Home page
Haber Menüsü


Cannes’dan ‘Uzak’a iki ödül  
  Nuri Bilge Ceylan’ın ‘Uzak’ adlı filmi 56. Cannes Film Festivali’nin ikinci ödülü olan Büyük Jüri Ödülü’nü aldı. Altın Palmiye Ödülü’nün sahibi ise Gus Van Sant’ın ‘Elephant’ filmi oldu.
Nuri Bilge Ceylan
Cannes
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
 
   26 Mayıs 2003 —  Uzak’ın Büyük Jüri Ödülü Ceylan’a İngilizlerin dünya çapındaki pop starı Sting tarafından verildi. Filmde yalnız ve yabancılaşmış iki kuzeni oynayan Muzaffer Özdemir ile Mehmet Emin Toprak da En İyi Erkek Oyuncu ödüllerini paylaştı. 

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
ÖDÜL LİSTESİ
Elephant

       
* Altın Palmiye (birincilik ödülü): Gus Van Sant’ın ‘Elephant’ filmi (ABD)
* Büyük Jüri Ödülü (ikincilik ödülü): Nuri Bilge Ceylan’ın ‘Uzak’ filmi (Türkiye)
* En İyi Kadın Oyuncu: ‘The Barbarian Invasions’ filmindeki rolüyle Marie-Josee Croze (Kanada)
* En İyi Erkek Oyuncu: ‘Uzak’taki rolleriyle Muzaffer Özdemir ve Mehmet Emin Toprak (Türkiye)
* En İyi Yönetmen: ‘Elephant’ ile Gus Van Sant (ABD)
* En İyi Senaryo : ‘The Barbarian Invasions’ ile Denys Arcand (Kanada-Fransa)
* Jüri Ödülü: ‘At Five in the Afternoon’ filmiyle Samira Mahmalbaf (İran)
* Altın Kamera: ‘Reconstruction’ filmiyle Christoffer Boe (Danimarka)
* En İyi Kısa Film: ‘Cracker Bag’ ile Glendyn Ivin (Avustralya)
       
EN İYİ ERKEK OYUNCU ÖDÜLÜ ÖZDEMİR VE TOPRAK’IN
Uzak

       Yönetmen Nuri Bilge Ceylan’ın yeğeni olan Toprak, ‘Kasaba’ ve ‘Mayıs Sıkıntısı’ filmlerindeki rollerinden sonra ‘Uzak’ adlı filmdeki başarısıyla, 39. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde Oktay Kaynarca ile ‘En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu’ ödülünü paylaşmıştı.
       Cannes’daki ödül töreninde gazetecilerle konuşan ‘Uzak’ filminin yönetmeni Nuri Bilge Ceylan, “Toprak, filmimizin Cannes’a gitmeye hak kazandığını, Ankara Film Festivali sırasında benden öğrenmişti. Bu haberden o kadar mutlu oldu ki, yeni evli olduğu için, balayını da Cannes’da geçirmeye karar vermişti” dedi. Toprak, bu sevinçli haberi almasının ertesi günü, geçen yıl 2 Aralık’ta yaşamını yitirmişti.
       28 yaşındaki Toprak, Çanakkale’nin Yenice ilçesindeki yakınlarına bayram ziyaretine giderken, kullandığı otomobilin şarampole düşmesi sonucu ağır yaralanmış, ancak kaldırıldığı hastanede ölmüştü.
       Ödülü Toprak ile paylaşan Özdemir’in mesleği ise aktörlük değil, mimarlık.
       
GÜL, CEYLAN’I KUTLADI
       Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Cannes Film Festivali’nde Büyük Jüri Ödülü’nü ve En İyi Erkek Oyuncu ödüllerini toplayan ‘Uzak’ filminin yönetmeni Nuri Bilge Ceylan’ı tebrik etti. Dışişleri Bakanı Gül, yönetmen Ceylan’ı telefonla arayarak, bu başarıdan dolayı memnuniyetini ve tebriklerini iletti.
       Öte yandan, Reuters ajansı, ‘Uzak’ filminin başarısının, Cannes’ın, “entelektüel dünya sineması yanındaki geleneksel tavrının korunması” anlamına geldiği yorumunu yaptı. Ajans, filmle ilgili değerlendirmesinde, ABD ve Kanada filmlerine giden ödüllere dikkat çekerek, “Cannes, Kuzey Amerika filmlerine verilen bu ödüllere karşın, entelektüel dünya sineması yanında tavır koyma yönündeki şöhretini, Türk filmi Uzak’a iki ödül vererek korudu” ifadesini kullandı.
       
ELEPHANT’IN LİSELİ OYUNCULARI
Elephant

       ‘Elephant’ ile Altın Palmiye ve En İyi Yönetmen ödüllerini alan Gus Van Sant, ödül töreninde yaptığı konuşmada teşekkür etti, “Yıllardır bir filmimi Cannes film festivaline getirmeye uğraşıyordum. Böyle bir ödülü almak harika” dedi. Sant, konuşmasını, “Vive la France!” (Yaşasın Fransa) diye bitirdi.
       Birincilik ödülünü alan, bir Amerikan lisesindeki şiddeti, ateş açma olayını konu alan ‘Elephant’ filminde de profesyonel oyuncu olmayan lise öğrencilerine rol verildi. Yönetmen öğrencilerden, kamera karşısında rol yapmayıp normal okul hayatlarında davrandıkları gibi davranmalarını istedi.
       
İRANLI YÖNETMENE JÜRİ ÖDÜLÜ


Samira Mahmalbaf
       Cannes film festivalinde, İranlı genç yönetmen Samira Mahmalbaf da bir başarıya imza attı. 23 yaşındaki Mahmalbaf, ‘At Five in the Afternoon’ adlı filmiyle jüri ödülünü aldı. Film, genç bir Afgan kadının ülkesinin ilk kadın devlet başkanı olma idealini konu alıyor. Mahmalbaf’ın ‘At Five in the Afternoon’ filmi, yönetmenin genç yaşına karşın Cannes film festivaline katılan 3. filmi oldu. Samira Mahmalbaf, 53. Cannes festivalinde de ‘Karatahta’ filmiyle yine jüri ödülünü almıştı.
       
CANNES’DA İLK BAŞARI YILMAZ GÜNEY’İN
       Yılmaz Güney ve Şerif Gören’in birlikte çektiği ‘Yol’ filmi, 1983 yılında Cannes Film Festivali’nde Yunan asıllı Amerikalı yönetmen Costa Gavras’ın yönettiği ‘Missing’ (Kayıp) adlı filmle birincilik ödülü Altın Palmiye’yi paylaşmıştı.
       
 
       
    TOP5 38. Rotterdam Film Festivali başladı  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları