Home page
Haber Menüsü


Gül: ABD yönetiminin haberi yoktu
Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Kuzey Irak’ta Türk askerlerinin gözaltına alınmasından ABD üst yönetiminin haberi olmadığını söyledi.
AA
5 Temmuz 2003— Gül , “Birkaç saat önce Silopi’de bulunan kuvvetlerimizin komutanı Tümgeneralimiz, Dışişleri Büyükelçimiz ve yanlarındaki bir heyetle Süleymaniye’ye hareket etmişlerdir” dedi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Gül, Beştepeler Mehmet Çalık Tesislerinde, medya mensuplarıyla yaptığı sohbet toplantısında, bir soru üzerine şöyle konuştu:
       “Bu olay, lokal bir olaydır. ABD’nin Türkiye Büyükelçisi Pearson, bu olayın duyulması üzerine Dışişleri Bakanlığımızı aramış ve danışmanımla konuşmuştur. Hepsi de üzgün olduğunu söylemiştir. Ben olayın lokal olduğuna inanıyorum. Bu olay, Washington’ın bilgisi dahilinde olmamıştır. Bu işi yapanlar ve sorumlular hakkında tahkikat yapılmasını istedik. Irak’ın Süleymaniye kentine giden heyetten haber bekliyoruz.”
       
ABD İLE STRATEJİK İŞBİRLİĞİMİZ DEVAM EDİYOR
       Başbakan Yardımcısı Gül, bir gazetecinin sorusu üzerine de Türkiye’nin ABD ile stratejik işbirliğinin devam ettiğini, kendisinin de ABD’den gelen resmi davet üzerine, önümüzdeki günlerde ABD’ye gideceğini söyledi. Gül, “ABD ile savaş sırasındaki günler geride kaldı” dedi. Gül, Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin’in Irak’ta olup olmadığı yolundaki bir soruya da “Saddam’ın Irak’ta olduğunu sanmıyorum. Tanınmış birisi Irak’ta bu kadar süre saklanamaz. Ama bu bir bilgi ve belgeye dayalı bir duyum değildir. Benim kişisel tahminimdir” diye yanıtladı.
       
AMERİKAN YETKİLİLERİNİN O TİMİMİZDEN HABERİ VARDI
       Gül, Kayseri Lisesi’nde düzenlenen tören öncesi de, gazetecilere, Irak’ta Türk askerlerinin gözaltına alınması konusunda bilgi verdi. Kuzey Irak’ta bulunan timin, 7 yıl kadar önce Barzani ve Talabani kuvvetleri savaşırken, onların arasını bulmak için bölgeye gittiğini kaydetti. Timin, aynı zamanda izleme görevi için Kuzey Irak’a gittiğini ifade eden Gül, şunları söyledi:
       “Amerikan yetkililerinin de otoritelerinin de o timimizden haberi vardı. Dün öğrendiğimiz kadarıyla 100-150 civarında Amerikan askeri 12 kişilik timimizin bulunduğu binayı sarmış, daha sonra askerlerimizi gözaltına almış ve arama yaparken de içeriye epeyce zarar vermişlerdir. Bunu öğrenir öğrenmez, gerek Washington gerekse Ankara nezdinde en üst düzeyde temaslara geçtik ve böyle bir muamelenin kabul edilemeyeceğini söyledik. Dün gece de Amerikan Dışişleri Bakanı Colin Powell’ı aradım. Ona da böyle bir şeyin kabul edilemez olduğunu ve bir an önce bu işin bitmesi gerektiğini söyledim. Bu gerçekten üzücüdür. Hiç olmaması gereken bir işti. Ama ne yazık ki böyle bir şey olmuştur.”
       
Genelkurmay’dan sert tepki

       
TÜRK HEYETİ SÜLEYMANİYE’YE HAREKET ETTİ
       Gelişmelerin yerinde incelenmesi için bölgeye heyet gönderildiğini belirten Gül, şöyle devam etti: “Birkaç saat önce Silopi’de bulunan kuvvetlerimizin komutanı Tümgeneralimiz, Dışişleri Büyükelçimiz ve yanlarındaki bir heyetle Süleymaniye’ye hareket etmişlerdir. Meseleyi yerinde görmek için. Ümit ediyoruz ki, bu kısa zamanda bitecektir. Bize verilen bilgi, Amerikalılar’ın da en üst düzeyde bu konuyla ilgilendiği yönünde.
ABD askerleri K.Irak’ta Türk gücü istemiyor

       Türk-Amerikan dostluğu yıllara dayanmıştır. İki müttefik arasında bu tip tatsız olayların faydası yoktur. İnancım odur ki, bu çok mahalli bir olaydır. Şu anda bize gelen bilgilere göre de böyledir. Kısa sürede biteceğini ümit ediyorum.”
       
KERKÜK VALİSİ’NE SUİKAST SÖYLENTİSİ
        Gazetecilerin, “Amerikalılar’ın, (Kerkük Valisi’ne suikast düzenleneceği) yönünde iddiaları var. Bu konudaki düşünceleriniz” şeklindeki bir sorusuna Gül, şu yanıtı verdi: “Bunların hiçbirisi inandırıcı değil, saçma şeylerdir. Öyle şey söz konusu olmaz.
       Türkiye, Irak’ın istikrara kavuşması için uğraşıyor. Irak’ın istikrarsızlığı için uğraşmıyor. Hele hele Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının, orada görev yapan timlerimizin böyle bir şeye kalkışmaları, böyle bir işin içinde olmaları hiç mümkün değildir. Irak’ın bir an önce istikrara kavuşması, savaş sonrası her şeyin normal olması için büyük çaba gösteren ülke olarak söylenen şey mantıklı değildir, doğru değildir.”
        ABD Dışişleri Bakanı Powell’ın bu olaya nasıl tepki gösterdiği yönündeki soruya Gül, “Tabi üzüldüğünü söyledi ve gerekli her şeyi yapacağını, takip edeceğini söyledi. Gördüğümüz kadarıyla da takip ediyorlar. Bir an önce neticelenmesini bekliyoruz” yanıtını verdi.
       Irak halkının bu olaydan ötürü ABD’ye nasıl bir tepki göstereceği sorusuna ise Gül, “Orada zorluklar, sıkıntılar var. Bir an önce huzurun, istikrarın gelmesi, Irak halkını temsil eden sivil bir yönetimin, geniş tabanlı bir sivil yönetimin orada görevi devralmasını isteriz. Ancak zamana ihtiyaç var. Gördüğüm kadarıyla şu an oradaki otorite büyük bir çaba içerisinde” diye yanıtladı.
       
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları