Home page
Haber Menüsü



Dünya Tiyatro Günü etkinlikleri
27 Mart Dünya Tiyatro günü dolayısıyla Devlet Tiyatroları 12 bölgede 24 oyunun, perdelerini ücretsiz açıyor. Temsillerden önce sanatçı-yazar Zülfü Livaneli’nin hazırladığı ‘Dünya Tiyatro Günü’ bildirisi okunacak.
AA
    27 Mart—  Devlet Tiyatroları’nın yanısıra Belediye tiyatroları ve özel tiyatrolarda çeşitli etkinlikler ve ücretsiz gösterimler düzenliyor. Adana’da bir ay sürecek olan Uluslararası Tiyatro Festivali de yine bugün başlıyor.  

   
 
       
    MSNBC News 27 Mart'ta 24 oyun ücretsiz
MSNBC News 27 Mart Dünya Tiyatro Günü Bildirisi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Dünyanın dört bir yanında çeşitli etkinliklerle kutlanan 27 Mart Dünya Tiyatro Günü uluslararası bildirisini bu yıl oyun yazarı Tankred Dorst kaleme aldı. Türkiye’de ise Tiyatro Günü bildirisini Zülfü Livaneli hazırladı. Bu yılki Amatör Tiyatrolar Çevresi’nin bildirisini de Bilgesu Erenus yazdı.
       
Dünya Tiyatro Günü Bildirisi

İSTANBULLU TİYATROCULARDAN “ÖLDÜRMEYİN” ÇAĞRISI
       İstanbul Şehir Tiyatrosu Oyuncuları Derneği’nce (İŞTİSAN), 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü nedeniyle düzenlenecek etkinlikte savaşa dikkat çekilerek, ‘öldürmeyin’ çağrısında bulunulacak. İŞTİSAN Başkan Yardımcısı, oyun yazarı Orhan Alkaya, bu yıl devam eden savaş nedeniyle bir kutlamadan çok “yas ve direnme duygusunu yansıtan” bir etkinlik düzenleme kararı aldıklarını anlattı.
       Hadi Çaman Tiyatrosu’nda gerçekleşecek etkinlik, Alkaya’nın kaleme aldığı ‘öldürmeyin’ başlıklı metin okunmasıyla başlayacak. Genco Erkal’ın Nazım Hikmet’in şiirlerinden bölümler okuyacağı etkinlikte dansçı Zeynep Tanbay da bir dans gösterisi sunacak. Ressam Bedri Baykam ise sahnede “yas ve direnme” konusunu içeren bir resim yapacak. Etkinlikte, tiyatro sanatçıları, Dante’nin ünlü eseri ‘İlahi Komedya’dan bölümler, Melih Cevdet Anday ve Hasan İzzettin Dinamo ile Ataol Behramoğlu’ndan şiirler okuyacak, ayrıca yazar Bilgesu Erenus ‘Kız Çocuğu’ adlı şiirini, müzisyen Vedat Sakman da Behçet Necatigil’in şiirlerini seslendirecek.
       
AMATÖR TİYATROLAR ÇEVRESİ’NDEN İKİ ETKİNLİK
       Etkinlik Amatör Tiyatrolar Çevresi (ATÇ) adına Mehmet Esatoğlu’nun yapacağı açış konuşması ile başlayacak. Uluslararası Tiyatro Enstitüsü (ITI) ve ATÇ adına yazılan Dünya Tiyatro Günü bildirilerinin okunmasının ardından oyun gösterileri yapılacak. Bakırköy Oyuncuları, Eğitim-Sen 4 nolu Şube, İstanbul Sahnesi, İzler Sahnesi, Kağıthane Düş Sanat Oyuncuları, Suadiye Lisesi, Hayrullah Kefoğlu Lisesi, Kartal Sanat Tiyatrosu, Tiyatro Simurg ve Yaren Kumpanya’nın katılımıyla gerçekleşecek etkinlik Beyoğlu Hit Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek.
       ATÇ’nin düzenlediği etkinliklerden diğeri de 28 Mart’ta Kartal’da gerçekleşecek. Kartal Meydanı’nda bulunan Kartal Sanat Tiyatrosu salonunda gerçekleşecek etkinliğe Anadolu yakasında amatör tiyatro üreten topluluklar da katılacak. Dünya Tiyatro Günü etkinliklerinin her iki yakada başlama saati 19.00.
       
İSMAİL DÜMBÜLLÜ ÖDÜL TÖRENİ
       Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nin İsmail Dümbüllü Ödül töreni de bugün yapılacak. Ödüle Altan Erkekli layık görülmüştü.
       
İZMİR TİYATRO GÜNLERİ
       İzmir, bugün başlayacak ‘İzmir Tiyatro Günleri’ne evsahipliği yapacak. Bu yıl 21’incisi gerçekleştirilecek olan etkinlik 7 Nisan’a kadar devam edecek.
       Etkinliğin açılışı saat 14.00’te İzmir Sanat’ın bahçesinde, Aydın’ın Karpuzlu ilçesi Tekeler Köyü köylülerinin hazırladıkları köy seyirlik oyunlarıyla gerçekleşecek. Ardından Muhsin Ertuğrul Tiyatro Emek Ödülü’nün bu yılki sahibi Suna Pekuysal’a ödülü verilecek. Suat Taşer Kısa Oyun Yarışması’nda ödül alan genç yazarlara ödülleri de yine bu törende sunulacak.
       İzmir Devlet Tiyatrosu, İzmir Devlet Opera ve Balesi, Kent Oyuncuları, Dostlar Tiyatrosu, Oyun Atölyesi, Ankara Sanat Tiyatrosu, Semaver Kumpanya, Tiyatro Pera, Krek Tiyatro Topluluğu, Tiyatroevi, Dokuz Eylül Üniversitesi Sahne Sanatları Bölümü Deneme Topluluğu, Bilkent Üniversitesi Drama Atölyesi, Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nın sahneleyeceği oyunlar etkinlik kapsamında seyirciyle buluşacak. İzmir Tiyatro Günleri’ne konuk olacağı etkinliklere; İzmir Sanat, Dokuz Eylül Üniversitesi Suat Taşer Salonu, İsmet İnönü Sanat Merkezi ve Ege Üniversitesi Kültür Merkezi evsahipliği yapacak.
       
ADANA ULUSLARARASI TİYATRO FESTİVALİ
       Adana Devlet Tiyatrosu ve VAKSA işbirliğiyle geleneksel olarak düzenlenen ‘Devlet Tiyatroları Sabancı Uluslararası Tiyatro Festivali’nin beşincisi bugün başlayacak.
       Bir ay sürecek festival kapsamında yerli ve yabancı 13 topluluk 33 eserle sanatseverlerin karşısında olacak. İngiltere, Fransa, Rusya ve KKTC’den gelen ekiplerin konuk edileceğini festivalde, ayrıca, Ankara, İstanbul, İzmir Devlet Tiyatroları, İstanbul Şehir Tiyatrosu ve özel tiyatro topluluklar da izleyici karşısında olacak.
       Adana Devlet Tiyatrosu Müdürü Mustafa Kurt, ADT’nin ise festivale Turhan Selçuk’un ünlü çizgi romanından sahneye uyarlanan ‘Abdülcanbaz’, Melih Cevdet Anday’ın, ‘İçerdekiler’ ve Moliere’in ‘Cimri’ eseri ile katılacağını söyledi.
       İstanbul Şehir Tiyatroları tarafından sahnelenen Sadık Şendil’in yazdığı ve Engin Gürmen’in yönettiği ‘Kanlı Nigar’ oyunu ile perdelerini açacak olan festival 28 Nisan’da sona erecek. Festival, geçtiğimiz yıl yaklaşık 10 bin izleyici ile buluştmuştu.
       
ANTALYA’DAKİ ETKİNLİKLER
       Antalya Devlet Tiyatrosu ise 28, 29 Mart ve 2 Nisan tarihlerinde ‘Külhanbeyi Operası’ ile seyircisinin karşısına çıkacak.
       Antalya Büyükşehir Belediye Tiyatrosu (ABT), da Dünya Tiyatrolar Günü dolayısıyla bazı organizasyonlar düzenleyecek. ABT, 28 Mart Cuma günü ‘Töre’, 29 Mart Cumartesi günü ‘Sığıntılar’ adlı oyunları ABT sahnesinde, 30 Mart Pazar günü ‘Töre’ adlı oyunu Antalya Kültür Merkezi’nde ücretsiz sahneleyecek. ‘Antalya’da Tiyatro Hareketi ve Dünden Bugüne ABT’ konulu panel 30 Mart’ta Büyükşehir Belediyesi Kültür Salonu’nda düzenlenecek. Aynı gün Antalya Kültür Merkezi’nde (AKM) Suna Pekuysal, Müjdat Gezen, Sümer Tilmaç ve Mustafa Avkıran’a tiyatro sanatına katkılarından dolayı ‘Onur Ödülü’ verilecek. ABT’nin sahnelediği oyunların, köy turnelerinin, yurtiçinde ve yurtdışında katıldığı festivallerin fotoğraf, afiş, broşür gibi dokümanlarının yer aldığı ’20. Yıl Sergisi’ ise Belediye Kültür Salonu Fuayesi’nde görülebilir.
       Samsun Sanat Tiyatrosu, Kemer Turizmci ve İşadamları Derneği’nin davetlisi olarak 28 Mart Cuma günü Kemer’de Aziz Nesin’in ‘Biz Adam Olmayız’ adlı oyununu sahneleyecek. Tiyatro oyunu, Belediye Sinema Salonu’nda izlenebilir.
       
BURSA’DA ‘I. TİYATRO AFİŞLERİ SERGİSİ’
       Bursa merkez Osmangazi İlçe Belediyesi, Zafer Plaza ve Mavi Balon Gösteri Hizmetlerinin ortak organizasyonuyla ’27 Mart Dünya Tiyatro Günü’ çerçevesinde, açılan sergide, Bursa’da 1990’dan bu yana özel tiyatrolar ve Bursa Devlet Tiyatrosu’nca sergilenen 75 oyunun afişi izlenime sunuldu.
       Sergide, Bursa’da son 13 yılda en çok tiyatro gösterisi sunan Genco Erkal Tiyatrosu’nun 11 oyununun afişi de bulunuyor. İstanbul başta olmak üzere diğer kentlere de taşınacak olan sergi Bursa’da 30 Mart’a kadar izlenime açık olacak.
       
DEVLET TİYATROLARI’NCA ÜCRETSİZ SAHNELENECEK OYUNLAR
       Ankara Devlet Tiyatrosu:
       ‘Üç Kuruşluk Opera-Büyük Tiyatro’
       ‘Çelik Manolyalar-Küçük Tiyatro’
       ‘Yaşasın Kavuniçi Sen Gara Değilsin-Altındağ Tiyatrosu’
       ‘Deli Emine-Şinasi Sahnesi’
       ‘Sevda Dolu Bir Yaz-Yeni Sahne’
       ‘Umut Cinayeti-Oda Tiyatrosu’
       ‘Şeytanlar-İrfan Şahinbaş Atölye Sahnesi’
       ‘Geçmiş Zaman Olur ki-Akün Sahnesi’
       İstanbul Devlet Tiyatrosu:
       ‘Siyah Çoraplılar-Taksim Sahnesi’
       ‘Kırmızı Yorgunlar-AKM Oda Tiyatrosu’
       ‘Ayak Takımı Arasında-AKM Aziz Nesin Sahnesi’
       İzmir Devlet Tiyatrosu:
       ‘Ayrılık-Konakçı Sahnesi’
       ‘Ben Bir İnsan-Karşıyaka Ragıp Haykır Sahnesi’
       Bursa Devlet Tiyatrosu:
       ‘Kırkından Sonra-Ahmet Vefik Paşa Sahnesi’
       ‘Peynirli Yumurta-Oda Tiyatrosu’
       Adana Devlet Tiyatrosu: ‘Kanlı Nigar-Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezi Sahnesi’
       Adana Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu da perdelerini ücretsiz açacak. Haşmet Zeybek’in yazdığı ve Şakir Gürzumar’ın yönettiği ‘Düğün Ya da Davul’ Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda ücretsiz olarak sergilenecek.
       Trabzon Devlet Tiyatrosu: ‘Söz Veriyorum’
       Diyarbakır Devlet Tiyatrosu: ‘Gulyabani’
       Antalya Devlet Tiyatrosu: ‘Külhanbeyi Operası’
       Erzurum Devlet Tiyatrosu: ‘Scapin’in Dolapları’
       Konya Devlet Tiyatrosu: ‘Yedekçi’
       Sivas Devlet Tiyatrosu: ‘Bir Ümit İçin’
       Van Devlet Tiyatrosu: ‘Sırça Kümes’-’Opera Günü’ (matine)
       
       
 
       
    TOP5 38. Rotterdam Film Festivali başladı  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları