Home page
Haber Menüsü


Küba’nın yabanıl yüzü  
Fotoğrafçı Steve Winter dergi adına çıktığı yolculukta, beş ay boyunca, Küba’nın hiç bilinmeyen yüzünü belgeledi. Bu ada ülkesinin o çok ünlü ve göz kamaştırıcı kumsallarının, purolarının, müziğinin arka planına; doğal yaşam alanlarına ulaştı.  
   
 
 
   
 
    7 Kasım 2003 —  Winter, topraklarının yaklaşık yüzde 22’si koruma altında olan Küba’da taç yaprakları iki santimetreden fazla açılmayan orkideleri, dünyanın en küçük kurbağalarından birini, yarasaları, flamingoları, sudan füze gibi fırlayarak avını yakalayan 2.5 metrelik timsahları görüntüleyip National Geographic sayfalarına taşıdı.  

   
 
       
    Internet Sites National Geographic Türkiye
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Yabanıl yaşamından çok müziğiyle ve siyasal yönüyle tanınan Küba aslında ufacık kurbağalardan ve şirin orkidelerden timsahlara kadar uzanan alışılmamış canlı türleriyle dolu.
       
Yazı ve Fotoğraflar: Steve Winter

       Cehennem gibi bir günde, 38 derece sıcaklıkta, sonu gelmek bilmeyen amansız bir bataklıkta bata çıka ilerliyorduk. Sivrisineklerin aralıksız saldırısı altındaydık ve attığımız her adımda çizmelerimizi çamurdan güçlükle çıkarıyorduk. Pembe bir ufuk önümüzdeki hedefi; yuvalayan 70.000 kadar Karayib flamingosu ve sayısız yavruyu, bu muhteşem kuşların Batı Yarıküre’deki en büyük kolonisini, açıkça görünceye dek ilerlememiz için bize güç verdi. Terk edilmiş bir yuvanın üstüne oturup fotoğraf makinemi hazırladım. Yakınlarda, koni biçimli bir çamur tümseğinin üzerindeki bir flamingo, yağ ve proteinden oluşan besin bulamacını vermek üzere yavrusuna doğru eğildi. İkilinin fotoğraf makinemden rahatsız olmaksızın işlerine devam etmesi sayesinde, zarifçe -ve kararlılıkla- uzanmış iki gaganın o içten dokunuşunu görüntüleme olanağı buldum.
Pembe Geçit Alayı: Soluk görünümlü yavrularının tepesine dikilmiş parlak renkli Karayip flamingoları.

       
       O an, kuşların üreme alanına yaptığımız ziyareti muhteşem olarak niteleyen arkadaşım Juan Soy ve benim için günü kurtarmaya yetti. Havana Üniversitesi biyologlarından Soy, Küba topraklarının yaklaşık yüzde 22’sini kaplayan koruma altındaki 263 doğa alanının 48’inin denetimine katkıda bulunmak amacıyla hükümetin flora ve fauna bölümüyle birlikte çalışıyor. Flamingo popülasyonu açısından kritik öneme sahip yuvalama alanları, kısa bir süre önce Ramsar Sözleşmesi’nin Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alanlar listesine dahil edilen Küba’daki altı merkezden biri olan Humedal Río Máximo-Cagüey’in sınırları içinde. Kurtuluşunu, belki de ürkütücü bir biçimde ulaşılmaz olmasına borçlu. Aynı şey, Küba’nın uçsuz bucaksız -ve çok az bilinen- doğal zenginlikleri için de söylenebilir.
Ana Damarı: Bir süre önce yumurtadan çıkmış Amerika timsahları topluca dinleniyor. Nesli tehlikede olan bu timsahlar sığınağın kumsallarında dünyanın başka hiçbir yerinde olmadığı kadar var.

       
       Küba bu yolculuktan önce benim için Castro ve purolar, göz kamaştırıcı kumsallar ve insanı kendinden geçiren Afro-Küba ritmleriyle özdeşti. Artık bu ülkenin hayal dahi edilemeyecek bir biyoçeşitliliğe sahip olduğunu biliyorum. Küba Bilim, Teknoloji ve Çevre Bakanlığı’nın katkısıyla, dünyada bir ada üzerinde bulunan en bakir doğal ortamlardan bazılarına daha önce kimseye nasip olmadığı ölçüde ulaşma şansı buldum. Beş ay boyunca, zikzak çizen yollarda binlerce kilometre kat ederek nadiren belgelenmiş bazı yabanıl hayvan davranışlarını fotoğrafladım ve Küba’yı gelişmişlikten yoksunluğu ve kendini çevre korumaya adamış bir halkın iradesi sayesinde korunmuş bir diğer Galápagos olarak görmeye başladım.
Hayat Müşterektir: Çürümüş bir palmiye ağacındaki yuvanın daracık ağzından başlarını çıkarıp çevreyi süzen bir çift Küba cüce baykuşu. Doğduğundan beri yörede yaşayan Kuş uzmanı Angel Martinez iki Küba cüce baykuşunun tek bir yuvada kaldığını hiç görmemiş.

       
       1200 kilometreye yayılan Küba, Batı Hint Adaları’ndaki en zengin doğal güzellikleri ve yaşam çeşitliliğini barındırıyor. Bu yaşam alanları, Karayip levhası sonunda Büyük Antiller’in oluşmasına yol açacak şekilde bir denizaltı sırtı yaratarak Kuzey Amerika levhasına çarptıkça bir araya toplanan çeşitli kaya türlerinin meydana getirdiği topraklardan doğdu. Burası aşırı uçların uzun ince ülkesi ve bunlardan payıma düşeni ben de aldım.
Yavaş Şerit: Bu etli yeşil yaprak, sarı ve siyah renkleriyle hemen göze çarpan Polymita yumuşakçası boyalı salyangozun kolayca yol almasını sağlıyor. Güneşin Yıkadığı Azamet: Ağaçları arasında yere konmuş balıkçılın güneş huzmesi altındaki görüntüsü.

       
       Dolambaçlı mogote mağaralarında, insanlar tarafından avlanma, hastalıklar ve yırtıcılar yüzünden uzun zaman önce nesli tükenmiş memelilerin ufalanan kemiklerini elimde tuttum. Nehir kıyısındaki bir ormanda, dökülmüş yapraklar arasında dolaşan dünyanın en minik kurbağalarından birini izledim. Yaban köpek ve kedilerin neredeyse nesillerini tüketene dek avladığı, böcekle beslenen ve geceleri etkinlik gösteren bir memeli olan solenodonu arayıp bulmak için gerçekleştirilen ancak sonuç alınamayan iki haftalık bir araştırmaya katıldım. Yerden 50 metre yükseklikte bir ipten sarkarak sarp bir kayanın yüzeyinden çıkmış endemik bir ceibón ağacının fotoğrafını çektim.
Timsah Avcıları: Tekneleriyle dolaşan çevre korumacılar ve timsah uzmanları. İki haftalık bir keşif seferine çıkan ekibin görevi Küba timsahlarını yakalamak, etiketlemek ve ölçmek.

       
       Bu arada bataklıkları da unutmamak gerek kuşkusuz. 600 bin hektarı aşkın biralana yayılan Ciénaga de Zapata Biyosfer Rezervi, Küba’nın en büyük koruma alanı;Uluslararası Önem Taşıyan Sulak Alanlar listesine de özellikle su kuşlarındandolayı alındı. Ama ben buraya timsahlar için gelmiştim. Zapata bataklığının ücrave henüz koruma altına alınmamış bir köşesi, tehdit altındaki -ve yabanıl- butürün geriye kalan en geniş popülasyonu olan 3000’in üzerinde Küba timsahınaev sahipliği yapıyor.
       Makalenin tamamını National Geographic dergisinin sayfalarında bulabilirsiniz.
       
KASIM’DA NATİONAL GEOGRAPHİC’DE
* Türkiye’de Orman Yangınları
       Türkiye yüzölçümünün yaklaşık dörtte birini kaplayan ormanlarımız bir fırtınasını daha geride bıraktı. 2003 yazında...
* Elektronik Göz
       İlerleyen teknolojiyle birlikte dünyamızda makineler kişisel kayıtları izliyor, duvarların ardını görüyor ve...
* Kırmızı Alarm: Orangutanlar
       Yaşam alanı tahribatı şu andaki hızıyla devam ederse 10 ile 20 yıl içindeki doğadaki orangutanların nesli tükenebilir. Bu gidişe dur dememiz şart: aksi düşünülemez bile.
* Güneş Tanrısı’nın Hizmetkârı
       Görkemli bir mezar aykırı bir firavunun yükselişi ve düşüşüyle, becerikli bir hazinedarın ayakta kalışını belgeliyor. Küçük mezar tapınağının içinde...
* Burma Yolu
       Müttefik güçlerin uzun süre hastalıklar, muson yağmurları ve Japon saldırılarına dayanarak tamamladığı 1730 kilometrelik ikmal yolu üç yarı ülkeden...
       

Hepsi ve daha fazlası Kasım’da National Geographic dergisinde.
       
 
       
    TOP5 Kriz, kadınları bu sefer daha çok vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları