Home page
Haber Menüsü


Paul Bremer Iraklıları ikna edemedi
Irak’ın ABD’li sivil yöneticisi Paul Bremer, Türk askerinin Irak’a gitmesine karşı çıkan Irak Geçici Hükümet Konseyi’ni ikna edemedi.
NTV
    8 Ekim 2003—  Bağdat’ta yapılan haftalık toplantıda Bremer, Türk askerinin Irak’a gönderilmesi konusunda Geçici Konsey’in endişelerini gidermeye çalıştı. Görüşmeden bir sonuç elde edilemediği, temasların süreceği belirtildi.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Konsey’in Kürt üyelerinden Mahmud Osman, Bremer’le görüş alışverişinde bulunduklarını, ancak asker gönderilmesinin Türkiye-Irak ilişkileri için zararalı olacağı görüşünü koruduklarını belirtti.
       Bremer’le bir sonuca ulaşamadıklarını kaydeden Mahmud Osman, bu konuda görüşmeleri sürdürmeyi kararlaştırdıklarını söyledi.
       Irak Geçici Hükümet Konseyi’nin, Türk birliklerinin Irak’ta konuşlandırılmasını reddettiğine dair haberler gelmiş, fakat daha sonra bu konuda resmi bir karar alınmadığı bildirilmişti. Mahmud Osman, Türkiye’nin Irak’a asker göndermesine karşı bir bildiri üzerinde hemfikir olduklarını ancak bildirinin yayınlanmadığını açıklamış ve gerekçe olarak da ABD baskısını göstermişti.
       
‘KOMŞU ASKERİ İSTEMİYORUZ’
       Geçici Hükümet Konseyi sözcüsü Haydar Ahmed, toplantıda Bremer’e ülkede Türk barış gücü askerine karşı olduklarını bildirdiklerini, ancak koalisyon yetkilileriyle konuyu görüşmeye devametmeye karar verdiklerini söyledi. Ahmed, geçici hükümet konseyi üyelerinin görüşmede Paul Bremer’e, konsey üyelerinin ülkeye Türk askeri gelmesinden endişe duyduğunu ilettiklerini, ancak koalisyon yönetimi yetkilileriyle görüşmeler tamamlanıncaya kadar da resmi açıklama yayımlamaktan kaçınacaklarını kaydetti. Haydar Ahmed, geçici hükümet konseyi üyelerinin Irakla sınırı olan Türkiye gibi ülkelerden herhangi bir asker görmek istemediğini söyledi.
       
BREMER KARARI VETO EDEBİLİR
       Paul Bremer, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, Türk askerinin Irak’a konuşlandırılması kararının ABD öncülüğündeki koalisyonun sorumluluğunda olduğunu söyledi. Geçici hükümet konseyinin kararlarını veto etme hakkı bulunan Bremer’inse bu hakkı ne zaman kullanacağına ilişkin bir öngörüde bulunmadığını sürekli söylediği belirtiliyor.
       Geçici Hükümet Konseyi Başkanı İyad Allavi de, AP ajansına yaptığı açıklamada, geçici hükümet konseyinin konuyla ilgili ABD öncülüğündeki işgal yönetimiyle karşı karşıya gelme çizgisine düşmeyeceğini belirtirken, konunun hala tartışıldığını bildirdi. “Türk askerlerini burada isteyen koalisyondaki dostlarımızın ihtiyaçlarını olumlu şekilde dikkate alacağız” diyen Allavi, aynı zamanda değerlendirilmesi gereken önemli hassasiyetler bulunduğunu ifade etti. İyad Allavi, önemli hassasiyetlerin ne olduğu konusunda ayrıntı vermezken, geçici hükümet konseyinin Irak’a ek yabancı asker gelmesi konusunda daha fazla söz sahibi olmak istediğini de kaydetti.
       
‘EGEMENLİĞİN DEVRİNİ GECİKTİRECEK’
       Öte yandan, Konsey’in Sünni üyelerinden Nasır Kemal Şaderci, AFP muhabirine verdiği demeçte, Irak’a Türk askeri gönderilmesine karşı olduğunu belirtti. Şaderci, “Türk birliklerinin gelmesi, egemenliğin Iraklılara devredilmesini geciktirecektir” dedi. GHK’nın bu konuda açıklama yapacağını söyleyen Şaderci, “Komşu ülkelerin Irak’a asker yollamasına karşıyım, çünkü bu ülkelerle ilişkilerimizin bozulmasını arzu etmiyoruz” diye konuştu.
       
RUMSFELD: IRAKLI YETKİLİLERLE GÖRÜŞECEĞİZ
       Konseyin özellikle Kürt üyeleri Irak’a Türk askeri gönderilmesini istemiyor, Washington ise Konsey’in itirazlarını da gözönünde bulundurarak bir orta yol bulmaya çalışıyor. ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, TBMM’nin kararıyla ilgili olarak, “Türkiye’nin asker gönderme kararını takdir ediyoruz. Irak’a gelince, orada farklı görüşlere sahip kesimler var. Bazıları bu karardan memnuniyet duyacaklar, bazıları huzursuz olacak. Bizse, Iraklı yetkililerle, bunu nasıl yapabileceğimizi, daha doğrusu yapacağımızı konuşacağız” değerlendirmesini yaptı.
       
BOUCHER: ÖNYARGISIZ DEĞERLENDİRİN
       ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld’in bu sözleri, Geçici Hükümet Konseyi’nin Irak’a Türk askeri gönderilmesine karşı çıkmasına rağmen, Washington’ın bu konuda kararlı olduğu konusunda en açık mesajdı. Rumsfeld’in sözlerine, ABD Dışişleri Bakanlığı da destek verdi.
       Bakanlık sözcüsü Richard Boucher, günlük olağan basın brifinginde, ABD Hükümeti adına Iraklı yetkililere, “Bu konuyu önyargısız olarak yeniden değerlendirme” çağrısı yapmıştı.
       
       
       
       
       
       
       
       
       
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları