. DVD, DVD-R, CD, CD-R, CD-RW, VCD, MP3, MPEG, MPEG4, Divx, JPEG format ve medyalarını okuyabiliyor.
       Ayrıca üzerinde 5.1 Dolby Dijital Ses çıkışı bulunan ürüne ister analog isterseniz dijital ses sistemi bağlayarak evinizde küçük çaplı bir sinema sistemi kurabiliyorsunuz.
       
KUMANDA
Player'ın uzaktan kumandası.

       Ürünle beraber verilen kumanda yardımı ile filmi ya da görüntüleri İleri ya da Geri Sarma, Durdurma, Altyazıyı açma kapama, Zoom girme, Zaman ayarı, Seçim, Hızlı ya da Yavaş Okutma gibi ayarları yapabiliyorsunuz. İleri ve geri sarma işlemleri DVD, VCD ya da DivX’lerde de çalışıyor.
       
DIVX GÖRÜNTÜLERİ
SMARTNAVI menüsü.

       İncelememizde önce DivX ve Xvid Codec testleri yaptık ve DivX Codec 5.1.1 (yazının yazıldığı tarihteki en son sürüm) ile sıkıştırılmış bir filmi bile sorunsuz oynatmayı başardı. Ayrıca SRT, SUB, SMI ve TXT altyazıları ile de sorunsuz çalışıyor. DivX CD’sini (ya da herhangi bir data CD’sini) taktıktan sonra ekrana gelen SMARTNAVI menüsü size CD içinde neler bulunduğu gösteriyor. İsterseniz sadece bu menüde bile film izleyebilir, videoları ileri ya da geri sarabilirsiniz. Burada yapmanız gereken şey eğer alt yazı CD’nin içinde ise seçmeniz ve seçimin onaylandığını görmeniz. Çok sıklıkla olmasa da bazı altyazıları tanımama sorunu ile karşılaştık. Bunun ise yanlış uzantı verilmiş alt yazılardan kaynaklandığını da gördük. Player’ın alt yazıyı okuması için filmin ismi ile altyazının aynı olması gerekmiyor. Sadece uygun formatta olması yeterli.
       
DVD
Vestel’in resmi internet sitesinde yazan bilgilere göre ürünün Upgrade özelliği bulunuyor.

       Ürün Region Free yani bölge kodundan bağımsız olduğu için tüm bölge kodlarına sahip DVD’leri okuyabiliyor. Ayrıca yaptığımız denemelerde DVD-R, DVD-RW, CD-R ve CD-RW üzerine farklı formatlarda (Divx Avi ve MPEG) yazdığımız 10 adet görüntü dosyasını da sorunsuz olarak okudu. Yani bu formatları sanki bilgisayarda izliyormuş gibi televizyonunuzdan izlemeniz mümkün. Bu sayede video kamera ile yaptığınız çekimlerinizi DivX formatına az bir kayıpla çevirip televizyonunuzdan izlemeniz mümkün hali geliyor.
       
ALTYAZIYI HAFIZA ALMA
       Onlarca DivX CD’si deneyerek yaptığımız bu inceleme sırasında ürünün ilginç bir özelliğini de keşfettik. DivX Player, altyazıyı hafızaya alabiliyor. Bu özellik yardımı ile önceden CD’ye yazılmış bir filmin altyazısını hafıza alarak altyazılı izleme imkanı buluyorsunuz. Bunun için yapmanız gereken altyazıyı bir CD’ye yazıp Player’a koymak ve altyazı seçmek. Ardından bu CD’yi çıkartıp film CD’sini yerleştiriyorsunuz ve doğrudan filmi hafızadaki altyazı ile seyretmeye başlıyorsunuz.
       
SES SİSTEMLERİ İLE UYUM
Player'ın arka yüzündeki ses ve görüntü çıkışları

       Görüntü olayı için fazla sorunu olmayan DivX Player’da ses içinde seçenekler çeşitli. 5.1 Dolby Dijital desteği olan cihazda, 2 ya da 6 yollu hoparlör bağlantısı için analog ve daha profesyonel ürünler için de Koaksiyel ve Optik dijital bağlantı seçenekleri bulunuyor. Bu çıkışlara isterseniz Vestel’in ürünü olan VHT 160 (tıklayın) hoparlör sistemini (ne yazık ki inceleme için bu hoparlör sistemi bize gönderilmedi) ya da piyasada bulabileceğiniz uygun herhangi bir ses sistemini bağlayabilirsiniz. Eğer tüm bunlar sizin için yeterli olmazsa kendi anfinizi de optik ya da koaksiyel dijital bağlantı yardımı ile bağlayıp kullanmanız mümkün.
       Ayrıca eğer Divx hazırlanırken AC3 denilen ses Codec’leri ile hazırlanmışsa 5.1 Dolby Dijital ses alabiliyorsunuz (Player’daki Decoder sayesinde). Ayrıca DVD’leri de Dolby Dijital ses ile izleyebiliyorsunuz.
       Yaptığımız testlerde yeteri ses kalitesini verebilen ürün, özellikle yüksek sesleri açtığınızda komşularınızın kapınıza dayanmasına sebep olabilir. Bizden uyarması.
       
UPGRADE
       Vestel’in resmi internet sitesinde yazan bilgilere göre ürünün Upgrade özelliği bulunuyor. Yani yeni çıkan Codec’leri destekleyen ürün güncellemelerini internet sayfalarında yayınlayacaklar. Kullanıcılar da bu upgrade dosyalarını CD’ye yazıp ürüne tanıtarak güncel codeclerin ürün tarafından tanınmasını sağlayacaklar. Yazının yazıldığı tarihte DivX’in yeni bir Codec’i bulunmadığı için deneme imkanımız olmadı.
       
EKSİLERİ
Onlarca DivX CD’si deneyerek yaptığımız bu inceleme sırasında ürünün ilginç bir özelliğini de keşfettik. DivX Player, altyazıyı hafızaya alabiliyor.

       Altyazı okumada bazı sorunlar var: Örneğin Altyazılarda ekranın sağında ve solunda çok boşluk bırakılmış. Siz isteseniz de bu boşluğu ayarlayamıyorsunuz. Bu yüzden 3-4 kelimeden sonrası bir sonraki satıra atılıyor ve uzun bir cümle olan yazılarda gereksiz yere 3-4 satır ekranı kaplıyor. Eğer bu alan biraz daha geniş tutulursa satır atlamaya gerek kalmazdı. Altyazının yerini de ayarlamak mümkün değil.
       Ayrıca bilgisayarda seyredilen DivX’lerde altyazı rengi ya da boyutu değiştirilebilirken Vestel’in böyle bir özelliği bulunmuyor.


       Bazı filmlerde de hızlı ileri sardığınızda tekrar SMARTNAVI ekranına dönüyor. Çok sık karşılaşmasam da can sıkıcı bir durumdu.
       Eksi olarak kabul edilmese de ürün QuickTime, Vorbis (OGG), ASF (Windows Media) formatlarını desteklemiyor. Bu tip görüntüleri seyretmeniz mümkün değil.
       
ARTILARI
Player’ın okuyamadığı CD, DVD ve format çeşidi yok gibi.

       Birçok formatı destekliyor, DVD’ler için Bölge Kodu uygulaması yok, okuması zor çizik CD ve DVD’ler de bile sorun çıkartmadan okuyor, Altyazıları hafıza alabiliyor, 5.1 Dolby Dijital desteği bulunuyor.
       Bu ürün yardımı ile minimum 72 ekran bir TV ve iyi bir ses sistemi ile evinizde ekonomik bir sinema sistemi kurabilirsiniz.
       
       
SONUÇ
       DVD 4500 DivX Ultra-Slim Player, ülkemizdeki ilk DivX okuyan DVD Player. Her ne kadar bazı sorunları olsa da bunlar yeni güncellemelerle düzeltilebilecek problemler. DivX arşivcileri, yeni DVD Player arayanlar ve meraklı herkese tavsiye edilebilecek bir ürün.
       
       Vestel DVD 4500 DivX Ultra-Slim Player
       
       Oynatabildiği disk formatları:
DVD, VCD, Audio-CD, CD-R, CD-RW, MP3, JPEG
       Desteklediği DivX görüntü ve ses codecleri : DivX 3.xx, DivX 4.xx, DivX 5.x, XVid, MP3(2 kanal stereo), AC-3(5.1 kanal Dolby Digital)
       Desteklenen DivX altyazı formatları: .sub, .txt, .smi, srt
       Dijital ses çıkışı: Dolby Digital, DTS,MPEG Multichannel, LPCM
       Video çıkış tipi : Skart bağlantısı, S-video çıkışı
       İleri-geri izleyebilme: 2x, 4x, 6x ve 8x hızlı ileri/geri alma
       Yavaş oynatma :
3 farklı hızda yavaş ileri/geri alma
       Fiyat : 261.000.000 TL
       Üretici Firma:
Vestel
       
       Faydalı Web Sayfaları:
       http://www.divx.com
       http://www.divx-digest.com/
       http://www.xvid.org/
       
       
GÜNCELLEME
       Vestel tarafından ve Şubat 2004 ortalarında kullanıma sunulan bir güncelleme ile bazı sorunlar gideriliyor. Bu ilk güncelleme dosyasını indirmek ve ayrıntılı bilgi için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz:
       Vestel DVD 4500 Player Güncellemesi
       
       
       
       
    TOP5 Türk Telekom’dan ücretsiz masal ve müzik servisi  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları