Home page
Haber Menüsü


Yeni bir atomaltı parçacık bulundu
Japonya’nın başkenti Tokyo yakınında Tsukuba kentindekiu Atomaltı Parçacık Hızlandırıcı Yüksek Enerji Araştırma Kurumu’nda saniyenin trilyon çarpı milyar’da 1’i anında, “gizemli mezon” adı verilen bir atomaltı parçacık saptandı.
AA
19 Kasım 2003 — ABD’nin en ileri atomaltı araştırma kurumu Fermilab tarafından da onaylanan bu buluşun, evrenin oluşumundaki ‘Standart Model’de yer alan madde ve enerji kuramlarını temelden değiştirebileceği belirtiliyor.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Atomaltı parçacığa, gizeminden ötürü X(3872) adı verildi. Fizik uzmanları, saniyenin 1 milyar çarpı 1 trilyonda 1’i kadar kısa zamanda yaşayan bir atomaltı zerreciğinin, aslında “neredeyse sonsuz uzun zaman” yaşadığını belirtiyorlar.
       Atomdan küçük varlıklar, kütleleri, dönüş hızları ve elektrik yüklerine göre sınıflara ayrılıyor. ‘İki kuark ve iki antikuarktan’ kurulu X(3872) gizemli mezonu, hiçbir atomaltı parçacık kuramına uyum göstermediğinden dünya fizikçilerince büyük ilgiyle karşılanıyor, zira normal bir mezon, bir kuarkla bir antikuarktan oluşuyor.
       
İKİ KUARK, İKİ ANTİ-KUARK
       Bu iki kuarklılık, “renk” adı verilen ve diğer deyimle ‘gizilgüç-kuvvet’ adıyla anılabilecek doğadaki en güçlü ‘çekim’ sağlıyor. X(3872), ışık-elektrik-kütleçekimini önemli unsurlarından ‘kuark-antikuark’a ilişkin kuramların hiçbirine uyum göstermiyor. Fizikçilerin, gizemli mezonu açıklayabilmek için ‘standart enerji modelini’ gözden geçirmesi gerektiği öne sürülüyor.
       
ANTİMADDE
       Amerikan ve Japon bilim adamları, fiziğin en büyük bilmecelerinden ve evrenin temel gizemlerinden “antimadde” üzerine cesaret verici yeni ipuçları ele geçiriyorlar. ABD’deki BaBar Projesi ve Japonya Belle Projesi’nden fizikçiler, Dünya’nın meydana gelmesini açıklayacak kuramlar da dahil olmak üzere madde ve antimadde arasındaki ayrımlar üzerine araştırmalarını sürdürüyor.
SİMETRİK DOĞA
       Kuramsal olarak doğa ya da evren simetrik bir yapıdadır. Bilinen her atomaltı parçacığa (zerrecik) antimaddenin içindeki karşıt parçacık eşlik ediyor. Bilim adamları, evrenin yaşamının ilk evrelerinde, madde ile antimaddenin varlıklanını eşit olduğuna inanıyorlar. Günümüz teknolojisiyle antimadde varlığı sadece kozmik ışınlarda saptanabiliyor. Dünya’nın ‘bugününe’ göre, evrendeki ‘somut varlık’ büyük oranda ‘madde’den inşa edilmiş görünüyor.
       
ANTİMADDE KAYIP
       “Tüm evrenin tüm madde varlığına denk düşen antimadde nereye gitti?” diye soran bilim adamları, 1964 yılında Nobel Fizik Ödülü getiren “Elektrik Yükü Denge İhlali: EYDİ” kuramını, ‘bizim evrenimizin’ ağırlıklı olarak nasıl ‘madde’den oluştuğunu anlamaya yardım ediyor. Bir atomaltı zerreciği olan ve maddenin esası farz edilen elektrik yüklü üç zerrecikten herhangi biri olan kuarkı da içeren “B mezon”larındaki karşıt parçacık (anti zerre) yitimindeki değişiklikler, EYDİ kuramına bağlı olarak incelendi.
       Amerikan ve Japon bilim adamlarının, fiziğin en büyük bilmecelerinden ‘antimadde’ ile ilgili bazı ipuçlarını bulmalarından sonra, Stanford Üniversitesi’nde konuyla ilişkin çalışmalar hız kazandı. Bu alandaki araştırma sonuçları, Tokyo’da yapılan Uluslararası Yüksek Enerji Fiziği Konferansı’na bir yıl önce sunulmuş ve yapılan işin “evrenin en temel yapı taşlarını anlamak ve Büyük Patlama’dan beri evrenin nasıl geliştiğini ve nasıl bileştiğini tanımlamak” yönünde önemli bir adım olmuştu.
       
ATOMALTI PARÇACIKLAR ANTİMADDEYE İPUCU
       Bilim adamları, evrenin oluşumunun ilk evrelerinde, bugünkü tahmine göre 13 milyar yıl önce, Büyük Patlama’da madde ve antimadde varlığının eşit olduğunu düşünüyor. Bugün ise antimadde varlığı, ‘laboratuvar dışında’ sadece kozmik ışınlarda kuramsal olarak saptanabiliyor.
       Dünya’nın ‘bugününe’ göre, evrendeki ‘somut varlık’ büyük oranda ‘madde’den inşa edilmiş görünüyor. Princeton Üniversitesi’nden fizik profesörü Dr. Stewart Smith, 37 yıldır süren antimadde araştırmalarında bu durumu kanıtlamaya yardım eden en az iki cins atomaltı parçacık olduğunu 2 yıl önce belirtmişti.
       
MEZONLAR
       Bilim adamları, kuarkın üç tanesinin, diğer bir deyişle maddenin esası olduğu farz edilen ve kısmen elektrik yüklü olan üç zerreciğin proton veya nötron yapabildiğini, iki tanesinin birleşimiyle atomdan daha küçük zerrecik meydana geldiğini bildiklerini ve buna “mezon” denildiğini hatırlatıyorlar.
       Bilim adamları, bu bulguları genişletmeye çalışıyor. ‘Sicim kuramı’ (String Theory) adı verilen, evreni meydana getiren tüm parçacıkların “titreşen ilmiklerden ibaret” olduğuna ilişkin başka teoriler için bir araştırma uzamı üzerinde düşünülüyor. Standart Model’in eksikliğini, birçok fizik bilgini kabul ediyor. Fermiblab’dan Gerry Bauer, bunun gerçekten eksik bir atomaltı parçacık modeli olduğu ispatlanırsa atom dünyasında yeni bir çığır açacağını düşünüyor.
       
       
       
       
       
    TOP5 Türk Telekom’dan ücretsiz masal ve müzik servisi  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları