Home page
Haber Menüsü


e-posta göndermek için resme tıklayın.
 
Irak’ta işler tıkırında!
 
20 Mart’ta başlayan “Irak’ı özgürleştirme harekatı” 9 Nisan’da Bağdat’ın Firdevs Meydanı’ndaki dev Saddam heykelinin yıkılmasıyla sona erdi. Saddam dönemi bitti, şimdi rant dönemi başladı, savaşı isteyen şirketlerin rant dönemi...
 
NTV-MSNBC
 
3 Temmuz 2003—  ABD Başkanı Bush, beklendiği gibi yakın çevresine milyarlarca dolarlık Irak pastasından pay dağıtıyor. Irak’ın yeniden yapılanmasında işin ana yüklenicisi Amerika Birleşik Devletleri.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  ABD kimi isterse ona para kazandıracak. Daha önce yapılan, ABD’nin “milliyet”i ölçü olarak almayacağı, Irak’tan iş isteyen taşeron firmalara “liyakat” esasına göre hareket edileceği açıklamalarının her zamanki gibi uyutmaca olduğu da ortaya çıktı.
       
BECHTEL EN “LİYAKATLİ” OLANI...
       Irak’tan ilk işi Amerikan Bechtel firması kaptı.Irak’ın enerji, su ve kanalizasyon sistemlerinin yeniden kurulmasını öngören ihalenin ilk bölümü 34.6 milyon dolar tutarında. Ancak, 18 aya yayılacak proje tutarının 680 milyon dolara çıkmasına kesin gözüyle bakılıyor. Bechtel’in gerçekleştireceği projeler arasında Umm Kasr limanının yeniden yapımı ve modernizasyonunun yanı sıra, havaalanlarının, hükümet binalarının, okul ve hastanelerin, sulama tesislerinin inşaası da var.
       Peki kim bu Bechtel? Merkezi San Francisco’da olan mühendislik şirketi. Bechtel
       ABD’nin köklü şirketlerinden. 1898 yılından bu yana 7 kıtada 20 binden fazla projeye imza atan şirketin şu anda başında 4. kuşak Riley P. Bechtel var. Ama Bechtel’i Bechtel yapan detayı uzatmadan söyleyelim. ABD’de 2000 yılındaki şaibeli seçimde Cumhuriyetçilere ve George Bush’a en büyük desteği veren şirketlerden biri Bechtel.
       Reagan döneminin Dışişleri Bakanı George Schultz’un yönetici olduğu Bechtel, yıllar önce Bağdat’tan kovulmuştu. Bechtel, Irak’tan Akabe Körfezi’ne petrol boru hattı inşa etmek istiyordu. Milyar dolarlık işi Saddam Hüseyin reddetmişti. 1980’lerde Saddam’ı ikna etmek için de şimdinin Savunma Bakanı Donald Rumsfeld Irak’a gitmişti. İşte ilişkiler yumağından bir ilmek..
       
4B: BUSH, BECHTEL, BAĞDAT, BİN LADİN...
       Bechtel, 60 yıldan fazla bir süre Suudi Arabistan’da iş yaptı. Şirketin Suudi ortağı 11 Eylül saldırıların arkasındaki isim olduğu iddia edilen El Kaide’nin lideri Usama bin Ladin’in eşinin ağabeyi Halid bin Mahfuz’du. Moscow Times’ın köşe yazarı Chris Floyd, Mahfuz’un Suudi Arabistan’da ev hapsinde tutulduğunu yazdı geçen ay. Hatırlayanlar olur, Mahfuz’un, ABD Başkanı Bush’un bir zamanlar yöneticisi olduğu Harken Enerji Şirketi’nin ortaklarından olduğunu yazmıştık. Amerika’da şimdiki yönetimin ortağı olan pek çok şirketle ilişkisi olan Ladin Grubu ile 11 Eylül’den sonra tüm bağlar kesildi. Ya da kamuoyuna bu yönde bir açıklama yapıldı. İlişkinin devam edip etmediğini tabii ki, bilen yok. Nereden nereye değil mi? Bir zamanlar Bağdat’ta Bush ailesi ve yakın çevresi için iş kapmaya çalışan Bechtel, şimdi yine Bush’un kıyağıyla Irak’ı yeniden yapılandıracak.
       
HALLIBURTON’A AKITILAN PARALAR...
       Bush yönetiminin Irak’ı altın tabakta sunduğu bir başka şirket de, Halliburton. Bir dünya devi olan Halliburton’un ilgi alanı enerji ve alt yapı hizmetleri.. Halliburton ve alt şirketlerinden Kellogg Brown & Root (KBR) ciddi şekilde kayırılıyor. Amerikan askerlerinin bulunduğu her yerde onların ihtiyaçlarını karşılıyor. ABD ordusu Halliburton’a 2001 yılında imzalanan anlaşma çerçevesinde Irak savaşında askeri destekle ilgili işler için 425 milyon dolarlık ihale verdi. KBR, ise Irak’taki petrol kuyularının onarımı ve işletilmesi için 71.3 milyon dolarlık ihale aldı. ABD, Irak’ta yeni ihale açmak yerine 2001 yılındaki anlaşmayı geçerli saydı.
       ABD yönetimi bu iltimastan ötürü eleştiri oklarının hedefi oldu. Ama bu eleştileri duyan kim.. Tabii Halliburton’un Beyaz Saray bağlantısını yazmaya gerek yok. Ama zihin tazelemek için hatırlatalım. ABD Başkan yardımcısı Dick Cheney Halliburton’da 2000 yılına kadar başkan yardmcısı olarak görev yaptı.
       Irak savaşı sırasında ABD ile Türkiye arasında soğuk rüzgarlar esmesinin arkasında bile Halliburton’un olabileceği belirtiliyor. Neden mi? Ocak ayında ABD ordusu, KBR şirketine Türkiye’de konuşlandırılması planlanan Amerikan askerlerine sağlanacak lojistik destek hizmetleri için 60 milyon dolar ayırdı. Ancak TBMM Amerikan askerlerinin Türkiye’de konuşlandırılmasını kabul etmeyince KBR, 60 milyon dolardan oldu. Yani bu para harcanmadı.
       
VINNELL İŞ BAŞINDA
       Vietnam savaşı sonrasında kurulan Vinnell, savaş sonrasında ABD Savunma Bakanlığı’nın desteğiyle ayakta kaldı. Merkezi Fairfax’ta bulunan Vinnell savunma sektöründe faaliyet gösteren Nortrop Grumman şirketinin yan kururluşu. Vinnell’in ortakları arasında Baba Bush, Başkan yardımcısı Dick Cheney, Reagan döneminin Savunma Bakanı Frank Carlucci, eski Dışişleri Bakanı James Baker var. Vinnell şirketi’nin son 20 yıldır Fahd Krallığını korumak için Amerikalı paralı asker temin ettiği iddia ediliyor. İşte bu Vinnell şimdi Irak’ın yeni ordusunu eğitecek, Irak ordusunu yeniden yapılandıracak. Vinnell ile 1 yıllık anlaşma yapıldı. Anlaşma tutarı ise 48 milyon dolar.
       
PEKİ YA DİĞERLERİ?
       Amerikan Uluslararası Kalkınma Ajansı’nın raporlarına göre, Irak’ın yeniden yapılandırılması için yaklaşık olarak 900 milyon dolarlık anlaşma imzalandı. Raporlara baktığınızda Irak’ın -şimdilik- 6 şirket arasında paylaştırıldığını görüyoruz. Bu şirketler arasında Bechtell ile Halliburton ve yan kuruluşu KBR, Fluor, Louis Berger, Parsons ve Washington Grup ile bu grupların alt şirketleri bulunuyor.
       Fluor Corporation dünyanın en büyük mühendislik, alt yapı şirketleri arasında. 6 kıtada 25’ten fazla ülkede iş yapan Fluor bünyesinde 50 binden fazla kişi çalışıyor. Şirketin başında eski Ordu Bakanı Ken Oscar var. Mühendislik, alt yapı işleri yapan Parsons’ın 10 bine yakın çalışanı var. Tabii en önemli çalışanı Elaine L. Chao. Geçen yıla kadar şirketin yönetiminde bulunan Chao, halen Bush’un bakanlarından biri.. Irak pastasını paylaşan 6 şirket, Beyaz Saray yönetimiyle ilişkilerinin yanı sıra bir başka ortak paydada daha buluşuyor. Bu da bağışlar...
       
PAY EŞİTTİR BAĞIŞ
       Malum önümüzdeki yıl Amerika’da seçim var. Ve Cumhuriyetçiler 8 yıllık bekleyişin ardından 4 yılın üzerine 4 yıl daha eklemek istiyor. Aslında rakamlar Bush yönetiminin 8 yıllık Clinton yönetimine göre, Amerikan ekonomisini içler acısı bir halde olduğunu söylüyor. Ama bunun bir önemi yok. Afganistan’da Taliban, Irak’ta da Saddam yıkıldı, Amerika Birleşik Devletleri de dünyanın tek hakimi oldu.Gerisi önemli değil. Ve 4 yıllık iktidar için de her yol mübah. Irak’ı paylaşan Amerikan şirketleri, cirolarını daha da katlamayı vadeden Bush’un yeniden seçilmesi için ellerinden geleni yapıyor. Amaç çeşmeden akan su kesilmesin.
       Ekonomi ve politika dünyasından haberler ve yorumlar yayınlayan Capital Eye internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Federal Seçim Komisyonu’nun 28 Nisan 2003 tarihinde açıkladığı rakamlarda, Irak pastasının paylaştırıldığı 6 şirketin - Bechtell, Halliburton, Fluor, Louis Berger, Parsons, Washington Grup- 1999-2002 yılları arasında toplam 3 milyon 599 bin 545 dolar bağış yaptığı belirtiliyor. İşte liste:
* Bechtel Grup.......... 1,303,765 USD
* Washington Grup.... 756,231 USD
* Halliburton.............. 708,770 USD
* Fluor Corp............... 489,378 USD
* Parsons Corp........... 252,401 USD
* Louis Berger........... 89,000 USD
* Toplam................... 3,599,545 USD
       6 şirket yalnızca Cumhuriyetçilere değil Demokratlara da bağışta bulunmuş. Amerikan Federal Seçim Komisyonu rakamlarına göre, Demokratlar 3 milyon 599 bin 545 dolarlık bağışın yalnızca %34’ünü almış. Yani 1 milyon 223 bin 845 dolar. 6 şirketin yaptığı bağıştan Cumhuriyetçilerin payına düşen ise % 66 yani, 2 milyon 375 bin 699 dolar.
       
YENİDEN YENİDEN
       Yaklaşık 3 buçuk milyon doların karşılığında yaklaşık 900 milyon dolar. Tabii şimdilik 900 milyon dolar. Amerikan Kalkınma Ajansı’nın verilerine göre, Amerikan yönetimi Irak’ın imarı için 2 buçuk milyar dolarlık yatırım planladı. Ama yetkililer, bu fonun yeterli olmayacağı görüşünde. Yani bu tutar daha da katlanarak artacak. Tabii bundan da Amerikan şirketleri daha doğrusu Beyaz Saray’daki tüccarlar nasiplenecek. Bu onların en doğal hakları...
       Her şey planlandığı gibi yürürse ki, yürüyecek gibi görünüyor, George Walker Bush 2008 yılına kadar ABD’nin başında olacak. Bu da, daha yeniden yapılandıracak yeni yerler anlamına gelebilir. Yani, yeniden yapılanma karşılığında yeniden seçilme ya da yeniden seçilme karşılığında yeniden yapılanma...
       Yeniden, yeniden, yeniden...
       Cumhuriyetçilerin, Bush’un ve savaş çıkması için her gece dua eden Amerikan şirketlerinin son dönemde en sık kullandığı ve en sevdiği bu sözcüğü 4 yıl daha duyacağız sanki, ne dersiniz?
 
       
    MSNBC News Bu ne Menem bir iş!
MSNBC News Öyle bir tezgah ki!
MSNBC News Bosna da sniper dehşetini yaşamıştı
MSNBC News 4 yıl önce 4 yıl sonra
MSNBC News Barış cesaret ister
MSNBC News IRA'nın özrü kabahatinden büyük mü?
MSNBC News Çok mu şüpheciyim?
MSNBC News Powell mı, o da kim?
MSNBC News Powell'a hoşgeldin bombası
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları