Home page
Haber Menüsü


Siber terör: Gerçek tehdit
Özellikle son 20- 30 yılda bilginin elektronik ortama geçmesi ve bilgisayarların birbirlerine network sistemleriyle bağlanması, verilerin bilgisayarlar arasında aktarımında ‘güvenlik’ sorununu ortaya çıkardı.
İstanbul
4 Eylül 2003 — Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Münendisliği Öğretim Üyesi, Dr. Kemal Kılıç “bilgi güvenliği” konusunun yeni bir durum olmadığını, yüzyıllardır askeri iletişim alanında iki nokta arasında bilgi güvenliği problemi olgusunun varlığına dikkati çekiyor.

   
 
       
    MSNBC News Yeni virüs yolda
MSNBC News Bilgisayarınızı virüsten koruyun
MSNBC News İçgüvenlik Bakanlığı'na Windows uyarısı
MSNBC News Blaster'ın yazılımcısı yakalandı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Tarihte ilk olarak şifreleme yöntemleriyle başlayan güvenli bilgi aktarımı günümüz dijital ortamında daha büyük önem taşıyor.
       Birçok teknolojinin gelişiminde olduğu gibi, bilgisayar teknolojilerinin de arkaplanında askeri bir geçmiş var. İnternet teknolojisinin temelleri 1960’lı yıllarda ABD Savunma Bakanlığı’nın desteklediği projelere dayanıyor.
Kimlik hırsızlığında kırmızı alarm

       Network büyüdükçe, bilgi daha yaygın hale gelip farklı noktalar arasında hareketi artınca, bilginin güvenilirliğinin korunması da aynı ölçüde önemli bir olgu haline geliyor. Bilgi korunamaz ise, ticari değerini yitiriyor. Herhangi bir bilgiyi çalarak askeri anlamda ciddi tehditler oluşturmak giderek mümkünleşiyor.
       Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök de bir konuşmasında bilgisayar virüslerinin askeri anlamda yaratabileceği tahribattan bahsetti. Artık internet virüsleri ve korsanları, sıradan birer yazılım olmaktan çıkarak, tüm savunma teknolojilerinde ön plana çıkmış duruma geldiler.
       
SİBER TEHDİT MİLYARLARI BULUYOR
       Problemin sivil tarafında ise maddi zararlar dikkati çekiyor; ilgili istatistiki bilgiler, hacker’ların bilgisayar sistemleri ve şirketlere, ticarete, bankalara verdikleri zararın 10 milyar dolara yaklaştığını gösteriyor. FBI ve diğer ülkelerdeki denetleme kurumları siber güvenlik olgusuna eğilmeye başladılar. Siber güvenliğin ticari anlamda yarattığı zararı kesin olarak tespit etmek kolay değil. Temelde bilginin salt olarak değerinin saptanmasının yanı sıra, sonuçta zararların milyar dolar seviyelerine ulaşması, siber güvenliğin kontrol altında tutulması gerektiğini gösteriyor. Ticari bir şirketin geliştirdiği bir patentin rakibi tarafından çalınmasının değerini ölçmek çok güç olmasına karşın, sözkonusu ürünün satışındaki düşüşlerden bu zararın bedeli anlaşılabilir; buna en güncel örnek ise dosya paylaşımı sitelerinin kullanımının artmasıyla, CD satışlarındaki düşüşler olarak gösterilebilir.
       
PRESTİJ DE BİR MALİYETTİR
       Ticari şirketlerin kurumsal web sitelerinin güvenliği şirketlerin prestiji açısından ayrıca önem arzediyor. Bilgi hırsızlığı yapılmasa bile, bir şirketin web sitesinin çökertilmesi kurumun kamuoyundaki imajının zarar görmesine neden oluyor. Tüm bu faktörler yanyana koyulduğunda, bir mali tablo çıkarmak zor olsa da, zararların milyarlarla ölçüldüğünü düşünmek doğru olur.
       
KAPALI DEVRE SİSTEMLER KORUNMALI
       Havalimanı bilgisayar sistemleri gibi kritik bilgiler günlük hayatta kullandığımız internet üzerinde yayınlanmıyor. Ancak, kapalı devre bilişim sistemlerine ‘arkakapı’ vasıtasıyla erişmek, hackerların becerileri açısından bakıldığında giderek kolaylaşıyor. Bu nedenle şirketlerin açık ‘arkakapı’ bırakmaması lazım. Bir havalimanının lojistik kontrol merkezinin, örneğin, internetle herhangi bir bağlantısı olmaması gerekiyor.
       
TÜRKİYE’DE SİBER GÜVENLİK BİLİNCİ
       NTV’de Erhan Ertürk’ün sunduğu Bilişim Özel programına katılan Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Münendisliği Öğretim Üyesi, Dr. Kemal Kılıç ve TÜBİAD Genel Sekreteri Reha Ersoy Türkiye’de ‘siber güvenlik bilinci’ konusunu masaya yatırdılar.
       Türkiye’de güvenlik konusuna odaklanan şirketlerin sayısının arttığına dikkat çeken Dr. Cılız, Türkiye’nin güvenlik konusunda dünyayı yakından takip ettiğini düşünüyor. Geliştirilen ağ ve bilgi güvenliğiyle ilgili dünyüda çıkan bir yeniliğin, Türkiye’de eşzamanlı olarak uygulandığını belirten Dr. Cılız Türkiye’de bilgi teknolojileri pazarındaki büyümeye paralel olarak, ‘güvenlik pazarı’ denen segment de ciddi hacim genişlemesinin kaydedildiğini belirtiyor. Cılız Türk şirketlerinin eskiden öncelikli görmedikleri ağ ve bilgi güvenliği konularına artık “kaçınılmaz bir yatırım” olarak baktıklarını vurguladı.
       Reha Ersoy ise Türkiye’de bu konuya gereken harcamanın yapıldığını düşünmediğini ve ‘firewall’ kullanımının halen dünya ortalamalarının gerisinde kaldığının altına çizdi.
       
‘AŞILAMAYAN DUVAR YOK’
       Kurumların kendi ‘firewall’larını kurduklarını ve şifremeyle tekniğiyle birtakım güvenlik tedbirlerini sağladıklarını belirten Ersoy büyük şirketlerin, bankaların ve portalların websitelerinde “genel bir güvenlik mevcudiyetinden bahsetmenin mümkün olduğunu ancak güvenlik bilincinin bireysel kullanıcılara kadar ulaşmadığını” söyledi.
       Hackerların güvenlik sistemlerinin gelişimiyle birlikte virüsleri de güncellediklerinin altını çizen konuklar, yeni teknik ve teknolojilerle giderek karmaşık hale gelen siber güvenlik savaşını “bitiş düdüğü olmayan bir maç” olarak niteliyorlar.
       
SİBER SUÇLARA KARŞI ÖNLEMLER
       Türkiye’de yasal makamların internet ve siber güvenlik konularında geride kaldığına dikkati çeken konuklar, internetin yaygınlaşmasının, siber güvenlik tehditlerini artıracağını ve Türk kanunlarının bu konuda yetersiz kalmasının, önemli bir suç alanı yaratacağını düşünüyorlar.
       
       
    TOP5 Türk Telekom’dan ücretsiz masal ve müzik servisi  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları