Home page
Haber Menüsü


Edward Said yaşamını yitirdi
Filistinli aydın, akademisyen ve yazar Profesör Edward Said, New York’ta tedavi gördüğü bir hastanede yaşamını yitirdi.
New York
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    25 Eylül 2003 —  Filistin davasının savunucularından olan 67 yaşındaki Said, 10 yılı aşkın süredir Lösemi tedavisi görüyordu. Sürgündeki Filistin Parlamentosu’nda 14 yıl görev yapan Said, 80’lerin sonlarında Arafatla görüş ayrılığına düştü. Filistin sorununun yanısıra İngiliz edebiyatı, müzik ve kültür konularında da yazan Said, “Oryantalizm” adlı kitabıyla çığır açmıştı.  

   
 
       
    MSNBC News 'Eksik Olan?' sergisi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
EDWARD SAID KİMDİR?
       
Edward Said, 1935 yılında varlıklı bir Hıristiyan ailenin çocuğu olarak Kudüs’te dünyaya geldi. Aslen Filistinli olan Said, 1948 yılında ailesi ile göçmen olarak Mısır’a yerleşti ve İngilizce dışında başka bir dilin konuşulmasının yasak olduğu Anglosaksonların seçkin koloni okullarında eğitim aldı.
       

ÜNİVERSİTE’Yİ ABD’DE OKUDU
       Said, 1951’de Mısır’daki okuldan disiplin cezası alarak uzaklaştırılınca, Ortadoğu’nun giderek karıştığı bir dönemde, babası tarafından eğitimini sürdürmek üzere Amerika’ya gönderildi. Üniversite eğitimini Princeton ve Harvard’da tamamladı. Bu yıllarda tatillerini, ailesinin Mısır’dan ayrılarak yerleştiği Lübnan’da geçirdi. Edebiyat, müzik ve felsefe eğitimi aldı. 1963 yılında New York’da Columbia Üniversitesi’nde ders vermeye başladı.
       Hayatının o döneminde, Arap ya da Filistin’li olarak değil, herkesi daha rahatlatan bir terimle, Ortadoğulu olarak anıldı. Durumunun garipliğini hissetmekle birlikte bilinçli bir tepki oluşturmadığı, geleneklerinden kopuk olarak yaşadığını söylediği 1967 yılına kadar, politik bir eylemin içinde yer almadı.
       
NAZİ OLMAKLA SUÇLANDI
       1967 yılındaki Arap-İsrail Savaşı ile çakışan üniversitedeki politik hareketlilik ve Vietnam Savaşı, değişikliklerin başlangıcı oldu ve Said ‘Filistin milliyetçiliği’ hareketine katıldı. Yahudi karşıtı olduğu gerekçesiyle ABD’de eleştiri aldı. 1972 yılında Beyrut’ta Arap edebiyatı konusunda çalıştı. Böylece, hem Arap hem de ABD’li olarak, hem birlikte hem de karşıt olarak düşünüp yazmaya başlar.
       70’lerin sonlarında Enver Sedat ve Yaser Arafat tarafından barış görüşmelerine Filistin temsilcisi olarak atandı. Sürgünde Filistin Parlamentosu’nda 14 yıl görev yaptı. 1980’lerin sonunda FKÖ lideri Yaser Arafat’la görüş ayrılığına düşerek barış görüşmelerinde görev almayı reddettiğinde, barış karşıtı olmakla suçlandı. 1985’de İsrail Savunma Gücü tarafından ‘Nazi’ olmakla suçlanan Said, çeşitli tehditler aldı.
       
İSRAİL KARAKOLUNA TAŞ ATMIŞTI
       Said, 2000 yılında Lübnan sınırında bir İsrail karakoluna taş atarak tartışmalara yol açmış, öğretim görevlisi olarak çalıştığı Columbia Üniversitesi, profesörü söz konusu eylemin yasaları çiğnemediği gerekçesiyle korumuştu.
       İngilizce ve Arapça dışında Fransızca da bilen Said, Londra’da yayınlanan The Guardian, Fransa’da yayınlanan Le Monde Diplomatique ve Arapça yayınlanan günlük El-Hayat gazetelerine düzenli olarak yazılar yazmaktaydı.
       
KİTAPLARI 14 DİLE ÇEVRİLDİ
       1978 yılında yayınlanan kitabı “Oryantalizm”, üzerinde çok konuşulan ve tartışılan bir eser oldu. Bunu “Kültür ve Emperyalizm” ile Filistin ve İslam’a dair diğer kitapları izledi. Yayınladığı toplam 10 kitabı, 14 dile çevrildi. Türkçe’ye de çevrilmiş ve basılmış olan “Orientalizm” dışında Türkçe’de basılmış diğer kitapları arasında; “Filistin Sorunu”, seçme yazılarının yer aldığı “Kış Ruhu”, “Haberlerin Ağında İslam”, “Kültür ve Emperyalizm”, “Entelektüel; Sürgün, Marjinal, Yabancı”, ve F. Jameson, T. Eagleton ve E. Said’in yazılarından oluşan “Milliyetçilik, Sömürgecilik ve Yazım” bulunur.
       
SAID’İN ÖLÜMÜNE DÜNYADAN TEPKİLER
       BM Genel Sekreteri Kofi Annan, Filistinli düşünür ve yazar Edward Said’in ölümünden büyük üzüntü duyduğunu belirtti. Annan, yazılı bir açıklama yaparak, Said’in İslam dünyasını batıya ve batıyı İslam dünyasına açıklamakta çok şey yaptığını ifade etti.
       Lübnan Kültür Bakanı Gazi Aridi, Said’in ölümünün “özelde Filistin genelde Arap dünyası için büyük bir kayıp” olduğunu vurguladı. Aridi, Said’in Arapların ve Filistin’in konumunu akılcı, bilimsel ve esnek bir biçimde sunan entelektüel bir yetenek olduğunu belirtti.
       Filistinli milletvekili Hanan Aşravi de, Said’in entelektüel ve cesur kişiliğinin altını çizdi. Tanınmış Suudi yazar ve düşünür Türki El Hamad ise “Biz Araplar entelektüel düşünce alanında çok zengin değiliz. Said’in gidişi entelektüel hayatımızda dev bir delik açıyor” dedi.
       
       
       
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları