Home page
Haber Menüsü


‘Kıbrıs ön koşul değil, siyasi mesaj’
 
AB’nin genişlemeden sorumlu üyesi Günter Verheugen, Türkiye’yle ilgili ilerleme raporunu değerlendirerek, Kıbrıs meselesinin üyelik sürecinde bir ön koşul olmadığını söyledi.  

 
NTV-MSNBC
6 Kasım 2003—  Verheugen, AB’nin Stratejik Rapor’da Kıbrıs sorunun çözülmemesinin bir engel olduğunu ifade etmekle, Türkiye’ye daha fazla gayret göstermesi için mesaj vermeye çalıştığını kaydetti. Avrupa Komisyonu Başkanı Romano Prodi de, Türkiye’nin AB’ye katılım hedefinde engelleri kaldırmak için Kıbrıs sorununun çözümüne katkıda bulunması gerektiğini belirtti.

   
 
       
    MSNBC News Kretschmer'den Kıbrıs mesajı
MSNBC News AB'den Türkiye'ye Kıbrıs şartı
MSNBC News Kıbrıslı Rumlar rapordan memnun
MSNBC News ABD, raporu olumlu buldu
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  AB’nin 2003 ilerleme raporunu yayımlamasının ardından genişlemeden sorumlu üye Günter Verheugen, Stratejik Belge’de yeralan “Kıbrıs’ta çözümsüzlük, Türkiye’nin üyelik sürecine ciddi engel teşkil edebilir” ifadesine açıklık getirdi.
       
‘SEÇİMLERDEN SONRA ÇÖZÜM İMKANI VAR’
       Verheugen, Kıbrıs sorununun, Türkiye’nin üyeliği için önkoşul olmadığını, bunu daha önce Helsinki’de de dile getirdiklerini söyledi. Günter Verheugen, böyle bir bağlantı kurulmasının nedenini Türkiye’yi daha aktif olması, daha fazla girişimde bulunarak, BM planı çerçevesinde soruna bir çözüm bulunması için mesaj niteliği taşıdığını vurguladı.
       Verheugen ayrıca, “Kıbrıs konusundaki tavrımız, bugünkü hükümetin, kıbrıs”ta ilerlemeyi engelleyenlere karşı tavır belirlemesinde yardımcı olabilir” dedi. Türk tarafından yapılacak seçimlerden sonra Kıbrıs’ta çözüm için bir imkan bulunduğunu belirten Verheugen, tüm taraflarda bir baskı oluşması gerektiğini, son zamanlarda çözüme yönelik görüşmelerin azaldığını kaydetti.
       “Türkiye’de temel haklarda, İnsan Hakları Mahkemesi konusunda ve kabul edelim reformların uygulanmasında sorunlar var” diyen Verheugen, raporda gelecek yıl görüşmelerin başlamasına yönelik herhangi bir ifadenin özellikle kullanılmadığını söyledi.
       
‘Q, W , X’ VERHEUGEN’İ ZORLADI
       Bu arada genişlemeden sorumlu üye Verheugen, ilerleme raporunda, Kürtçe isim alanların, isimlerinde bulunan Q, W, X gibi harfleri kullanmalarının yasaklanmasına yöneltilen eleştiriye ilişkin sorulara yanıt vermekte zorlandı.
       ‘Raporda Q, W, X harfleri söz konusu ediliyor. Bu yeni bir koşul mu?” sorusuyla karşılaşan Verheugen, “Tabii, bu bir kriter ama yeni değil. Siz hep eleştirel yönü içeren, kritik sorular soruyorsunuz. Dil sorunu çözülmeli” dedi. Önemli olan Türkçe dışındaki bir dilde eğitimin mümkün olmasıdır. Bu kesin bir önkoşuldur. Bu koşul yerine getirilmeden pozitif bir değerlendirme yapmayacağız” yanıtını verdi.
       Bu arada “Ş, I ve Ğ harflerinin kimliklerde yer alması için AB üyesi ülkelerde alfabe değişikliği istemenin doğru ve yasal olup olmayacağı” yönündeki soruya karşılık ise, Avrupa Komisyonu sözcüleri, bu konuda resmi bir açıklama ve değerlendirme yapamayacaklarını, bu sorunun yanıtının uzmanlar tarafından araştırılabileceğini söyleyerek, büyük bir rahatsızlık belirtisi gösterdiler.
       
PRODİ: TAM ÜYELİKLE İLGİLİ RAPOR GELECEK YIL
       AB Komisyonu Başkanı Romano Prodi de, Türkiye’nin, AB’ye katılım hedefinde engelleri kaldırmak için, Kıbrıs sorununun çözümüne katkıda bulunması gerektiğini söyledi. Avrupa Parlamentosu’nda konuşan Prodi, 2004 yılında Türkiye konusunda karar aşamasına gelineceğini, bugünkü AB Komisyonu’nun vereceği son kararlardan birinin Türkiye’ye ilişkin olacağını söyledi.
       Prodi, gelecek yıl sonunda, Türkiye’nin Kopenhag kriterlerine tam olarak uyup uymadığı ve tam üyelik müzakerelerinin başlatılıp başlatılamayacağı konusunda görüş bildiren raporu hazırlayacaklarını söyledi.
       Türkiye’yi yakından izlediklerini, bazı olumlu gelişmeler gördüklerini, Ankara hükümetinin çabalarının izlendiğini anlatan Prodi, bazı sektörlerde ve uygulama alanında daha fazla çaba beklentisi olduğunu ifade etti.
       AB Komisyonu’nun, “Birleşmiş bir Kıbrıs’ın 1 Mayıs 2004’te AB üyesi olmasını umut ettiğini” söyleyen Prodi, bunun, önündeki engellerin kalkması açısından Türkiye’nin de menfaatine olduğunu belirtti. Prodi, Kıbrıs sorununun çözülmesi için tüm tarafların sürece katkıda bulunmalarını istedi ve bu alanda Komisyon’un da destek vereceğini anlattı.
       
FİLORİ: KIBRIS ANKARA’YA EK ŞART DEĞİL
       NTV’nin canlı yayınına katılan AB Komisyonu genişlemeden sorumlu sözcüsü Jean Christophe Filori ve AB-Türkiye Karma Parlamentosu Komisyonu Başkanı Jost Lagendijk, yıllık ilerleme raporunu değerlendirdi. Raporun olumlu olduğunu belirten Filori, Kıbrıs sorununun Türkiye’nin AB sürecinde engel oluşturabileceğini belirten strateji belgesinin de Ankara’ya önüne ek bir şart getirmediğini savunarak, ilerleme raporunun olumlu olduğunu söyledi.
       Jost Lagendijk de komisyonun ilerme raporunu dengeli bulduğunu söyledi. Lagendijk, “Beklenenden daha dengeli bir rapor olduğunu düşünüyorum” dedi. Türkiye’nin AB’ye katılımının uzun bir süreci kapsadığını dile getiren Hollandalı parlamenter, bu nedenle Ankara’dan raporda yer alan koşulların tümünü bir anda yerine getirmesini beklemediklerini de sözlerine ekledi.
       
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları