Home page
Haber Menüsü




 e-posta göndermek için resme tıklayın.
Bu ne Menem bir iş!
Arjantin’de yapılan Devlet Başkanlığı seçimi tarihe geçti. Ülkesinde bile tanınmayan bir vali artık Arjantin’in yeni devlet başkanı. Pazar günü koltuğa oturmaya hazırlanan Nestor Kirchner’in işi zor.
NTV-MSNBC
    20 Mayıs 2003 —  Başkent Buenos Aires’te dar ve karanlık sokaklardan oluşan bir mahalle La Boca. Yüzyıllardır bu mahalleden tango nağmeleri yükseliyor.Tango, her ne kadar ışıltılı dans salonlarında yapılsa da, La Boca, o kadar fakir ve çaresiz. Buenos Aires’in en ünlü tango kulübü Tango Mio’nun kalabalığının yanında La Boca, o kadar yalnız. Fakirlik, çaresizlik ve yalnızlık, işte Arjantin.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  2001 yılından bu yana yaşanan ekonomik kriz hala atlatılabilmiş değil Arjantin’de. Gerçi üretim artmaya başladı. İşsizlik kriz aylarına göre, %17’ye düştü. Para birimi Peso da, 6 aydır istikrarlı bir çizgide ilerliyor. Hatta hükümet, Peso’nun aşırı değer kazanıp ihracata zarar vermemesi için doları desteklemek zorunda bile kalıyor zaman zaman…
       
MENEM KURTARICIYDI
       Arjantin’i bu hale getiren kişinin eski Devlet Başkanı Carlos Saul Menem olduğu öne sürülüyor. Menem’in popülist politikaları nedeniyle Arjantin’in iflas ettiği görüşünü dile getirenler çoğunlukta. Aslında Menem, kronik siyasal istikrarsızlıktan ülkeyi kurtaran adamdı. Menem o dönemde Albay Juan Peron ile kıyaslanıyordu. Onun mirasçısı olarak görülüyordu.
       Arjantin’de, 1983 yılına kadar 6 darbe, 2-3 yılda bir değişen, çoğu üniformalı devlet başkanı, inanılmaz boyutlara ulaşan insan hakları ihlalleri, işkenceler, gözaltında ölümler yaşanmıştı.”Kirli Savaş”ta 30 binden fazla muhalif kaybolmuştu. Ulusal güveni tazelemek için İngilizlere karşı girişilen Malvinas Savaşı da kaybedilmişti. Meksika’nın yaşadığı kriz tüm Latin Amerika ülkelerini etkilediği gibi Arjantin’i de vurmuştu. Ekonomik istikrarsızlık kronik hale gelmişti. Avrupa sermayesi için gözde bir yer olan Arjantin, sağladığı iş imkanları nedeniyle rüyalar ülkesiydi. Bir zamanlar Avrupa’nın dilinden düşmeyen, “Bir Arjantinli kadar zengin” deyimi tarih olmuştu.
       1989 yılında iktidara gelen El-Turco lakaplı Carlos Menem, Arjantin’i eski parlak günlerine döndürmeye başlamıştı.Enflasyon, Menem iktidara geldiğinde % 3000’ler seviyesindeydi. Enflasyonu dizginlemek amacıyla oluşturulan Para Kurulu başarılı olmuş ve enflasyon 1994’e gelindiğinde %2’ye inmişti. 1990-1995 yılları arasında, devlete yük olan KİT’lerin %98’i özelleştirilmiş ve bu satışlardan yaklaşık 25 milyar dolar gelir elde edilmişti.
       
O BİR PLAYBOY’DUR
       Arjantin’de refah düzeyinin yeniden eski günlere dönüş eğilimi gösterdiği yıllarda, dönemin Cumhurbaşkanı Demirel’in meşhur Güney Amerika gezisiyle Arjantin büyüsüne kapılmıştık. Buenos Aires’te “iyi rüzgarlar” almıştık. Başkentin lüks restoranlarının, ünlü mağazaların ağzına kadar dolu olduğuna tanık olmuş, tango kulüplerinde ve barlarda sabaha kadar eğlenceye şahitlik etmiştik. Arjantin halkı eski günlerin acısını çıkarıyordu, kendini neyin beklediğini bilmeden..
       Başkanlık Sarayı’nın Aynalı Salon’unda Türkiye ile Arjantin arasında ikili anlaşmalar imzalanırken ne kadar gururluydu Carlos Saul Menem. Karizmatik ve gösterişli bir kişiliği vardı.Kırmızı Ferrari’si ile gezmeyi, hızlı yaşamayı, futbolu ve ünlü yıldızlarla birarada olmayı seven bir playboydu o. Aslında Arjantin halkı da Menem gibi hızlı yaşıyordu. Arjantin’de vahşi bir kapitalizm rüzgarı esiyordu o tarihlerde. 1995’in Nisan ayında Arjantin basınında, Menem’in “Arjantin ekonomisi yoğun bakımdan çıktı ama hala hastanede” sözlerine rastlanıyordu. Menem haklıydı, Arjantin tam olarak kurtulmamıştı.Bu, sonraki yıllarda ortaya çıkacak ve 2001 krizi yaşanacaktı. Menem’in başkanlığı 1999 yılına kadar sürdü. Tam 10 yıl ülkenin tek sahibi oydu. Kimileri Menem dönemini, Diktatör Videla dönemi kadar karanlık olarak tanımlar. Zira, Menem’in 10 yıllık Devlet Başkanlığı sırasında rüşvet olarak 5 milyar dolar aldığı iddia ediliyor. Hırvatistan ve Ekvador’a gizli silah satan şebekenin lideri olmakla da suçlanan El Turco, 5 ay La Rioja’daki villasında göz hapsinde tutuldu. Halen tutuksuz olarak yargılanıyor.
       
“HİÇ SEÇİM KAYBETMEDİM”
       Suriyeli bir ailenin çocuğu olan Menem yeni bir başlangıç amacıyla üçüncü dönem devlet başkanlığına aday oldu. Ülkeyi, tarihinin en büyük ekonomik krizinden çıkarmayı vaad etti. “10 yıllık Başkanlık dönemimde, 6 milyon otomobil satıldı, iki buçuk milyon ev inşaa edildi, huzur içinde yaşıyorduk. Tüm bunları üçüncü dönemimde yeniden yapabiliriz” diyordu Menem, seçim kampanyasına başlarken…
       Seçimlerin ilk turu yapıldığında Menem, oyların % 24’ünü aldı. Rakibi Nestor Kirchner de hemen % 22 ile ensesindeydi. Ülke tarihinde ilk kez seçim sonucunu ikinci tur belirleyecekti. Menem emindi. “İlk turu kazandım, zafer benim” diyordu gazetecilere.. Ama hesabı tutmadı. İkinci tura doğru, kamuoyu yoklamalarında halkın Kirchner’e desteği yüzde 60’lara ulaşmıştı. Arjantinlilerin çok sevdiği bir söz yine gerçek oldu: “Açlık kapıdan girdi mi, sevgi pencereden çıkar”. Krizin sorumlusu olarak görülen Menem halk desteğini giderek kaybediyordu. Kampanyasını, “hiç seçim kaybetmedin” sloganı üzerine kuran Carlos Saul Menem, yarıştan çekildi. Yenilmeyi göze alamamıştı. Gazeteler, Menem için “ödlek” diye yazıyordu. “Yüzde 22’lik oy Kirchner’in olsun, halk benim” diye konuştu Menem, ama, aslında halk da onun değildi artık. Arjantin eski Arjantin değildi ve köprülerin altından çok sular akmıştı. Gözlemcilere göre, yıllardır sıkıntı içinde yaşayan Arjantin halkı yeni bir başlangıç yapmak istiyordu. Ama kimi gözlemcilere göre, Nestor Kirchner yeni bir başlangıç için yanlış bir isimdi.
       
“TANINMAYAN BİR ADAM”
       53 yaşındaki Nestor Kirchner yarışmadan galip geldi ve Arjantin’in yeni devlet başkanı oldu.Hukukçu olan Kirchner’in adı ülkesinde bile yeni duyuldu aslında. Arjantin’in güneyindeki Patagonya eyaletinin Santa Cruz kentinin 12 yıllık valisi olan Kirchner, “kimsenin tanımadığı adam”dı. 200 bin nüfuslu Santa Cruz’da petrol geliri sayesinde işsizlik oranını %2’ye indiren Kirchner’in başarısının arkasında siyasetçi olan eşi Cristina Fernandez vardı. Geçici devlet başkanı Duhalde tarafından da desteklenen Arjantin’in yeni lideri, birlik ve beraberlik mesajları veriyor, kendini tüm Arjantinlilerin başkanı olarak tanımlıyor. Nestor Kirchner, reformcu kanatla işbirliği yapacağını ve ülkeyi krize sürükleyen politikalara son vereceğini söylüyor. Ama bunun nasıl yapacağını kimse bilmiyor.
       
İŞLER KÖTÜ GİDERSE…
       Kirchner’in devlet başkanlığına piyasaların ilk tepkisi olumsuz oldu. Piyasalar Kirchner’i samimi ve gerçekçi bulmamış olacak ki, borsa ilk gün % 8 düştü. Peso da dolar karşısında % 5 oranında değer yitirdi.Yatırımcılar ve uzmanlar, Kirchner’in ilk icraatının ne olacağını, piyasaların ateşini nasıl düşüreceğini merak ediyor. Ancak pek çoğu ortak bir noktada birleşiyor: “Bundan kötüsü de olacak değil ya”
       Bazı yorumcular, kimsenin tanımadığı bir valinin Arjantin’i düze çıkaramayacağı görüşünde. Peki işler bu uzmanların dediği gibi olursa, ne olacak? Aslında bu olasılığı düşünmeyi kimse istemiyor. “O zaman” diyorlar, “18 ay içinde değişen devlet başkanı sayısı 7 olur”
       Kirchner’ın 200 bin nüfuslu Santa Cruz’daki kadar başarılı olmasının beklenmemesi gerektiğini savunanların sayısı da azımsanmayacak ölçüde. Onlara göre, Patagonya ile Arjantin’i kıyaslamak doğru değil.Nestor Kirchner’ın Uluslararası Para Fonu ile pazarlık masasına oturacağını da hatırlatıyor aynı uzmanlar.
       Kirchner’a fırsat verilmesini isteyenler de var. Bu grubun başında devlet başkanlığı yarışındaki rakipleri Elisa Carrio ve Ricardo Lopez Murphy geliyor.
       Arjantin’in birlik ve beraberliğe ihtiyacı olduğunun altını çizen Carrio ve Murphy, şimdi yeni bir fırsat olduğu görüşünde.. Onlara göre, bu Kirchner için değil Arjantin için bir yeni fırsat.
       Aslında Kirchner tam anlamıyla ateşten bir gömlek giydi. Ya 1-2 ay içinde harcanıp gidecek ya da yüzyıllar önce Güney Amerika’yı İspanyollardan kurtarmak için yola çıkan Arjantinli General Jose de San Martin gibi, ülkenin dört bir yanına heykelleri dikilecek. Bunu da zaman gösterecek.
       
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları