Home page
Haber Menüsü


120 öğrenciye Avrupa bursu
 
Avrupa Birliği Komisyonu bu yıl Türkiye’den 120 öğrenciye yüksek lisans öğrenim bursu vereceğini açıkladı.  

 
Faik Uyanık
NTV-MSNBC
27 Ekim 2003—  Türkiye Cumhuriyeti’nin Avrupa Birliği’ne tam üyelik hedefi ve Katılım Öncesi Stratejisi çerçevesinde nitelikli personel ihtiyacının karşılanması amacıyla AB kaynaklarından 2004/2005 akademik yılında toplam 120 öğrenciye Jean Monnet Bursu verilecek. 2004/2005 akademik yılı Jean Monnet burslarına başvurular 1 Aralık 2003 tarihine kadar devam edecek.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Burs için halen öğrenim görmekte olan üniversite öğrencileri, dört yıllık bir yüksek okul mezunu özel sektör çalışanları, serbest meslek sahipleri ve kamu çalışanları başvurabiliyor.
       Tahsis edilen 120 öğrenim bursunun yüzde 60’ı kamu sektörü, yüzde 30’u üniversite, yüzde 10’u ise özel sektör adaylarına verilecek. Yazılı ve sözlü sınavlarda minimum geçer notu alan adayların aldıkları notlara bakılmaksızın, kotaların doldurulması esası geçerli olacak.
       Adayların sınav tarihinde 36 yaşından gün almamış olmaları, dört yıllık yüksek öğretim kurumlarından mezun olmaları veya üniversite son sınıf öğrencisi olmaları gerekiyor. Kamu sektörü çalışanları için 36 yaş kriteri yerine ‘daire başkanı’ ya da daha alt kademelerde çalışıyor olmaları kriteri yeterli olacak.
       Adayların ayrıca yüksek öğrenim süresince 4 üzerinden en az 2.5 veya 100 üzerinden en az 60 not ortalamasına sahip olmaları gerekiyor. Ayrıca yurt dışında yüksek öğrenimini sürdürebilecek düzeyde yabancı dil bilme zorunluluğu var.
       
21 AYRI EĞİTİM KONUSU
       Jean Monnet bursları, sadece Türkiye’nin AB’ye adaylık ve uyum süreci ile bağlantılı konularda verilecek. Bu konular şöyle sıralanıyor:
       Gümrük Birliği / Kişilerin Serbest Dolaşımı / Sermayenin Serbest Dolaşımı / Hizmetlerin Serbest Dolaşımı / Malların Serbest Dolaşımı ve Kamu İhalleri / Rekabet ve Devlet Yardımları / Ortak Tarım Politikası / Ekonomik ve Parasal Birlik / Sosyal Politika ve İstihdam / Endüstri Politikası / Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler / Bölgesel Politika / Adalet ve İçişleri / Dış Politika / Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası / Mali Kontrol / Tüketici Politikası / Enerji Politikası / Ulaştırma Politikası / Çevre Politikası / İstatistik
       Burslar başarılı adaylara gidecekleri ülkede makul bir yaşam düzeyi sağlanmasını amaçlıyor. Bu bağlamda, bir defaya mahsus olarak sağlanan gidiş-dönüş uçak bileti, okul ücreti, kitap ve araştırma giderleri yardımı da dahil olmak üzere, adaylara gidecekleri ülkedeki yaşam koşulları çerçevesinde, minimum yaşam seviyesini sürdürebilecek kadar burs ücreti veriliyor.
       
SINAV TAKVİMİ
       Adayların İnternet’ten indirilebilen başvuru formları ve diğer gerekli belgelerini, en geç 1 Aralık Pazartesi saat 17:00’ye kadar Ankara’daki Jean Monnet Yerleştirme Ajansı’na iletmeleri gerekiyor.
       Başvuru formları üzerinden yapılacak ön elemenin ardından, yazılı sınava girmeye hak kazananların eleme sınavı 26 Aralık 2003 tarihinde Ankara’da gerçekleştirilecek. Sadece AB’nin 11 resmi dilinin geçerli olacağı sınavda adaylardan AB ile ilgili bir konuda kompozisyon yazmaları istenecek. Yazılı elemede başarılı olan adaylar daha sonra yabancı dilde sözlü sınava alınacaklar. Sözlü sınavda başarılı görülen adaylar, AB Komisyonuna iletilecek nihai listeyi oluşturacak.
       
BURS 14 SENEDİR VERİLİYOR
       AB fikrinin babası olarak kabul edilen Fransız aktivist Jean Monnet, Avrupa bütünleşmesi fikrini savunan ünlü Schuman Deklarasyonu’nun içeriğini hazırlayan kişi. Bu nedenle AB kurumları Jean Monnet isminin yaşatılmasına büyük önem veriyorlar. Türkiye dahil pek çok Avrupa ülkesinin üniversitelerinde Jean Monnet adıyla kurulan AB kürsüleri destekleniyor ve yenilerinin kurulması teşvik ediliyor.
       Jean Monnet Bursları ilk kez 1989 yılında Türkiye ile Avrupa Komisyonu arasında imzalanan anlaşma ile başladı. Avrupa Birliği genişleme programı çerçevesinde Türk Dışişleri Bakanlığı ve Avrupa Birliği Komisyonu daha sonra Jean Monnet Burslarının devam etmesini kararlaştırdı. Bu çerçevede 2002 ile 2006 yıllları arasında 350 ila 400 kişinin burstan yararlandırılması planlandı.
       
WEB ADRESLERİ
       www.mfa.gov.tr
       www.deltur.cec.eu.int
       
       
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları