Home page
Haber Menüsü


Askerler Süleymaniye’ye döndü
 
Kuzey Irak’ta, ABD askerleri tarafından gözaltına alındıktan sonra Bağdat’a götürülen 11 Türk askeri serbest bırakıldı. Askerler bu sabah Süleymaniye’de Türkiye irtibat bürosuna döndü.  

 
NTV
7 Temmuz 2003 —  El konulan ve iade edilen ekipmanın sayımına da başlandığı belirtildi.

   
 
       
    MSNBC News Genelkurmay'dan sert tepki
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Cuma günü Türk askerlerinin Süleymaniye’de gözaltına alınmasıyla başlayan kriz aşıldı. Gözaltındaki 11 Türk subay ve astsubayı serbest bırakıldı.
       
SÜLEYMANİYE’YE DÖNDÜLER
       11 Türk askeri ile 13 sivil, sabah yerel saatle 07.15’te Süleymaniye’ye geldi. Süleymaniye’ye 3 Amerikan helikopteriyle gelen grup, Türk askerlerine ait irtibat bürosunda bulunuyor. Gözaltına alınan Türk askerlerinin irtibat bürosuna ulaşmasıyla, burada bulunan askerler arasında sevinçli kucaklaşmalar oldu.
       Dışişleri Bakanlığı Silopi İrtibat Bürosu temsilcisi Hidayet Eriş, yaptığı açıklamada, askeri ekipmanların da iade edildiğini belirtti. Eriş, “Arkadaşlarımız ve malzemelerimiz teslim edildi. Dün de Amerikalı yetkililerle yaptığımız görüşmelerde olaydan duydukları üzüntüyü dile getirdiler” dedi. Hidayet Eriş, ABD ve Türk yetkililerden bir komite oluşturulacağını ve olayın araştırılacağını söyledi.
       El konulan ve iade edilen ekipmanın sayımına başlandığı belirtildi. Bu arada Amerikalılar tarafından gözaltına alınan kişiler arasında Michael Todd adlı bir İngiliz işadamının bulunduğu öğrenildi. Halen Bağdat’ta bulunan işadamının, İngiliz yetkililer gelince serbest bırakılacağı kaydedildi. İşadamının, olay sırasında çevrede gezinirken gözaltına alındığı belirtildi.
       
ABD askerleri kapıyı kırdı

       Askerlerin serbest bırakılması haberi hem siyasi, hem de askeri yetkililerin son iki günden bu yana süren yoğun girişimlerinin ardından geldi.
       
SÜLEYMANİYE’DEKİ BÜRO YENİDEN AKTİF
       Türk Silahlı Kuvvetleri, Süleymaniye’deki ateşkesi izleme gücündeki Türk askerlerinin görev yaptığı büroyu yeniden aktif hale getirdi.
       Süleymaniye’de ateşkesi izleme gücü çerçevesinde faaliyete geçen Türk askerlerinin bölgedeki Türk askerlerinin arasından kaydırıldıkları belirtiliyor.
       Bu arada Süleymaniye’yi kontrolü altında tutan KYB Lideri Celal Talabani’nin Ankara’ya 11 Temmuz’da yapması öngörülen ziyaret ile ilgili olarak dışişleri bakanlığında iki seçeneğin tartışıldığı öğrenildi.
       Buna göre Talabani’nin ya Ankara’ya ziyaret tarihi yeniden gözden geçirilecek ya da öngörülen tarihte gelmesi halinde kendisine ağır uyarılarda bulunulacak.
       11 Türk askerinin gözaltına alındığı operasyonda KYB Peşmergeleri ABD askerlerine destek vermişti.
       
ERDOĞAN, CHENEY İLE GÖRÜŞTÜ
       Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney’le görüştü. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de ABD’li meslektaşı Colin Powell’la görüşerek dün akşam saatlerinde yaptığı açıklamada krizin birkaç saat içinde çözüleceğini söyledi.
       Erdoğan, Kayseri’den Ankara’ya döndükten sonra, Dışişleri Bakanı Gül ile birlikte partisinin kongre toplantısına katılmak üzere Atatürk Spor Salonu’na geçti. Dışpolitika danışmanları ise bu sırada Başbakanlık’taydı. Görüşmenin spor salonunda yapılacağının anlaşılması üzerine Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Uğur Ziyal ve diğer bürokratlar spor salonuna ulaştı. Spor salonunun dinlenme odasında gerçekleşen Erdoğan-Cheney görüşmesi yaklaşık 35 dakika sürdü.
       
CHENEY YANIT VEREMEDİ
       Başbakan Erdoğan, görüşmede, Chenney’e Türk askerlerinin gözaltına alınma nedenine ilişkin sorular yöneltti, ancak ABD başkan yardımcısından yanıt alamadı. Bu durumun, 4 Temmuz tatili nedeniyle tüm yetkililerin merkezden uzakta olmalarından kaynaklandığı belirtildi. Erdoğan, bunun üzerine Türk askerlerinin bir an önce serbest bırakılmasını istedi, bunun müttefikliğin gereği olduğunu söyledi. Bu noktada da Türk ve ABD askeri makamlarının komisyon oluşturmasını önerdi.
       Cheney ise, Türk subaylarının Süleymaniye’deki Türk askeri makamlarına süratle teslim edilebileceğini, oluşturulacak komisyonun Süleymaniye mahallinde araştırma yapabileceğini belirtti. Cheney, Wyoming’de bulunduğunu, kısa zaman sonra Washington’a ulaşacağını, Erdoğan ile yeniden temasa geçeceğini söyledi.
       Erdoğan, görüşmede, Türk askerlerinin bir an önce serbest bırakılmasını isterken, Cheney ise Türk-ABD ilişkilerinin bu tür olaylardan etkilenmemesi gerektiğini vurguladı.
       
KOMİSYON DAİMİ OLACAK
       Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney’e kurulmasını önerdiği ortak komisyonun, sadece Süleymaniye’de Türk askerlerinin gözaltına alınması olayını soruşturmayacağı, aynı zamanda ileride benzeri olayların yaşanmaması için alınması gereken tedbirleri de ele alacağı öğrenildi.
       Belirli zaman dilimlerinde toplanması öngörülen ortak komisyonun askeri yetkili ağırlıklı olacağı öğrenildi.
       
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları