Home page
Haber Menüsü


Aksu: En geniş kapsamlı pişmanlık yasası
İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ‘Topluma Kazandırma Yasası’nın içeriğini açıkladı.
İstanbul
NTV-MSNBC
    27 Haziran 2003—  Abdülkadir Aksu, Hükümet’in devletin bütün organlarıyla birlikte tabandan gelen sesi dinleyerek ‘Topluma Kazandırma Yasası’ taslağını hazırladığını belirtti.Aksu “Bu tasarıda kapsam önceki pişmanlık yasalarına göre daha geniş tutulmuştur. Bu kez çok sınırlı bir grup dışında herkesin yararlanabileceği bir tasarı hazırladık. Kapsam dışı kalanlar. genel başkanlık, liderlik, merkez komite üyeliği gibi en tepe noktadakiler olacak.” dedi.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 


        Aksu ‘Topluma Kazandırma Yasası’nın geçmişte çıkan ve pişmanlık yasası olarak kamuya malolan yasalardan farklı olduğunu belirterek yasanın topluma tanıtılması konusunda basından destek istedi.
       Hükümetin, devletin bütün organlarıyla fikir birliği içinde tabandan gelen sese kulak vererek, Topluma Kazandırma Yasası Taslağı’nı hazırladığını kaydeden Aksu, “Gündeme getirdiğimiz Topluma Kazandırma Yasası, geçmiş yıllarda çıkartılan ve genellikle pişmanlık yasası olarak kamuoyuna mal olan kanunlardan farklı bir anlayışla hazırlanmıştır.” dedi.
       Aksu “Kanunun temel amacı, siyasi ve ideolojik amaçla suç işlemek için kurulmuş terör örgütü mensuplarının topluma yeniden kazandırılması, toplumsal huzur ve dayanışmanın güçlendirilerek devam ettirilmesidir. Benzer amaçlarla 1985 yılından itibaren yasalar çıkarılmış, terör örgütlerinden kopmak için fırsat bekleyen gençlerimize böylece imkan sağlanmıştır. Şimdi de ifade edeceğim noktalarda bu yasa, diğerlerinden ciddi farklar taşımaktadır. Bu tasarıda kapsam daha geniş tutulmuştur. Örneğin, önceki yasalarda yaralama ve öldürme eylemlerine karışan terör örgütü mensupları ile örgütte amirlik ve kumandaya haiz olanların kapsam dışında tutulmuş olmasına rağmen, bu kez çok sınırlı bir grup dışında herkesin yararlanabileceği bir tasarı hazırlanmıştır.” dedi.
TASLAKTA NELER VAR
       İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Topluma Kazandırma Yasası Taslağı’nda, devletin şefkatine sığınmak isteyen herkese yeni bir fırsat sunulduğunu ifade ederek, “Yasa kapsamı dışında bırakılan küçük grup; genel başkanlık, liderlik, emirlik, başkanlık konseyi üyeliği, merkez komite üyeliği, şura üyeliği gibi en tepe noktadakiler, bu kanun hükümlerinden yararlanmak istemediğini beyan edenler, geçmiş dönemde çıkarılan benzer amaçlı yasalardan yararlanıp, yeniden terör suçu işleyenlerden oluşmaktadır. Bütün terör örgütlerinin elemanlarından bu saydıklarım dışında kalan kişiler, isterlerse devletin şefkatinden yararlanabileceklerdir.” dedi. Bakan Aksu, “Yasanın kalbi” olarak nitelendirdiği 4. madde ile kimlerin yasadan nasıl yararlanabileceğinin düzenlendiğini anlatarak, şöyle konuştu:
        “Birinci yol, terör örgütü üyesi olma suçu dışında başka bir suça karışmamış olan ve mukavemet göstermeksizin kendiliğinden teslim olan gençlerimiz için hazırlanmıştır. Bu yol, doğrudan gençlerimizin evine, yuvalarına ve analarına giden yoldur. Bu kişiler için şartımız yasadan yararlanmak istediğini belirtmesidir. Başkaca hiçbir şart aranmaksızın bu durumdaki gençlerimize ceza verilmeyecektir.”
       “Teslim olmayanlar yani yakalananlar ise yasadan yararlanmak için mutlaka bilgi vermek zorundadır” diyen Aksu “Kimseden bilmesi gerekenden fazma bilgi istenmeyecektir. Hükmü kesinleşmeyenler ve kesinleşenler için aylrı ayrı ceza indirimleri uygulanacak.” dedi.
       Aksu yasanın uygulanması için bir merkez oluşturulacağını, verilen bilgilerin değerlenririlmesi ve sonuca ulaştırılmasının bu merkez tarafından yapılacağını söyledi. Aksu ayrıca bilgi veren kişilere sosyal destek sağlanacağını, bu yasadan bundan öncekilerden çok daha fazla insanın istifade edeceğini ve bilgi verenlerin koruma altına alınacağını sözlerine ekledi.
       Bakan Aksu bir yıl yürürlükte kalacak yasadan yararlanacak olanların, 2 bin ile 2 bin 500 kişi civarında olacağını tahmin ettiklerini belirtti. Yasadan yararlanmak isteyenlere yeni kimlik verileceğini söyleyen bakan Abdülkadir Aksu, bu kişilerin iş bulmasına ya da iş kurmasına da yardım edileceğini vurguladı. Gerekirse estetik ameliyatın da sözkonusu olabileceğini belirten Bakan, yasadan yararlananlara silah ruhsatı verileceğini de kaydetti.
       
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları