Home page
Haber Menüsü



 
Süleymaniye'de Türk askerlerinin bulunduğu bina  
Powell: Türk askerleri Bağdat’ta  
ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, Abdullah Gül’ü arayarak, Kuzey Irak’ta gözaltına alınan Türk askerlerinden 24’ünün Bağdat’a götürüldüğünü, diğerlerinin ise serbest bırakıldığını söyledi.  
   
NTV
 
    6 Temmuz 2003—  ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell’ın Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ü telefonla arayarak, Süleymaniye’de Türk askerlerinin gözaltına alınması olayıyla ilgili bilgi verdiği öğrenildi.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Edinilen bilgiye göre Powell, gözaltına alınanlardan, aralarında Türk askerlerinin de bulunduğu toplam 24 kişinin Bağdat’a gönderildiğini ve durumlarının iyi olduğunu, geri kalanların ise serbest bırakıldığını iletti.
       Powell, Gül’e, Türkiye-ABD ilişkilerine değer verdiklerini kaydederek, sorunu, hafta sonu bitiminden önce sonuçlandırmaya çalışacaklarını kaydetti.
       Gül de konunun bir an önce çözülmesini kuvvetle talep etti. Gül, bu sorunun Türk-ABD ilişkilerine zarar verebileceğini belirterek, Türk kamuoyundaki hassasiyete işaret etti.
       
SİVİLLER SERBEST
       ABD’lilerın sadece askerlerle birlikte gözaltına aldıkları sivil Türkmen ve Kürtleri serbest bıraktıkları bildirildi. Bölgedeki diğer Türk özel kuvvet elemanlarının gözaltına alınan Türk askerlerinin bulunduğu konvoyu Kerkük’e kadar takip ettikleri ve konvoyun Kerkük’teki bir ABD askeri üssüne girdiğini belirledikleri öğrenildi.
       Ankara’ya çeşitli kanallardan ulaşan bilgilere göre, olay sırasında ateş açılması ya da yaralanma gibi bir olay yaşanmadı.
       Türk askerlerinin Kuzey Irak’taki karşıt görüşlü Kürt gruplarının arasında sağlanan ateşkesi izlemek üzere 7-8 yıl önce kurulan “ateşkesi izleme gücü” bünyesinde Süleymaniye çevresinde görev yaptıkları öğrenildi. Talabani ve Barzani arasında barış sağlanmasına rağmen Türk askerleri bu güçten çekilmemişlerdi. IKYB lideri Celal Talabani, kısa bir süre önce sözkonusu gücün artık görev gerekçesi kalmadığını belirterek, bu güç kapsamındaki Türk askerlerinin çekilmesini istemişti. Ankara’ya ulaşan bilgiler arasında sözkonusu Türk askerlerinin sivil kıyafetlerle görev yaptıkları ve üstlerinde kimlik bulunmaması nedeniyle müsadere edilmiş olabilecekleri de bulunuyor. Olayın müsadere edilmeyen aynı güçte görevli Türk askerleri tarafından Ankara’ya iletildiği öğrenildi.
       
BAŞBAKANLIK’TA ZİRVE
       Kuzey Irak’ın Süleymaniye kentinde 11 Türk askerinin gözaltına alınmasıyla ilgili Başbakanlık’ta bir zirve gerçekleştirildi. Toplantıya Genelkurmay Harekat Başkanı ve Başbakan’ın askeri başdanışmanı Korgeneral Köksal Karabay da katıldı.
       Toplantının ardından bir açıklama yapan Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, konunun bütün yönleriyle değerlendirildiğini ve olayın öneminin Amerika’ya iletildiğini söyledi.
       
Genelkurmay’dan sert tepki

       
PENTAGON’DAN AÇIKLAMA
       Kuzey Irak’ta Türk askerlerinin gözaltına alınmasına Amerika’dan ilk açıklama, Merkez Kuvvetler Komutanlığı Sözcüsü Yarbay Nick Balice’den geldi. ABD’li sözcü, olayla ilgili soruşturmanın sürdüğünü söyledi.
       Frorida’daki ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı Sözcüsü, “Bu konudan haberdarız, soruşturma sürüyor” dedi. Sözcü Balice, ellerinde ayrıntılı bilgi bulunmadığını bildirdi.
       ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell’ın Abdullah Gül ile telefon konuşması yaptığını doğrulayan ABD Dışişleri Bakanlığı ise olayla, ABD Savunma Bakanlığı’nın ilgilendiğini belirtti.
       
Gül: ABD yönetiminin haberi yoktu

       
KERKÜK’TEN AÇIKLAMA GELDİ
       Süleymaniye’de gözaltına alındıktan sonra önce Kerkük’e, ardından da Bağdat’a götürülen Türk askerleriyle ilgili Kuzey Irak’taki ABD’li yetkililer ilk kez bir açıklama yaptı. Kerkük’teki bir ABD’li askeri yetkili, açıklamasında “Bir operasyon oldu. ABD askerleri gözaltına alınanların hangi milletten olduğunu saptamaya çalışıyor. Büyük olasılıkla Türkler” ifadesini kullandı. Adı belirtilmeyen ABD’li yetkilinin, olayla ilgili yaptığı açıklamada, net ifadeler kullanmaktan kaçındığı gözlendi.
       
HABUR’DA DURUM
       11 Türk askerinin Kuzey Irak’ta gözaltına alınmasına Türkiye’den ilk karşılık Habur sınır kapısının kapatılmasıyla geldi.Daha öncede belirli dönemler kapanan Habur’un bu kez Irak’taki gözaltı olayı ile ilgili kapatıldığı öğrenildi. Yetkililer kararın kapatma olmadığını kapıda bir miktar yavaşlamanın sözkonusu olduğunu belirttiler. Ancak Habur Sınır kapısı’nda işleyiş durmuş durumda.
       
ABD askerleri K.Irak’ta Türk gücü istemiyor

       
ERDOĞAN:ÇİRKİN BİR OLAY
       Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Irak’ta görevli Türk askerlerinin ABD’li askerler tarafından gözaltına alınmasıyla ilgili, “Tamamen çirkin bir olay. Olmaması gereken bir olay. Böyle bir ittifak içerisinde olan bir ülkenin, müttefikine böyle bir davranışta bulunması, hiçbir siyasi üslupla ifade edilemez” dedi.
       Erdoğan, olayın nasıl meydana geldiğinin sorulması üzerine de, “Onlar da orada belediye ile ilgili, bir konudan bahsediyorlar Kerkük’te. Tabii bunun tasvip edilir, olumlu bakılır hiçbir yanı yok. Tamamen çirkin bir olay. Olmaması gereken bir olay. Böyle bir ittifak içerisinde olan bir ülkenin, müttefikine böyle bir davranışta bulunması, hiçbir siyasi üslupla ifade edilemez” diye konuştu.
       
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları